Kalevala-elokuva ensi-iltaan marraskuussa

Täällä voi käsitellä kielipolitiikan historiaa ja taustoja tapahtumille.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kalevala-elokuva ensi-iltaan marraskuussa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.08.2013 20:18

Halosen Kalevala-elokuva tulee ensi-iltaan marraskuussa.

Hesarissa haastatellaan ohjaaja Halosta tulevan Kalevala-elokuvan teemoista ja Halonen vastaa itselleen ominaisella tavalla, vuolaasti, intohimoisesti ja ottaen kosmoksen mukaan:

--- Kalevala ei tarkoita Haloselle kirjaa, vaan historiaa. Elias Lönnrotin kokoama kansalliseepos on tästä mahtavasta henkisestä perinnöstä väkivalloin puristettu tarinakokoelma.

--- "Lönnrotilla ei ollut mitään mahdollisuuksia onnistua. Hän oli kristitty ja patriarkaatin edustaja. Aito Kalevala on matriarkaalinen."

--- Halonen sanoo, että ymmärsi historian olevan vallanpitäjien sepitettä, kun työsti elokuvaa Aleksis Kivestä [Aleksis Kiven elämä (2002)].

---

Halonen arkeologiasta:

Kalevala ja suomalainen menneisyys on ymmärretty väärin osin siksi, että Suomi on muinaishistorian tutkimuksen kehitysmaa. Meillä on pistetty suomalaista rahaa Bysantin, Välimeren ja Egyptin tutkimiseen, vaikka meillä on oma tuhansia vuosia vanha korkeakulttuuri. Emme tiedä juuristamme yhtään mitään. Kustaa Vilkunan aikana meni hetken hyvin, mutta sitten pimeä tietämättömyyden aika koitti taas.

Halonen ruoskii vanhaa ruotsalaista sivistyneistöä, joka teki kaikkensa kammetakseen metsäsuomalaisuuden kanveesiin. Suomen historia on hänen mukaansa väärinymmärryksen, oman henkisen perinnön hukkaamisen historia.

http://www.hs.fi/kulttuuri/Ohjaaja+Jari ... 7244850450

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kalevala-elokuva ensi-iltaan marraskuussa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 01.09.2013 16:42

Suomalaisten muinaishistoria on tutkimaton alue. Suomalaisten historia on pääosin surujen kirjoittamaa ja siinä tärkein aika alkaa yleensä ristiretkistä, kun "Suomessahan ei ollut oikeastaan mitään merkittävää ennen ruotsalaisten tuomaa sivistystä". Sama linja näkyy edelleen suomenkielisissä historiakirjoissa ja koulukirjoissa.

Odotan mielenkiinnolla Halosen elokuvaa.

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kalevala-elokuva ensi-iltaan marraskuussa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.09.2013 06:30

Halonen pohjustaa elokuvaansa mediassa tuttuun tapaansa vuolaasti ja väkevästi:

"---
- Suomalainen virallinen historiankirjoitus on ruotsalaisnationalistista historiaa. Siis valloittajan kirjoittamaa historiaa. Tätä ei voi tässä maassa sanoa ilman, että sanotaan nationalistiksi. Mitä ihmiset eivät tiedä on se, että Suomi on kehitysmaa oman varhaishistorian kirjoituksessa. Missään muussa Euroopan maassa ei ole niin paljon jätetty tutkimatta meidän omaa varhaishistoriaa. Tämä on ruotsalaisnationalismin tulos.
---
- Esimerkiksi arkeologiset löydöt. Valtio ei ole laittanut penniäkään niihin. Ne ovat kaikki kunnan tai yksiyisin varoin tehtyjä. Kun löytö tehdään, Museovirasto rientää paikalle ja kaappaa aarteen. Tuolla on satoja kalmistoja, joista tiedetään että ne ovat siellä. Niitä ei voi tutkia, koska valtio ei ole kiinnostunut niistä. Valtion rahoja on miljoonakaupalla töötätty egyptologian, bysantin ja välimeren tutkimukseen. Edellisen kerran kun oma historia on kiinnostanut oli Kustaa Vilkunan aikaan. Hän ymmärsi sen, että meidän pitää tietää mistä me tullaan.
---"

http://yle.fi/uutiset/jari_halonen_kale ... in/6837320

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kalevala-elokuva ensi-iltaan marraskuussa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2013 21:59

En ole käynyt vielä elokuvaa katsomassa ja arviot ovat olleet aika kireitä, mutta tässä Demarilta kiitosta:

http://www.demari.fi/kulttuuri/elokuva/ ... elokuvalla

Vastaa Viestiin