Maahanmuuttajien osuuden noustessa on ryhdytty puhumaan kielitietoisesta koulusta, mikä tarkoittaa, että suomea opitaan kaikkialla koulussa: välitunneilla, oppitunneilla, tapahtumissa... Jokainen opettaja opettaa suomea eri aineiden yhteydessä. Tämä tuntuu itsestään selvältä, mutta yksikielisten koulussa tämä helposti unohtuu.
Eri aineiden oppimisen mahdollistavan kielitaidon omaksuminen vie jopa seitsemän vuotta. Se kehittyy koulutyössä eri aineissa, mutta vaatii jatkuvaa huomiointia. Maahanmuuttajat huomioivassa opetuksessa myös suomenkieliset erityisoppilaat tulee huomioitua, sillä heillä on samanlaisia ongelmia työmuistin kuormittumisen ja käsitteiden hahmottamisen kanssa kuin kieltä vasta opiskelevilla. Toisaalta olisi hyvä pitää huolta siitä, että ryhmässä erityistä tukea vaativien määrä säilyy niin kohtuullisena, että normaaliopetus on mahdollista.
Kirjoitin jo siitä, että monikulttuurin rakentaminen on tosi laaja kysymys ja siinä lienee pakko edetä askel askeleelta, palautetta keräten. Tärkeää on minusta se, että suunnitelmiin jätetään joustoa sellaisten tilanteiden varalle, joita emme nyt osaa aavistaa, ja mahdollistetaan poikkeukset.