Siksi olenkin ihmetyksellä seurannut keskustelua, jossa väkisin koulutuspolitiikka halutaan alistaa kielipolitiikalle!TK kirjoitti:Olen ollut ymmärtävinäni, että surujen pointi pakkoruotsin lakkauttamisessa on siinä, että he pelkäävät "ruotsin kielen aseman heikkenevän", jos pakkoruotsi muutetaan valinnaiskieleksi suomenkielisissä kouluissa. Onko näin Andelin?
Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon vielä uudestaan, että tämän kansalaisaloitteen http://www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi hengen mukaan ruotsin kielen virallinen asema ei heikkene, vaikka pakkoruotsi poistetaan suomenkielisistä kouluista ja virkamiespakkoruotsi nykyisessä toimimattomassa muodossaan lakkautetaan. Surujen pelko ruotsin kielen aseman heikkenemisestä on turha.
Ruotsinkielisten palvelut on järjestettävä uudelleen, nykyistä tehokkaammalla tavalla, keskitetysti ja ruotsinkieltä hyvin osaavien työntekijöiden toimesta. Ei kaikkien virkamiesten (eikä poliisien, ei lääkäreiden, eikä tuomareiden jne.) tarvitse osata ruotsia, vaan surut on ohjattava ruotsia osaavien työntekijöiden luokse.
Kun pakkoruotsi on poistettu, kukin aluehallintovirasto voi antaa suosituksia, millaista kielitaitoa eri alueilla tarvitaan!
Meillähän ei enää ole läänejä, ja toisaalta kuntien lukumäärä tulee vähenemään.
Silloin koulutuspoliittiset linjakset tehdään aluehallintovirastoissa uuden lainsäädännön perusteella.
http://www.avi.fi/web/avi/opetus#.UjbAN3-ND-I