RKP:n kieliasiainneuvos HBL:ssä

Keskustele virkojen kielitaitovaatimuksista, eri kielten asemasta Suomessa ja palvelujen saamisesta eri kielillä.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9814
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

RKP:n kieliasiainneuvos HBL:ssä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 01.09.2013 20:18

HBL haastatteli RKP:n riveistä noussutta maan ensimmäistä kieliasiainneuvosta Corinne Tammenmaata, tässä käännettu teksti (muu lukon takana):

http://translate.google.fi/translate?hl ... S:official

Hän sanoo mm. että ruotsinkielistä palvelua voidaan paljon parantaa pelkästään logistiikkaratkaisuilla.

Kieliasianneuvoksen työhön kuuluu myös kielikylpyjen edistäminen. Toimittaja Bjon kysyi häneltä, onko helpompaa puhua vain kielikylvystä ja unohtaa, että Ahtisaaripaperin mukaan hallituksen tulisi palauttaa ruotsin ylioppilaskoe (no itse asiassa Ahtisaaripaperissa puhutaan kolmesta pakollisesta kielikokeesta, mutta kaikki tietävät, että kyse on pakkoruotsin palauttamisesta yo-kokeisiin ainakin useimmille). Tammenmaa ei vastannut yo-ruotsiin vaan kiirehti kertomaan, ettei ole ajatellut asiaa siten, vaan koska tutkimusten mukaan kielikylpy toimii, sitä tulisi tarjota useammille.

Suurin pelkoni on, että tulevan "kompromissin" mukana annetaan pieniä myönnytyksiä peruskoulun pakkoon, mutta jyrätään Ahtisaaripaperilla pakkoruotsi takaisin yo-kirjoituksiin. Se olisi iso askel taaksepäin. Koko Ahtisaaripaperi oli niin järjetön jo alkujaan, etten uskonut kenenkään järkevän ihmisen ottavan sitä kuuleviin korviinsa - ja siitä tehtiin hallitusohjelman kielipoliittinen osio. Mitä järjettömämpi visio, sitä enemmän nyt pelkään sen toteutumista.