Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
-
NRR
- Viestit: 9999
- Liittynyt: 10.02.2013 15:38
#16
Lukematon viesti
Kirjoittaja NRR » 14.03.2013 06:02
rationalisti kirjoitti:Pakkoruotsi tuli kouluihin 1970-luvulla, mutta virkamiesruotsi tuli yliopistotutkintoihin pakolliseksi vasta 1994.
Eikö pakkoruotsi tullut peruskoulun opetussuunnitelmaan 1968 ja levisi sitten hitaasti peruskoulun mukana pohjoisesta etelään, niin että viimeistään 70-luvun jälkipuoliskolla koko maa oli peruskoulun piirissä?
Eikö pakkovirkaruotsi tullut yliopistoihin tutkinnonuudistuksen yhteydessä 1979, mutta erilaisten jatkoaikojen myötä vasta 1980-luvun puolivälissä kosketti viimeisiäkin yliopisto-opiskelijoita?
Liittyykö vuosi 1994 jotenkin ammattikorkean opintohin vai mistä tämä vuosi on tullut?
-
NRR
- Viestit: 9999
- Liittynyt: 10.02.2013 15:38
#17
Lukematon viesti
Kirjoittaja NRR » 14.03.2013 06:03
Eero Nevalainen kirjoitti:thmas kirjoitti:
Eikö yksinkertaisesti kaikista pakollisista opinnoista irrallinen kurssi/koe virkamiesruotsissa ja virkamiessuomessa olisi riittävä?
Olihan se aikanaan, mutta tässä on kyse siitä kuviosta minkä olen tuonut esille jo aikaa sitten; mikä tahansa asia mikä saadaan normaalissa lainsäädäntöjärjestyksessä ensin läpi kielivelvoitteeksi, saa maagisesti perustuslain voiman. Eli toisin sanoen suomenruotsalaisille ei saa antaa periksi ikinä missään, koska asian muuttamiseksi pitäisi sitten muuttaa perustuslakia.
Aivan. Virkaruotsin on aika kadota kokonaan.
-
NRR
- Viestit: 9999
- Liittynyt: 10.02.2013 15:38
#18
Lukematon viesti
Kirjoittaja NRR » 14.03.2013 07:07
thmas kirjoitti:Suomen yliopistojen kielikeskusten verkosto esitti virkaruotsista luopumista mutta ainakin opetusministeri on tyrmännyt ajatuksen eikä virkaruotsin poistaminen taida sopia kansalliskielistrategiaankaan. Nyt sitten pohditaan miten opiskelijat saataisiin läpi siitä kurssista. LUT:ssa on tehty jonkinlainen suunnitelma.
Tarjolla uusi ruotsin kielen pilottiopintojakso
Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Suomen yliopistojen kielikeskuksilta ehdotuksia ja ratkaisumalleja tutkintoihin pakollisena kuuluvien ruotsin opintojen tehostamiseksi. LUT:in kielikeskus vastaa tähän pyyntöön suunnitelmalla, jonka avulla pyritään varmistamaan, että opiskelijat suorittavat tulevaisuudessa pakolliset ruotsin opintonsa entistä nopeammin ja tuloksekkaammin.
Suunnitelma koostuu kolmesta osasta: Ensinnäkin tekniikan opiskelijoille tarjotaan syksystä 2013 lähtien uusi ruotsin kurssi Svenska för teknologer, joka on samalla myös yksi yliopiston opetuksen kehittämishankkeen Opetus verkkoon -piloteista. Tavoite on, että tekniikan opiskelijat suorittavat tämän kurssin jo ensimmäisenä opintovuonna ja että kurssilla opiskelua tuetaan nykypäivään sopivilla ja oppimista edistävillä menetelmillä.
Toiseksi jo opintonsa aloittaneita mutta loppumerkintää vailla olevia opiskelijoita kannustetaan laatimaan opiskelusuunnitelma ja suorittamaan opintonsa loppuun sovitun aikataulun mukaisesti.
Kolmanneksi ruotsin opintojen edistymistä seurataan systemaattisesti ja opintojen keskeyttämistä tai siirtämistä pyritään ehkäisemään tiedotuksen ja ohjauksen avulla.
Kieltenopetusta on kehitettävä ja erilaiset verkkopohjaiset ratkaisut ovat varmasti tulevaisuuden kannalta hyviä, mutta kieltämättä tuntuu turhalta pistää verovarjoa juuri pakollisen ruotsinopiskelun vahvistamiseen tällä tavoin, kun samalla kielletään tekniikan alan ihmisiltä todelliset opiskelutarpeet. Kuinka monen insinöörin elämäntyössä pakkoruotsilla on minkäänlaista sijaa. Pakollinen filosofia olisi mielettömän paljon tärkeämpää, jos jotain pakollista ei-alakohtaista täytyy tutkintoon ympätä.
Nyt pakkoa nuijitaan tiukemmaksi alalla kuin alalla. Sitä se kielistrategia teettää, lisää harmia ja vähemmän järkeä.