Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 08.09.2011 12:57

Jos kerrankin jättäisimme hyvinvoivan vähemmistömme keskustelun ja arvostelun ulkopuolelle pohtimaan
pakkoruotsista luopumisen tuomia etuja yhteiskunnan kieli-ilmastolle,
voisimme keskittyä kysymään oikeastaan tärkeämmän kysymyksen:

Mitkä piirit kielienemmistön keskuudessa hyötyvät pakkoruotsista ?

Kenelle tämä enemmistön enemmistölle epäedullinen järjestelmä on edullinen ?
Kuka korjaa hyödyn ? Näihin tahoihin tulisi vaikuttaa tehokkaammin.
Yhdistyksen napahenkilöiden tulisi alkaa lobbata SUOMENKIELISIÄ pakkoruotsin kannattajia.
Ensimmäiseksi kohteeksi tulisi ottaa kannassaan horjuvat, mutta valistusta tulisi myös antaa
kaikkein kovimmille pakkoruotsittajille,.
Taipuihan Lipponenkin viimein, kun Haatainen esitteli asiansa Vanhasen tuella.

Siis ketkä suomenkieliset ovat suurimpia edunsaajia nykyjärjestelmässä ?

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 08.09.2011 16:32

En osaa antaa vastausta, mutta.
Omassa nuoruudessani yksityiset pankkiirit, pankinjohtajat ja ulkoministeriön kansliapäällikkö B.W. leikkivät keskenään. Silloin hoitivat pienessä piirissä koko Suomen rahoituksen. Rahat tilattiin yleensä Sveitsistä.
No kaikki on muuttunut, pankkeja ja yrityksiä myyty... Eräs pankinjohtaja pyörittelee Suomea.
Niin, entäpä suomalaiset? vaikuttajat???

.... Ei onnistu!

pentti
Viestit: 209
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 08.09.2011 18:17

Suurin hyötyjä lienee poliittinen eliitti, joka saa taloudellista tukea RKP:ltä (sen laajuutta emme vain tiedä).

Lipposen presitentinvaalikampanjan avauksesta taas voi päätellä, että rahoitusta on tulossa RKP:n suunnalta. Mitenhän ne aikovat hoitaa sen nykyisen vaalilain puitteissa (toimittajien pitäisi olla tarkkoina)?

Raha ei kuitenkaan selitä kaikkea. Kielikysymyksessä johtavat poliitikot näyttävät ulkopuolisen silmissä aivopestyiltä, hokevat Folktinget/RKP:n mantroja eivätkä pysty esittämään yhtään järkevää ajatusta koko asiasta.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 08.09.2011 20:13

Entä jos taloudellisten ja poliittisten hyötyjen ohi nousee yksinkertaisesti pelko siitä, että ilman "ruotsimyönteistä" imagoa joutuu merkittävien verkostojen ulkopuolelle, menettää tärkeitä kanavia ja hyviä ystäviä eikä saa yhtään mitään tilalle. Nythän alkujaan kriittisesti pakkoon suhtautuneet poliitikot ovat puoluejohtoon noustessaan siirtyneet puhumaan kauniisti kaksikielisyyden rikkaudesta.

Ehkä taloudellinen valta on todella pienen piirin käsissä ja siellä on oma etikettinsä, johon myös ruotsi liittyy. Minkä verran taloutemme on sidoksissa Ruotsiin ja muuhun Skandianviaan? Minkä verran pakollisen ruotsin ylläpitämä kaksikielisyys hallinnossa helpottaa liiketoimia näissä kahdessa maassa yhtäaikaa?

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 08.09.2011 22:08

Peruutan kirjoitukseni. Kävin lukemassa neuvoja.
Less is more.

jaakko40
Viestit: 42
Liittynyt: 04.02.2011 00:41

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja jaakko40 » 09.09.2011 01:41

Suurin syy Pakkoruotsin poistamattomuutten on se että jos se poistuisi, poistuisi myös pakkosuomi.

Tästä seuraisi su/rujen jyrkkä motivaation lasku opiskella suomea, jolloin englanti (ja muut valtakielet)

saisivat yliotteen vieraana kielenä, mistä seuraisi "håånå sååmi", josta taas seuraisi suomenkielisten palveluiden pois jäänti,

mistä seuraisi ahdinko valtiovallalle järjestää hurrien palvelut, mistä seuraisi suruttomasti motivaation puute opiskella suomea ..

Jari Helispuro
Viestit: 65
Liittynyt: 11.11.2008 22:17

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Helispuro » 09.09.2011 07:49

jaakko40 kirjoitti:Suurin syy Pakkoruotsin poistamattomuutten on se että jos se poistuisi, poistuisi myös pakkosuomi.

Tästä seuraisi su/rujen jyrkkä motivaation lasku opiskella suomea, jolloin englanti (ja muut valtakielet)

saisivat yliotteen vieraana kielenä, mistä seuraisi "håånå sååmi", josta taas seuraisi suomenkielisten palveluiden pois jäänti,

mistä seuraisi ahdinko valtiovallalle järjestää hurrien palvelut, mistä seuraisi suruttomasti motivaation puute opiskella suomea ..
Maalla pitää olla oikeus tai oikeammin velvollisuus tukea ja vahvistaa omaa kieltä (vrt Ranska, jonka erittäin tiukka kielilaki torjuu englannin totaalisen maihinnousun). Suomen kielen suojelu kuuluu ilman muuta valtiolle.

pentti
Viestit: 209
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 09.09.2011 09:27

Sees on varmaan oikeassa:

"Ehkä taloudellinen valta on todella pienen piirin käsissä ja siellä on oma etikettinsä, johon myös ruotsi liittyy. Minkä verran taloutemme on sidoksissa Ruotsiin ja muuhun Skandianviaan? Minkä verran pakollisen ruotsin ylläpitämä kaksikielisyys hallinnossa helpottaa liiketoimia näissä kahdessa maassa yhtäaikaa?"

Kysymys ei ole pelkästään suomenruotsalaisista vaan taustalla on (ja naruista vetelee) naapurimaamme Ruotsi.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 09.09.2011 13:00

Talouselämän kieli on jo kauan ollut englanti. Englanti on sivuuttanut ruotsin ajat sitten pohjoismaisen (skandinavisen) yhteistyön kielenä.

jaakko40
Viestit: 42
Liittynyt: 04.02.2011 00:41

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja jaakko40 » 09.09.2011 14:57

.
pentti kirjoitti:Kysymys ei ole pelkästään suomenruotsalaisista vaan taustalla on (ja naruista vetelee) naapurimaamme Ruotsi.


Olet oikeilla jäljillä, "neutraali" Ruotsi ei osallistunut sotaan vaan sen ase- ym teollisuus pyöri täysiillä, sillä aikaa kun muut tuhosivat toistensa kaupunkeja ..
sodilla on valtava työllistävä vaikutus (mm. jälleenrakennuksessa).

50-60 luvulla ruotsalaiset suuryritykset (Asea, Elektrolux, Saab, SKF, Volvo jne.) värväsivät työntekijöitä Suomesta ja etelä-euroopasta jonne lähetettiin värvärit ja bussit hakemaan duunareita. Perillä ruotsissa odotti työpaikka, asunto ja kielikurssi "svenska för invandrare", 2-viikon kurssin jälkeen osasi kaksi sanaa: ärtsoppa ja förskott.

Sittemmin yritykset ja paikallinen EK funtsivat, miksi näin, miksi meidän pitää kustantaa värvärit, matkat, koulutus, asunnot, kielikurssit ym. tälle rupusakille.

Keksittiin ja kehittiin pakolaisuus (siirtolaisuus) ja Pakkoruotsi suomeen. Valtioiden "kehitysavun" kautta kanavoidaan lentoliput, vastaanottokeskukset, koulutus jne.

Ruotsin hovi ja EK sopivat suomalaisen "hovin" kanssa Pakkoruotsittamisesta, jotta saatiin ruotsalaisille miljoonan henkilön koulutettu, kielitaitonen työvoimareservi ..

.

Tapsa
Viestit: 175
Liittynyt: 19.08.2011 17:21

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Tapsa » 10.09.2011 13:01

Se suomalaisuusliike, joka automian loppupuolella alkoi kehittyä, ja joka olisi luonnollisesti voinut johtaa kansan ja hallitsevan kerroksen samankielisyyteen (vrt. kehitys Virossa), tuhoutui yhteiskunnallisten luokkavastakohtaisuuksien johtaessa onnettomaan sisällissotaan, joka oli osa Venäjän kokemaa mullistusta ensimmäisen maailmansodan tuloksena, ja josta Suomi sai osansa.

1918 voittanut valkoinen osapuoli oli ruotsinkielisten hallitsema. Kun suomenkielisissä piireissä sitten kehittyi kielioikeusliikettä ruotsinkielisyyden ylivaltaa vastaan, oli näissä suomalaisuuspiireissä jo valmiiksi vihamieliset suhteet suureen osaan suomenkielistä väestöä, joka taas oli ollut hävinneitten punaisten puolella. Ja työväenliike puolestaan ryhtyi tukemaan rkp:n suuntausta, eikä mitään yhteisen kansan suomenkielisyyden puolesta toimivaa pyrkimystä kehittynyt.

Suomea puhuvat suomalaiset, jotka olivat joutuneet väheksityiksi ja halveksituiksikin satojen vuosien aikana, olivat itseensä ja toinen toisiinsa kohdistuneen epäilyn ja vihamielisyyden vaikutuksen alaisia.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton vaikutusvallan takia Suomessa pyrittiin valtaosin saamaan hyväksyttävyyttä Skandinaviassa, ja ns. kielirauha vakiinnutti ruotsinkielisyyden etuoikeudet, ja Kekkosen presidenttiaikana entisenkaltainen suomalaisuusliike loppui. Itse Kekkonen, suomalaisuusliikkeen entinen aktiivi ja johtohenkilö kietoutui rkp:n ja Wallenbergien maailmaan, ja sammutti pyrkimykset.

Oppikoululaiset saattoivat odottaa pääsevänsä "herroiksi", ja ruotsia luettiin melko ahkerasti. Koska mitään suomalaisten kielipolitiikkaa ei ollut esiintynyt aikoihin, saivat aktiiviset ja hallitsevaan asemaan päässeet suru-instituutiot tahtonsa läpi peruskoulussa, ja sitten kaikessa koulutuksessa. Mitä pienempi osa on suruja sitä suuremmin pitää saada näyttämään koko yhteiskunta ns. kaksikielisenä. Tätä vastaan ei ole ollut mitään liikettä ennen 1980-luvun lopulla alkanutta uutta mielenilmaisemista.

Suomenkieliset ihmiset on opetettu olemaan rakastamatta itseään ja toinen toistaan kielellisissä ja etnisissä suhteissa, kun taas suru-yhteisö on voinut ja saanut tehdä päinvastoin keskenään, ja suomenkieliset instituutiot ovat sitä tukeneet ja jopa ylistäneet. Politiikassa, yhdistyselämässä ja liike-elämässä ei ole mitään suomenkielistä tietä ylöspäin ja eteenpäin. Jos joku sitä yrittää, hänet kampataan. Ei ole muodostunut suomenkielisyyden positiivisia kaikki yhteiskuntakerroksen yhdistäviä offensiiveja.

Suomenkieliset instituutiot ovat osa valtiota ja julkista valtaa, joka taas on ruotsinkielisyyden johtaman kaksikielisyyskonseptin toteuttaja. Poliitikoilla ei ole käsitteitä eikä ajatuksia eikä perinteitä tällaisten asioitten oikaisemiseksi. Eliitiissä ja siihen pyrkivissä piireissä hyväksytään sellainen uskomus, että suomenkielisyys on vajavaisuutta, ja ns. kaksikielisyys, joka kuitenkin toteutuu suru-järjestelmän kautta, on arvokasta ja hyväksyttävää. Ulkomailla oleskelevat suomalaiset alkavat sitä ehkä ihmetellä, mutta Suomessa ei ole mitään muuta hyväksyttyä olemisen ja suhtautumisen tapaa, ikäänkuin ei olisi omaa "seurahuonetta", jossa kokoontua. Jos jossain on menneen ajan jäänteenä vaikkapa "Suomalainen Klubi", on sekin pakkoruotsittajien paikka.
Poliitikot, virkakoneiston valmistelijat ja yliopistotutkijat eivät tiedä mitä on "maamme kaksikielisyys", maan tai alueen tai laitoksen tai yhteisön tai yksilön kaksikielisyys. Eivät pysty muuta kuin hokemaan tuota tunnuslausetta, jonka takana on folktinget/rkp yms. Se ei ole mitään todellista, vaan pelkkä iskulause. "Miten te selitätte, että teillä on ruotsalainen kansallisrunoilija?" (Swedish national poet) kysyi englantilainen luennoitsija yli 30 vuotta sitten. Vastausta ei hän saanut opiskelijoilta eikä opettajilta. Tämä on paksua puuroa, joka tarttuu kauhaan, eikä tiedetä mitä se on.

No niin. Sitä ei rakasteta, joka sanoo olevansa suomenkielinen suomalainen, ellei hän samalla pyydä anteeksi.
Ei rakkauden mallia ja perinnettä, ei vaalimista ja yhteistä esiintymistä. Missä on sivistynyt, myönteinen suomenkielisen ihmisen malli ilman mitään kytköksiä yhtään mihinkään alistussuhteeseen?
Pakkoruotsista uskovat hyötyvänsä ne suomenkieliset poliitikot, jotka eivät halua ensisijaisesti ja reilusti samastua omaan suomenkieliseen yhteisöönsä, ja tämä toimii niin kauan kuin ei ole olemassa mitään kunnollista asianmukaista vastavoimaa suru-kaksikielisyyspolitiikalle. Järjestyneellä tavalla. Paljon on kysymys siitä, että yksinkertaisesti ei tiedetä, että Folktinget tms. ei voi ottaa pois maanviljelijän maata, viranhaltijan virkaa, toimenhaltijan tointa, kesämökkiä ja ulkomaanmatkoja, jos nämä kannattavat toisenlaista kielipolitiikkaa. Kansanedustaja ei halua tietää, että hänen vaalipiiristään ei tule ruotsinkielisten ääniä, vaan hän haluaa uskoa, että se on "korkeimman kädessä" eli simsalabim-hokkuspokkus-suru-päälliköitten vallassa kuitenkin.

pentti
Viestit: 209
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 10.09.2011 18:46

Hyvä analyysi! Täytyy vain ihmetellä että tällaiset asiat vailkuttavat vielä nykypäivässä ja todeta että nykyiset poliitikot ovat kielipolitiikassa täysiä vellihousuja. Kyllä suomalaisten kansakuntana pitäisi viimein aikuistua, kun valtio lopulta itsenäistyi 20 v sitten (Neuvostoliiton romahdettua).

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Mutta kuka sitten hyötyy pakkoruotsista ?

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 10.09.2011 21:18

Tuo joka paikassa ilmenevä surujen huudahdus ”PALVELUA” taitaa sittenkin olla pelkkä surujen neuvottelutaktiikka, jolla saavat suomalaisen hämilleen… ja sitten taas toistetaan ..(tulkit, mutta ettekö….) ja koko keskustelu kääntyy taas jotenkin surujen hyvinvoinnin edistämiseksi ja siihen keinojen keksimiseksi.

Jan Guillou sanoi jotakin viisasta tv:ssä eilen, suunnilleen…ettei pidä lähteä vastapuolen linjoille ollenkaan, vaan on aina vain kerrottava, mitä itse ”haluaa”.

Suomalaisuudesta sen verran, että jos nyt surut on aivopestyjä, niin näin on myös Suomen kansa. Mistä he saisivat parempaa tietoa? – ei mistään!
Pakkoruotsista olen myös sitä mieltä, että olihan se meillä jo oppikouluaikana, jolloin kansaa piti sivistää.

Vastaa Viestiin