MISSÄ VIKA?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Tapsa
Viestit: 175
Liittynyt: 19.08.2011 17:21

MISSÄ VIKA?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Tapsa » 04.09.2011 11:23

RKP ei ole olennaisesti syypää nykyiseen kielipolitiikkaan, vaan syyllinen on se suhteellisesti murskaavan suuri enemmistö, jolla on kaikki valta ratkaista, mutta jolla ei ole mitään muuta linjaa eikä omaa lähtökohtaa, ohjelmaa eikä ehdotusta, sellaista joka poikkekaisi RKPn linjasta. Ei ole 92-95 prosentin linjaa. Ei suomenkielisten ihmisten kielipolitiikkaa.
RKPlle sopii mainiosti, että siellä täällä suomenkielisten taholla sitä haukutaan ja syytetään. Silloinhan se hoitaa hyvin omaa tehtäväänsä, joka ei ole mitään muuta kuin pienen vähemmistön etuoikeusaseman puolustamista ja vahvistamista.

Sen takia on rasittavan tyhmää, kun meillä huidotaan ja isketään ilmaan, ollaan rkp-läisiä tuomitsemassa ja itketään kun ei voida niille mitään. Näin tekevät vaikka ketkä, kansanedustajatkin. Mutta he eivät keskustele, eivät kirjoita, eivät tiedä eivätkä ota selvää, eivätkä tee esityksiä, joissa lähtökohtana on tämän maan kielitilanne, kielijakauma ja kansalaisten todelliset kielelliset tarpeet. Ei yhtään ohjelmaa, joka olisi muuta kuin "maamme kaksikielisyys..." höpinää. Eivät raukat ymmärrä mitä tarkoittaa alueellinen kaksikielisyys ja lain edellyttämä kaksikielisyys ja yksilöitten kaksikielisyys, monikielisyys. Monikulttuurisuudesta muistetaan kaavamaisesti innostua, mutta ei tiedetä mitä se on ja mitä ne kulttuurit ovat. Eikä korkeallakaan parlamentti-, hallitus- ja keskusvirastotasolla tiedetä mitä se meidän suomalaisten oma kulttuuri on. Onko sitä?

Huomatkaa. Kun haukutaan RKP:tä milloin mistäkin, niin silloin vapautetaan vastuusta nuo suomenkielisistä ihmisistä koostuvat puolueet ja poliitikot ja asioitten valmistelijat ja toimeenpanijat, joilla on ratkaisuvalta ja valtaenemmistö ja jotka hyväksyvät RKP:n ajaman linjan ja myöntävät sille määräysvallan.
Vaatikaa kokoomuksen ja demareitten ja kepun ja kristillisten ja vassareitten ja vihreitten ja nyt myös perussuomalaisten poliitikkoja yksi kerrallaan ja kokonaisia puolue-elimiä yhdessä vastuuseen: kysykää ja vaatikaa vastaus ja oma ohjelma ja suunnitelma ja toimenpiteet suomenkielisen ihmisen ja suomenkielisen yhteisön kannalta katsottuna. Sanovatko nämä edustajamme silloin, että "mehän olemme kaksikielisiä ja ruotsia puhutaan kaikkien meidän kotona ja meillä on sellainen suomenruotsalainen kaksikielinen identiteetti." Niinhän heidän pitäisi sanoa, koska sellaista politiikkaa ajavat. Niin, koska eivät mitään muutakaan kielipolitiikkaa aja eivätkä sellaisesta mitään muuta tiedä. Silloin heillä on itsellään sisällään tuo alemmuus ja sisäinen RKP:n heille antama malli ja tehtävä. Ei ole muuta mallia eikä tehtävää.

Joukosta erottuu joitakin yksilöitä, jotaka eivät ole RKP:n hihnassa kiinni. Hyvä. Mutta ei löytynyt esimerkiksi kansanedustajaehdokkaissa sellaisia kovin monta. Ei se ole paljon, että mielipidetiedustelussa on valmis hyväksymään jonkin muun ratkaisun kuin ruotsin kielen pakollisuuden koulussa. Se on kansan mielipiteen alkeellista kuulostelua, ja siihen se jää. Nekin, jotka myöntävät, että pakkoruotsin aika on ohi, yleensä kulkevat kansan jäljessä eivätkä tarjoa sille vaihtoehtoista poltiikkaa. He eivät yleensä kykene käsittelemään tällaisia asioita.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: MISSÄ VIKA?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 04.09.2011 12:17

Tapsa kirjoitti:RKP ei ole olennaisesti syypää nykyiseen kielipolitiikkaan, vaan syyllinen on se suhteellisesti murskaavan suuri enemmistö, jolla on kaikki valta ratkaista, mutta jolla ei ole mitään --- suomenkielisten ihmisten kielipolitiikkaa.
RKPlle sopii mainiosti, että siellä täällä suomenkielisten taholla sitä haukutaan ja syytetään. Silloinhan se hoitaa hyvin omaa tehtäväänsä
Olet varmaan oikessa, että minäkin olen tavallaan osallistunut työhön RKP:n puolesta todistellessani, miten hyvin se ja Folktinget tanssittavat päättäjiä kieliasioissa ;) Myönnän ja häpeän.

Toisaalta suomen kieltä maan pääkielenä kunnioittavan ohjelman laatiminen ikään kuin vastapainoksi, vaatisi jonkun asiaan perehtyneen ryhmän ja laaja-alaisen prosessoinnin. Sellaista tuskin syntyy lähivuosina. Sen sijaan pienin korjauksin voitaisiin edetä

Kiireellisin tavoite voisi olla estää varhennetun pakollisen ruotsin ja puolipakollisen yo-ruotsin kirjaaminen maan kielistrategiaan? Siis pelkkä torjunta olisi nyt voitto. Tämän strategian laatiminen on nyt alkamassa ja Folktinget/Ahtisaari-linjaus on sen perustana. - Vastoin kaikkia odotuksiani se kirjattiin hallitusohjelmaan, nyt on vielä vaikeampaa pitää sitä poissa kielistrategiasta.

Tarvitaan malli, jolla pakollisesta ruotsista saadaan vapaaehtoinen ruotsi. Mallia saatetaan rakentaa venäjä-kokeilulla, mutta hintana on silloin se, että meillä on valinnanvaraa vain kahden kielen, ruotsin ja venäjän, välillä. Tätä kokeilua voidaan hyvinkin vetkutella toistakymmentä vuotta.

Ahvenanmaan malli olisi valmis, mutta se on laadittu pienille yksiköille, joissa on varaa tarjota neljää vierasta kieltä ja vielä mahdollisuus rajata kieliopinnot englantiin.

Monikielistyvän Suomen kielistrategiakin tarvittaisiin, mutta tämäkään linja ei näytä nyt vetävän.

Kiepon malleista paras on se "vapaa valinta" vaikkei sekään ole minusta hyvä, sekin on liian kielipainotteinen, muut ovat vielä kielipainotteisempia:
http://www.pakkoruotsi.net/pdf/kiepo-pr ... oehdot.pdf
Suunnitelmissa näkyy, miten virkaruotsivaatimus jumittaa ja tuntuu vaativan kohtuuttomia ruotsinkurssituksia sitten yliopistovaiheessa. Selkeintä olisi päästä ensin virkaruotsista. Mutta mitkä ovat mahdollisuudet siihen?
Viimeksi muokannut Sees, 04.09.2011 13:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: MISSÄ VIKA?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 04.09.2011 12:26

Selkeintä olisi päästä ensin virkaruotsista. Mutta mitkä ovat mahdollisuudet siihen?>
"Kansainvälisen kokemuksen perusteella kaksikielisyys on relevanttia, kun vähemmistön osuus on yli 1/3.."
Näin toteaa Magman uusin tutkimus..
Samalla linjalla on myös suomalainen selvitys, tosin siinä raja on 20 %..
Kuka tekisi kartan, jossa on sellaiset kunnat, missä ruotsin puhujia on yli 30 % ?
Sellaisissa kunnissa voisi vaatia ruotsin osaamista, muissa ei.
Se mahtuisi minunkin oikeustajuuni..
Koko valtiossa ei ole perusteita vaatia ruotsin osaamista, koska ruotsinkielisten osuus on alle 6 % eli
viideosa kohtuudesta.
http://www.vasabladet.fi/Ledare/Story.a ... kID=169749
http://www.magma.fi/bjorn-sundell/en-el ... loesningar

Henriksson fastslår att enspråkiga lösningar är att föredra om underlaget är tillräckligt stort,
men deklarerar ändå att tvåspråkiga enheter fungerar bra förutsatt att minoritetens andel överstiger en tredjedel av befolkningsunderlaget.

Den första tesen är mer eller mindre en självklarhet medan Henrikssons tredjedelsregel bottnar i en bok, skriven av en Rosabeth Moss Kanter och som är utgiven år 1977. Moss Kanter kom fram till att en minoritet som överstiger en tredjedel känner sig trygg och att språkbalans inträder redan vid gränsen 40 procent.

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: MISSÄ VIKA?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 04.09.2011 12:44

Joukosta erottuu joitakin yksilöitä, jotaka eivät ole RKP:n hihnassa kiinni. Hyvä. Mutta ei löytynyt esimerkiksi kansanedustajaehdokkaissa sellaisia kovin monta. Ei se ole paljon, että mielipidetiedustelussa on valmis hyväksymään jonkin muun ratkaisun kuin ruotsin kielen pakollisuuden koulussa. Se on kansan mielipiteen alkeellista kuulostelua, ja siihen se jää. Nekin, jotka myöntävät, että pakkoruotsin aika on ohi, yleensä kulkevat kansan jäljessä eivätkä tarjoa sille vaihtoehtoista poltiikkaa. He eivät yleensä kykene käsittelemään tällaisia asioita.[/quote]

Suomessa pitää vihdoin aloittaa avoin keskustelu. glasnost ja perestroika, 25 vuotta itäblokin avautumisen jälkeen.
Vika on siinä, että ollaan liian kohteliaita noita "fiinejä ruotsinkielisiä" kohtaan. Heitä pidetään edelleen arvokkaampina kuin suomalaisia.
Mitä korkeammalle yhteiskunnassa mennään, sitä kohteliaampia ollaan.. koska ruotsin kieli on aina ollut "korkeampi kieli".
Kyse on siis liiasta hienotunteisuudesta.

Magman selvitys on raikas tuulahdus homehtuneessa ilmapiirissä,
asia on ajankohtainen juuri nyt Porvoossa, seuratkaa sen kehitystä, esim. kaupunginvaltuuston tulevia kokouksia
Mutta ruotsinkielisiltä aloite on tultava, heidän on tajuttava muutoksen välttämättömyys..
Muuten suuret puolueet jatkavat kohteliaalla, mutta tuhoisalla linjallaan ikuisesti.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: MISSÄ VIKA?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 04.09.2011 12:57

On ajateltava Suomea kokonaisuutena. Mikä on manner-Suomen ruotsinkielisiksi rekisteröityneiden prosenttisen osuus väestöstä? Olisiko se 4% ja jotain? Ja tästä luvusta suurin osa on täysin kaksikielisiä osaten hyvin suomea. Mitä meille jää käteen ns. ruotsinkielisten todelliseksi määräksi?

Jos onkin joitakin, harvoja kuntia, joissa ruotsinkielisiksi rekisteröityneitä on yli 30% asukkaista, niin kai niissä kunnissa riittää ruotsinkielisiä palvelemaan toinen toisiaan? Ei siihen hätään tarvitse suomenkielisiä pakkoruotsittaa.

Eli tulemme taas tuttuun ja selvään johtopäätökseen: pakkoruotsissa ei ole mitään mieltä.

Suomenkielisten on nyt toimittava. Olivatpa ns.ruotsinkieliset tai heidän järjestönsä mitä mieltä tahansa.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: MISSÄ VIKA?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 04.09.2011 13:18

Niin. Nähdäkseni nyt laadittava kielistrategia on äärimmäisen tärkeä - siksi ruotsinkieliset tahot kiirehtivät sitä ja sen rahoitusta. Siinä tulisi päästä eroon virkamiesruotsin käsitteestä.

Ilmeisesti Folktinget/Ahtisaaripaperia aiotaan käyttää myös kielistrategian pohjana. Olisipa suomenkielisillä varaa tilata vastaava paperi suomenkielisten ja monikielisten näkökulmasta!

Pakkoruotsilla on nähdäkseni kolme komponenttia
- palveluruotsi (jota ei tarvita vaan joka voidaan tarvittaessa korvata erillsillä palveluilla - tästä todisteena ne hyvät kielijakaumia maan sisällä esittävät kartat)
- Norden-ruotsi (jonka on saatava olla vapaaehtoinen, koska kyseessä on identiteettiin liittyvä valinta, ei kansakunnan ainoa mahdollisuus - edelleenkin ihmettelen sitä Ahtisaaren esittämää "käy skandinaavista"-ruotsia, jolla voisimme kuulemma ostaa maailmalla goodwilliä, mutta jätän tämän nyt sikseen.)
- historiaruotsi (jollaista kieltä ei ole pakkolatinasta eroon pääsyn jälkeen jälkeen enää luettu missään, kieliä luetaan nykyisyyttä ja tulevaisuutta varten)

Kun voidaan rauhassa torpata kunkin komponentin pakollisuus, ei jää kuin vapaaehtoinen ruotsi, mille voidaan kohottaa vaikka maljoja: skål! Ruotsinsyöjiksi meitä on turha syyttää.

Pelkään, että kielistrategiaa luodaan mahdollisimman paljon suljettujen ovien takana. Suomalaisetkin ovat tottuneet siihen, että kaikki kieliin liittyvät jutut ovat niitä, joissa ruotsinkieliset kertovat, mitä tehdään, ja muut ovat kohteliaasti hiljaa. Miten tähän voisi puuttua?

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: MISSÄ VIKA?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 04.09.2011 15:24

Hiukan pilkun viilausta, mutta todellisia ruotsinkielisiä tai kaksikielisiä on paljon ilmoitettua vähemmän, sillä muuttaessaan suru-paikkakunnalle, myös finni rekisteröidään ruotsinkieliseksi. Tämän huomattuaan, voi yrittää saada "paperinsa" omalla suomenkielellään, mutta välttämättä tämä ei aina onnistu.
....joten oikeita tilastoja ei ole....

Inger
Viestit: 113
Liittynyt: 06.01.2011 17:33

Re: MISSÄ VIKA?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Inger » 04.09.2011 15:37

Mutta miksi suomalaiset opiskelija ovat niin "mamikset" että eivät protestoi pakkoruotsia vastaan, vaan auliisti suostuivat opetella pakkoruotsia, käyvät kursseissa ja kokeissa, ja opiskelevat ruotsia ilman että vaatisivat muita kielia.
Suomessa monissa kouluissa painostettaan likkaa ruotsiin ja englnnin kielen opetukseen, mutta ei muihin kieliin.
Miksi opiskelijat eivät vaadi muita ja euroopalaisia kieliä. Tunnen Helsingissä yhden opiskelijan, opiskelee theologiaa ja koska on katolilainen, osaa tutkinnosta Puolassa, osaa hyvin puolan kieltä. Mutta silti auliisti opettelee ja puhuu ruotsia. Etelä Euroopan kieliä osaa niin kehnosti ettei voi kommunikoida edes perus asiat, mutta ruotsi ja englantia täydellisesti. Sanon hänelle että pitää theologina ostaa latinaa, ranskaa, espanjaa, italia!!!, nä,ä kielet ovat tarkea kun halua oiskella katolilaista theologia, ja kirkon historiaa koska 99% materiaaleista ovat vaan espanjan tai ranskan tai italian kielellä, ja latina! Ruotsia voi unohtaa täysin.
Hän esim. opetelee ruotsia, joka on turhaa, mutta hänen espanja on alkeellinen.
En tajua että suomalaiset opiskelijat ovat liian auliit kun lampaat. Itse haen ranskan filologia ja historia opiskelemaan, enkä tarvi ruotsia, eikä kukaan minulta vaadi ruotsinkielen taitoa, koska äidinkieleni on ranskaa.
Mutta miksi suomalaiset opiskelijat eivät aavdi muut kielet, eivät sano EI PAKKORUOTSILLE???

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: MISSÄ VIKA?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 04.09.2011 19:41

kaikki kieliin liittyvät jutut ovat niitä, joissa ruotsinkieliset kertovat, mitä tehdään, ja muut ovat kohteliaasti hiljaa. Miten tähän voisi puuttua?" kysyy sees..

Onhan tähän yritetty puuttua, mutta jokin tekijä sai esim. kokoomusjohdon kävelemään oman puoluekokouksensa yli,
Paavo Lipposen aikoinaan kävelemään oman opetusministerinsä (Rask) yli jne.
Jokin voima neutraloi kansan ja puolueiden kenttäväen mielipiteen.. vuodesta toiseen.
Kaikkein kummallisin asia on, että elinkeinoelämän tarpeidenkin yli ollaan valmiita kävelemään (EK:n kannanotto 2010).
Myöskään esim. Itä-Suomen maakuntaliittojen kannanotoilla ei ole mitään arvoa.

Yritystä on siis ollut muuallakin kuin keskustelupalstoilla:
Kysymys, miksi mitään ei tapahdu, pitää esittää kokoomuksen johdolle ja sdp:n eliitille.
Mistä tämä ylenmääräinen "kohteliaisuus" johtuu ? Rahasta ??
Koska en tiedä vastausta kysymykseen, meidän on mentävä ongelman juurelle eli saatava vähemmistö tajuamaan, että
pakkoruotsin poistaminen on sille eduksi..
Viime vuoden lopulla alkoi järki hieman voittaa RKP:n sisällä, mutta Torvalds ja muut maltilliset ajettiin sittemmin näyttävästi ulos vallan ytimestä..
Nyt olemme taas ääriainesten armoilla.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: MISSÄ VIKA?

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 04.09.2011 23:02

Olen samoilla linjoilla kuin Dejavu siinä, että kyllä tätä venettä keikuttaa ihan muu taho kuin poliitikot, niinpä katse on käännettävä muualle ja katsottava miten muut ovat onnistuneet.
Katsoin tänään ohjelman: Eesti vabaks!

pentti
Viestit: 209
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: MISSÄ VIKA?

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 08.09.2011 21:42

Toisella palstalla on keskusteltu Euroopan Neuvoston huomautuksesta ruotsinkielisten kielellisten oikeuksien huonosta hoitamisesta Suomessa. Kannattaisiko yhdistyksen laatia siihen vastine? Se voisi tuoda Vapaan kielivalinnan asialle kansainvälistä näkyvyyttä. Herkkähipiäiset poliitikkomme ottaisivat ehkä paremmin huomioon ulkopuolelta tulevan arvostelun kuin kansan marmatuksen.

jaakko40
Viestit: 42
Liittynyt: 04.02.2011 00:41

Re: MISSÄ VIKA?

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja jaakko40 » 09.09.2011 02:19

Hannu Jussi kirjoitti: Katsoin tänään ohjelman: Eesti vabaks!

Ovatko muut katsoneet?

Pakkoruotsista vapautuminen voidaan suurilta osin rinnastaa Viron vapautumiseen! Pitäisikö pyytää veljeskansa apuun?

Eduskuntakäsittelyyn (äänestykseen) asiaa ei saada, hallitusohjema torppaa sen jo valiokunnissa, ministeriöissä jne.
Yksi tie on teetättää asiasta aloitteet (perusteluineen) puoluekokouksille, Kok, Sdp ja Kesk riittää.
KD, Vihr ja Vas ovat haista-v*tun-apu-puolueita jotka pitävät turpansa kiinni kunhan saavat Audin ja suurlähettilään viran.

On erittäin todennäköistä että puolueväkien enemmistö on yksilönvapauden kannalla sortoa vastaan. Sen jälkeen tilanne olisikin erittäin mielenkiintoinen, me ja nuo "Vi och dom".

..

Vastaa Viestiin