Rostila: Suomenkielisten alistaminen & sorto on lopetettava – hyväntahtoisesta realismista ja alistamisen mittasuhteista

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9705
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Rostila: Suomenkielisten alistaminen & sorto on lopetettava – hyväntahtoisesta realismista ja alistamisen mittasuhteista

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.09.2023 11:52

Rostila:
Poliittisen kuuman kesän keskustelu on suunnannut huomion rasistisiin eli ihmisryhmiä syrjiviin käytäntöihin. Ruotsin opiskelua ja osaamisvaatimuksia voidaan tarkastella myös tästä kulmasta.

Viime aikoina on kiinnitetty huomiota kysymättä ja pyytämättä kasvaneisiin vaatimuksiin osata englantia. Nämä vaatimukset muodostavat syrjiviä tilanteita ja asetelmia vaikkapa palveluissa tai työpaikoilla. Suomenkielisiin kohdistuu kuitenkin mittasuhteiltaan huomattavasti suurempi alistava käytäntö. Tämä aikaa vievä, voimiamme kuluttava ja kiveen hakatussa muuttumattomuudessaan turhauttava ”virtahepo olohuoneessa” on ruotsin pakollisuus. Kansan kielellä pakkoruotsi. Koska ruotsin pakollisuuden perusteita on mahdoton ymmärtää, aiheuttaa tilanne suomenkielisissä tunteen omasta tyhmyydestä. Kenties pakkoruotsin painavin merkitys onkin symbolinen. Kaikille pakollinen ruotsi (opiskelu ja osaamisvaatimus) osoittaa meille ”kaapin paikan”: kukaan suomenkielinen ei saa elää maassa ruotsia osaamatta.

Kansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja kiinnitti eduskuntapuheessaan huomiota suomea puhuvien asemaan skandinaavisessa viitekehyksessä historian valossa. Hän nosti esiin osin hyljeksittyyn asemaamme liittyneen rotuopillisen perinnön, joka on historian saatossa onneksi jo unohtunut. Tämän päivän lukijalle saattaakin tulla yllätyksenä myös Rkp:n perustajan Axel Olof Freudenthalin rodullinen ajattelu. Arvatkaapa pitikö hän ruotsinkielisiä vai suomenkielisiä rodullisesti parempina?

Vaikka tunkkaiset tuulet, joihin edellä viittasin, ovat jo melko kaukaista historiaa, ovat Pohjoismaat puuttuneet isoveli-asenteella Suomessa harjoitettuun kielipolitiikkaan. Ruotsin pakollisuus on osaksi ulkopoliittista perintöä, kuten historiaa tuntevat tietävät.

Nykypäivänä Suomen kahden kieliryhmän suhteiden tulisi perustua hyväntahtoiseen realismiin eli toisen osapuolen kunnioittamiseen ja tosiasioiden tunnustamiseen. Tosiasiassa suomalaisten valtaenemmistö puhuu äidinkielenään suomea ja pienehkö vähemmistö, n 5% ruotsia. Tästä faktasta seuraa eräitä muita tosiasioita, joista yksi on suomen ja ruotsin kielten erilainen merkitys yhteiskunnassa.

Ruotsin osaamisen tarve vaihtelee suomenkielisten keskuudessa paikkakunnittain, yksilöittäin ja perheittäin ja on keskimäärin suhteellisen vähäinen. Tämä heijastuu myös kansalaisten kokemuksiin ja mielipiteisiin. Ainakin puolet suomenkielisistä haluaisi ruotsin olevan vapaaehtoinen eli valinnainen oppiaine.

Koska kieliryhmien välisten sivistyneiden suhteiden tulee perustua hyväntahtoisuuteen, tulee kummankin osapuolen kunnioittaa toistensa tarpeita. Niinpä suomenkielisen enemmistön pitää kunnioittaa ruotsinkielisten tarpeita. Ruotsinkielisillä on oikeus omaan kulttuuriin, sen saavutuksiin ja kielensä turvaksi kehitettyihin laitoksiin, kuten omaan koululaitokseen ja palveluihin. Tähän perustuslaki antaa hyvät edellytykset.

Perustuslaki kehottaa kuitenkin huolehtimaan myös suomenkielisten tarpeista. Ruotsin pakollisuus ei ole suomenkielisten tarve. Tämä tulisi hyväksyä. Ruotsin pakollisuus on sortoa ja alistamista, josta on päästävä eroon.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilmari ... suhteista/

TK
Viestit: 2494
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Rostila: Suomenkielisten alistaminen & sorto on lopetettava – hyväntahtoisesta realismista ja alistamisen mittasuhte

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 13.09.2023 22:58

Ruotsin pakollisuus ei ole suomenkielisten tarve. Tämä tulisi hyväksyä.
Siinä se oleellisin kiteytettynä jälleen kerran. Pakkoruotsitus on suomenkielisten simputtamista!

Hyvä kirjoitus Rostilalta. Kommenttiosuus kannattaa myös lukea. Tutut pakkoruotsittajat tietysti taas liikkeellä vanhoine juttuineen, ja löytyy myös hyviä pakkoruotsin poistamista tukevia kommentteja.

TK
Viestit: 2494
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Rostila: Suomenkielisten alistaminen & sorto on lopetettava – hyväntahtoisesta realismista ja alistamisen mittasuhte

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 17.09.2023 12:13

Pakkoruotsittajien kommenteissa toistuvat tietyt asiat:

- Suomi on kaksikielinen maa, joten ruotsin pakollisuus on hyväksyttävä
- mitään ruotsinkielisten erityiskaistoja ei ole olemassa, koska jokainen, joka haluaa, pääsee opiskelemaan, jos vaan viitsii opetella ruotsia

Pakkoruotsittajien ajatuksissa perustuslakia luetaan niin, että tärkeintä ovat ruotsinkielisten oikeudet ja aseman turvaaminen, suomenkielisten oikeuksista ei välitetä. Ruotsinkielisten vähäisellä määrällä ei ole mitään merkitystä.

Poliitikoilta vaadittaisiin nyt rohkeutta puuttua paperi-kaksikielisyyden, leikki-kaksikielisyyden asemaan kovalla kädellä. Paperi-kaksikielisyyden voisi antaa olla ennallaan, mutta todellisen elämän kielitilanteeseen pitäisi saada radikaali muutos: koulujen pakkoruotsi on lakkautettava, virkamiespakkoruotsin vaatimukset poistettava, ruotsinkielisten palveleminen järjestettävä tulkkipalveluin tai surujen alettava palvelemaan toinen toisiaan.

Vastaa Viestiin