Saamelaiskäräjävaalikone: Saamen kielen pitäisi olla koko Suomessa virallinen kieli. Useimmat vastasivat "kyllä"

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9705
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Saamelaiskäräjävaalikone: Saamen kielen pitäisi olla koko Suomessa virallinen kieli. Useimmat vastasivat "kyllä"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 04.09.2023 21:27

Saamelaiskäräjävaalien ehdokkaiden vaaliteemat ja ajatukset:
https://yle.fi/a/74-20047613

Saamen kieli viralliseksi kieleksi?

Vastauksia:
Ehdottomasti samaa mieltä, koska tämä pakottaisi kunnat tarjoamaan saamenkielistä varhaiskasvatusta ja koulutusta kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä myös saamelaisalueen ulkopuolella. Kannatan myös Saamelaiskäräjien valvomaa valtakunnallisen saamenkielisen opetuksen opetussuunnitelman tai vastaavan luomista yhdessä Opetusministeriön kanssa. Uskon, että näin voitaisiin luoda yhteiset ja selkeät ohjeistukset sekä linjaukset, joiden tarkoituksena olisi taata saamelaislapsille ja -nuorille laadukas ja yhtenäinen saamenkielinen ja kulttuurillinen opetus Suomessa.
Saamen kielten asemaa tulisi lainsäädännössä selkeästi vahvistaa. Saamelaisilla lapsilla tulisi olla oikeus opiskella äidinkieltään tai sukunsa kieltä asuinpaikastaan riippumatta ja opetuksen tulisi olla sidottu perusopetukseen.
Ei ole realistista ajatella, että eteläisessä Suomessa mikään saamen kielistä yltäisi virallisen kielen asemaan. Vastaavasti esim. Inarin kunnassa on niin vähän ruotsin puhujia, ettei se ole Inarin kunnan virallinen kieli, vaikka koltan-, inarin-, ja pohjoissaame ovatkin. Jotkin kaupungit, kuten Rovaniemi, Oulu ja Helsinki sen sijaan voisivat lisätä saamen kieliä virallisiksi kieliksi niin halutessaan. Saamen kielten asemaa voisi sen sijaan nostaa saamelaisten kotiseutualueella esimerkiksi määrittämällä paikannimien ensisijaiseksi kieleksi saamen.
Saamelaisten oikeus ja etenkään halu kielenkäyttöön ei lopu, kun siirrytään kotiseutualueen ulkopuolelle.
Saamen kielet ansaitsevat virallisen kielen aseman suomen ja ruotsin rinnalla.
Kolmen Suomen puolella elävän saamen kielen asemaa pitäisi vahvistaa Suomessa (pohjois-, inarin- ja koltansaame). En kuitenkaan ole varma, että viralliseksi (kansallis)kieleksi tekeminen koko maassa olisi vaikuttavin toimenpide. Se vaatisi Suomen perustuslain muutoksen, joka voi viedä paljon aikaa. Priorisoisin ennemmin 1) koko maassa saamenkielisen varhaiskasvatuksen vahvistamista sekä saamenkielisen ja saamen kielten opetuksen vahvistamista, ja 2) pohjoisessa lisäksi saamenkielisten ja saamelaiskulttuurin mukaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden vahvistamista (erityisesti lapsille ja iäkkäille).Golbma Suoma bealde ealli sámegiela sajádaga galggašii nannet Suomas. In goittotge leat sihkkar, ahte virggálaš (álbmotlaš) giellan dahkan olles riikkas lea eanemus váikkuheaddji doaibmabidju. Dat gáibidivčče áddjás Suoma vuođđolága nuppástusa. Vuoruhivččen ovdal 1) olles riikkas sámegiel árrabajásgeassima nannema, ja sámegiel ja sámegielaid oahpahusa nannema, ja 2) davvin lassin sámegiel ja sámi sosiála- ja dearvvasvuođabálvalusaid nannema (erenoamažit mánáide ja eallilan olbmuide).The status of the three living Sámi languages (Northern, Inari and Skolt Sámi) on the Finnish side should be strengthened. However, I am not sure that making Sámi an official (national) language in the whole country is the most effective measure. I would rather prioritise 1) in the whole country the strengthening of the Sámi-language early childhood education and language education, and 2) in addition in the north the strengthening of the Sámi-language and Sámi social and health services (especially for children and our elders).
Riittää kun se on saamelaisalueella virallisen kielen asemassa.
Saamelaisten kotiseutualueella saamen kieli voisi olla virallinen kieli. Se vahvistaisi saamen kielten asemaa ja oman kielisten palveluiden saatavuutta.
Tämä voisi olla saamelaiskäräjien seuraavan toimikauden tärkein toimenpide, jotta uhanalaiset saamen kielet saisivat parhaan mahdollisen tuen.

pjl69
Viestit: 614
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Saamelaiskäräjävaalikone: Saamen kielen pitäisi olla koko Suomessa virallinen kieli. Useimmat vastasivat "kyllä"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 04.09.2023 21:46

Oishan tuo jännä nähdä millaisia järistyksiä saamen kielten virallistaminen aiheuttaisi kielipolitiikassa, tulisiko suomenkielisille yksi tai useampi opiskeltava vieras kieli lisää, vai vesittäisikö se ruotsin erityisasemaa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2136
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Saamelaiskäräjävaalikone: Saamen kielen pitäisi olla koko Suomessa virallinen kieli. Useimmat vastasivat "kyllä"

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 04.09.2023 22:20

2013 tehty ehdotus

Dosentti Saukkosen kirjassaan "Erilaisuuksien Suomi: vähemmistö- ja kotouttamispolitiikan vaihtoehdot" esittämää mallia kannattaisi nostaa keskusteluun, vaikka siinä onkin nivottu pakollinen kieltenopetus vaatimukseen vähemmistökielisistä palveluista, mikä ei ole koskaan ollut hyvä ja yksilöille reilu lähtökohta.

Saukkonen jaottelee kielet uusiksi: kansalliskieli,
virallinen kieli (alueellinen)
ja virallinen vähemmistökieli.

Hän ehdottaa mm. että
- saami (saamen kielet) nostettaisiin kansalliskieleksi,

- suomi olisi virallinen kieli koko maassa ja

- suomen rinnalla olisi alueellisia virallisia kieliä (alueista voitaisiin keskustella, Ahvenanmaahan sai tässä jäädä ruotsinkieliseksi) ja
- lisäksi määriteltäisiin maan viralliset vähemmistökielet, joihin kuuluisivat mm. romanin kieli ja karjalan kieli.

Vastaa Viestiin