Hesarin pääkirjoitus vaatii kuntaliitosten jatkamista

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2047
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Hesarin pääkirjoitus vaatii kuntaliitosten jatkamista

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 21.11.2022 10:50

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2 ... 55134.html

Ei sanaakaan siitä, että Suomen lain mukaan jos yksikin yhdistyvistä kunnista on "kaksikielinen", koko uusi kuntaryhmä muuttuu ikiajoiksi "kaksikieliseksi" vaikka suomenkielisen puolen kunnissa ei olisi ensimmäistäkään ruotsinkielistä. Tässä siis evättäisiin tuleviltakin polvilta oikeus päättää oman kunnan kieliasioista kun se päätösvalta haudattaisiin RKP:n perstaskuun (kansallikielistrategian väliin?).

Toisaalta aukeaisi mahtava määrä työtapaikkoja näillä uusilla kaksikielisillä alueilla pelkästään keksimään nykyisille paikkakunnille ruotsinkielisiä nimiväännöksiä.

Sen lisäksi että täysin suomenkielisiin kuntiin palkattaisiin politrukit vahtimaan kylttien oikeellisuutta ja ruotsinkielisten palvelujen toimivuutta, he voisivat auttaa myös sakottamaan puutteista.

Tällaisia lakien irvikuvia on surujen lakimiesarmeija väsännyt selkämme takana.
Tällaista rajapintaa joiden yli kuntaliitokset on kielisyyttä muuttamatta tehty mahdottomiksi suomenkielisten ja "kaksikielisten"alueiden välillä on satoja kilometrejä.

Jotenkinhan se Suomen surureunus on saatava laajenemaan kun se on kartalla niin ikävän näköinen, eikä kaikesta houkuttelusta huolimatta yhtään kuntaa ole saatu edes rahaa lupaamalla "kaksikieliseksi".

Yhdessä kommentissa viitattiin Suomen "kaksikielisyyteen".
Tämä on hyvä ensi askel, vaikkakaan se ei ratkaise alueellista epätasa-arvoa, jota Keskusta ja RKP ylläpitävät äänestäjiensä vahingoksi. Kuntien tehtävät on siirrettävä valtiolle, jolloin pääministeri on vastuussa viemäröinnistä ja vanhuksista. Demokratia kohdistuu paremmin, ja paikalliskorruptio vaikeutuu.

Suomen valtio on pienempi yksikkö kuin monet kaupungit maailmalla.
Lohjan kaksikielisyys menee umpeen tänä vuonna. Yksikieliseksi muuttamisen rajathan ovat ehdottomia.
Sen sijaan kaksikieliseksi muuttaminen onnistuu miten vaan, kuten on todistettu kolmen yksikielisen ruotsinkielisen kunnan kohdalla.

Hillevi Henanen
Viestit: 2047
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Hesarin pääkirjoitus vaatii kuntaliitosten jatkamista

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 21.11.2022 12:48

Mitä mahtaa Suomessa vaikuttaa suhtautumiseen lakiin yleensä kun yksi pieni ryhmä pystyy ja saa ihan julkisesti käyttää lakeja tai lakeihin rinnastettavia tekeleitä surutta omien etuuksiensa ajamiseen, ja jopa tehtailla niitä olemattomin perustein ja kastaa ne sitten laeiksi. Kysyvät itseltään, että onko ok ja vastaavat itse, että kyllä on. Siihen on muiden tyytyminen.

Eipä juuri säväytä kun joku suru nykyään vetoaa lakiin. Sitä vaan yrittää tarkkailla, että mistäköhän se ketunhäntä pilkottaa tällä kertaa.

Eduskunnassa on suruilla 7,5 valtion kustantamaa puolestapuhujaa jokaista vaaleilla valittua kansanedustajaa kohti, koska suruilla on kuntavaaleissa tuplaäänet, joista toisten mukaan vapaasti soveltaen valitaan edustajat folktingetiin siten, että sopii mukaan muidenkin kieliryhmien silmäätekeviä.

Jos kaikilla puolueilla olisi samat oikeudet, kustantaisi valtio eduskunnan niskaan huohottamaan 1500 vahtia.

Vastaa Viestiin