Hesarissa hyvä lukijakirjoitus, RKP:ltä tulossa 12 kohtaa seuraavaan hallitusohjelmaan

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9570
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hesarissa hyvä lukijakirjoitus, RKP:ltä tulossa 12 kohtaa seuraavaan hallitusohjelmaan

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.09.2022 20:29

Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen kielipoliittisen ohjelman

Puolueiden tulee käynnistää asiapohjainen kansalaiskeskustelu kielikoulutuksesta.

28.9.

HALLITUKSEN budjettiriihen päätös vuosiviikkotunnin lisäyksestä B1-kielen opetukseen oli läpihuutojuttu. Miljoona euroa suunnitteluun ja kymmenen miljoonaa ruotsin lisäoppitunteihin vuodessa ei opetusministeriön budjettia kaada. Mutta onko tässä koko totuus?

Oppituntien lisäyksellä paikataan kyllä niitä haittoja, joita ruotsin varhentaminen 6. luokalta alkavaksi aiheutti. Tavoitteena ollut motivaation ja ruotsin oppimistulosten paraneminenhan ei tuolloin toteutunut.

Tehtyä päätöstä Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tervehti ”läpimurtona”. Tuleviin hallitusneuvotteluihin puolue onkin varautunut tuomaan 12 kielipoliittista lisävaatimusta, jotka voivat yllättää.

Opetusministeri Li Andersson (vas) katsoi ruotsin kielen opetuksen tehostamisen keinoksi paikata kansallista kielivarantoamme. Argumentillaan ”koska Suomi on kaksikielinen maa, on perusteltua, että kaikki opiskelevat toista kansalliskieltä” (HS 3.9.) ministeri alitti riman.

Kielivarannon korjaamiseksi Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen kielipoliittisen ohjelman, joka hyödyntää myös maahanmuuttajakielten potentiaalin. Hajauttamalla pelkän ruotsin opetukseen osoitetun valtavan rahasumman Euroopan valtakielten osalle jokainen kunta pystyy tarjoamaan perusopetukseen viisi suurta kieltä ja ruotsin valinnaisina aineina. Näin kielivarantomme korjautuisi jo noin kymmenessä vuodessa. Myös ruotsin opiskelu elpyisi.

Kaikkien puolueiden on terävöitettävä kielipoliittista ohjelmaansa. Niiden tulee käynnistää asiapohjainen kansalaiskeskustelu kielikoulutuksesta. Ainoastaan kentän paine saa päättäjät tarkistamaan kieli- ja koulutuslainsäädäntöä vastaamaan liberaalin demokratian ja oikeusvaltion perusperiaatetta, oikeudenmukaisuutta.

Paul Betcke

kieltenopettaja, eläkkeellä

Hämeenlinna
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009 ... ec34636abe

NRR
Viestit: 9570
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa hyvä lukijakirjoitus, RKP:ltä tulossa 12 kohtaa seuraavaan hallitusohjelmaan

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.09.2022 20:36

Hyviä kommentteja myös
Noin viidellätoistaprosentilla kansalaisita on jonkinmoinen luki-vaikeus. Tuosta joukosta melko monella on vaikeus oppia vieras kieli.

Tuo yhden alueen oppimisvaikeus muodostuu helposti esteeksi korkea-asteen opintoihin. Eli omassa maassa on vieraan kielen oppimispakko.

Monialaista lahjakkuutta tuhlataan pakko-opettamalla kieltä, jota ei välttämättä koskaan tarvitse.
Erittän hyvä kirjoitus. Ahvenanmaa antoi opiskelijoilleen mahdollisuuden laajentaa keilivarantoaan poistamalla suomenkielen pakollisen opiskelun jo n. 15 vuotta sitten.

Toivotaan, että myös mantereen puolella päädymme samaan ratkaisuun "toisen kotimaisen" kohdalla viimeistään seuraavalla hallituskaudella.

On kiistaton tosiasia, että pakko ei koskaan voi olla tehokkaampi kuin motivaatio, oli kyseessä mikä inhimillinen asia tahansa.
Ruotsi on Suomessa pieni vähemmistökieli, jolla ei enää pitäisi olla mitään oikeutta kansalliskielen asemaan.

Tästä ajatuksesta voisin vähän tinkiä, jos Ruotsi ottaisi suomen toiseksi kansalliskielekseen- oltiinhan yhtä maata 700 vuotta- ja vaatisi sen opettelelua kaikilta kansalaisiltaan.

Mikä yleensä on kaksikielisyydessä vähemmistökielen prosentuaalinen raja, jos sellaista on?

Oikeus puhua omaa kieltään pitää kielivähemmistölläkin olla ja palvelut omalla kielellä on myös järjestettävä heille.
Se ei kuitenkaan saa sisältää kaikille muille, enemmistökielen puhujille, velvollisuutta opetella vähemmistökieltä ja jopa asettaa esteitä korkeakoulutukselle vähemmistökielen osaamisen perusteella. Sitä voisi vaatia meillä ruotsinkielisessä opetuksessa, mutta ei muualla.

Tarvittavat palvelut voi järjestää omakielisten voimin ja vapaaehtoisopiskelun pohjalta. Jos joukko hupenee niin, ettei sekään riitä, on paras opetella maan valtakieli.

NRR
Viestit: 9570
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa hyvä lukijakirjoitus, RKP:ltä tulossa 12 kohtaa seuraavaan hallitusohjelmaan

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.11.2022 19:02

Mikä on RKP:n vaatimuslista seuraavaan hallitusohjelmaan?

Vastaa Viestiin