Lauantai-illan ratoksi

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1897
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Lauantai-illan ratoksi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 09.10.2021 19:21

Lueskelen läpi vanhoja kirjoituksiani tarkoituksena sellaisia, joita olisi tarkoituksenmukaista siirrellä tuonne varastoon johonkin muuhun osioon, ja sinä yhteydessä tuli vastaan tämä kysely, joka sittemmin rantautui myös Uuteen Suomeen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jaska/ ... inen-olet/

NRR
Viestit: 9326
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Lauantai-illan ratoksi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 09.10.2021 20:50

🌟🌟🌟🌟🌟

Kuinka arvostat kielivapautta?

1. Tuttusi kertoo allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen vapaaehtoisen ruotsin puolesta. Miten reagoit?
A) Hätäännyt, sillä et tosiaankaan aijo sietää mitään piilopersuja tuttavapiirissäsi! Ennen kuin pistät välit poikki toistelet kiivaasti hänelle, että "Suomi on kaksikielinen maa!"
B) Kummastelet, muttet sano mitään. Panet merkille, että tuttusi taitaa olla vähän sellainen äärityyppi.
C) Iloitset hankkeesta tuttusi kanssa, sillä vapaaehtoisuus on sinustakin kieltenopiskelussa se luontevin lähtökohta.

2. Kollegasi on naimisissa espanjalaisen kanssa ja hän kertoo toivovansa, että heidän lapsensa voisivat vaihtaa pakkoruotsin espanjaan. Miten reagoit?
A) Kiljaiset: ”Suomi on kaksikielinen maa. Ettekö halua olla suomalaisia?”
B) Tuhiset äänekkäästi ja käännät selailemastasi lehdestä "Ruotsin kieli kuuluu suomalaiseen identiteettiin" -artikkelin esille.
C) Toivotat onnea poikkeushakemukselle. Olet hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että suomalaisia identiteettejä on monenlaisia ja monikielisiä.

3. Ystäväsi kertoo, ettei hänen teini-ikäinen lapsensa opi ruotsia vaan lukio saattaa jäädä kesken ruotsin takia. Miten reagoit?
A) No voi elämä! Eikö tuossa perheessä osata mitään? Ilmoitat, että vain tyhmät tai asenneongelmaiset eivät opi ruotsia. Annat ystäväsi valita, kumpaan ryhmään tämän lapsi kuuluu.
B) Kerrot ystävällesi, että olet aina pitänyt ruotsista ja sitä paitsi lukenut viittä kieltä ja pidät sitä akateemiselle ihmiselle aivan miniminä, kielipuolten ei kannata lukioon tulla. Kerrot ystävällesi, että tämän nuori viihtyy varmaan paremmin raksapuolen amiksessa.
C) Lohdutat ystävääsi kertomalla, ettei lukiota kannata jättää kesken vaan odottaa, että hallitus tulisi järkiinsä ja vapauttaisi kieliopinnot.

4. Pakkoruotsin kannattajat pitävät puheita, joissa väittävät vapaaehtoisen ruotsin olevan vain savuverho, jolla yritetään peitellä lopullista tavoitetta hävittää ruotsin kieli Suomesta. Miten reagoit?
A) Olet heti samaa mieltä, sillä miksipä tuollaiset vallassa olevat ja sivistyneet ihmiset valehtelisivat.
B) Et nyt ymmärrä asiaa, mutta puristat vain huulet tiivimmin kiinni. Tällaistahan tämä Suomessa on.
C) Ymmärrät, että heille on varmasti tapahtunut jotakin traagista, mikä saa näkemään näkyjä - mutta pistät samalla asiallista palautetta someen: eikö tuollaisten viholliskuvien aika olisi jo ohi...

5. Surffaat sattumalta blogiin, jossa vaaditaan perusteita pakkoruotsille. Miten reagoit?
A) Teet ilmoituksen asiattomasta postauksesta. Tämä on varmaan sitä vihapuhetta!
B) Ilmoitat blogistille, ettei muillakaan poliittisilla päätöksillä ole perusteita, joten ihan turha vaatia niitä pakkoruotsiltakaan. Menisi vaan blogisti itseensä ja miettisi, mitä perusteita muka on koulunkäynnille.
C) Lähdet mukaan pohtimaan, voiko tosiaan olla niin, ettei vastoin kansalaisten tahtoa ylläpidetylle pakolle löydy edes näennäisesti järkeviä perusteita. Ja olisiko vieläpä niin, ettei missään maailmassa ole vastaavaa pakkoa!

6. Bussissa viereesi istuu maahanmuuttajanuori, joka kertoo, ettei saanut vapautusta ruotsista, vaikka suomi ja englantikin takkuavat? Miten reagoit?
A) Sanot ystävällisesti mutta tiukasti: ”Jos olet tullut tänne, kunnioitat myös meidän perinteitämme. Tämä on kaksikielinen maa.”
B) Kerrot, että kyse on hänen parhaastaan. Ilman ruotsintaitoa hän ei voi valmistua mihinkään ammattiin Suomessa eikä olla osallinen Nordenin perintöön. Kerrot myös, että maahanmuuttajat oppivat kieliä niin helposti, ettei pakkoruotsi ole heille mikään ongelma.
C) Kerrot, että sinunkin mielestäsi niin hän kuin koko maa hyötyisi siitä, että hän voisi pakkoruotsin sijaan vahvistaa omaa äidinkieltään tai suomea tai englantia ja kouluttautua niin pitkälle kuin mahdollista, jotta hänen kulttuurijuurensa voisivat rikastaa yhteiskuntaamme.

7. Luet lehdestä, että EU-mittaus kertoo, miten suomalaiset eivät arvosta kielitaitoa. Miten reagoit?
A) Panet uutisen mieleesi. Nyt tiedät, miten vastaat, kun se äärityyppituttusi seuraavan kerran alkaa kritisoida pakkoruotsia. Sanot suoraan, että hän pilaa suomalaisten pisa-maineen kielivastaisuudellaan.
B) Olet häpeissäsi ja toivot, ettei kukaan muistaisi sinunkin valittaneen pakkoruotsista viisi vuotta sitten juhannuksena. Kyllä yksi ruotsi aina menee, kunhan ei vaan sanota taas sivistymättömäksi ja metsäläiseksi.
C) Käyt illalla googlettamssa, mikä mahtaa olla koko totuus tuonkin kyselyn tulkinnasta, ettei vain olisi niin, että ruotsalaiset eivät arvosta kielitaitoa - ja niinhän se olikin.


Pisteet kannattaa katsoa Jaskan blogista 😊

Vastaa Viestiin