Henriksson Iltalehden vaalitentissä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1521
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.06.2021 12:39

https://www.iltalehti.fi/kuntavaalit-20 ... 6782790d32
– Tutkimuksissa, jonka viimeksi Åbo Akademi on viimeksi tehnyt, näkyy, että ruotsinkieliset tuntevat enemmän kuin suomenkieliset, että heitä syrjitään, mutta en kutsuisi sitä rasismiksi. Se esiintyy sillä tavalla, että ei uskalla puhua omaa äidinkieltään esimerkiksi ratikassa tai bussissa. Se on ikävä asia.
Rankkaa on, ja nyt on syrjintä siirtymässä Tampereellekin kun sielläkin on ratikka.

Kommentteja tuli runsaasti
Toisin sanoen Anna-Majaa ei itse syrjintä häiritse yhtään, vaan ainoastaan se, että suomenkieliset kärsivät siitä vähemmän? No tuo on tyypillistä vöyräälle vähemmistölle.
Otetaan esimerkiksi Helsingin yliopiston lääketieteen koulutusohjelma (2018):

Suomenkieliseen ohjelmaan pisterajana oli yli 98 pistettä, kun ruotsinkieliseen ohjelmaan pääsi 91 pisteellä.

Suomenkieliseen ohjelmaan hakijoista yliopistoon pääsi alle 5 prosenttia hakijoista, kun ruotsinkieliseen ohjelmaan yli 10 prosenttia hakijoista.

Aloituspaikkoja oli suomenkieliseen ohjelmaan 108, ruotsinkieliseen 37. Tämä tarkoittaa, että aloituspaikoista yli 25% oli ruotsinkieliseen ohjelmaan. Ruotsinkielisten määrä Suomessa on noin 5%.


Samat kiintiöt löytyy monista muistakin yliopistoista ja myös oikeustieteelliseen pyrkijöille. Eikä kiintiöt ole ainostaan yliopistoissa
Kun näen RKP:n puheenjohtajan valittamassa mielikuvitus syrjinnästä samaan aikaan kun Suomessa on edelleen kielipoliittinen järjestelmä mitä voi verrata Etelä-Afrikan apartheidiin, se herättää kyllä ajatuksia?

Verenpaineet menee katosta läpi ja alkaa jyskyttävä päänsärky sekä pakko mennä kirjaimellisesti levolle.

Kaksinaismoralismin absoluuttinen huipentuma.

Koska miljardiluokan kuluerä nimeltään keinotekoinen kaksikielisyys päättyy Suomessa?

Sitten kun EU on liittovaltio ja suomalaiset jumissa siinä pelkän englannin varassa vai sitten kun EU:n troikka ja IMF puuttuvat asiaan?

Missä muussa maassa 96,5% pakotetaan opiskelemaan 3,5% kieli pakolla kaikkien kouluasteiden läpi ja miten se sopii edes etäisesti demokraattiseen ajatteluun?

Vertailukohtia ei kertakaikkiaan ole.
Kukaan suomenkielinen ei muuta Närpiöön töihin, koska siellä ei suomea puhuta. Täysin ruotsinkielinen paikka. Vasta pari vuotta sitten muuttivat itsensä yksinkielisestä kunnasta kaksikieliseksi. Ruotsinkielisestä kaksikieliseksi siis.
Yli 800 vuotta vähemmistöllä on ollut aikaa integroitua.

"Ruotsi-Suomi (ruots. Sverige-Finland) on termi, joka on kehitetty Suomen historiankirjoituksessa jälkikäteen kuvaamaan sitä valtakuntaa, johon kuuluivat pääosa nykyisestä Ruotsista sekä ainakin pääosa nykyisestä Suomesta viimeistään 1200-luvulta vuoteen 1808."

Kun muut länsimaat kähmivät riistettäviä alusmaita Afrikasta ja Aasiasta, niin Ruotsin ei tarvinnut. Ruotsi sai veronsa ja rikkautensa Suomesta.
Yli 800 vuotta vähemmistöllä on ollut aikaa integroitua.

"Ruotsi-Suomi (ruots. Sverige-Finland) on termi, joka on kehitetty Suomen historiankirjoituksessa jälkikäteen kuvaamaan sitä valtakuntaa, johon kuuluivat pääosa nykyisestä Ruotsista sekä ainakin pääosa nykyisestä Suomesta viimeistään 1200-luvulta vuoteen 1808."

Kun muut länsimaat kähmivät riistettäviä alusmaita Afrikasta ja Aasiasta, niin Ruotsin ei tarvinnut. Ruotsi sai veronsa ja rikkautensa Suomesta.
Asiasta saisin oikean kuvan, kun tähän otettaisiin huomioon Närpiön saamat tulonsiirrot valtiolta ja kuntalaisille maksetut Kelan tuet.
Kuntaahan rahoitetaan erilaisilla tulonsiirroilla muun maan, lähinnä Uudenmaan, verotuloilla, joten ei varmasti voida puhua kestävällä pohjalla olevasta taloudesta.
Lain erittäin väljä tulkinta tai hetkellinen lakimuutos antoi Närpiölle kaksikielisyyskorvausta pari miljoonaa vuodessa.
Närpiö 9558 asukasta, suomenk. 507 eli 5,3%
Kummalla perusteella arvelette rahahanojen auenneen, 3000 vähemmistöasukkaan vai 8%:n?

Jos tämä Närpiön malli on niin ehdoton, niin miksiköhän muut kaksikieliset kunnat eivät ole ottaneet mallia?
Suomenkielisillä ei ole asiaa, koska avustuksia lisäkielistä ei tipu, vaikka niitä olisi kuinka monta.

Kaksikielisten kuntien reilun 100 miljoonan vuosittaiset ruotsibonukset antavat jo mahtavan edun suomenkielisiin kuntiin verrattuna. Koska maksetulla palkalla ei elä, kahmitaan lisärahaa valtiolta ja työvoiman asumisesta tienaavat ihan muut kuin työntekijät. Tosin kielen opittuaan monet lähtevät länteen, jos nyt Närpiön murretta voi kieleksi kutsua.
Totuushan on se, että Närpiössä ei haluta sinne suomenkielisiä muuttajia, ettei kielitasapaino keikahda suomen hyväksi.
Tämän takia ruotsinkieliset kunnat ovat myös niin myötämielisiä maahanmuuttoa kohtaan, jotta nämä voidaan "kotiuttaa" ruotsinkielisiksi.

TK
Viestit: 2252
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 10.06.2021 14:00

Keinotekoinen kaksikielisyys on valtava menoerä yhteiskunnassamme. Miten leikki-kaksikielisyyden ylläpitäminen saataisiin loppumaan? Mikä avaisi kansalaisten ja poliitikkojen silmät?

Miten? Siinä pääkysymys.
Läheskään kaikki suomalaiset eivät ole vielä loppuun asti tajunneet millainen huijaus "kaksikielisyys" Suomessa on. Rahaa palaa valtava määrä vuosittain pienen pienen ruotsinkielisiksi rekisteröityneiden ryhmän ylimitoitettujen etujen turvaamiseen. Paapotaan yhtä kielivähemmistöä, joka ei ole halunnut kotoutua syntymämaahansa.

Näin ei voi jatkua loputtomiin. Onko seinä jo näkyvissä?

Hillevi Henanen
Viestit: 1521
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.06.2021 17:15

Älä huoli veliseni, niin kauan kuin pakkoruotsittajat joutuvat vääristelemään totuutta jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, on meillä tulevaisuus. Kun on lukematon määrä vaarallisia puheenaiheita, joita pitää välttää. Kun pitää varoa totuuden puhumista sekä vastapuolelta että omilta, vain opitut mantrat ovat sallittuja.

Vasta sitten voisi heittää kaiken toivon jos pakkoruotsi pysyisi ja voisi hyvin siitä huolimatta, että ruvettaisiin puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä.
Sitä päivää ei ole näkyvissä.

Minä luotan numeroihin, ja minulle on ihan turha hehkuttaa ruotsinkielisten määrän lisääntymistä vuoteen 2040 kun minulla on tilastot vuodesta 1980 jotka kertovat, että 80-luvulla ei ruotsinkielisten määrä ole noussut kertaakaan, ja sen jälkeen 1990-2020 kaikekseen neljänä vuonna. (Folktingetin palkitsema hurriksi-kampanja selittää pari niistä) Loput 26 vuotta olivat miinusmerkkisiä.

He tekevät "tutkimuksia" ja julkaisevat niistä vedettyjä "johtopäätöksiä" totuuksina. Suosikkini on ollut tämä folktingetin suomenruotsalaiset vuonna mikämilloinkin. Niitä oli ilo repostella, mutta nyt on mennyt monta vuotta edellisestä. Onneksi nyt on taas palattu vanhaan - monessakin mielessä.
https://folktinget.fi/Site/Data/1597/Fi ... analys.pdf
Regionalt sett minskade antalet personer med svenska som modersmål med knappt 9 500 i Nyland, med drygt 4 500 personer i Österbotten och med knappt 900 personer i Egentliga Finland, medan den ökade med drygt 2 600 personer på Åland. Det betyder att i området Svenskfinland minskade den svenskspråkiga befolkningen med drygt 12 000 personer. Antalet svenskspråkiga som bor utanför Svenskfinland ökade dä-remot med drygt 3 900.
Svenska ylekin riemuitsee aiheesta
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/ ... ringen-kan
svenskfinlandin ei odoteta kutistuvan vaan kasvavan vuoteen 2040 (siis Ahvenanmaan)

Ökningen beräknas vara störst på Åland där den svenskspråkiga befolkningen kommer att växa med 17 procent eller nästan 4 400 personer.
Kasvun lasketaan olevan suurinta Ahvenanmaalla jossa ruotsinkielisen väestön tulee lisääntymään 17% eli melkein 4400 henkilöä.

Täältä löytyy selitys koko maan arvioidulle 2000 ruotsinkielisen lisääntymiselle. Ahvenanmaalle on ladattu mahtavat odotukset! Tämä tarkoittaa Manner-Suomen osalta -2000 jos/kun ne eivät toteudu.
Joku toinen tilastonikkarikin oli arvioinut Ahvenanmaalle tälle ajalle +2000 eli sekin vahvistaa Manner-Suomelle -2000.
Edelliset 20 vuotta ovat ruotsinkielisten määrän nousua Ahvenanmaalla 1817 (7,5%), joten paljon pitää juoksua parantaa 4400:ään ja 17%:iin seuraavien 20 vuoden aikana.

Ei se pakkoruotsittajillekaan ole helppoa/halpaa kun pitää vahtia ympäristön sanomisia ja palkata laumoittain trolleja länkyttämään kaikille mahdollisille sivustoille, meitä on kumminkin niin paljon enemmän että on lähes mahdotonta ehtiä tukkimaan kaikkia vuotoja.
Enkä usko, että siinä hommassa tuntee liiemmin työn iloa. Tai mene tiedä.

Hillevi Henanen
Viestit: 1521
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.06.2021 18:24

Tässä 250 sivua lukuja Suomesta.
https://media.sitra.fi/2020/06/09115815 ... s-2040.pdf
Ahvenanmaa vain osin mukana.

Hillevi Henanen
Viestit: 1521
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 19.06.2021 12:22

https://ilkkapohjalainen.fi/tilaajalle/ ... 1.14435039
Pääkirjoitus: Nelinkertaistunut muutto Pohjanmaalta Ruotsiin on hiljainen signaali, joka on syytä panna merkille
Artikkelin mukaan 2011-2020 maakunnasta muutti 809 pohjalaista kun edellisten 10 vuoden aikana luku on ollut vajaa 200.

Tässä syy suomenkielisten pakkoruotsiruuvin kiristämiseen. Sehän ei haittaisi mitään jos vain muun- kuin ruotsinkielisiä syrjäytyisi, mutta sitä mukaa kun ruuvia kiristetään, lisääntyvät myös ruotsinkielisten paineet.
Onni vai onnettomuus, että heillä on pakopaikka rajan takana?

Sitäkin ihmettelen, että miten tämän suomenkielisten pakkoruotsin kirjoittamisen lisäämisen kuvitellaan helpottavan ruotsinkielisten tilannetta, kun he jo aloittavat pääkielen opiskelun ensimmäisellä luokalla, eikä se tähänkään asti ole riittänyt kaikkien osalta tarvittavaan suomen kielen taitoon. Eikö tämä suunniteltu suomen kirjoituspakko aja pudokkaita rajan yli entistä sankemmin joukoin?

Taas kerran: Ruotsinkielisten suomen opiskelun tarve lähtee heidän omasta tilanteestaan eli on olosuhteiden sanelema pakko, ei mikään ulkopuolelta keksitty "tarve" kuten pakkoruotsi muille kieliryhmille.

Sivulla 7 on ruotsinkielisten määrän kehitys 1990-2018.
https://folktinget.fi/Site/Data/1597/Fi ... analys.pdf

Sanna Marin on erinomainen pakkoruotsin mannekiini.
Hän on koko opiskelupolkunsa joutunut lukemaan pakkoruotsia, mutta kuten suurimmalle osalle, tämä tarpeeton taito on jäänyt vaatimattomaksi.
Pääministeriksi asti on kumminkin päässyt ilman sitä.

Nyt sitten pitäisi muiden toimien ohella ruveta vielä tähän turhuuteen panostamaan, ja mieluummin tietty julkisesti nolata itsensä joko osaamisella tai osaamattomuudella. Kaikki käy.

TK
Viestit: 2252
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 20.06.2021 07:14

HH, hienosti jaksat seurata erilaisia tilastoja ja kielijulkaisuja.
Edellä ruotsinkielisten määrän kehitys 1990-2018 tulee hyvin esille linkin takana olevassa kuvassa.

Voisitko, HH, avata jonkin sopivan otsakkeen alla kirjoituksen esim. kielilainsäädäntöä tai kielipoliittista historiaa käsittelevien osioiden alla? Tällöin nämä hyvät linkit säilyisivät jatkuvasti nähtävillä ja olisi helppo aina lisätä uusia tilastotietoja ja linkkejä myöhemmin. Tässä avoimen keskustelualueen osiossa kirjoitukset vaipuvat nopeasti pois näkyvistä. Tilastotietojen ja hyvien kuvien merkitys on kuitenkin jatkuvasti tärkeä asia kaikille kielipolitiikkaa seuraaville.

Hillevi Henanen
Viestit: 1521
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.06.2021 00:19

TK kirjoitti: 20.06.2021 07:14
Voisitko, HH, avata jonkin sopivan otsakkeen alla kirjoituksen esim. kielilainsäädäntöä tai kielipoliittista historiaa käsittelevien osioiden alla?
Tätä kaksikielisyyttä koskeva "lain"säädäntö on kuin liukas ameeba josta ei saa otetta.

Esim. tämä kuntien kielisyys.
En edes tiedä mitkä rajaprosentit ovat olleet silloin kun lait on alunperin säädetty, mutta aina kun kunta lähestyy yksikielisyysrajaa, sitä rajaa lasketaan.

2014 kun kolmelle kaksikielisyyden raja-arvot reilusti alittaneelle, selkeästi yksikieliselle, ruotsinkieliselle kunnalle piti saada raha-hanat auki kaksikielisyysavustukseen
(tässä kuitenkin meni röyhkeysraja, kun kolmelle selkeästi yksikieliselle kunnalle ei ruvettu maksamaan kaksikielisyysavustusta ilman että vähän piti ensin olla muuttavinaan lakia), joten pikaisesti säädettiin lakiin tarvittavat poikkeukset.
Luonnollisesti se onnistui myös kesken 10 vuoden tarkastelujakson.

Kun ruotsinkielinen kunta siis muuttui kaksikieliseksi piti oikein olla lakia rukkaavinaan, mutta suomekielisen kunnan muuttaminen kaksikieliseksi vaatisi oikeusministerin mukaan vain, että jollain kunnassa on sellainen tunne, että onhan meilläkin kaksikielisiä, ja muutos olisi ilmoitusasia.

On kuitenkin yksi kuntamuutosmuoto joka ei tule onnistumaan millään, koskaan. Kaksikielisen kunnan muuttaminen suomenkieliseksi.

Eduskunnassa suljettujen ovien takana siunataan myös suuria kokonaisuuksia kuten kansalliskielistrategia, jonka myös olen lukenut läpi.

TK
Viestit: 2252
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.06.2021 13:48

Tästä ei pidä tehdä liian vaikeaa asiaa. Ei kukaan tiedä kaikkea, eikä tarvitsekkaan tietää. Tämä on keskustelupalsta, ei mikään tiedefoorumi.

Mutta erilaiset tilastotiedot ovat täyttä faktaa, jotka ovat tärkeitä kaikille kielipolitiikkaa seuraaville. Tilastotiedot ja karttakuvat kielialueista ovat tärkeä pohja mietittäessä, mikä olisi oikeus ja kohtuus esim. pakkoruotsia koskevien vaatimusten osalta.
Pelkästään linkit joihinkin tilastoihin voivat jo olla riittävä aloitus.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1450
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 22.06.2021 19:54

Pääkirjoitus: Nelinkertaistunut muutto Pohjanmaalta Ruotsiin on hiljainen signaali, joka on syytä panna merkille
Tässä on taas yksi erikoinen kaksoisstandardi:

Pakkoruotsia perustellaan sillä,että ruotsia puhuvalla on upeat mahdollisuudet muuttaa Ruotsiin..
siksi kaikille pakotetaan ruotsin kieli..

Miksi Ruotsiin muutto sitten on ongelma,kun Ruotsiin muuttaakin äidinkielenään ruotsia puhuva ?


https://yle.fi/uutiset/3-10632997
Ei ymmärrä!

yle.fi

Uutiset

Aiheet ja palvelut
RUOTSI
Älä arkaile puhua ruotsia, neuvoo asiantuntija – Työvoiman tarve rajan takana on valtava, kun Ruotsi investoi miljardeja pohjoiseen
Ruotsissa Norrbotteniin sijoitetaan 70 miljardia euroa vuoteen 2040 mennessä. Alueelle on päätetty rakentaa jo toinen hiiletöntä terästä valmistava tehdas. Töitä ja urakoita olisi tarjolla myös suomalaisille, kertoo Ylen haastattelema asiantuntija.

Suomalaisilla hakijoita Paloniemi Lundqvist kannustaa.

– Suomalaiset osaavat kouluruotsia. Ihan varmasti se on siellä jossain passiivisena, mutta sitä pitää vain uskaltaa käyttää, hän vakuuttaa.

Paloniemi Lundqvist sanoo, että Ruotsiin on muuttanut niin paljon väkeä viime vuosina muualta, että kukaan ei enää vaadi ulkomaalaista osaamaan täydellistä ruotsia.

Esimiestehtävissä pärjää englannin kielellä, mutta tuotantotöissä tulisi osata perusasiat ruotsiksi esimerkiksi turvallisuussääntöjen takia.

Hillevi Henanen
Viestit: 1521
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.06.2021 09:45

Haaparannalla järjestetään torstaina Tornionlaakson rekrytointimessut, joissa sekä yksityiset yritykset että julkisen puolen työnantajat esittelevät työmahdollisuuksiaan. Työvoimaa haetaan ainakin kaivoksiin, matkailuun, hoito- ja hoiva-alalle, kouluun, kauppaan, palveluihin, teollisuuteen, kuljetuksiin ja metsäalan töihin.
Tämä on jo nähty.
Meillä paluupäätös Suomeen (kahden lapsen kanssa) syntyi 70-luvun alussa, kun silloinen Keski-Ruotsin pappi kertoi, että joka kolmas hänen hautaan siunaamansa suomalainen, oli nuori itsemurhan tekijä, ja mikäli olen ymmärtänyt oikein, nyt on vanhenemaan päässeet hoideltu koronan nimissä nimenomaan entisessä kotikaupungissani Eskilstunassa.
Lienee turha odottaa joulukortteja sieltä.

TK
Viestit: 2252
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Henriksson Iltalehden vaalitentissä

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 26.06.2021 18:35

Miten surujen ajattelu siis oikeastaan meneekään? Jotenkin kai niin, että on hienoa jos suomenkieliset muuttavat pois Suomesta, mutta surut itse pysyvät Suomessa. Tällöin surujen prosenttiosuus väestöstä voi vähän nousta ja sehän on hienoa, jos mikä. Tavoitteena on vahvistaa surujen asemaa kaikin mahdollisin keinoin. Pääkeino on ruotsin kielen aseman pönkittäminen kaikilla mahdollisilla tavoilla. Pakkoruotsi on tärkeä väline tässä valtapelissä. Leikki-kaksikielisyyden ylläpitoa yritetään pönkittää ja laajentaa kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Surut eivät käy nappikauppaa, he pelaavat kovilla panoksilla.

Kuinka kauan suomenkieliset antavat tällaisen ylimielisen surukohelluksen jatkua?

Vastaa Viestiin