Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 30.08.2020 14:00

Arvoisat sosialidemokraatit

Suloisessa Suomenmaassa ja sen koululaitoksessa: peruskoulut, ammattikoulut, ammattikorkeakoulut, lukiot ja yliopistot, vallitsee ja hallitsee pakollisena aineena ruotsin kieli, ns. pakkoruotsi. SDP kerää kannatuksensa ja äänensä pääosin suomenkieliseltä väestöltä. Mutta niin ihmeellistä kuin onkin, SDP on Suomen suurin pakkoruotsittava puolue. Se on hyvin häpeällistä. Työväentaloilla Suomen kielipolitiikasta ei puhuta. Se näyttää olevan tarkoituksellisesti varjeltu ja ohitettava tabu.

Sana pakkoruotsi ei ole ollut alkujaankaan haukkumasana, jollaiseksi riidanhaastajat sen haluavat leimata. Alkuperäisen 1968 peruskoululakia suunnitelleen asiantuntijakomitean jäsen opetusneuvos, päätoimittaja Asseri Joutsimäki selvitti ko. käsitteen syntyhistorian. Hänen mukaansa sana pakkoruotsi tulee suoraan alkuperäisestä peruskoululaista, jonka sanamuoto oli suunnilleen seuraava: "Oppilaalle pakollisia aineita ovat: X,Y, Z, Å, Ä, Ö ja ruotsi." Vuodesta 1968 alkaen sana on ollut käytössä ja aina siitä asti sitä on myös vastustettu, lausuu Joutsimäki. Uskontosi saat Suomessa valita, asevelvollisuuden suorittamisessa sinulla on vaihtoehtoja jne., pakkoruotsilta yksikään sielu ei välty.



Yksikään suomalaisnuori ei valmistu ammattiin ilman ruotsin lehtorin hyväksyntää. Ruotsin lehtori on ammattiaineiden lehtoria tärkeämpi. Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori (emeritus) Erkki A. Niskanen, kertoo tästä kuvaavan esimerkin Jämsän ammattikoulusta. Oli ko. oppilaitoksessa opiskelevat kaksospojat. Toinen heistä opiskeli muurariksi ja toinen kirvesmieheksi. Molemmat olivat erittäin taitavia omissa ammattiaineissaan, mutta kielellisesti hieman hitaampia. Tuli koulun kevät- ja päätösjuhlapäivä. Pojat olettivat valmistuvansa ammatteihinsa ja olevansa päteviä myös alojensa jatko-opiskeluun. Näin ei käynyt. Ruotsin lehtori oli sitä mieltä, että pojat ovat epäkelpoja ammatteihinsa. Niin jäi pojilta todistus saamatta ja myös jatko-opinnot katkesivat. He eivät ilmeisesti osanneet "muurata ja tehdä kirvestöitä" ruåtsiksi. Näin torvet soivat Suomenmaassa. Myös SDP, tasa-arvon puolue, RKP:n kilttinä nöyränä vasallina, valitettavasti siunaa sen.

Suomessa on erityisesti peruskoulunsa päättävissä pojissa toistakymmentä prosenttia nuppiluvusta nuoria suomalaisia, joitten luku-, kirjoitus- ja laskutaito on puutteellinen. Em. perustaitojen puute luo pohjan noitten nuorten syrjäytymiselle. Kuvitelkaa noita onnettomia pakkoruotsin tunneille. He tarvitsisivat pakkoruotsin tuntien tilalle kipeästi suomen kielen ja matematiikan tunteja.

Suomi on maa, jossa, kuten muissakin Pohjoismaissa, on yksi pääkieli. Virallinen valehtelu uskottelee päivästä päivään Suomen olevan "kaksikielinen maa". Mutta yksikään "maa" ei puhu mitään kieltä, vain kansat ja ihmiset puhuvat. Suomi on joko yksikielinen tai monikielinen, mutta ei missään tapauksessa "kaksikielinen". Voi sanoa, että Suomi on "leikkikaksikielinen" kyllä. Maahanmuuttajien mukana Suomeen on tullut lähes parisataa uutta kieltä. Vain Suomen valtio on kaksikielinen, ei kansa. Ei pidä tahallaan hämäävästi sotkea Suomen valtiota ja Suomen kansaa. Yhdessäkään Itämeren rantavaltiossa ei kielipolitiikassa ole menetelty Suomen lailla. Kaikissa niissä on pääkieli ja vähemmistökieli määritelty valtion suojelussa erikseen.

Mitä Suomessa maan pääväestöön ja enemmistön pääkieleen tulee, nykyinen kielipolitiikka on häpeällisen alistavaa. Itse asiassa Suomen kielipolitiikkaa on täysin suvereenisti vuosikymmeniä dominoinut RKP. Suomen kielipolitiikka on valtapolitiikkaa, ei kielipolitiikkaa. Puolueet yleensä, ja myös SDP erityisesti, näyttävät seuraavan kielipolitiikkaa statistina vain sivusta ja sallivan RKP:lle mitä tahansa. Ruotsinkielisen rahavallan ja lukuisten korruptiorahoja jakavien säätiöiden (esimerkiksi Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland) tuella RKP on kyllä osannut olla suomenkielisen enemmistön alistamisessa kiitettävän aktiivinen. RKP on ottanut Suomen kielipolitiikassa isännän roolin. Kirjaimiin RKP näyttää aina liittyvän alistaminen.

Muistatte sosialidemokraatteina hyvin vuoden 1966? SDP sai silloin komean rökälevoiton, 55 kansanedustajaa. Suomeen muodostettiin Rafael Paasion (sd.) vahvasti vasemmistolainen hallitus vuosiksi 1966-1968. Muistatte varmaan senkin, että opetusministeriksi saatiin laajalti sivistynyt filosofian tohtori Reino Oittinen (sd.). Peruskoulun synty ja peruskoulu olivat Oittisen silmäterä. Hän kysyi peruskoululakia suunnittelevalta asiantuntijakomitealta, mikä vieras kieli tulisi laittaa pakolliseksi alkavaan peruskouluun. Yksimielinen asiantuntijakomitea vastasi: englanti. Oittinen jatkoi lain suunnittelua niiltä pohjilta ja hänen lakiehdotuksensa läpäisi valmistelussa jo eduskunnan sivistysvaliokunnankin.



Hallitus vaihtui 1968 Mauno Koiviston (sd.) hallitukseksi. Siinä vaiheessa RKP:n ja kepun "ratsuväki" ehti uudessa Koiviston hallituksessa tilanteeseen jo mukaan ja onnistui kirjavien vaiheiden kautta syöttämään Oittisen ja Oittisen mainion pitkälle jo valmistellun hyvän lakiehdotuksen susillle. Pakkoruotsi ui ja uitettiin joka tapauksessa puoluepolitiikalla englannin tilalle peruskoulululakiin. Demaritoverit itse puukottivat rumasti toveria eli Reino Oittista (sd.) selkään, eikös se näin mennyt? Mauno Koivisto (sd.) pääministerinä funtsi 1968 pitkään, oltiinko pakkoruotsin peruskoululakiin ottamisella sekoittamassa puoluepolitiikkaa pedagogiikkaan, kuten takuulla oltiinkin.



Tapahtumaan liittyvät myös, niin kummallista kuin se onkin, myös Suomen naapurivaltiot Neuvostoliitto ja Ruotsi. Tästä on tarpeeksi tutkijamielipiteitä. Neuvostoliittoa varottiin ja sillä peloteltiin ja pakkoruotsi, niin heiveröinen lännen tuki kuin se olla Suomelle saattoi ollakin, kelpasi joka tapauksessa kylmän sodan aikaista läntistä turvaa hakevalle Suomelle oljenkorreksi. Oljenkortta pönkittivät salaa mm. J.K. Paasikivi ja U. Kekkonen (vrt. tutkija Janne Väistön väitöskirja; Åbo Akademi 2017). Toisaalta Ruotsin hallituksen suunnalta Suomea myös suoraan uhkailtiin ja erityispaine kohdistettiin opetusministeri Reino Oittiseen (sd.), joka ilkeästi maalattiin epäkelvoksi ja varsinaiseksi möröksi.

Tuonkaltainen pelottelutilanne elää vielä tänä päivänäkin ja – kumma kyllä – Suomessa yhä alistutaan sellaiseen. Monen suomalaisen mielestä korskea, siirtomaaisännän tyylinen Ruotsin ja ruotsalaisten Suomeen ja suomalaisten asioihin suuntautuva kielipoliittinen uhkailu saisi jo 2000-luvulla kertakaikkiaan loppua. Osin sitä usein ruokkivat Ruotsiin kiirehtivät kantelijat. Ennen meiltä oli tapana mennä kantelemaan Moskovaan.



Pääministeri Antti Rinteen vaihtuessa Sanna Mariniksi Vasabladet hyökkäsi heti Sanna Marinia ja hänen pääministeriyttään vastaan, leimaamalla Marinin epäkelvoksi, koska hän ilmoitti jossakussa vaaleja edeltävässä mielipidegallupissa vastustavansa pakkoruotsia. Svenska Dagbladet repäisi pääministerin vaihtuessa Marinin takia ihokkaansa julistamalla Suomeen valittavan pakkoruotsin vastaisen pääministerin. Noitten kummankin lehden "palohälyytyksistä" kului kaksi (2) päivää ja katso, Marin "käänsi takkinsa" ilmoittaen olevansa asiassa täysin hallitusohjelman takana. Puoluepolitiikka on puoluepolitiikkaa ja valta makeaa ja puolueen etu ja tahto on myös puolueen jäsenen tahto.



Tiukan talouden ja Koronan aikaan ja yleensäkin, on syytä muistaa, että turha ja tuottamaton pakkoruotsi maksaa suomalaisille huiman summan vuosittain. Kustannuksia pimitetään tarkoituksellisesti virallisella valehtelulla, eikä niiden laskemisen luulisi olevan rakettitiedettä, mutta eipä vaan onnistu. Kansanedustaja Kauko Tuupainen tiedusteli Suomen kielilakeja uudistettaessa silloiselta oikeusministeri Johannes Koskiselta pakkoruotsituksen hintaa. Johannes Koskinen (sd.) tiettävästi ilmoitti kustannusten olleen kolme (3) miljardia.



RKP:tä ja ruotsin kielen lehtoreita siis edelleen naurattaa, kassakone kilisee. Mutta se tuntuu kelpaavan mainiosti myös SDP:llle. Hyvin menee, herrat nauraa, sanoi entinen jätkä. Vielä niin lähellä kun vuonna 1956 RKP:n ohjelmassa luki: "RKP on ruotsinkielisen rodun asianajaja Suomessa." Luitte suomenkielisenä "nautakarjana" aivan oikein: rodun. Ellei tuo ole niin putipuhdasta rasismia kuin olla voi, niin mitä se on? Sitäkö ja suomea puhuvien suomalaisten alistamista SDP, ruotsalaista rahavaltaa ja RKP:tä myötäillen, tukee? Onko SDP kielivapautta vastustaessaan nyt oikeassa kelkassa, ruotsalaisten herrojen kanssa marjassa, näinä päivinä, jolloin Suomen kansan otsikoidaan muutenkin luottavan puolueisiin hyvin vähän?

Esittääkö SDP yhä, että kyllähän me, mutta kun on tuo virkamiesruotsi? Pakkoa ei muka voi siksi poistaa. Näin valtakunnan ns. virallinen valehtelu myös usein esittää. Kyllä voi. Ei yhtä huonoa lakia voi perustella ja pönkittää kehäpäätelmänä toisella huonolla lailla. Ruotsia on virkamiehiltä vaadittava vain siellä, missä sitä oikeasti tarvitaan. Molemmat huonot ja väärämieliset Suomen kansan enemmistöä sortavat lait, kielilait ja peruskoululaki, on kumottava.

Euroopan unionin tasolla Suomen kimurantti kielipolitiikka, ts. virtahepo olohuoneessa, kyllä tunnetaan. Se on virtahepo, joka kyllä ärähtää, kun sitä potkaisee, mutta mihinkään se ei poistu. EU:n teksteissä mainitaan Suomen kielipolitiikan johtuvan historiallisista ja puoluepoliittisista syistä. Siellä Suomen tilanne kyllä tiedetään. Suomen kansaa ei asiassa kuulla, ei sittenkään, vaikka kolmen yliopiston (Åbo Akademi, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto) tutkimus vuodelta 2014 ilmoitti 74 %:n suomalaisista haluavan pakkoruotsin pois. Kun Suomen kansan tahdosta vallitsee näin suuri yksimielisyys, niin kenen on vastuu, ettei asiassa tapahdu mitään? Tietävätkö suomalaiset sosialidemokraatit vastauksen em. kysymykseen?

Miksi suomenkielisen enemmistön kielitarpeet syrjäytetään? Nyt pakkoruotsi varastaa lukujärjestyksessä yhden ison eurooppalaisen hyötykielen paikan. Olisiko myös SDP:ssä jo vihdoin aika tajuta, että elämme 500 miljoonan eurooppalaisen EU:ssa eikä maailma enää lopu Tukholmaan? Miksi Suomessa on mahdotonta edetä vapaaseen kielivalintaan, jossa ruotsin haluavat saisivat vapaasti valita ruotsinsa, mutta myös muita vaihtoehtoja valitsevat saisivat valita kielensä vapaasti? Näin molemmat valitsijaryhmät tulisivat onnellisiksi. Hallitusohjelma uhkaa myös palauttaa yo-kirjoituksiin pakkoruotsin kirjoittamisen. Miten sellainen musta taantumuksellisuus voi olla mahdollinen ja vielä SDP:n tuella? Häpeällistä.

Erno Paasilinna lausui aikoinaan: "Suden ja lampaan välisessä taistelussa olen yleensä lampaan puolella, mutta senkään puolella ei enää kannata olla silloin, kun se muuttuu sudeksi.” SDP vaikuttaa nyt etenevän lampaankarvoissa esiintyvän suden asialla. Kannattaisiko SDP:n taas siirtyä perinteisille vakaille Reino Oittisen linjoille ja lopettaa haparoimisensa?

Tehkää SDP:ssä asioille jotain. Lopettakaa unissakävely. Ei Suomi ole mikään ikuinen pompoteltava Valko-Venäjä, jolle pieni vähemmistö määrää pakkokieleksi vieraan maan vieraan kielen tai mitä muuta ikävää tahansa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 30.08.2020 14:02

Erno Paasilinna lausui aikoinaan: "Suden ja lampaan välisessä taistelussa olen yleensä lampaan puolella, mutta senkään puolella ei enää kannata olla silloin, kun se muuttuu sudeksi.” SDP vaikuttaa nyt etenevän lampaankarvoissa esiintyvän suden asialla. Kannattaisiko SDP:n taas siirtyä perinteisille vakaille Reino Oittisen linjoille ja lopettaa haparoimisensa?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 31.08.2020 12:07

Hieno puhe - keneltä?

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 31.08.2020 20:36

Kyllähän aina tällaisilla huutavan äänillä erämaassa on oma merkityksensä, mutta eivät ne sdp:n tapaisen kalkkiintuneen dinosauruksen päätä käännä.

Kielopolitiikassa ei ole saatu muutoksia aikaiseksi ennen jonkinlaista joukkomielenosoitusta. Viimeisin oli lukiolaisten marssi yo-ruotsin pakollisuuden poistamiseksi. Silloin tuore pääministeri Vanhanen hoiti homman mallikkaasti ja yo-ruotsin kirjoittaminen muuttui vapaaehtoiseksi.

Nyt olisi jollakin konstilla saatava sekä lukiolaiset että myös yliopisto-opiskelijat yhteiseen rintamaan ja liikkeelle osoittamaan mieltä pakollisia virkamiesruotsin kursseja vastaan.
Olisiko Uudella kielipolitiikalla yhteyksiä henkilöihin, jotka voisivat organisoida tällaista rintamaa?

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 31.08.2020 20:45

Eikö joku mielenosoitus organisoitu eduskuntatalolle joku vuosi sitten? Ihmisiä kuskattiin linja-autoilla miekkariin. Vastamielenosoittajat kokoontuivat pilkkaamaan pakkoruotsia pois vaatineita, että se siitäkin miekkarista...

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 31.08.2020 21:06

Eduskuntatalon edustalla ollut mielenosoitus pakkoruotsin poistamiseksi oli hyvä yritys, mutta sillä ei ollut yksittäistä selvää osatavoitetta. Tämä oli mielenosoitus koko pakkoruotsi-järjestelmää vastaan. Tapahtuma sai yllättävän paljon pakkoruotsittajiakin liikkeelle. Surut selvästi pelkäävät suomenkielisten järjestäytymistä kielipolitiikassa.

Kielipolitiikassa kannattaisi edetä pienten tavoitteiden kautta. Yo-ruotsin muuttaminen vapaaehtoiseksi oli hieno saavutus.

Seuraava tavoite, realistinen, saavutettava tavoite voisi olla lukiolaisten ja yliopisto-opiskelijoiden yhdessä tekemä mielenosoitus ja julkinen vaatimus virkamiespakkoruotsin opintojen muuttamisesta vapaaehtoiseksi.
Toki kaikki kielivapautta tukevat tahot voisivat olla mukana tukemassa tämän tavoitteen saavuttamista.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.09.2020 11:52

TK kirjoitti: 31.08.2020 20:36
Olisiko Uudella kielipolitiikalla yhteyksiä henkilöihin, jotka voisivat organisoida tällaista rintamaa?
Yhteyksiä kyllä on, mutta tosiasiassa koko kielipolitiikka päätetään lopulta niin pienellä porukalla, että se mahtuu siihen kuuluisaan "yhteen tilataksiin".

Toki me kaikki yritämme vaikuttaa joka päivä sekä mediaan että päättäjiin.

Lukiolaisilla on jo 10 vuotta ollut tavoiteohjelmassaan pakkoruotsin poistaminen .
Heidän kantansa on siis selkeän kielteinen ruotsin pakollisuuteen ja
kolmen pakollisen kielen opiskeluun äidinkielen lisäksi.

Lukiolaisten liiton kanta on

Kaksi opiskelijan vapaasti valitsemaa kieltä äidinkielen lisäksi.



Korkeakouluissa taas ei ole mitään kiinnostusta ylläpitää virkamiesruotsia,
koska se syö voimavaroja korkeakoulujen muulta toiminnalta ja hidastaa opintoja.

Kuinka monta kieltä korkeakouluopiskelijan pitää osata,
se on kirjoitettu yliopistoasetukseen, jonka voi muuttaa vain maan hallitus yhteisellä päätöksellä. Ja siellä istuu myös RKP. Eli yhteistä päätöstä ei ole odotettavissa.

On varsin turhaa osoittaa mieltä koska todellinen ratkaisu on RKPn hallussa.

Kun ruotsalaisuus on 800 vuotta riistänyt suomalaisuutta, ei se jollain yksittäisellä
mielenosoituksella miksikään muutu.

Tärkeämpää olisi, että kaikki tämän foorumin kirjoittajat ja lukijat jatkavat aktivismia sosiaalisessa mediassa, vaikuttavat lähipiirissään ja ovat henkilökohtaisesti koko ajan aktiivisia.

Perinteiset facebook ja Twitter tarjoavat hyviä mahdollisuuksia tähän.

Jatkuva prosessi on tärkeämpi kuin yksittäinen mielenosoitus.

Ilmastoaktivistit eivät ole edes jatkuvilla mielenosoituksille saaneet mitään aikaan.

Korona jonkin verran hidastaa ilmastonmuutosta.

Korona voi olla meidän apunamme myös pakkoruotsin loppumisessa, kun yhteiskunnan
pitää keskittyä olennaiseen: henkeen ja terveyteen,
ei ikiaikaisen yläluokan privilegioiden turvaamiseen!

Senhän pääministeri selvästi sanoi:

ei ehdi lukea ruotsia, kun pitää hoitaa kriisiä!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Tavisdemarin kannanotto SDPn puoluekokousväelle

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.09.2020 12:01

Seuraava tavoite, realistinen, saavutettava tavoite voisi olla lukiolaisten ja yliopisto-opiskelijoiden yhdessä tekemä mielenosoitus ja julkinen vaatimus virkamiespakkoruotsin opintojen muuttamisesta vapaaehtoiseksi.
Kyllä. Tämä on realistinen tavoite, koska korkeakoulut eivät sitä velvollisuutta
tarkistaa jokaisen ruotsin kielen taito todellakaan jää kaipaamaan..

Osa ruotsinlehtoreista jäisi varmaan työttömiksi, mutta niin jää moni muukin
työttömäksi yhteiskunnan rakennemuutoksessa.

Vastaa Viestiin