Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#31 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 27.01.2020 21:35

Folktingetin toiminta on suurimmalle osalle suomalaisista täysin vierasta. Suuri osa ei edes tiedä sellaisen kummajaisen kuin folktinget olevan olemassakaan.

Tämä tietämättömyys folktingetin olemassaolosta ja toiminnasta on mitä selvin osoitus siitä, että ruotsi on suomenkielisille aivan vieras kieli. Jos ruotsia oikeasti osattaisiin, niin oltaisiin kyllä selvillä folktingetistä, oltaisiin luettu ruotsinkielisiä tekstejä, ruotsinkielisiä uutisia, ruotsinkielisiä sanomalehtiä. Mutta ei, kun ruotsia ei oikeasti osata niin ei osata.

Suomen ns. "kaksikielisyys" on pelkkää sananhelinää, jossa ei ole edes totuuden siementä mukana.

Miten suomenkielinen väestö saataisiin heräämään ja huomaamaan, miten sairasta touhua keinotekoisen kaksikielisyyden varjolla harjoitetaan maassamme?

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#32 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 27.01.2020 21:53

TK kirjoitti: 27.01.2020 21:35 Miten suomenkielinen väestö saataisiin heräämään ja huomaamaan, miten sairasta touhua keinotekoisen kaksikielisyyden varjolla harjoitetaan maassamme?
En tiedä, omien kokemusteni perusteella nekin ihmiset jotka periaatteessa ovat pakkoruotsia vastaan lähinnä vinoilevat asialla jos sitä pitää esillä ja ovat itse keskittyneet lähinnä maahanmuutosta öyhöttämiseen. Yleisin fraasi on se, että tässä maassa on isompiakin ongelmia. Ilmeisesti asia ei kosketa heitä kun ovat jo koulunsa käyneet (tai jättäneet käymättä), eivätkä piittaa siitä, että vahinko pannaan kiertämään lapsille ja nuorille. En ole osannut kai itsekään muotoilla sanoiksi sitä, miksi pakkoruotsi on väärin.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#33 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.01.2020 00:00

TK kirjoitti: 27.01.2020 21:35 Folktingetin toiminta on suurimmalle osalle suomalaisista täysin vierasta. Suuri osa ei edes tiedä sellaisen kummajaisen kuin folktinget olevan olemassakaan.
Eiköhän se liene täysin tarkoituksellista. Vaikka kuinka osaan ruotsia, ja luen päivittäin ruotsinkielisiä lehtiä niin tietoja ei silti löydy. Ehkä kukaan vain ei halua esim. selvittää kansainväliselle lehdistölle, miten on mahdollista, että maailman hemmotelluimmaksi vähemmistöksi tituleeratulla alle viiden prosentin vähemmistöllä on jopa oma 75 hengen eduskunta valvomassa vain ja ainoastaan heidän etujaan ja samalla huohottamassa koko kansan valitseman 200 edustajan eduskunnan niskaan.
https://suomalaisuudenliitto.fi/tiedote ... ukemiseen/
Folktingetin valtionavustus kasvaa liki 35%

Budjettiesityksen myötä Folktingetin saama valtionavustus kasvaa liki 35% aikaisempien vuosien 573 000 eurosta 773 000 euroon. Suomen Mieli -lehden haastatteleman oikeusministerin erityisavustajan mukaan Folktingetin lisärahoituksesta oli sovittu hallitusneuvotteluissa.

Folktingetin valtionavustusten korotus on aika merkittävä. Folktinget on tähän mennessä saanut reilu puoli miljoonaa euroa vuodessa, kun esimerkiksi Suomalaisuuden Liiton koko 2000-luvulla saadut valtionavustukset ovat yhteensä noin 450 000€, toteaa Gustafsson.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#34 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 28.01.2020 03:21

Voisiko folktingettiä kuvailla eräänlaiseksi "troijan hevoseksi", tai "viidenneksi kolonnaksi" , salaperäiseksi toimijaksi, jonka tarkoitusperä ja toiminta on tarkoituksellisesti pidetty hämärän peitossa. Vähän on kuin fantasia-romaanien sivuilta tämä surujen "oma riksdag".

Miten tämän surujen sumuisen hötön saisi ihmisten tietoisuuteen ja mielellään kansainvälisenkin mediakynnyksen yli nostettua?
Tarvittaisiin ilmeisesti jotain taiteellisia, uudenlaisia keinoja. Asialliset tekstit ja kuivat yhteenvedot eivät kykene surujen monisäikeistä toimintaa uskottavasti esittämään ihmisille. Eihän se ole onnistunut tähänkään mennessä.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#35 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 28.01.2020 15:03

"Rahalla saa ja .....!" Kun rahaa pystyy vaatimaan lisää, sillä (RKP) voi harjoittaa kielienemmistön eli suomenkielisten alistamista entistä enemmän! Vaatimukset ovat vuosikymmenien saatossa vain kiristyneet.

Suomalaisuuden Liitolta sitä vastoin vietiin vähätkin tuet, joten kielipakon poistamiseksi on käytettävissä entistä vähemmän rahaa!

En enää säästele sanojani missään, kun kyse on ruotsin kielen vaatimuksista. Ruotsi valinnaiseksi muiden vieraiden kielten rinnalle ja pois virkavaatimuksista!

Jokainen puhukoon äidinkielenään vaikka "hebreaa", mutta muilta sitä "kansalliskieltä" ei pidä vaatia!

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#36 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.01.2020 18:46

SJONS kirjoitti: 28.01.2020 15:03 "Rahalla saa ja .....!" Kun rahaa pystyy vaatimaan lisää, sillä (RKP) voi harjoittaa kielienemmistön eli suomenkielisten alistamista entistä enemmän! Vaatimukset ovat vuosikymmenien saatossa vain kiristyneet.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Edusk ... 5+2001.pdf
Tekosyyksi kelpaa tämäkin.

Se taas, että folktinget ei pane tikkua ristiin suomenkielisten hyväksi, lasketaan heille suureksi ansioksi.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#37 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.01.2020 21:55

NRR kirjoitti: 12.01.2020 11:17 Twitterissä löytyy monenlaista, mm. orwellilaisen uuskielen kehittelyä taas kerran pakkoruotsin pahan sanan kieltämiseksi. Nyt siis ehdotuksena "kansalliskielivelvollisuus".

Kyse on kuulemma "yhteisestä velvollisuudesta turvata kielelliset perusoikeudet etenkin kansalliskieliemme osalta. --- Niin tärkeitä kuin näiden [kriittisten eli sanakehittelijän mielestä "haluttomuuden"] kokemusten tunnustaminen onkin, velvollisuudet pitää hoitaa jollakin tavalla ja oikeudet turvata."

Tässä oletetun pakon kannattajan alkuperäinen pohdintaosio:

Lyhyemmin "#pakkoruotsi'sta", "#hyötyruotsi'sta" ja "kansalliskielivelvollisuudesta" _mahdollisina_ kieliopillisina metaforina ja yhdyssanoina, jotka tekevät osasta merkityksiä näkymättömiä.

Jälkimmäinen lienee toimivin kiteytys kielipoliittisesta tilanteesta.

Pakkoruotsiin sisältyy merkitys 'jonkun on pakko opiskella ruotsia, vaikka ei itse halua opiskella sitä, tarvitse ruotsin kieltä tai esim. tykkää ruotsista'. Pakkoruotsiin terminä on helppo kytkeä ajatus 'pakottajasta', 'pakotetusta' ja 'koulusta' pakkotoimien tekopaikkana.

Hyötyruotsi terminä lähtee liikkeelle siitä ajatuksesta, että 'ruotsin opiskelusta on (lopulta) hyötyä opiskelijalle'. Termiä voi tarkastella vastareaktiona "pakkoruotsille", jolloin siihen sisältyy olettamus, että 'oppija ei ymmärrä omaa parastaan'.

Hyötyruotsista puuttuu merkityksien kannalta vastine 'pakottajalle'. Siinä on vain 'hyötyjä'. Tämä termien eriparisuus on ongelmallinen kielipoliittisessa puheessa: 'Pakottaja' ikään kuin pysyy ja hyötylupauksen täyttymystä jää odottamaan tuo 'hyötyjä


Mielestäni termipari keskittää kielipoliittista keskustelua liikaa opiskeluun ja koulutukseen ja vie huomion siltä, mistä laajemmin on kysymys: Yhteisestä velvollisuudesta turvata kielelliset perusoikeudet etenkin kansalliskieliemme osalta. Siksi #kansalliskielivelvollisuus

Keskustelu termiparin ympärillä näyttää keskittyvän pakon ja haluttomuuden kokemuksiin, petettyihin lupauksiin hyödyistä. Niin tärkeitä kuin näiden kokemusten tunnustaminen onkin, velvollisuudet pitää hoitaa jollakin tavalla ja oikeudet turvata. Siksi osuvampi termi.

Väitetään, että pitäisi saada puhua "rehellisesti" pakkoruotsista sen "oikealla" nimellä. Tämä tarkoittaa kuitenkin #kokemuspuhemonopoli'a: "on vain yksi tapa kokea ruotsin opiskelu ja puhua siitä". Oma kokemus ja faktat rinnastetaan. Sen epärehellisemmäksi ei voisi mennä.

Sivustaseuraajan kommentti:
Ei se välttämättä liity kokemukseen "pakkopullasta", sillä voidaan viitata myös ihan juridiseen pakkoon. Ruotsi on pakollinen oppiaine suomenkielisille kaikilla koulutusasteilla, se velvoittaa - ei vain oppilaita vaan - myös oppilaitoksia järjestämään opetusta kaikille.

On mulla tarjota tähän voimakkaaseen negatiiviseen kokemuspuheeseen ihan tieteellistä lähdettäkin, jos sitä tarvitaan, täytyy tonkia hieman arkistoja. Aivan, laki "velvoittaa" ja siksi "pakkopullan" tuntu voi olla läsnä oppilaitoksien edustajilla ja oppijoilla.

Pointti tutkimuksessakin on se, että negatiivinen, aggressiivinenkin pakkoruotsikeskustelu saa ns. polttoaineensa kokemuksista: mm. pakosta, hyödyttömyydestä ja tarpeettomuudesta.

Jos toivotaan asiallista kielipoliittista keskustelua, ehdotan, että vähennetään "polttoainetta".

Tässä aggressiivisessa keskustelussa penätään, onko ruotsista "oikeasti" ollut jotain hyötyä jollekulle. #skotti

Sävy saattaa olla avoimen pilkallinen ja tiedevastainen. Vihjaillaan, että pakkoruotsin vastustajien kokemus on "todempi" kuin ruotsin opiskelusta hyötyneiden.

Epäillään, johtuisikohan kokemus hyödystä kuitenkin siitä, että hyötyjät tuntevat "sympatiaa" ruotsinkielistä vähemmistöä kohtaan. Tämän sympatian oletetaan syövän hyödyn "aitoutta".

Pyritään ajamaan kielipoliittista keskustelua spekulaation, yksilön ja psykologian puolelle.

Tämä on minun näkemykseni kielipoliittisista keskusteluista, jotka eivät ole vieneet juuri minnekään. Millaisia näkemyksiä muilla on? Mistä johtuvat näiden keskusteluiden umpikujat, siis argumentaation ja retoriikan tasolla?


Sivustaseuraaja:
Olen myös seurannut ruotsi-keskustelua pitkään, ja siinä on kyllä hyvin monta säiettä suuntaan ja toiseen. Hyvät pointit ja näkökulmat hukkuvat katkeransävyiseen heittelyyn, johon niin monet keskustelut nykyään ajautuvat.



Aivan, olen alkanut vasta seurata sitä enemmän viime vuonna ja jokunen p***amyrsky osui kohdalle. Aihetunniste #kansalliskielivelvollisuus voisi olla tapa löytää, koota ja nostaa takaisin pinnalle niitä hyviä pointeja ja näkökulmia täältä "some-merestä".




Tässä olisi myös kyllä tutkimuksenkin paikka, jos sitä ei jo ole tehty, siitä miten #Twitter'issä keskustellaan perinteisillä #aihetunniste'illa ja puhutaan #kielipolitiikka'a. Sellainen tutkimus kysyy toki luonnetta monella tapaa. #tvångsvenska #nyttosvenska

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#38 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.01.2020 22:02

"kansalliskielivelvollisuus"
lienee toimivin kiteytys kielipoliittisesta tilanteesta
Ei ole toimivin, mutta kuvaa nykyistä vinoutunutta ideologiaa, jossa kansalliskieli on jokaisen kansalaisen henkilökohtainen velvollisuus.

Perustuslaki sen sijaan lähtee siitä, että kansalliskieli on kansalaisen oikeus. ¨

Velvollisuuden osalta Perustuslaki lähtee siitä, että kansalliskieli on julkisen vallan velvollisuus kansalaista kohtaan.

Jokaisen yksittäisen kansalaisen Kansalliskielivelvollisuus (pakkoruotsi-sanan korvaajana) on siis perustuslain hengen vastainen

Lähtökohtana pitää olla perustuslaki, ei Markku Suksen tulkinta perustuslaista

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#39 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.01.2020 22:09

Mielestäni termipari keskittää kielipoliittista keskustelua liikaa opiskeluun ja koulutukseen ja vie huomion siltä, mistä laajemmin on kysymys: Yhteisestä velvollisuudesta turvata kielelliset perusoikeudet etenkin kansalliskieliemme osalta. Siksi #kansalliskielivelvollisuus
Termiä voidaan käyttää, jos lähtökohta on nimenomaan perustuslain mukainen
julkisen vallan velvollisuus kansalaista kohtaan.

Julkisella vallalla on muitakin velvollisuuksia, esim velvollisuus huolehtia sairaanhoidosta ja terveydenhuollosta.
Tähän tarkoitukseen ei kuitenkaan mobilisoida koko väestöä, vaan erikseen koulutettavat ammattilaiset.

Ruotsinkielisten kielelliset oikeudet taataan kulttuuriautonomialla, ruotsinkielisellä koulutusjärjestelmällä omine peruskouluineen, lukioineen,
ammattikorkeakouluineen ja yliopistoineen. Lisäksi ruotsinkieliset voivat hakea suomenkielisiin oppilaitoksiin, koska heille opetetaan suomea alkaen peruskoulun ensimmäiseltä luokalta. Suomenkielisen väestön pakottaminen ruotsin opiskeluun on siten täysin tarpeetonta.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#40 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.01.2020 22:13

Pointti tutkimuksessakin on se, että negatiivinen, aggressiivinenkin pakkoruotsikeskustelu saa ns. polttoaineensa kokemuksista: mm. pakosta, hyödyttömyydestä ja tarpeettomuudesta.

Jos toivotaan asiallista kielipoliittista keskustelua, ehdotan, että vähennetään "polttoainetta".
Jos ehdotus tarkoittaa sitä, että pakkoa vähennetään ja kevennetään, ehdotus on kannatettava.

"Silakkahallitus" on kuitenkin tekemässä juuri päinvastoin:

Ruotsin velvoittavuutta kovennetaan lisäämällä peruskouluun ruotsin tunteja ja palauttamalla kontrollinomainen valvontajärjestelmä eli
ruotsin pakollisuuden palauttaminen yo- kirjoituksiin.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#41 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.01.2020 22:19

aggressiivisessa keskustelussa penätään, onko ruotsista "oikeasti" ollut jotain hyötyä jollekulle. #skotti

Sävy saattaa olla avoimen pilkallinen ja tiedevastainen. Vihjaillaan, että pakkoruotsin vastustajien kokemus on "todempi" kuin ruotsin opiskelusta hyötyneiden.
Sävy meitä kriitikkoja kohtaan on vielä pilkallisempi.
Olemme paitsi "ruotsinvihaajia myös oppimattomia sivistymättömiä ja historiattomia moukkatankeroita", ,
joille viestitetään selkeästi ylhäältä alas: "Lukekaa ruotsia, juntit!"

ELi pakottajien retoriikassa on hyvin vahva perinteisen ylimielinen svekomaaninen "arvopohja"..

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#42 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.01.2020 22:22

Aihetunniste #kansalliskielivelvollisuus voisi olla tapa löytää, koota ja nostaa takaisin pinnalle niitä hyviä pointeja ja näkökulmia täältä "some-merestä".
Toistaiseksi ei ole ainakaan julkisessa keskustelussa innostanut ketään.

Näkökulma on yksinkertaisesti väärä:

Suosittelemme palaamaan perustuslain 17§ äärelle. Julkisen vallan velvollisuus, kansalaisen oikeus!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#43 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.01.2020 22:50

Julkisella vallalla on muitakin velvollisuuksia, esim velvollisuus huolehtia sairaanhoidosta ja terveydenhuollosta.
Tähän tarkoitukseen ei kuitenkaan mobilisoida koko väestöä, vaan erikseen koulutettavat ammattilaiset.
Kansalaisella toki on velvollisuuksia, ja niistä konkreettisin on verovelvollisuus julkisen vallan toiminnan rahoittamiseksi.

Kansalaisen verovelvollisuus turvaa julkisen vallan kansalliskielivelvollisuuden kansalliskieltä puhuvaa kansalaista kohtaan.

Kaksinkertaista verotusta ei tarvita. Pakkoruotsihan on kansalaisen ajankäyttöön kohdistuvaa verotusta.

Todellisuudessa korkeakouluopinnot eivät ole ilmaisia niin kauan kuin meillä on virkamiesruotsi
ajankäyttöön kohdistuvana verotuksena.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#44 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.01.2020 07:17

"Kaksinkertaista verotusta ei tarvita. Pakkoruotsihan on kansalaisen ajankäyttöön kohdistuvaa verotusta."

Aivan!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Uusi termi pakkoruotsille "kansalliskielivelvollisuus" ;)

#45 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.02.2020 11:38

Sanansepittäjälle on vastattu jo 10 vuotta sitten varsin arvovaltaiselta taholta.

Ei tarvitse keksiä uusia termejä,vaan lopettaa virkamiesruotsivaatimukset korkeakoulututkintojen pakollisena osana ja antaa valinnanvapaus kieliopintoihin alakoulusta yliopistoon.

Kertaus on opintojen äiti.
https://www.soininvaara.fi/2009/11/23/2440/

Vastaa Viestiin