TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.07.2019 10:03

Ruotsin kielen asemasta ylioppilaskirjoituksissa on väännetty useita vuosikymmeniä. Aihe on noussut jälleen keskusteluun, sillä hallitus haluaa palauttaa toinen kotimainen kieli pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa.

Ylioppilaskirjoituksia on järjestetty vuodesta 1852 lähtien. Toisen kotimaisen kielen opiskelu tuli pakolliseksi vuonna 1874. Vain sotavuosina ylioppilaaksi pääsi suorittamatta ruotsin koetta.

Ruotsin ylioppilaskoe muutettiin vuonna 1972 kolmiosaiseksi, jolloin testattiin abiturienttien taitoja tekstin ymmärtämisessä, kirjoitelmassa sekä kuullunymmärtämisessä. Vuonna 1995 käynnistettiin kokeilu, johon osallistuneissa lukioissa vain äidinkieli oli pakollinen kirjoitettava aine. Vuonna 2004 Lukiolaisten Liitto vaati kokeilun vakinaistamista ja järjesti seisauksen, johon osallistui 40 000 lukiolaista.

Matti Vanhasen hallitus uudisti ylioppilaskirjoitukset ja ruotsista tuli vapaaehtoinen kirjoitettava kieli vuonna 2005. Tästä lähtien kokelaan ei ole tarvinnut kirjoittaa ruotsia, jos hän kirjoittaa äidinkielen lisäksi matematiikan, englannin sekä vähintään yhden reaaliaineen kokeen.

Vapaaehtoisuudesta lähtien ruotsin suosio kirjoitettavana aineena on ollut laskussa. Vuonna 2006 kielen kirjoitti ylioppilaskokeessa 29 897, vuonna 2014 17 509 ja vuonna 2018 14 144 abiturienttia.

Julkisessa keskustelussa paljon käytetyn, poliittisesti latautuneen "pakkoruotsi"-termin historia ulottuu 1980-luvun loppuun. Silloin termi levisi pakollista toista kotimaista kieltä vastustavien argumentteihin, kun eduskunnassa käytiin keskustelua koulutuspoliittisesta selonteosta.

Sana ”pakkoruotsi” on peräisin 1980-luvun lopulla. Se löi läpi julkisessa keskustelussa koulutuspoliittisien selonteon yhteydessä eduskunnassa vuonna 1990. Termiä käyttivät muun muassa kokoomuslaiset opetusministeri Riitta Uosukainen ja puolueen puheenjohtaja Erkki Pystynen.

2010-luvulla "pakkoruotsista" ovat puhuneet lähinnä perussuomalaiset. Lähivuosien kiivain keskustelu käytiin vuonna 2015, kun eduskunta hylkäsi ruotsin valinnaisuutta ajaneen kansalaisaloitteen selvin luvuin 134–48. Kansalaisaloite keräsi 61 000 allekirjoitusta.

Vuonna 2016 perussuomalaiset nuoret kohauttivat "pakkoruotsia" vastustavalla videollaan, jossa silloista puheenjohtaja Sebastian Tynkkystä ruoskittiin Senaatintorin portailla saatesanoilla "pakko ei ole kuin kuolla ja opiskella ruotsia."

Juha Sipilän johtama hallitus järjesti kielikokeilun, jossa valikoitujen kaupunkien oppilaille olisi tarjottu mahdollisuutta valita ruotsin sijasta jotain vierasta kieltä. Lupa myönnettiin viidelle eri kaupungille, mutta kokeilu jäi torsoksi: kaikki kaupungit peruivat kokeilun opiskelijoiden vähäisen halukkuuden takia. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan kokeilu epäonnistui muun muassa siksi, että perussuomalaiset eivät halunneet tukea sinisten yritystä profiloitua hallituksessa "pakkoruotsin" vastustajana.

Rkp:n puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson perustelee pakollisuutta ruotsin kielen laskeneilla kirjoittajamäärillä.

– Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista.

Ylioppilaskirjoituksia on uudistettu vastikään, eikä uusia muutoksia kirjoituksiin voida tehdä hetkessä. Henriksson haluaakin, että hallitus tekee tiekartan ruotsin opetuksen kehittämiseksi varsinkin peruskoulussa.

Lukiolaisten Liiton mielestä pakollisuus haittaisi opiskelijoiden hyvinvointia ja lisäisi väsymystä.

– Lukiolaiset eivät varmaankaan voineet huonommin silloin, kun ruotsi oli vielä pakollinen kirjoitettava. Tämä on heidän näkemyksensä ja toki sitä pitää kuunnella, Henriksson sanoo.

Hallitusohjelman kirjaus ruotsin pakollisuuden palauttamisesta on Henrikssonin mukaan yhtä sitova kuin muutkin kirjaukset. Opetusministerin on hoidettava asia.

– Tiekartta voidaan tehdä tämän hallituksen aikana ja päätökset voisivat astua voimaan myöhemmin. Tästä on hallituksen pidettävä kiinni, Henriksson vaatii.

Opetusneuvos Aki Tornbergin mukaan asiasta tehtävän selvityksen pohjalta päätetään, millaisiin toimenpiteisiin ryhdytään. Selvityksessä arvioidaan, millaisia vaikutuksia muutoksella tulisi olemaan. Hän kertoo, että asiaan palataan lähemmin lomakauden jälkeen.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) ei niele hallituksen suunnitelmia, vaan vaatii kaiken pakollisen ruotsin opiskelun lopettamista. Hänen mielestään kielen opetus on ylimitoitettua Suomessa ruotsia puhuvien osuuteen verrattuna.

Tynkkysen mielestä "pakkoruotsi"-keskustelussa on tapahtunut vuosien varrella merkittävä muutos. Hänen mukaansa vielä jonkun aikaa sitten osa poliitikoista laskelmoi ja jäi harmaalle vyöhykkeelle mielipiteessään asiasta.

– Poliitikot olivat epävarmoja kansalaisten suhtautumisesta pakolliseen ruotsiin. Lisäksi ruotsinkieliset säätiöt ovat merkittäviä vaalirahoittajia. Nykyään suomalaisten näkökannat ovat kuitenkin kääntyneet pakkoruotsia vastaan.

Tynkkynen kritisoi "pakkoruotsia" instituutiona. Hänen mielestään on väärin, että normaalit ihmiset pakotetaan opiskelemaan ruotsia, kun edes Suomen pääministeri ei pysty vastaamaan medialle ruotsiksi.

– Tarvitsemme suomalaisten kielitaitoon lisää vaihtuvuutta. Moni ottaisi opiskeltavaksi ruotsin sijaan esimerkiksi espanjaa, ranskaa tai kiinaa.


Lähteet: Ylioppilastutkintolautakunta, Magma
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/46464 ... aaehtoista

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.07.2019 10:11

Vai on pakkoruotsi poliittisesti värittynyt termi - vaikka kyseessä on meillä ainoa pakollinen kieli, vieläpä pakollinen alakoulusta yliopistoon.

Vai ei ollut pakkoruotsittomalla kokeilulla kysyntää, vaikka "Sanni vesitti sen" pitämällä huolen, ettei pakkoruotsista olisi päässyt eroon korkeakoulutasolla, jolloin se olisi ollut luettava tuolloin uudestaan, ja vetkuttamalla muka kokeilun perustuslaillisuuden tarkasteluja vuosia, jolloin kunnilla ei ollut enää edes aikaa panna kokeiluja pystyyn.

Halla-ahoko perussuomalaisineen olikin se, joka kokeilun esti:
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan kokeilu epäonnistui muun muassa siksi, että perussuomalaiset eivät halunneet tukea sinisten yritystä profiloitua hallituksessa "pakkoruotsin" vastustajana.
Onko tämä totta!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.07.2019 10:25

Toimittaja Juho Korpela on ilmeisesti tehnyt juttunsa viimeisen päälle poliittisesti korrektisti - vaikka alkukesästä uudelleentwiittasi pakolle kriittisiä twiittejä. Tässä jutussa:
- vedotaan ikiaikaiseen sivistysperinteeseen,
- paheksuntaa nimikkeelle pakkoruotsi,
- Magman versio siitä, mitä pakkoruotsittomalle kielikokeilulle tapahtui,
- otsikkoihin RKP:n näkemys ja
- syy on joka tapauksessa persujen.

Juttu on Lännen Median eli ilmeisesti ilmestyy nyt mahdollisesti myös näissä lehdissä:
Aamulehti
Forssan Lehti
Hämeen Sanomat
Ilkka
Kainuun Sanomat
Kaleva
Keskipohjanmaa
Lapin Kansa
Pohjalainen
Satakunnan Kansa

Mielestäni en pääse Turun Sanomiin kommentoimaan. Osaan lehdissä pääsee.

Haluaisin sanoa, että
Muistutus nimityksen pakkoruotsi taustasta:
Pakollinen ruotsi on ainoa pakollinen kieli suomenkielisissä kouluissa, se on jopa pakollinen alakoulusta yliopistoon. Esimerkiksi englanti on valinnainen. Mitään vastaavaa järjestelyä vähemmistökielelle ei ole missään muualla maailmassa.

Toinen huomautus: Pakkoruotsiton kokeilu kyllä vesitettiin hallinnosta. 1. Perustuslakitarkastelut venyivät, kouluilla ei ollut enää aikaa järjestelyihin, joita kokeilu olisi vaatinut. 2. Halukkaat pelästytettiin ilmoituksella, että amk- ja yliopistotasolla joka tapauksessa luettava se ruotsi.

Ja kolmas: Jutussa ruotsin pakollisuuden kritiikki liitetään perussuomalaisiin. Kuitenkin viimeisimmässä yliopistotason gallupissa kolme neljästä (74%) suomalaisesta oli vapaaehtoisen ruotsin kannalla ja nykyisenlaista pakkoa kannatti aniharva. Kritiikki on laajaa.
Viimeksi muokannut NRR, 22.07.2019 16:48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.07.2019 11:28

Joka tapauksessa aivan väärän kuvan tilanteesta saa, jos ruotsin pakollisuuden kritiikki liitetään vain perussuomalaisiin. Viimeisimmässä yliopistotason gallupissa kolme neljästä oli vapaaehtoisen ruotsin kannalla ja nykyisenlaista, saatika kovennettua pakkoa kannatti aniharva.
Viimeksi muokannut NRR, 22.07.2019 16:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 22.07.2019 14:56

Pakkoruotsin vastustaminen liitetään perussuomalaisiin, koska puolue oli ainoa, joka kokonaisuutena äänesti kansalaisaloitteen läpimenon puolesta. Muissa puolueissa oli toki kannattajia, mutta puoluekuri esti äänestämästä pakkoruotsin poistamisen puolesta.

TS:n jutussa mainitaan myös säätiöiden jakama tuki puolueille ja yksittäisille poliitikoille. Keväällä Svenska yleltä tuli ohjelma Rkp:n säätiölahjoituksista. Eniten tukea maksettiin Rkp:lle, sitten Kokoomus, sen jälkeen SDP , Keskusta, ja Vas.liitto. Rahaa jaettiin todennäköisesti Folktingetin jäsenyyden perusteella ja perustuen siihen, kuinka paljon kukin puolue pystyy vaikuttamaan ruotsinkielisten asemaan. Eri puolueissa näkyy selkeästi ne poliitikot, joille on luvattu hyvää ja kaunista, kunhan asennoituvat myötämielisesti pakolliseen ruotsiin koulutuksen kaikilla asteilla ja virkanimityksissä.

Tukirahojen nimenomaisena ehtona oli, että virkanimityksiä tehtäessä on otettava huomioon se, että virkamies on myötämielinen ruotsin kielen säilymiselle Suomessa. Ylimpien virkamiesten asennetta muokataan rahalla ja toisaalta etsitään tai painostetaan myötämielisyyteen säätiölahjoituksia hyväksi käyttäen. Tämä tuli selvästi esiin ohjelman tekijöiltä sillä seurauksella, että se poistettiin nopeasti Yle areensta!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.07.2019 16:51

Jutun ainoa lähde ylioppilastutkintolautakunnan lisäksi oli ruotsinkielinen ajatushautomo Magma.

Jos Vapaalla kielivalinnalla ei olekaan toimivaa tiedotusta, meillä voisi olla joitain linkkivinkkejä. Esimerkiksi opetushallituksen kielten ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvosten avoin kirje, jossa he perustelevat, miksi pakkoruotsi on purettava:
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005116136.html

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.07.2019 17:07

SJONS kirjoitti: 22.07.2019 14:56 TS:n jutussa mainitaan myös säätiöiden jakama tuki puolueille ja yksittäisille poliitikoille. Keväällä Svenska yleltä tuli ohjelma Rkp:n säätiölahjoituksista. Eniten tukea maksettiin Rkp:lle, sitten Kokoomus, sen jälkeen SDP , Keskusta, ja Vas.liitto. Rahaa jaettiin todennäköisesti Folktingetin jäsenyyden perusteella ja perustuen siihen, kuinka paljon kukin puolue pystyy vaikuttamaan ruotsinkielisten asemaan. Eri puolueissa näkyy selkeästi ne poliitikot, joille on luvattu hyvää ja kaunista, kunhan asennoituvat myötämielisesti pakolliseen ruotsiin koulutuksen kaikilla asteilla ja virkanimityksissä.

Tukirahojen nimenomaisena ehtona oli, että virkanimityksiä tehtäessä on otettava huomioon se, että virkamies on myötämielinen ruotsin kielen säilymiselle Suomessa. Ylimpien virkamiesten asennetta muokataan rahalla ja toisaalta etsitään tai painostetaan myötämielisyyteen säätiölahjoituksia hyväksi käyttäen. Tämä tuli selvästi esiin ohjelman tekijöiltä sillä seurauksella, että se poistettiin nopeasti Yle areensta!
Ai se ohjelma lähti Areenalta?!

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.07.2019 20:09

Surujen ylimielisyydellä ja itsekkyydellä ei ole mitään rajaa.

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 22.07.2019 20:12

Lähtikö se ohjelma Areenasta ennenaikaisesti? Käsittääkseni ohjelmat eivät ole Areenassakaan ikuisesti.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 22.07.2019 20:28

Lähti varmaan seuraavana päivänä!

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 24.07.2019 15:23

Ovatko Henriksson ja Rkp löytäneet uuden syyn, miksi ruotsin kieltä tullaan tarvitsemaan entistä enemmän?

Pohjoismaisen yhteistyön ministeri on kehitellyt uusia avauksia!

Lääkeiden saannissa on tänä kesänä ollut vaikeuksia. Nyt suunnitellaan yhteistä pohjoismaista lääkevarastoa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.07.2019 15:07

Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista
.

Eikö silloin jo yleissivistyksen nimissä nimenomaan luma-aine eli matematiikka pitäisi olla toinen absoluuttisesti pakollinen kirjoitettava aine, kun tällä hetkellä äidinkieli,

yksi kieliaine
on absoluuttisesti pakollinen..

Miksi järjetön kielipainotteisuus pakollisuuteen, siis absoluuttiseen pakollisuuteen?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.07.2019 15:13

Vain sotavuosina ylioppilaaksi pääsi suorittamatta ruotsin koetta.
Tämä kuvaa osuvasti ruotsin kielen velvoittavuutta.
Vain oman hengen uhraaminen vapautti ruotsille uhraamisesta..

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.07.2019 15:16

perustelee pakollisuutta ruotsin kielen laskeneilla kirjoittajamäärillä.
50% on valtava määrä!
10% on aivan riittävästi.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: TS ja Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.07.2019 15:18

Vuonna 2016 perussuomalaiset nuoret kohauttivat "pakkoruotsia" vastustavalla videollaan, jossa silloista puheenjohtaja Sebastian Tynkkystä ruoskittiin Senaatintorin portailla saatesanoilla "pakko ei ole kuin kuolla ja opiskella ruotsia."
Nykyisen hallitusohjelman valossa tuo performanssi oli suorastaan loistava kuvaus tilanteesta, RKP ruoskii ja muut ryömivät.

Vastaa Viestiin