Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 13:28

Pakon puolustaja väitti, että ruotsi tukee englannin oppimista, hänelle vastattiin:
SWE/ENG onkin muuten tosi paljon yhteistä sanastoa ihan arkikielessä. Otetaanpa muutama esimerkki, josta yhteneväisyys oikein loistaa (poissaolollaan):

chair = stol
table = bord
stove = ugn
oven = ugn
sink = handfatt

Miten sitä edes keittiössä pärjäisi ilman ruotsinkielen sanastoa? Varsinkin maahanmuuttajamme osaavat arvostaa kovasti, että heidän ja heidän lapsensa täytyy hukata aikaansa tuollaiseen, että yksinkertaisesti vain pääsisi ylioppilaaksi (josta ilmeisesti on tulossa pakollista oppivelvollisuuden suorittamiseksi).

On sitä yhteistä sanastoa tietenkin venäjänkin kanssa, esimerkiksi "sapuska" (zakuska), "lusikka" (luzhika), "sontikka" (zontik), "kapakka" (kabak) ja "putka" (budka) tulevat usealle suomalaiselle heti mieleen. Venäjän pakollisuutta ei ole kuitenkaan esitetty millään tasolla.

Kansallinen intressi olisi opettaa suomalaisille kunnollinen suomenkielen taito (tämä on katoava luonnonvara) sekä ihan oikeasti kunnollinen englanninkieli. Jos sitten harrastuneisuutta riittää, niin muita saa vapaasti valita -- tarjonnan mukaan, toki. Tässäkin toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, koska kieltenopetuksen tarjonta vaatii myös kysyntää eli pienissä pitäjissä asia on hyvin teoreettinen.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 14:19

Pakkoruotsin järjettömyydestä:
Pakkoruotsi on kyllä käsittämättömin poliittinen kysymys, jota olen pienen ikäni aikana nähnyt. Jos suomalaisten kielten osaamista halutaan lisätä, niin se ei kyllä tapahdu sillä että ensin opetellaan kaksi kieltä, joita puhuu maailmassa yhteensä noin promille ihmisistä - päinvastoin siinä tuhlataan valtavasti resursseja ja bonuksena murennetaan kansalaisten uskoa politiikkaan ja yhteiskuntaan ylipäänsä, koska tilanteen järjettömyyden näkevät muutkin kuin itäsuomalaiset pojat. Suomalaisten firmojen mahdollisuudet kansainväliseen toimintaan ei todellakaan ole siitä kiinni, ettei Suomesta löytyisi riittävästi ruotsin kielen osaajia - päinvastoin meillä taitaa olla ruotsia äidinkielenään puhuvia toisiksi eniten maailmassa.
Ja toinen:
Misään maailmassa ei tehdä näin. 96% lukee 4 % vähemmistön kieltä etteivät he suuttuisi? Sehän on järjetöntä. Siis koko maassa omat koulut näille. Oma yliopisto — jossa he eivät tosin halua opiskella. Oma terveydenhuolto heille. Omat päiväkodit. Oma vanhustenhuolto. Suomalaisten luettava — kaikkien vailla poikkeuksia — heidän kieltään. Suomalaiset eivät saa yliopistotutkintoa jos eivät osaa ruotsia. Reality check! Missä on tälläistä? Just. Ei missään. Ei missään maailmassa ole kielivähemmistöllä näin lokoisat olot. Älkää nyt enää, hemmetti vaatiko lisää!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 14:25

RKP:stä:
RKPtä ei pitäisi koskaan ottaa hallitukseen. On varsin kyseenalaista politiikkaa tuo pelkkä Ruotsin kielisten asema ja kielipolitiikka ja muilla asioilla ei mitään väliä. Todella löysää myös muilta puolueilta, olisi RKPn saanut hallitukseen jo pelkällä Vaasan laajalla päivystyksellä.
Tämä minuakin kyllä kiinnostaa. Miksi Vaasan lisäksi vielä pakkoruotsin paluu yo-kirjoituksiin? Tosin keskustelu näyttää nyt kääntyvän pakkoruotsia vastaan.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 14:27

Terveiset opetusministeri Li Anderssonille:
Eräässä haastattelussa ministeri Li A. oli huolissaan opiskelijoiden kestävyydestä ja paineen alla olemisesta. Vaan samassa tilaisuudessa puolusti lisäopintoja. Ruotsin kieli pakolliseksi.
Antoi toisen olkapään lohdutukseksi ja puukotti toisella kädellä selkään. Niin tulkitsin. Ei ne sanat suuta halkaise.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 14:29

Ylelle nöyrät kiitokset:
Näin yleisesti haluaisin kommentoida, että kiitos Yle, kun sallitte välillä vapaan kommentoinnin eikä keskustelua aina enää leimata pahojen voimien masinoimaksi, naapurimaan trolleiksi tai muuten vain vihapuheeksi. Ehkä tämä meidän demokraattinen prosessi saa tätä kautta hieman nopeamman palautekytkennän, jolle on huutava tarve tässä uudessa digitaalisessa maailmassa, missä asiat tapahtuvat paljon nopeammalla sykkeellä kuin ennen internetiä. Olisi tietenkin parempi, jos kaikkia juttuja pääsisi kommentoimaan.
Nämä kaikki siis Ylen jutusta https://yle.fi/uutiset/3-10878058

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 14:32

Pakkoruotsi sai myös ymmärrystä osakseen, melkein:
Ruotsin kielen opettaminen kaikille puoltaa siinä mielessä paikkaansa, että tiedämme miten parempaa väkeä tulee kohdattaessa puhutella.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.07.2019 21:46

Lukijalta: Koko kansa yritetään väkisin kouluttaa päteväksi myymään nakkeja ruotsiksi Porvoossa

Sadattuhannet Suomen lapset ja nuoret pakkoruotsitetaan vuosittain täysin turhaan. Kustannukset, samoin kuin täysin turhan pakollisen virkamiesruotsin kustannukset, ovat hirveät ja tulos ei ole lähellekään sama kuin panos, kuten hyvin tiedämme.

Koko kansa yritetään väkisin kouluttaa päteväksi myymään nakkeja ruotsiksi Porvoon nakkikioskin grillillä. Tätä yritetään ylhäältäpäin painostaen, mutta Suomen kansa pysyy sitkeästi aina vaan ”leikkikaksikielisenä”. Miksei satsata vapaaseen kielivalintaan ja isoihin hyötykieliin?

Pääministeri Perssonilta kysyttiin, olisiko Ruotsissa mahdollista opettaa suomea samaan tyyliin kuin Suomessa ruotsia, kun Ruotsissa suomalaisiakin on varsin paljon. Persson vastasi, ettei Ruotsilla ole siihen varaa . Ei ole varaa, mutta Suomella on varaa mihin vaan. On jopa varaa kouluttaa työntekijät Ruotsillekin.

En ole koskaan nähnyt puoluepoliittisen oppiaineen, pakkoruotsin, euromääräisiä kustannuksia julkisina missään. Ne pimitetään viranomaistenkin taholta Suomen kansalta.

Muuan kansalaisen tiedusteli opetushallitukselta pakkoruotsin kustannuksia. Ja mitäpä opetushallitus Suomen kansalaiselle vastasikaan: ”Kustannuksia ei ole ollut tapana laskea kielittäin.”

Niinpä niin. Näin ylimielisesti liian uteliaille Suomen kansalaisille vastataan: näin on sovittu, ei ole ollut tapana laskea, asia ei kuulu teille. Huh huh. Tarttisko tehdä jotain?

Olavi Salokangas

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.07.2019 06:48

Viime vuosien aikana suomenruotsalaisia on muuttanut vuosittain Ruotsiin noin 700–800 henkeä. Muuttoliike on ollut 2000-luvulla nykypäivään asti noin 21 000 henkilöä.

Ahvenanmaalaiset jättivät vuonna 2007 pakkosuomen kokonaan pois. He eivät tarvitse suomea missään, ja kun vielä korkeakouluopinnotkin voi helposti suorittaa Suomessa pelkällä ruotsilla, jää tästäkin lasku suomalaisille.

Voisi olla järkevää miettiä, miten tarpeetonta poismuuttoa kielen takia kyettäisiin kitkemään molemmilla kielialueilla.

Esimerkiksi Pohjanmaan ruotsinkielisten suomen kielen taito on yksi konkreettinen asia.

Jos suomea opitaan hyvin jo koulussa, mahdollisuuksia aukeaa paremmin myös kotimaassa. Tätä suomen oppimista pitäisikin tehostaa.

Siinä, missä ei-ruotsinkielisten oppilaiden on opeteltava ”pakkoruotsia”, on ruotsia äidinkielenään puhuvien peruskoululaisten opeteltava ”pakkosuomea”.

Täysin ruotsinkielisessä ympäristössä elävät oppivat suomea huonommin: heille se on vain pakollinen aine koulussa. Sitä vastoin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sekä kunnissa, joissa on selvästi suomenkielinen ympäristö, asuvat suomenruotsalaiset nuoret omaksuvat suomen kielen helpommin, koska oppimisympäristössä sitä käytetään paljon.

Suomenkielinen muuttoliike suuntautuu Etelä-Suomen työmarkkinoille.

Yhtenä syynä on, että kaksikielisissä kunnissa on virkoja sekä ammatteja, joissa vaatimuksena on kaksikielisyys.

Kuinka paljon kuntien omat talousalueet rahallisesti menettävät muuttoliikkeen takia, Suomessa työympäristö on kuitenkin pääosiltaan suomenkielinen?

Äskettäin havaittiinkin, että erityisesti sosiaali- ja terveysalalla ilmenee jo nyt työnvoimapulaa eläköitymisen takia.

Huomattava osa alan asiantuntijoista ja työvoimasta on hakeutunut ruotsin kielen taidon turvin nimenomaan Ruotsiin ja Norjaan. Edes koulutusmäärien lisääminen ei kuulemma pysty enää korjaamaan syntynyttä vajetta.

Nyt RKP onkin huolissaan ruotsin kielen vähenemisestä, ja se haluaa vahvistaa ruotsin kielen asemaa. Tämä koskee hallituksen muutosta toisen kotimaisen kielen pakollisuuteen.

Peruskoulu maksaa yhden henkilön osalta 80 415 euroa, ja päälle kustannukset aina ammatti- sekä korkeakouluihin saakka, ja lisäksi menetetyt verotulot, jotka aiheutuvat poismuuton osalta. Menetetäänkin jo useita miljardeja.

Onko ruotsin kielen oppivelvollisuuden yhtenä tärkeänä perusteena se, että köyhä Suomi kouluttaa asiantuntijoita sekä työvoimaa myös rikkaille länsinaapureillemme? Koska siellä sama tilanne osaavasta työvoimasta eläköitymisen takia sekä palkkataso korkeampi. Mitä Suomi saa tilalle?

Jairi Palonen
https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yl ... z68NYuxv94

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Osuvia kommentteja pakon kriitikoilta

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.07.2019 09:29

Twitterissä kuultua:
Tottakai jonkun asian oppiminen on hyvä. Vähän kuin pakkoruotsikin on tottakai hyvä oppia, mutta vaihtoehdot ovat parempia.

Vastaa Viestiin