Monikielisyys nähdään antienglantina - missä kohtuus?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8311
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Monikielisyys nähdään antienglantina - missä kohtuus?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.07.2019 09:36

Janne Saarikivi ottaa Ylellä kantaa kielitilanteeseen ja englantia vastaan:
https://yle.fi/uutiset/3-10837275?utm_s ... n=ylefiapp

Hänen lähtökohtansa on, että englanti on nurkkakuntaista ja jopa maailmasta vieraannuttavaa:
Länsimaiden koulutusjärjestelmän paradoksi onkin, että kaikkien oletetaan osaavan englantia, jolla on noin 400-500 miljoonaa äidinkielistä puhujaa, mutta oikeastaan kenenkään ei oleteta osaavan lähes samankokoisia arabian, hindin tai indonesian kieliä. Seurauksena on hyvin vaarallinen maailmankuva, jossa maailma jakautuu “omiin”, joihin voi samaistua englannin kielen välityksellä, ja vieraisiin, eli kaikkiin muihin.
Hän näkee saksan osaamisen puutteena, joka vinouttaa Euroopan sisäistä muuttoliikettä:
Vaikka Euroopan unionissa on eniten äidinkielisiä saksan puhujia, on Euroopan ylivoimaisesti laajimmin osattu kieli englanti, jota opiskellaan kouluissa koko maanosassa. Siksi Itä-Euroopan maista on suuntautunut paljon enemmän maahanmuuttoa Britanniaan kuin taloudeltaan ja väestöltään suurempaan Saksaan tai samankokoiseen Ranskaan.
Hän vaatii lisää nyt vielä harvinaisten kielten osaamista, mutta nytkin talouteen nojaten:
Talous ei kasva nopeimmin englanninkielisissä maissa, vaan siellä missä puhutaan esimerkiksi kiinaa, arabiaa, urdua, farsia ja indonesiaa.
Hänen toiveensa kunkin oman kielen arvostamiseksi sen sijaan pitäisi olla totta jo nyt:
Tulevaisuuden Euroopassa ei journalistien tule haukkua yhtään ministeriä tai eurokansanedustajaa huonosta englannin taidosta vaan päinvastoin puolustaa hänen oikeuttaan käyttää omaa kieltään EU-instituutioissa. Siinä tulee lähettää vaihto-oppilaita yhden suuren englanninkielisen maan sijaan joka puolelle.

Tulevaisuuden Euroopassa kansainvälisyys ei ole englannin kieltä vaan monikielisyyttä.
Aikaa keskustella 10.7.2019 klo 16 asti.

NRR
Viestit: 8311
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Monikielisyys nähdään antienglantina - missä kohtuus?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.07.2019 10:17

Ymmärrän Saarikiven huolen, mutten ehdotonta tapaa - ja tiettyä ylimielisyyttä:
olen iloinen siitä, että Brexit-neuvottelut käydään EU:n vaatimuksesta ranskaksi. Se on simputusta, mutta oikeudenmukaista sellaista.
Saarikiven kritiikin kärki: Eurooppalaisten yhteinen englanti saattaa tuottaa maailmankuvan, jossa maailma jakautuu “omiin”, joihin voi samaistua englannin kielen välityksellä, ja vieraisiin, eli kaikkiin muihin.

Englanti helppona kielenä ja jatkossa kielenä, jota erilaiset tulkkausohjelmistot käyttävät, on kuitenkin myös avain maailmaan, jossa kieliin erikoistumaton ihminen voi olla osallinen tavalla, joka ei ole koskaan ennen ollut mahdollinen.

Se on tavisten maailma. Ihan huikea tasa-arvon maailma. Eettisyyttä ja empatiaa joudutaan rakentamaan joka tapauksessa, ja niitä on aina liian vähän - kieliopinnoista huolimatta. Se haaste ei häviä englantia väheksymällä.

Minusta kannattaa kunnioittaa englantia yhteisenä kielenä, jota ei tarvitse osata äidinkielen tasoisesti, se on ehkä vahvin siltamme maailmalle - ja avautuu myös niille, joille kielet ovat vaikeita.

Jatkossa kielikeskustelua tulisi käydä tästä näkökulmasta: Kuinka paljon pakolliset ja ylimitoitetut kieliopinnot voivat estää niiden kouluttautumista, joille kielet ovat vaikeita ja jotka muutenkin jo äidinkielen tai koulukielen haasteiden vuoksi tekevät muussa opiskelussa tuplatyön?

Palataanko pitämään kieliä "sivistyksen" oleellisimpana sisältönä? Keitä tämä asetelma hyödyttää?

NRR
Viestit: 8311
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Monikielisyys nähdään antienglantina - missä kohtuus?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.07.2019 12:44

Talalta selkeä kommentti, josta osa tässä:
---

Englanti on ainoa tai yksi virallisista kielistä 115 maailman n. 200 valtiosta, joten aivan pian korvaavaa yleiskieltä englannille ei ole näköpiirissä.

Suomalaisessa kieltenopetuksessa pahin valuvika on Ruotsin ja suomenruotsalaisten 1968 runnoma ruotsi pakolliseksi kieleksi ensin peruskoulussa ja sittemmin korkeakoulutuksessa. Nyt ruotsi on ainoa pakollinen oppiaine kaikilla opintojen asteilla; alakoulussa, yläkoulussa, ammattikoulussa, lukiossa, ammattikorkeakoulussa - ja ainoa kaikille pakollinen tutkinnon saamisen vaatimus.

Tästä huolimatta ruotsia ei osata eikä edes haluta oppia. Shit happened! Åbo Akademin ym. tutkimus 2014 osoittaa, että 74 % suomalaisista haluaa pakkoruotsin pois. Onkohan Rinteen poppoo sattunut lukemaan sen?

---

Suomessa ainoa järkevä kieliohjelma koulutuksessa on
1) ainoa valtakieli täällä eli suomi,
2) käyttökelpoisin kansainvälinen kieli eli englanti
sekä sen lisäksi EU:n tavoittelema 3) toinen vieras kieli, jonka on oltava valinnainen (se voi olla ruotsi niille, jotka sen haluavat oppia).

NRR
Viestit: 8311
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Monikielisyys nähdään antienglantina - missä kohtuus?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.07.2019 12:57

Kommenteissa huomautetaan, että on turha verrata muita kieliryhmiä englantia äidinkielenään puhuvien määrään, jolloin englannille nousee haastajia, kun pitäisi verrata kieltä ylipäätään puhuvien määriä:
On täysin epäolennaista kuinka moni puhuu esim. englantia äidinkielenään. Olennaista on kuinka moni puhuu kieltä, ei se kuinka moni puhuu sitä äidinkielenä. Ja englanti on edelleen ykkönen puhujien kokonaismäärässä ja esim. jutussa mainitut hindi, arabia ja indonesia ovat kaukana perässä, eivätkä todellakaan ole "lähes samankokoisia":

1. englanti (1132 miljoonaa puhujaa)
2. kiina (1116 miljoonaa puhujaa)
3. hindi (615 miljoonaa puhujaa)
4. espanja (534 miljoonaa puhujaa)

(Lähde: Wikipedia artikkeli "List of languages by total number of speakers")

NRR
Viestit: 8311
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Monikielisyys nähdään antienglantina - missä kohtuus?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.07.2019 13:04

Saarikivi piti kielten painoarvon muuttumista amerikkalaisten viihdetuotannosta johtuvana, tätä myös korjailtiin:
--- koulussa opetettiin että englanti on laajasti maailmalle levinnyt kieli Iso-Britannian siirtomaahistorian takia. Nyt yhtäkkiä se onkin levinnyt maailmalle Yhdysvaltojen hybridivaikuttamisen vuoksi?
Ennen toista maailmansotaa ranska oli diplomatian kieli ja saksa oli tieteen ja kaupan kieli, Itämeren alueella. Onneksi emme enää elä siinä maailmanjärjestyksessä.
niin on käynyt ennenkin, latina syrjäytti kreikan, ranska latinan ja englanti ranskan yleiskielenä länsimaissa.
Perimmäinen syy saksan kielen aseman kurjistumiseen olivat kansallissosialistit ja Saksan hävitty sota.

NRR
Viestit: 8311
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Monikielisyys nähdään antienglantina - missä kohtuus?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.07.2019 13:57

Saarikivi: "Suomenkin media uutisoi Yhdysvaltain tapahtumista kuin omista. Terrori-iskut Amerikan maaperällä saavat satakertaisen huomion Indonesian tai Pakistanin terrori-iskuihin, samoin Yhdysvaltain vaalit verrattuna esimerkiksi Aasian väkirikkaiden maiden vaaleihin. Tämä kaikki johtuu siitä, että englannin kieli hallitsee mieliämme."

Ei näin.

Moni meistä käy lukemassa englanniksi uutiset Al Jazeerasta tai muista lähteistä - koska oma tiedonvälityksemme ei anna riittävän laajaa kuvaa.

Tiedonvälityksen ongelma ei ole edes toimittajien kielitaidon puute vaan yhdenmukaisuus ja painotukset johtuvat jostain muusta - ehkei ole aikaa tehdä laajempaa selvitystyötä...

Vastaa Viestiin