Laumasieluisuus on automaatio

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Laumasieluisuus on automaatio

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.07.2019 21:52

Mikseivät ihmiset vain avoimesti sano, että pakkoruotsi saa riittää? Koska heidän aivonsa eivät pidä siitä, että he joutuvat ristiriitoihin. Ei kukaan halua tulla leimatuksi sivistymättömäksi ja pahantahtoiseksi.

Tästä kertoo muutaman vuoden takainen juttu Ylellä: https://yle.fi/uutiset/3-8413003
Kun ihminen on eri mieltä enemmistön [tai kuvitellun eliitin] kanssa, aktivoituvat aivoissa samat alueet kuin silloin, kun tekee virheen tai tuntee kipua. Ristiriita sattuu.
Kun olemme samaa mieltä varsinkin oman porukan kanssa, aivojen mielihyväalueet hyrisevät tyytyväisenä. Näin automaattista laumasieluisuus pohjimmiltaan on.
Twitterissä näitä reaktoita voi havainnoida jopa itsessään.

Kun pakkoruotsista on tehty muka "hyvien ihmisten" kannattama. Pakolle myönteinen twiitti kerää sydämiä. Kukaan ei kuitenkaan vastaa pakon kriitikkojen kommentteihin, ei ainakaan mitään järkevää.
Sosiaalinen media on tuonut lisää kanavia ryhmäpaineelle, joka on ilmiönä ollut olemassa iät ajat. Nyt näemme koko ajan, mitä oma ryhmä tekee, ja omaan ryhmään mukautuminen on kaikkein palkitsevinta.
Tämä ohjailu on ollut evoluution kannalta kannattavaa - todennäköisesti ryhmä ja kokeneemmat ovat useammin oikeassa ja yksilön on parempi ainakin olla hiljaa ja miettiä asiaa pitempään.

Onko vapaampaa suhtautumista? On, mutta sitä pitää opetella.
Niillä, jotka pitävät tiukemmin kiinni omasta, alkuperäisestä kannastaan, näkyy muita pienempi virhereaktio aivoissa ristiriidan hetkellä. --- He eivät yksinkertaisesti koe erimielisyyttä niin voimakkaana ja epämiellyttävänä kuin muut. Eri mieltä oleminen voi kuitenkin olla myös tietoinen valinta; he osaavat ja haluavat hallita itsensä.
Ajattelussa on kaksi keskeistä järjestelmää; automaattinen pyrkii olemaan samaa mieltä ryhmän kanssa, ja harkitsevampi pelaa aikaa kannan muodostamiseen.