Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 13.06.2019 06:38

Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia. Virallinen kaksikielisyys ei edellytä sitä, että kaikkien kansalaisten olisi osattava ruotsia.

Etenkin demarit käyttävät usein ilmaisua "olemme sitoutuneet kaksikieliseen Suomeen". Tätä ilmaisua käytetään perusteena pakkoruotsille: "koska Suomi on kaksikielinen maa, niin kaikkien pitää osata ruotsia".
Demarien lisäperusteina pakkoruotsille tulevat esille "yhteiset pohjoismaiset arvot ja pohjoismainen hyvinvointivaltio", joihin sitoudutaan nimenomaan pakkoruotsin välityksellä.
Miten "yhteiset pohjoismaiset arvot" liittyvät pakkoruotsiin? Eivätkö islantilaiset, tanskalaiset tai norjalaiset jaa "yhteisiä pohjoismaisia arvoja", kun heillä ei ole pakkoruotsia? Miten arvot ylipäänsä voivat olla yhteydessä johonkin tiettyyn kieleen?
Hyvinvointivaltio luotiin työn avulla, ei pakkoruotsilla. Kun suomalainen kansakunta vaurastui sotien jälkeen, ei maassa vielä edes ollut pakkoruotsia. Nyt hyvinvointivaltion hiljalleen rapistuessa ja Suomen velkaantuessa on selvästi nähtävissä, että pakkoruotsi on äärimmäisen suuri taloudellinen ja henkinen rasite maallemme.

Rkp ja vihreät puhuvat mielellään "yleissivistyksestä ja kielitaidosta" perustellessaan pakkoruotsin olemassaoloa. Molemmat yhtä huonoja, olemattomia perusteluja pakkoruotsille.
Rkp:n lisäperusteena pakkoruotsille on lisäksi "ruotsinkielisten palvelujen turvaaminen". Rkp:lle "kaksikielinen Suomi" on "perustuslaillinen tila", jonka vahvistamiseksi on määrätietoisesti luotu virkamiespakkoruotsia ja ns. "kansalliskieliä" koskevat lait. Vasemmistoliitto on pakkoruotsikannoissaan paljolti rkp:n kanssa samoilla linjoilla.

Vihreissä kuten kokoomuksessakin on selvästi olemassa pakkoruotsia vastustavia ryhmittymiä, mutta ne eivät toistaiseksi ole saaneet kylliksi ääntään kuuluville puolueiden päättävissä elimissä.
Kaikissa puolueissa tiedetään olevan pakkoruotsin lakkauttamista kannattavia jäseniä (tutkimustulos: 74 % suomenkielisistä kannattaa pakkoruotsista luopumista).

Keskusta on ihmeen vaisu pakkoruotsin suhteen. Samoin perussuomalaiset nykyään. Aiemmin persut pitivät kovasti ääntä pakkoruotsin poistamisen puolesta, nyt (perussuomalaisten hajaannuksen jälkeen) nämä kielivapautta vaativat äänet ovat lähes vaienneet.

Koska pakkoruotsista jatkuvasti käydään kovia keskusteluja monella taholla, niin se on selvä osoitus siitä, että virallista kaksikielisyyttä ei nähdä esteenä pakkoruotsin poistamiselle. Pakkoruotsi, koulujen pakkoruotsi ja virkamiespakkoruotsi, voidaan poistaa eduskunnan enemmistön päätöksellä heti, kun tarpeeksi poliittista tahtoa löytyy kansan enemmistön mielipiteen toteuttamiseksi.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 13.06.2019 08:47

Kaksikielinen Suomi, mitä se on?

Miten voi sitoutua johonkin mielikuvaan, joka ei vastaa arkitodellisuutta?

Se, mihin voidaan sitoutua, on perustuslaki.

Perustuslaki turvaa kansalliskieltä puhuvan suuremman oikeuden
saada tarpeensa tyydytettyä omalla äidinkielellä julkisen vallan velvollisuutena, siis suuremman oikeuden kuin jotakin muuta kuin kansalliskieltä puhuvalla on. Venäjää puhuvalla ei ole oikeutta vaatia venäjänkielistä verokorttia, mutta suomeksi ja ruotsiksi kyseinen dokumentti on toimitettava.

Perustuslain noudattamiseksi ja kielellisten oikeuksien turvaamiseksi ei tarvita pakkoruotsia, se on sanomattakin selvää.

Mutta jos tämä vaatimus sitkeästi esitetään, kyllä silloin alkaa kysellä, olisiko sen huomattavasti vähemmän puhutun kansalliskielen status tarkoituksenmukaista muuttaa viralliseksi vähemmistökieleksi, jos status aiheuttaa valtavaa ajankäytön resurssien tuhlausta.

Toinen vaihtoehto on säätää maan eniten puhutun kansalliskielen status
maan viralliseksi pääkieleksi. Erotetaan oikeus käyttää omaa kieltään viranomaisasioinnissa ja koulujen kieltenopetus toisistaan.

Mutta miten ne erotetaan, jos poliittinen eliitti päinvastoin ajaa yhä tiukempaa kytköstä näiden kahden välille.. Edellisen hallituksen pääministerinä Juha Sipilä ehdotti:

"Pakkoruotsi palautetaan yo-kirjoituksiin, koska virkamiesten ruotsin osaaminen on heikentynyt"

Nyt tuo Sipilän ehdotus on hallitusohjelmassa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 13.06.2019 09:00

Ruotsinkielistä palvelee parhaiten toinen ruotsinkielinen.
Se on todistettu Vaasassa.

Toiseksi paras vaihtoehto on vapaaehtoista ruotsia lukenut ruotsin kielen harrastaja, noin 50% suomenkielisistä (yo-kirjoituksissa ruotsin kirjoittaneiden osuus)

Näistä kertyy se ruotsia puhuvien joukko, jolla perustuslain takaamat oikeudet saadaan turvattua esim terveydenhuollossa ja sairaanhoidossa.

"Kaksikielisyys" on relevantti käsite alueen kielijakauman kuvaajana vain Pohjanmaalla/Österbotten, jos ajatellaan maakuntia.
Ja siellä aito kaksikielisyys kantaa itse itsensä, koska kriittisen massan raja on 30% , jotta kaksikielisyys on aitoa.

Miksi ylläpitää keinotekoista kaksikielisyyttä missään muualla?

Täsmäratkaisut kansalliskielipykälän täyttämiseksi!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.06.2019 09:25

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 13.06.2019 08:47 Edellisen hallituksen pääministerinä Juha Sipilä ehdotti:

"Pakkoruotsi palautetaan yo-kirjoituksiin, koska virkamiesten ruotsin osaaminen on heikentynyt"

Nyt tuo Sipilän ehdotus on hallitusohjelmassa.
Sipilä tulee siis lestadiolaisten erittäin pakkoruotsimyönteisistä piireistä. Lestadiolaisuus syntyi Pohjois-Ruotsissa ja se on Pohjoismaiden suurin kirkollinen herätysliike, joka toimii Pohjoismaissa evankelis-luterilaisen kirkon sisällä. Se on myös laajimmalle levinnyt Pohjoismaissa syntynyt uskonnollinen liike.

Ylipäätään Folktingetin kysely ennen vaaleja siitä, ketkä ovat valmiita palauttamaan pakkoruotsin yo-kirjoituksiin, ei ollut mikään viaton kysymys. Sillä itse asiassa sovittiin tämä hallitusohjelman kohta, vaikka Keskusta ei silloin ottanut kantaa, vihreät olivat osin ja vasemmistoliitto täysin puolesta.

Akateemiset, humanistit, naiset nostavat pakkoruotsin sanamagian arvoa toistelemalla toisilleen ruotsin kansalliskieliaseman tavatonta merkitystä. Tavalliset ihmiset eivät suhtaudu kaksikielisyyteen muuten kuin paperilla vallitsevana kaksikielisyytenä.

Koska sanaliturgiaa on mahdoton muuttaa, on esitetty esimerkiksi englannin nostamista palvelukieleksi. Uusi sanasto, joka tunnistaisi todellisuudessa vallitsevan suomi-englanti-kaksikielisyyden merkityksen, on mielestäni lähinnä kokoomuslainen ajatus, sitä jopa Grahn-Laasonen ajoi englanninkielisen yo-kokeen myötä. Ei tullut.

Nyt on käymässä kuten 50/60-luvulla: "ruotsinkielisen osaston päällikkö --- ymmärsi, että mahdollisuus ottaa vain englanti, heikentäisi ruotsin kielen asemaa maassa. Hän esitti oman varauksensa (1959), missä hän katsoo, että ruotsi maan toisena kansalliskielenä tulisi nostaa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomenkielisissä kouluissa. Perusteena on ruotsin kielen tarve sekä kotimaassa että pohjoismaisessa yhteistyössä."

Tähän on jämähdetty.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.06.2019 09:51

Kunpa jokin kieltenopetuksen virallinen taho sitoutuisi hetkeksi todellisuuteen ja rehellisyyteen...

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 14.06.2019 03:31

Onhan se aika ihmeellistä, miten monet ihmiset on saatu sitoutuneeksi harhaiseen ja todellisuutta vastaamattomaan mielikuvaan "kaksikielisestä Suomesta". Mutta tilanne nyt vain on sellainen, että etenkin poliittiset päättäjät ovat usein tämän "kaksikielinen Suomi" -harhan pauloissa.

Tunne vihollisesi ja tunne vihollistesi ajatukset. Jotenkin pitäisi yrittää saada tähän "kaksikielinen Suomi" -ajatusrakennelmaan ujutetuksi tietoisuus siitä, että pakkoruotsin poistaminen ei tarkoita luopumista "kaksikielinen Suomi" -lauselmasta. Voimme hyvin elää virallisen kaksikielisyyden takaavien lakitekstien kanssa, kunhan käytännön kielipolitiikka saadaan vastaamaan todellista kielitilannetta maassamme.

Tärkeintä on koulujen pakkoruotsin ja virkamiespakkoruotsin lakkauttaminen. Ruotsi on muutettava valinnaiskieleksi kaikilla koulutuksen tasoilla.

Ruotsinkielisten palveleminen on järjestettävä vapaaehtoisesti ruotsia lukeneiden avulla. Tarvittaessa käytetään apuna tulkkipalveluja.
On tehtävä selväksi, että kaikkien virkamiesten ei tarvitse osata ruotsia. Riittää hyvin, että ruotsia taitava työntekijä tai tulkki saadaan kohtuullisessa ajassa paikalle.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 14.06.2019 07:43

Jotenkin pitäisi yrittää saada tähän "kaksikielinen Suomi" -ajatusrakennelmaan ujutetuksi tietoisuus siitä, että pakkoruotsin poistaminen ei tarkoita luopumista "kaksikielinen Suomi" -lauselmasta.
Suomenruotsalainen edunvalvontakoneisto on saanut läpi dominoteoriansa eli että luopuminen pakottamisesta johtaa dominoefektin kautta kaksikielisyyden romahtamisen, kun pakottaminen lopetetaan.

Meihin siis on luvallista kohdistaa pakkokeinoja ja voimatoimia, jotta järjestelmä ei romahda.

Tätä ajatusta pitäisi tuoda enemmän esiin eli miksi tämä järjestelmä on muka niin arvokas, että pakottamisen kaltainen voimatoimi on perusteltu.

Pakottaminen on länsimaisessa demokratiassa harvinaista, aina on vaihtoehtoja. Pakottaminen on äärikeino, jota voi käyttää vain äärimmäisen perustellusta syystä. Esim kulkutaudin välittömän leviämisen estämiseksi kansalainen voidaan eristää pakolla muusta yhteiskunnasta, mutta ennaltaehkäisevänä varotoimena edes rokotuksen ottaminen vaarallista tautia vastaan ei ole pakollista!

Jokin suhteellisuudentaju on siis olemassa jopa niin kriittisessä asiassa kun terveydenhuolto. Rokotuksiin ei ketään pakoteta, vaikka rokotuksista kieltäytyminen voi aiheuttaa haittoja koko väestölle.

Ruotsin opiskelusta kieltäytyminen ei aiheuta haittaa kenellekään.

Suhteellisuudentaju pakkokeinojen käytössä on mielestäni se ykköskysymys. Vasta toisena tulee se, tukeeko pakkoruotsi "kaksikielisyyttä" vai ei.

Jopa siinä tapauksessa, että suomenkielisten ruotsin opiskelu tukisi sinänsä keinotekoista kaksikielisyyttä, pakko on liian järeä keino tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Jos kaksikielisyys ei pysy pystyssä ilman pakkokeinoja, se saa kaatua!

Meillä oli Euroopassa pakkojärjestelmä, jota vahdittiin aseilla ja muureilla vuosikymmeniä, mutta sekin kaatui lopulta, koska siltä puuttui kansan tuki. Vapaaehtoisesti se ei olisi pysynyt pystyssä.

Pakko siis vain lykkää väistämätöntä lopputulosta, jos luontaista tukea systeemillä ei vapaaehtoisesti ole olemassa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 14.06.2019 07:54

Kaksikielisyyden todellinen oikeutus ja kannatus voidaan testata ainoastaan muuttamalla kahden kansalliskielen opiskelu vapaaehtoisuuteen perustuvaksi..

Nykytilanteessa on epäselvää, kannattaako kansan enemmistö kaksikielisyyttä lainkaan, koska se on naulattu kiinni pakkotoimiin!

Jos kansan enemmistö aidosti tukee kaksikielisyyttä, systeemi pysyy pystyssä ilman voimatoimia, mutta sitä ei uskalleta testata, koska pakottajat eivät luota siihen, että kansa loppupeleissä tukee järjestelmää. Joten pakkokeinot jatkuvat.

Siksi kaikki on jumissa!

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 14.06.2019 12:01

Surukoneisto on käyttänyt paljon rahaa ja mainostamisen keinoja saadakseen aikaiseksi tilanteen, jossa puolueiden johtohahmot on saatu satimeen ja uskomaan "kaksikielisyyden" ja pakkoruotsin rikkauksia tuottavaan voimaan. Ihmiset on mahdollista saada uskomaan sokeroituihin mielikuviin mainostekniikan ja aivopesun keinoin.

Meidän pakkoruotsin lakkauttamista kannattavien on nyt työskenneltävä vastamielikuvien luomiseksi. Meidän on luvattava, että virallinen kaksikielisyys pysyy, vaikka pakkoruotsi lakkautetaan kaikilta koulutuksen tasoilta ja virkamiesten pakkoruotsin vaatimuksista luovutaan. Nyt ei ole oikea aika jahkailla, miten kaksikielisyyden käy sitten, kun pakkoruotsi poistuu. Nyt on vain korostettava sitä, että virallinen kaksikielisyys säilyy, sitä koskevaan lakitekstiin ei puututa. Vain käytännön kielipolitiikkaan halutaan muutoksia.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 14.06.2019 21:54

Miten on saatu päättäjämme uskomaan Suomen kaksikielisyyteen?

Rahalla on taivaallinen voima!

Pakkoruotsi on (puolueille) sellainen rahasampo, että siitä ei kannata kovin helposti luopua!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.06.2019 22:46

SJONS kirjoitti: 14.06.2019 21:54 Pakkoruotsi on (puolueille) sellainen rahasampo, että siitä ei kannata kovin helposti luopua!
Se on taloudellisesti tärkeä, se on verkostoitumisen kannalta tärkeä ja se on poliittisesti tärkeä RKP:n kannattaessa sitten kaikkea muuta, mitä hallitus haluaa.

Tämä täytyy vain uudestaan ja uudestaan tuoda esille.

Netin voima on ollut melkoinen koko keskustelun herättämisessä.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 19.06.2019 14:40

Meidän on luvattava, että virallinen kaksikielisyys pysyy, vaikka pakkoruotsi lakkautetaan kaikilta koulutuksen tasoilta ja virkamiesten pakkoruotsin vaatimuksista luovutaan
Oikeampi lupaus olisi se, että kielelliset oikeudet turvataan kaksikielisyysapparaattia järkeistämällä..tai kehittämällä alakohtaisia ja alueellisia täsmäratkaisuja

Tilanne on kyllä ajautunut sellaiseen pisteeseen, että meidän
"lupauksemme"ovat vailla merkitystä, kun jokin muu taho orgsnisaation sisäisistä säästösyistä tekee päätöksiä, jotka päinvastoin lisäävät suomenkielisiltä vaadittavaa ruotsin osaamista..tai ainakaan eivät vähennä sitä..

Esim Turussa toimiva ruotsinkielisten oma mukava pikku sairaala, missä oli ruotsinkielinen henkilökunta, yhdistetään TYKSiin..

Luultavasti olisi tullut edullisemmaksi koko maan mittakaavassa jättää tuo pikkusairaala puhtaasti ruotsinkieliseksi kuin alkaa taas antaa lisäkoulutusta suuren sairaalan koko henkilöstölle, jotta siellä saa palvelua ruotsiksi. Ja hallituksessa vaatia lisää ruotsin opetusta koko kansalle.

Eli tässä on taas tilanne, missä oli kaksinkertainen rakenne:

Sekä ruotsinkielinen erityisratkaisu että kaksikielinen yleisratkaisu pakkoruotseineen..

Nyt jäljelle jää kaksikielinen yleisratkaisu.. ja sen takia pakkoruotsi.
Näin toimii hallinnonuudistus sairaanhoidossa.

Toisaalta siis tehty hallinnon kannalta järkevä uudistus, mutta kielipolitiikan uudistamisen kannalta epäedullinen muutos..
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti 11.6.2019 hyväksyä esityksen Turunmaan sairaalan yhdistämisestä Turun yliopistollisen keskussairaalan osaksi. Päätös syntyi äänestyksen tuloksena äänin 412-24. Äänestykseen jouduttiin, kun Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.
http://www.vsshp.fi/fi/sairaanhoitopiir ... siin-.aspx

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 19.06.2019 14:56

Meidän on luvattava, että virallinen kaksikielisyys pysyy, vaikka pakkoruotsi lakkautetaan kaikilta koulutuksen tasoilta ja virkamiesten pakkoruotsin vaatimuksista luovutaan
Hallinnonuudistus siis vie kohti yhä suurempia rakenteita, joista tulee virallisesti kaksikielisiä.

Kaksikielisen rakenteen henkilöstöltä vaaditaan ruotsin kielen todistus.

Virkamiesten ruotsin kielen todistus tulee vielä pitkään olemaan julkisen sektorin vaatimus juuri näiden hallinnonuudistusten takia, mutta virkamiesruotsi jokaikisen tutkinnon osana voidaan poistaa vaikka heti ilman seurauksia..

Esim IT-insinööri ei hoida potilaita julkisella sektorilla, vaan toimii yleensä yksityissektorilla suomen ja englannin kielillä.

Suurin osa korkeakoulutetuista ei ole millään tavalla osallinen ruotsinkielisten kielellisten oikeuksien turvaamisessa...

Mihin he tarvitsevat ruotsin kielen todistusta?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 19.06.2019 15:08

Todellisuudessa ei ole välttämätöntä, että jokainen virkamies osaa ruotsia..

Mutta kaikkien on oltava kieli keskellä suuta..
On selvää, että suurin osa vaativasta erikoissairaanhoidosta ruotsin kielellä tuotetaan jatkossakin muualla kuin Turunmaan sairaalassa, ja tätä varten meidän tulee jatkaa ponnisteluja sen osalta, että voimme kehittyä ruotsinkielisissä palveluissa. Se tarkoittaa toimenpiteitä sen suhteen, että yhä suurempi osa sairaanhoitopiirin henkilöstöstä pystyy palvelemaan ruotsiksi neuvonta- ja hoitotilanteissa mutta myös panostusta ketterämpiin käännöspalveluihin ja esimerkiksi digitaalisten palvelujen kaksikielisyyttä, sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä toteaa.

– Turunmaan sairaalan vahvasti kaksikielinen miljöö tarjoaa puitteet, jossa yksittäiset työntekijämme voivat työkierron keinoin kehittää käytännön kielitaitoaan palvellakseen paremmin vakituisessa työpisteessään ruotsinkielistä väestöä, Setälä sanoo.
panostusta ketterämpiin käännöspalveluihin ja esimerkiksi digitaalisten palvelujen kaksikielisyyttä,

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 23.06.2019 14:41

Piru asuu yksityiskohdissa, kuten vanha sanonta kuuluu. Pakkoruotsittajat ovat hyvin osanneet käyttää yksityiskohtien hiomista jarrutuskeinona kielipolitiikan järkiperäistämistä vastaan, pakkoruotsin poistamista vastaan.

Jotenkin asiat on pystyttävä esittämään järkiperäisesti, yksinkertaisesti, selvästi. Onko tämä tarpeeksi selkeä yksinkertaistaminen: "Sitoutuminen kaksikieliseen Suomeen ei edellytä pakkoruotsia"?

Voisiko myös sanoa: "Pääkielimallin toteuttaminen käytännön kielipolitiikassa ei edellytä kaksikielisyydestä luopumista valtiollisella tasolla"?

Ydintavoitteen pitää olla selvä: pakkoruotsi halutaan pois kaikilta koulutuksen tasolta, virkamiesruotsin kurssien on muututtava vapaaehtoisiksi kursseiksi, kaikkien virkamiesten ei tarvitse osata ruotsia.

Tietysti voi ja pitääkin miettiä uusia keinoja ja tapoja ruotsinkielisten palvelujen tarjoamiseksi niitä haluaville, mutta se ei saa nousta keskusteluissa pääosaan liian aikaisin.

Vastaa Viestiin