Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa

#31 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.03.2019 12:02

400 vuotta taapäin on sukua tutkittu, ja juureni ovat syvällä pohjalaisessa lakeudessa. Siksi olen tänä aikana VKV:ssakin pitänyt varsin huolella silmällä nimenomaan tilannetta siellä, koska siellä tunnutaan käytävän apinan raivolla entisen koulukauppalani kimppuun. Vaikka olin alakouluikäinen Seinäjoelta muuttaessani, niin ei se pohjalaisuuttani miksikään muuttanut. (Ei varsakaan muutu vasikaksi navetassa.)

Alussa seurasin suurella mielenkiinnolla etelän ja pohjanmaan rannikon kuntien ruotsinkielisten keskinäistä skabailua. Yli-ihmismoodi on toimiva ratkaisu niin kauan kun voi yhdessä käydä ulkopuolisten kimppuun, mutta vaikeasti hallittava kun pitäisi sopia asioista sellaisen kanssa joka on myös tottunut uhkailulla, lahjonnalla ja kiristämisellä viemään tahtonsa läpi. Eduskunnan oikeusasiamies sen paremmin kuin pressakaan eivät oikein osallistu näihin sisäisiin juttuihin, ja suljetut ovetkin on varattu lähinnä suomenkielisten kurmoottamiseen. Ulkoapäin ei siis apua tule, ja itse ei osata. Sitä oli viihdyttävää seurata nämä vuodet.

Suunnitelmat ovat olleet suuria ja projekteja juhlittu toinen toistaan isommilla otsikoilla - etukäteen, mutta eihän niistä koskaan mitään tullut paitsi vihameihiä osallistujille. Jossain vaiheessa tuli mieleen, että eihän tää nyt näin voi olla, että minulla täytyy olla jonkun asteinen asennevamma, mutta myöhemmin Jens Berg vahvisti kuvion viime kesänä, ja luin hänen artikkelinsa (kaikki 20) kommentteineen useamman kerran läpi.
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/07/ ... -samarbeta
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/06/ ... nskfinland
Konservatism och revirtänkande splittrar Svenskfinland
Konsevatismi ja reviiriajattelu hajottaa Svenskfinlandin

Herberts anser att en utbredd konservatism är en orsak till att så många finlandssvenska samarbetsprojekt misslyckas.
Herbertsin mielestä lajalle levinnyt konservatismi on syynä siihen, että niin monet yhteistyöprojektit epäonnistuvat
- Det är nog ett allmänt minoritetsbeteende. När man är liten är man sårbar. Man vet vad man har men man är rädd för förändring. Jag ser att vi finlandssvenskar ofta slår på bromsen när det gäller att se möjligheter i olika samarbeten. På lång sikt är det en farlig väg, säger han.
-Sehän on yleistä vähemmistökäyttäytymistä. Kun on pieni, on haavoittuva. Sitä tietää mitä on, mutta muutos pelottaa. Näkemykseni mukaan me suomenruotsalaiset painamme usein jarrua kun olisi nähtävä mahdollisuuksia eri yhteistyitilanteissa. Pitkällä tähtäimellä se on vaarallinen tie, hän sanoo.

Revirtänkande framom helheter
Reviiriajattelu ennen kokonaosuuksia

Det är lätt att räkna upp finlandssvenska projekt som misslyckats. Harms-Aalto nämner bland annat uteblivna finlandssvenska samarbeten mellan mediehusen och inom utbildningssektorn.
- Sammanslagningen av Arcada och Novia är ju ett klassiskt exempel. Många ser nog fortfarande att det hade varit bra om det hade slutat annorlunda, säger hon.
On helppo luetella suomenruotsalaisia projekteja, jotka ovat epäonnistuneet. Harms-Aalto mainitsee mm toteutumatta jääneen suomenruotsalaisen yhteistyön mediatalojen välillä ja koulutussektorilla.
-Arcadan ja Novian yhdistäminen ovat klassinen esimerkki.
Kuntaliitosneuvotteluista päätellen osapuolina oli kaksi loistavassa taloudellisessa asemassa olevaa kuntaa.
Nyt sitten jälkeenpäin liitoshankkeenkin kaaduttua kumpikaan näistä kahdesta kunnasta ei ole alkuunkaan niin hyvässä taloudellisessa tilanteessa kuin on annettu ymmärtää.

Vielä uudelleen esiin kaivetun Vasan laajan päivystyksen maksumiehiksi suunnitelluilta kunnilta ei löytyisi lähellekään tämän laajan päivystyksen vaatimaa rahasummaa, vielä vähemmän ylläpitoon vaadittava rahaa, eikä löydy lääkäreita nytkään kun ei ole löytynyt ennenkään, ja kuka hitto haluaisi muuttaa Vaasaan myrskyn silmään?
Työrauhaa seinäjokisille on tietenkin turha toivoa, mutta josko edes pieni lepotauko.

Mahtaakohan luottamuksellinen yhteistyö jatkossa olla edes mahdollinen Vaasan ja Mustasaaren välillä ennen kuin poliitikot ovat ainakin kertaalleen vaihtuneet, sen verran luovasti siellä taistelun tiimellyksessä kehuttiin toisiaan molemmilla kotimaisilla. Niitä jälkiä paikataan pitkään, muutta tulipahan sanottua!!.
No, ainakin haukkumasanat on tuuletettu moneksi vuodeksi eteenpäin.

Miten sitten jatkossa?
Eiköhän Pohjanmaassa hupia riitä jatkossakin. Tule taas joku Vaasalle ylisuuri projekti, jonka kimppuun käydään torvet soiden ja liput liehuen.

Vaasalla on toki muitakin kuntia ympärillään. Laihia ei varmaan Vaasalle edes kelpaa kun se pudottaisi ruotsinkielisyysasteen reilulla kahdella prosentilla lähelle kahtakymmentä, joka on muualla maailmassa kaksikielisyyden alaraja, ja lisäksi laihialaiset pitäsivät takuulla senteistään kynsin hampain kiinni.

2017 Vaasassa väheni suomenkielisten määrä 505:llä, ja edellisvuonnakin jo 229:llä. Uusi ilmiö, ja on mielenkiintoista nähdä viime vuoden luvut. En yhtään ihmetttele, että työtilanteen parannuttua noin moni on jättänyt Vaasan. Sekin hyvä puoli siinä on, että ruotsinkielisyysprosentti nousee kun suomenkieliset jättävät uppoavan laivan. Näin kävi jo 2017, ruotsinkielistenkin määrä väheni, mutta kun suomenkielisiten määrä väheni 24 kertaa ruotsinkielisten määrän verran, niin prosentti nousi hieman.

Nettiuutisia lukiessani avaan aina ensin Yle Österbottenin jatkossakin.

lpo
Viestit: 175
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa

#32 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 02.06.2019 15:00

https://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/h ... -1.2981074

RKP sai näköjään taas haluamansa läpi, kun Seinäjokelaisten pakkoruotsi ei tunnu riittävän herrakielellä hoidettavan sairaanhoidon turvaamiseksi. Missä tämän sekoilun raja oikein menee? Nyt on perisuomalainen kabinettikorruptio ihan käsinkosketeltavaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2526
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa

#33 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 02.06.2019 17:17

Niinpä, ihan kuin markkinoilla ennen vanhaan.
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/ ... vara-bland
Tosin svenska ylellä on vielä kysymysmerkki otsikossa.
Får Vasa centralsjukhus ändå omfattande jour?

Eipä tule tylsää lähivuosina kun siellä ruvetaan kaivamaan naapurikunnilta rahaa tuohon kaikkeen.
Siellä on jo nyt ollut marinaa siitä kun porukka valitsee Kokkolan sairaalan vain siitä naurettavasta syystä, että se on paljon lähempänä.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa Vaasa

#34 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.06.2019 19:27

Entäs ne loput 5 kaupunkia, joiden sairaaloilta vietiin laaja päivystys??

Tässä taas toteutuu kielipoliittinen kastilaitos!
Jokaisella itsehallinnollisella sote-alueella – mikä niiden nimi sitten seuraavassa sote-versiossa onkaan – tulee olla oma ”laajan päivystyksen sairaala”. Niitä voi yhtä hyvin olla 15 kuin 12. Vain näin voidaan taata perustuslain edellyttämät yhdenvertaiset palvelut maan eri osille. Valtion on myös – vaikka suoraan sairaanhoitoon osoitetuilla valtionosuuksilla - huolehdittava toiminnan rahoituksesta, jos alueen oma taloudellinen kantokyky ei riitä perustuslain takaamien riittävien palvelujen turvaamiseen alueen väestölle.
http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisu ... ssairaalan

Vastaa Viestiin