Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

#16 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.05.2019 09:52

Kimmo Kiljunen (sd.) meni myös läpi. Hän oli yksi Suomalaisuuden liiton lehdessä haastateltu kielivapauden kannattaja. Vaikuttaa sivistysvaliokunnassa.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja on Mia Laiho (kok.), joka edellisten vaalien 2015 vaalikoneessa lausui näin reippaasti:
Ruotsin kielen opiskelu muutetaan vapaaehtoiseksi. Kyllä
Ehdokkaan kommentti
Kaikki kielet ovat rikkaus, ja kannatan kielten opiskelua. Kielivalikoimaa ja perheen valinnanmahdollisuutta vaikuttaa opiskeltavaan kieleen pitäisi kuitenkin lisätä. Pakko-opiskelu ei ole motivoivaa. Uskoisin ruotsin kielen valinnaisuuden lisäävän motivaatiota opiskella kieltä, ja toisaalta helpottaisi niitä lapsia, joilla on vaikeuksia kielissä keskittymään niihin kieliin, joihin heillä on enemmän motivaatiota. Uskon että ruotsin kielen asema säilyisi Suomessa edelleen vahvana, ja se kuuluisi useimpien koululaisten kielivalíkoimaan vaikka pakollisuudesta luovuttaisiin.

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana on ex-pakkoruotsikriitikko Jukka Gustafsson (sd.), joka pantiin opetusministeriaikoinaan ruotuun...
Viimeksi muokannut NRR, 06.05.2019 10:22. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

#17 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.05.2019 09:53

NRR kirjoitti:
16.04.2019 07:57
Demareissa
Suna Kymäläinen (sd.), äänesti eduskunnassa kansalaisaloitteen puolesta mutta kokeilua vastaan
Entä Maria Guzenina? (poistui salista kansalaisaloitteen äänestyksessä)
Maria Guzenina (sd.) on nyt perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, erittäin tärkeä paikka sen kannalta, linjataanko edelleen, että enemmistön (yli 95%) pakkoruotsilla tuotetaan ruotsinkielisen vähemmistön (alle 5%) palvelut, vaikka niitä, joiden opiskelua pakkoruotsi todella haittaa (erityisoppilaat, maahanmuuttotaustaiset, teknisesti vaan ei kielellisesti lahjakkaa pojat) on enemmän kuin näitä ruotsiksi palveltavia. Kenellä on perustuslain suoja ja kenellä ei.

Guzenina on nyt poistunut salista äänestyksessä ja palauttanut vaalikoneissa tyhjää pakkoruotsin kohdalla. Ymmärrämme, että poliittinen kohoaminen on voinut vaikuttaa liean lyhenemisenä tässä kohtaa. Vielä kymmenisen vuotta sitten hän kirjoitti näin reippaasti:
Pakkoruotsi
5.10.2010 13:58

En kannata pakkoruotsia. ---
***
Pakkoruotsin aika on lopuillaan - jag hoppas.
Valinnaisuus tekisi tästäkin kielestä mielenkiintoisemman ja sen opiskelu olisi motivoituneempaa – niille, jotka sen valitsevat.
Kirjoitin aikoinaan ruotsista muutaman pisteen vaille laudaturin. Puhunko hyvin ruotsia? En, joudun hakemaan sanoja, enkä osaa käyttää kielikuvia. Englannissa ja venäjässä menestyin ylioppilaskokeissa paremmin. Niiden opiskelu tuntui luontevalta, ne kiinnostivat minua. Nämä molemmat kielet hallitsen erinomaisesti. Niiden tarpeellisuus miltei päivittäisessä käytössäni pitää ne elävinä. ---
***
Ruotsinkielen opettelu Suomessa vain pakolla historiasta juontavan periaatteen vuoksi on sukua aikoinaan päntätylle latinalle. Ihan kiva tietää miten molemmat kielet toimivat ja molemmat auttavat ymmärtämään myös joitain muita kieliä. Mutta, jos ei usko tarvitsevansa kyseisiä kieliä työelämässä tai vaikkapa kirjallisuuden tutkimisessa, pitäisi voida jättää niiden opiskelu väliinkin.
***
Ei suomalaisten ruotsinkielen taito heikkene siitä, että ruotsinkielestä tulisi valinnainen.. Suurin osa suomalaista on lukenut pakkoruotsin, mutta taitaa sitä vuosien pänttäämisestä huolimatta kovin kehnosti. Käytännössä oppi on siis ollut turhaa. Tästä voidaan mennä vain parempaan suuntaan. Annetaan ruotsinkielen opiskelun mahdollisuus niille, jotka sitä haluavat oppia. Oppivat sitten kunnolla. Vapautuville resursseille löytyy varmasti käyttöä tällä hetkellä säästöjen parissa kamppailevassa koulumaailmassa.

http://mariaguzeninarichardson.puheenvu ... akkoruotsi
Perustuslakivaliokunnassa ovat myös Anna Kontula (vas.) ja Wille Rydman (kok.) - molemmat joskus arvostelleet kipakasti ruotsin pakollisuutta.

Hillevi Henanen
Viestit: 1490
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

#18 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 06.05.2019 11:07

Kommentti lähes kymmenen vuoden takaa.
Ei tämä ainakaan parlamentarismia ole tähän asti ollut. Äänestetään vaan yhdelle puolueelle rotaatiovuorossa olevat seuralaiset hallitukseen.

Joku totesi,että kyseessä on demokratuuri.

Takaako Sdp että Suomeen on ensi kertaa tulossa aidot länsimaistyyppiset hallitusvaalit vuosikymmenten odotuksen jälkeen?
Kulunut vuosikymmen on sentään antanut tähän käytäntöön uuden näkökulman eli neljä vuotta ärkoopeetöntä hallistusta.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

#19 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.05.2019 11:42

Demokratuuri = "Ääni on demokratian ääni, mutta kädet ovat diktatuurin kädet."

Meillä on kielipoliittinen demokratuuri. Mutta paljon eduskunnassakin on niitä, jotka eivät oikeasti usko pakkoruotsin olevan hyvä järjestely, heidät vain on ohjattu ruotuun ja vaikenemaan ja äänestämään muitten mukana. Alan uskoa, että eduskunnan todellinen pakkoruotsivastaisuus on paljon suurempaa kuin missään vaalikoneessa on koskaan mitattu. Koska ruotsinkielisiä on politiikassa paljon suhteellista osuuttaan enemmän ja he ovat äärettömän hyvin järjestäytyneitä ja resurssoituja, heidän rautanyrkkinsä silkkihansikkaassa vain silittää useimpien edustajien poskea.

Meillä ei ole ollut edes tapaa puhua pakosta. Erityisopettajat eivät uskalla julkisesti puhua pakkoruotsin ongelmista, jotta eivät leimautuisi itse asenneongelmaisiksi ja lasten tulevaisuuden vaarantajiksi. Tieteen tekijät eivät uskalla puhua, koska verkostot, rahoitus, maine,... Poliitikot eivät uskalla puhua, koska moukkaleima on niin kova ja kavereissa on aina ruotsinkielisiä, joiden loukkaantuminen on kohtuutonta.

Pakkoruotsi on niin järjetön, että sen järjettömyyden sanominen ääneen, on valtavan iso loukkaus pakon kannattajille ja myös myötäilijöille, jopa vaikeneville kriitikoille. Ja jos taas yrittää vain kauniisti sanoa, että ehkä vähän vähemmän pakollinen järjestely olisi parempi, niin mitätöi ongelmaa niin, ettei siihen sitten oikeastaan voikaan panostaa tai palata. Se nyt vaan on ihan pikkuinen pakko, ihan pikkuisen väärin, ihan jo melkein unohdettu.

Tämä pakkoruotsi kertoo eliitin vallan ehdottomuudesta, tavoista, joilla se ujutetaan demokratiaan ja muovataan demokratiasta demokratuuri.

SJONS
Viestit: 504
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

#20 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 06.05.2019 19:39

Rkp on tarkastellut eduskunnan eri puolueissa olevat ruotsin- tai kaksikieliset kansanedustajat. Heitä on heidän omien laskelmiensa mukaan 10 + 6 edustajaa yhteensä.

Olisiko nyt hetki nostaa esiin Suomalaisuuden Liiton viime vuonna julkistama "Suomalaisten kielipolitiikka" ja tarjota sitä hallituspuolueille uuden kansalliskielistrategian pohjaksi?

Löytyykö sellaisia poliitikkoja, jotka suostuisivat tutkimaan ja ehdottamaan tätä uudistusta seuraavalle hallitukselle?

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

#21 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.05.2019 08:00

SJONS kirjoitti:
06.05.2019 19:39
Olisiko nyt hetki nostaa esiin Suomalaisuuden Liiton viime vuonna julkistama "Suomalaisten kielipolitiikka" ja tarjota sitä hallituspuolueille uuden kansalliskielistrategian pohjaksi?

Löytyykö sellaisia poliitikkoja, jotka suostuisivat tutkimaan ja ehdottamaan tätä uudistusta seuraavalle hallitukselle?
Niin - kaksinaismoralismi pakkoruotsin ympärillä on hurja. Pakon puolustajat väittävät, ettei juuri kukaan kritisoi pakkoa ja ne, jotka kritisoivat, ovat luuserifennoja. Totuus on kuitenkin, että selkeinä hetkinään suuri osa eduskunnastakin on avoimesti kritisoinut pakkoa:
Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja --- Pakko-opiskelu ei ole motivoivaa. Uskoisin ruotsin kielen valinnaisuuden lisäävän motivaatiota opiskella kieltä, ja toisaalta helpottaisi niitä lapsia, joilla on vaikeuksia kielissä keskittymään niihin kieliin, joihin heillä on enemmän motivaatiota.
perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja --- En kannata pakkoruotsia. ---
Kirjoitin aikoinaan ruotsista muutaman pisteen vaille laudaturin. Puhunko hyvin ruotsia? En --- Ruotsinkielen opettelu Suomessa vain pakolla historiasta juontavan periaatteen vuoksi on sukua aikoinaan päntätylle latinalle. --- Ei suomalaisten ruotsinkielen taito heikkene siitä, että ruotsinkielestä tulisi valinnainen.. Suurin osa suomalaista on lukenut pakkoruotsin, mutta taitaa sitä vuosien pänttäämisestä huolimatta kovin kehnosti. Käytännössä oppi on siis ollut turhaa. Tästä voidaan mennä vain parempaan suuntaan. Annetaan ruotsinkielen opiskelun mahdollisuus niille, jotka sitä haluavat oppia. Oppivat sitten kunnolla. Vapautuville resursseille löytyy varmasti käyttöä tällä hetkellä säästöjen parissa kamppailevassa koulumaailmassa.
Minusta olisi paikallaan muistuttaa kansanedustajia tästä todellisuudesta - eivät hekään suolla liturgiaa kuin pakon edessä, järki on useimmilla siellä taustalla mutta puoluejohdon lehmänkauppojen vaientamana. Tämä muistuttaminen luontuisi parhaiten joltain kansanedustajalta, joka ottaa kielivapauden yli puoluerajojen sydämen asiakseen. Kuka se voisi olla?

Voihan Suomalaisuuden liittokin ryhtyä tähän, mutta silloinkin pitäisi olla kytkökset eduskuntaan. Onko liitolla jäsenistössään kohtuukattavasti eri puolueiden edustajia?

SJONS
Viestit: 504
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Uuden eduskunnan avoimesti pakkoruotsikriittiset

#22 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 07.05.2019 12:45

Suomalaisuuden Liitolla on liittopäivät 11. - 12. 2019 eli ensi viikonvaihteessa!

Paneelikeskustelu: Itsenäisyys ja EU
Keskustelijoina: Olli Kotro (ps), Mikael Repo (kok), Janne Kaisanlahti (kesk) ja Tuulia Pitkänen (sdp)
Keskustelua johtaa Atti Ahonen (kok)

Tunteeko kukaan henkilöitä? Pystyykö selvittämään kantaa pakkoruotsiin?

Mielestäni Rkp odottaa pakollisen ja virkamiesruotsin poistumista, mutta puolue tekee tietenkin voitavansa vastustaakseen uudistusta!

Maarit Feldt-Ranta (sdp) on tähän asti toiminut ruotsinkielisten yhdyshenkilönä! Vastaava henkilö tarvittaisiin yhdistämään henkilöt, jotka haluavat vaikuttaa kielipolitiikan uudistamiseen eli poistamaan pakon!

Vastaa Viestiin