Parhaat argumentit pakkoruotsin puolesta

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Weeku
Viestit: 113
Liittynyt: 18.02.2014 19:24

Parhaat argumentit pakkoruotsin puolesta

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Weeku » 02.05.2019 17:01

En tiedä, onko Vapaan kielivalinnan sivuilla joskus kerätty parhaita argumentteja ruotsinkielen puolesta? Jos ei, niin sellainenhan voisi olla ihan kiva, sillä naurun aiheita ei elämässä ole koskaan liikaa.

Kuuntelin Vappuna YLE Radio 1:stä Suomalaisena Ruotsissa ohjelmaa, jossa M A Numminen argumentoi ruotsinkielen puolesta. Argumentti, jonka MA esitti on niin magaaberi, että turha sitä on tähän kirjoittaa. Jos haluat päivään hieman viihdykettä, kannattaa kunnella osoitteesta https://areena.yle.fi/1-50084118?autoplay=true ja aloittaa suoraan kohdasta 40:30. Vaikka inhoankin klikkaus uutisointia netissä, niin nyt oli pakko laittaa linkki, sorry siitä.

Jos joku muu, kuin M A olisi kyseessä, epäilisin vahvasti ironiaa, mutta tällä kertaa MA on varmasti aidosti asiansa puolesta.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Parhaat argumentit pakkoruotsin puolesta

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.05.2019 09:47

OAJ:n pakkoruotsikamppanjassa oli joku vuosi sitten kasvona lempparijänikseni M.A.Numminen:

Ja näin M.A. Numminen muka kumoaa pakkoruotsin kritiikin:
--- vaikkei aineita saakaan asettaa toisaan vastaan, uskon, että useimmille on enemmän hyötyä elämässään ruotsin taidosta kuin algebrasta*.

Me opimme kaikkia kieliä pakolla. Sukututkimus on suomenmaalaisten suurin mielenkiinnonkohde urheilun jälkeen. Yli miljoona ihmistä tutkii sukuaan. Kaikki tiedot esimerkiksi vanhoissa kirkonkirjoissa ovat ruotsiksi. Olisi todella kova työ aloittaa ruotsinopiskelu perusteista 40-vuotiaana, jollei se olisi ollut pakollinen kouluissa. Ja hiukan ruotsintaitoa on tarpeen, kun alkaa tutkia sukuaan.

On aika harvinaista että opiskellaan innokkaasti, varsinkaan pojat. Luultavasti enemmän kuin puolet pojista lopettaisi koulun, mikäli oppivelvollisuutta ei olisi.

Katsotaan asiaa toisesta näkökulmasta: kukaan ei uskalla edes ehdottaa, että matematiikka olisi vapaaehtoinen aine koulussa!
On joitakin teemoja, joissa fiksukin ihminen saa laittaa aivot narikkaan ja puhua pehmosia. Kaikki tuntuvat tietävän, että liikutaan suomettumisliturgian velvoittamina.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Parhaat argumentit pakkoruotsin puolesta

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.05.2019 09:50

Ruotsinopettajien kesäisessä koulutuspäivässä muutama vuosi sitten inspiraatiopuhujana oli tunnettu suomenruotsalainen mediahahmo, joka runoili näin:
- Ruotsin kieli ei ole suomalaisille pelkästään viestintäväline, vaan sillä on myös laajempi merkitys ajatteluun ja maailmankuvan hahmottamiseen. Miksi sanommekaan Pekka Töpöhäntä ja ruotsalaisille tämä hahmo on Pelle Svanslös? Kielet siis eroavat toiminnallisuudeltaan. Indoeurooppalaiset kielet ovat toiminnallisempia, suomalais-ugrilaiset kielet puolestaan ovat staattisempia. Näin Suomessa kaksi eri ajattelumallia kohtaa toisensa, mikä maailmassa on melko ainutlaatuista.
Tämä kielenkäytön ammattilainen lopuksi toivoi suomalaisen koulun painottavan enemmän kieliä vaikkapa sitten muiden sisältöjen kustannuksella!

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Parhaat argumentit pakkoruotsin puolesta

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.05.2019 09:59

Kielivapausaloitteen käsittelyn aikaan Jaskan blogissa erään miehen kommentti silloisen opetusministeri Kiurun pakkoruotsiperusteluihin:
Opetusministeri kertoi onnistuneensa nuorena hankkimaan ruotsinkielisen poikaystävän, koska osasi muutaman sanan ruotsia. Hän kertoi myös tämän oikeuttavan sen, ettei kukaan voi valmistua mistään oppilaitoksesta mihinkään ammattiin opiskelematta ruotsia.

Tuo on kuin suoraan Pahkasika-lehden eteläafrikkalaisepisodista, mutta ihan vakavalla naamalla uutisissa sitä esittivät. Eikö Suomessa ole minun lisäkseni ihmisiä jotka haluaisivat opiskella jotain muuta tarkoitusta varten kuin kelvatakseen tyttöystäväksi ruotsalaiselle?

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Parhaat argumentit pakkoruotsin puolesta

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.05.2019 13:23

Sitten on aina Suomi24/Kielipolitiikkasivusto, jolla perustelut ovat aivan omaa luokkaansa:
- Muuttuihan koko Suomikin kaksikieliseksi yhdessä yössä hallinnollisella päätöksellä

- Suomihan on aina käytännön tasolla ollut kaksikielinen, vaikka suomen kieli ei alunperin virallinen kieli ollutkaan. Vuoden 1919 valtiosäännössä, eli ensimmäisessä perustuslaissa suomen kieli sitten nostettiin ruotsin kielen rinnalle, viralliseksi kieleksi. Virallisen kielen status ei kuitenkaan mitenkään liity yleiseen kielitaitoon. Kansalaiset puhuvat mitä osaavat mutta valtio, eli virallinen Suomi toimii molemmilla kotimaisilla.

- Där ser man hur det går då man är hygglig med fenno. Då gnällde de och nu gnäller den oavbrutet. Ingen idé att ge ett tum efter för dessa lipsillar. Tänk hur mycket bättre Finland skulle ha det som enspråkigt svenskt. Det är bara att se på Åland, Sverige, Norge och Danmark samt jämföra det me Finland , Karelen, Vepsä och andra som halkar efter i utvecklingen. Dumma beslut är dyra.

- Suomi ei koskaan ole ollut käytännön tasolla kaksikielinen vaan lähinnä hallinnon. Suomi olisi aivan yhtä hyvin voinnut päättää jäädä ainoastaan suomenkieliseksi mutta päätös kaksikielisyydestä ajettiin läpi sekavassa tilanteessa jossa tuhannet suomalaiset odottivat teloitusta keskitysleirillä. Demokratia ei todellakaan toiminnut kun tuo päätös tehtiin.

- Hur är det med läsförståelsen? Problemet låg i slappa svenskspråkiga som var hyggliga med fenno. Nu är sedan fenno stor i käften och lever på understöd. Finskan, det är den som är roten till det onda. Bort med finskan så har Finland en chans som ett i-land.
En nyt käännä.

Vääntö on loputonta:
- Tulevatko kieliaktiivit seuraavaksi valittamaan tälle palstalle syrjinnästä, kun he eivät voi osallistua työnhakuun ruotsin osaamattomuuden takia?

- Juu, aivan kuten nytkin tulevat valittamaan kun työpaikkaan vaaditaan hindin, hollannin tai zulun taitoa. Jos työpaikassa vaaditaan ruotsin oikeaa osaamista niin kovinkan moni ei siitä pakkoruotsista hyödy nykyäänkään mitään kyseisen paikan haussa.

Suomen kaksikieliyyteen verrattavaa järjestelmää ei ole missään ---

Käytännössä esimerkiksi Helsingissä ei voi saaada lääkärin virkaa ilman suoritettua virkaruotsia, näki niitä ruotsinkielisiä tai ei.

Lisäksi ruotsinkielinen voi mennä Ruotsiin opiskelemaan ja näin välttää virkasuomen, suomenkielisellä ei tämmöistä mahdollisuutta ole koko planeetalla. Tasa-arvoa, tuskin.

Osaan ruotsinkielistä koulutuksista on vähemmän hakijoita kuin paikkoja joten eiköhän näihin pääse ihan puhumalla.

- Jos pakollinen ruotsin opiskelu olisi ongelma, se olisi jo korjattu.

- Niin eihän siis vanhustenhoidossakaan ole ongelmia koska jos olisi niin ne olisi korjattu jo ajat sitten. Eihän Kelaltakaan voi loppua rahat koska jos se olisi ongelma se olisi korjattu jo kauan sitten.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1366
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Parhaat argumentit pakkoruotsin puolesta

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 23.05.2019 16:45

Elämässä on paljon vittumaisia asioita ja työyhteisöissä ikäviä ihmisiä, joten lapsen on syytä oppia kestämään pettymyksiä, vallankäyttöä ja simputusta.

Pakkoruotsi antaa hyvää harjoitusta tulevan elämän epäoikeudenmukaisuuskokemuksille. #metoo

Vastaa Viestiin