Helsinki panostaa kieliin

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Helsinki panostaa kieliin

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 10:44

Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja kirjoitti kielten opetuksen tarjonnasta hesarissa vastauksena lauttasaarelaisisän englannin kielirikasteisen opetuksen kritiikkiin:
Helsinki on kansainvälinen kaupunki, ja kielten opiskelun varhainen aloittaminen antaa entistä vankemman perustan elinikäiselle kielten oppimiselle, jota tuemme erilaisin keinoin.

Lauttasaaren ala-asteella ensimmäisellä luokalla alkavaksi A1-kieleksi on mahdollista valita joko
englanti,
espanja,
ranska tai
saksa.
Koulussa on myös tarjolla
suppeampaa kaksikielistä eli kielirikasteista englannin kielen opetusta,
jossa enintään 25 prosenttia opetuksesta tapahtuu englannin kielellä ja jonka voivat aloittaa kaikki koulun oppilaat. Tässä opetuksessa ei edellytetä aikaisempaa englannin kielen osaamista. [Ilmeisesti nyt vanhemmat valitsevat lapselleen joko A1-englannin tai englanninkielisen kielirikasteisen opetuksen.]

Helsinki tarjoaa myös laajempaa kaksikielistä opetusta. Tällöin opetuksesta 50 tai 80 prosenttia on englannin kielellä. Tähän koulutukseen pyritään pääsykokeella, ja oppilaaksi­ottoalueena on koko kaupunki. ­Tällä hetkellä Lauttasaarta lähimmät laajamittaista kaksi­kielistä opetusta järjestävät koulut ovat Ressun peruskoulu, Töölön ala-aste ja Kulosaaren ala-aste. [Tarkoitettu siis valmiiksi englanninkieliselle.]

Helsingissä kaksikielisen opetuksen eri muotoja ovat
kielikylpy (ruotsi) [huomatkaa oikeaoppinen termien käyttö - vain "kotimaisilla" kielillä voi kylpeä],
laajamittainen kaksikielinen opetus (englanti, espanja, kiina, venäjä, viro, pohjoissaame) ja
suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen opetus (englanti, espanja, ranska, venäjä).

Kaupunkistrategian mukaisesti kaikkien näiden kielten opetuksen määrää on kasvatettu viime vuosien aikana ja kasvatetaan tulevaisuudessakin.
Tästä jäivät nyt erilaiset kotikielet kuvaamatta, koska painotus oli normitarjonnassa.

Aikamoinen panostus varhaiseen kieltenopetukseen - kyse on lapsista, jotka eivät vielä osaa lukea.

Entä mistä henkilökunta ja mistä painotus kieliin on poissa? Näin lauttasaarelaisalakoulun opettaja tänään mielipidesivulla hesarissa:
Olisi hyvä kuulla Helsingin kaupungin ja OAJ:n näkemys siitä, miten kieltenopetus käytännössä järjestetään. Tilanne, jossa suurin osa koulunsa aloittavista oppilaista valitsee englannin kielirikasteisen opetuksen, johtaa pian pulaan englantiin pätevöityneistä luokanopettajista. Luokanopettajan yliopisto-opinnoissa englanti on vapaavalintainen sivuaine, jonka vain pieni osa opiskelijoista on valinnut.

Suurella osalla --- opettajista ei ole virallista pätevyyttä kielirikasteisen englannin opetukseen. Kaupungin oppilasmäärä kasvaa vuosittain, mutta ratkaisumalli, jossa uusiin virkoihin valittavilta opettajilta vaaditaan englannin erikoistumisopintoja, heikentää muiden ala-asteilla opetettavien aineiden asemaa. Kieltenopiskeluun suuntautuneet opettajaopiskelijat eivät yleensä valitse sivuaineikseen esimerkiksi luonnontieteitä tai taitoaineita.

--- Virkojen siirtäminen ei kuitenkaan ole kestävä ratkaisu, mikäli kielirikasteisuus suunnitelmien mukaan laajentuu koko kaupungin kattavaksi. --- Vaatimuksia on helppo esittää, mutta onko kaupungilla resursseja pätevöittää viroissa olevat luokanopettajat kielirikasteisen englannin opettajiksi, täydellä palkalla tietysti?
Nyt on kieltenopettajille virkoja pilvin pimein ja osa tulee sijoittumaan vielä luokanopettajien koulutukseen ja lisäkoulutukseen. Tähän siis panostetaan.

Entä monikielistyvän Helsingin lasten tulevaisuus teknistyvässä maailmassa: missä painotus äidinkieleen, matematiikaan, luonnontieteisiin ja tekniikkaan? Jyrääkö kielipainotus nyt kaiken muun?

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Helsinki panostaa kieliin

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 28.04.2019 12:05

Hallitustunnustelija SDP:n Antti Rinne kysyy puolueilta suhtautumisesta kansalliskielten asemaan.

Nyt on siis vihdoin nostettava keskusteluun koko Suomen kielipoliittinen järjestelmä!

Olemme tulleet samaan tilanteeseen, jossa Ruotsi on piehtaroinut jo pitempään. Suomessa ruotsin kieli hankaloittaa tilannetta, mutta nyt sekin on nyt pantava siihen lokeroon, johon se kokonsa puolesta kuuluu.

Ruotsin kieli voi säilyä kansalliskielenä, mutta muuten sen on tyydyttävä vähemmistökielen asemaan, kuten suomen kieli on Ruotsissa.

Jos haluamme, että suomen kieli säilyttää asemansa tai yleensä säilyy, pitää sen eteen ryhtyä tekemään todellisia ratkaisuja. Sanonta "Suomi on kaksikielinen" pitää hylätä, nostaa pääkieli-teema esiin ja pohtia sekä toisen kansalliskielen että vähemmistökielten asema erillisenä kielipoliittisena asiana.

Vastaa Viestiin