HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.04.2019 23:35

https://www.hbl.fi/partiernas-kommentarer/#24
Kysymyksenä siis pakollisen ruotsin yo-kokeen palauttaminen - ainoa Ahtisaaripaperin 2011 tavoitteista ruotsivaatimusten kiristämiseksi, jota ei vielä ole toteutettu.


Kristilliset täysin samaa mieltä - INSTÄMMER HELT. -


SDP - ei mielipidettä - INGEN ÅSIKT. Socialdemokraterna vill stärka det svenska språkets ställning som nationalspråk. SDP vill förbättra språkkunskaperna i det andra inhemska språket genom att öka språkundervisningen.


Keskusta - osittain eri mieltä - DELVIS EMOT. Att göra det andra inhemska språket obligatoriskt i studentskrivningarna är inget Centern understöder. Däremot bryr vi oss om nivån på kunskaperna i svenska. Ett sätt att öka studiemotivationen kunde vara att införa en möjlighet att genomföra studier i så kallad tjänstemannasvenska i samband med utbildningen på andra stadiet.


Kokoomus - täysin eri mieltä - HELT EMOT. Gymnasister måste ha tillräckligt med frihet att planera sina egna studier. Vi bör fokusera särskilt på våra barns och ungas tidiga levnadsår. Samlingspartiet anser att det är viktigt att man studerar språk i ett så tidigt skede som möjligt.


RKP - täysin samaa mieltä - INSTÄMMER HELT. Det var ett stort misstag att Finland under minister Tuula Haatainen (SDP) avskaffade det obligatoriska studentprovet i det andra inhemska språket år 2005. Det påstods att det leder till att intresset för andra språk ökar, men det har gått precis tvärtom. Intresset för språkstudier överlag har rasat i gymnasiet. [hyvin tietäen valehtelevansa RKP:n edustajat tässäkin väittävät, että uudistus tehtiin muitten kielten lisäämiseksi, vaikka uudistus tehtiin kielipainotuksen vähentämiseksi] På 10 år har andelen som skriver svenska i studentexamen halverats.


Vihreät - osin samaa mieltä - INSTÄMMER DELVIS. Det svenska språket är en väsentlig och viktig del av Finland. Det svenska språkets ställning borde stärkas i grundskolan, på andra stadiet och i studentskrivningarna så att så många som möjligt skriver svenska. Det svenska språkets ställning borde framförallt stärkas i vardagen så att det blir bekant, man använder det och därigenom studerar det. Först därefter lönar det sig att överväga om det behövs juridiska lösningar för att driva detta framåt. Om vikten av studentskrivningarna förstärks ännu mer, till exempel vid ansökningar till högskolor, finns det en risk för att detta ytterligare försvagar svenskans ställning i studentskrivningarna. Ju mer tyngdpunkten ligger på realämnen som inträdeskriterium till högskolorna desto större är risken att färre väljer svenska i sitt ämnesutbud. Det kommer att återspeglas i hur många som studerar svenska och i svenskans ställning överlag. Den nedåtgående spiralen borde brytas - för att garantera tillräcklig kunskap i svenska språket.


Perussuomalaiset - täysin eri mieltä - HELT EMOT. -


Siniset - täysin eri mieltä - HELT EMOT. Vi tror att eleverna själva kan avgöra vilka språkkunskaper deras karriärplaner kräver. Ett fritt språkval på alla stadier är bästa sättet att garantera en meningsfull språkinlärning.


Vasemmistoliitto - täysin samaa mieltä - INSTÄMMER HELT. En betydande del av forskningen tyder på att valfrihet i språk inte leder till ökade språkkunskaper i andra språk [Järjetön lause ja palautuu tuohon yo-kokeen väärintulkintaan, mitään tutkimusta ruotsin valinnaisuudestahan ei ole meillä tehty, eikä tarkoitus ole vaatia lisää kieliä vaan yksilölle sopiva kielitaito, sekä suomessa että muissa kielissä.]. Förutom att svenskan är ett av våra nationalspråk så gynnar goda färdigheter i språket även det nordiska samarbetet och därmed även näringslivet.

Näissä puoluevastauksissa näkyy puoluejohdon kädenjälki.
Viimeksi muokannut NRR, 06.04.2019 08:49. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.04.2019 00:18

Nyt siis RKP:n linjalla pakkoruotsin palauttamiseksi pakolliseksi kokeeksi ovat Kristilliset, Vasemmistoliitto, ja osin Vihreät. Demarit eivät ota avoimesti kantaa, mutta hehän vasta nuorassa ovatkin. Keskusta on hiukan eri mieltä.

Kuitenkin tilanne oli tyystin toinen 15 vuotta sitten:

Tuula Haatainen teki suunnitelmat siitä, kuinka pakollinen ylioppilasruotsi poistuu yhdessä Eero Heinäluoman kanssa. Suurin este matkalla oli Paavo Lipponen. --- Tuula Haatainen kertoo kirjassaan ”Arjen kuningattaret”, kuinka pakollinen yo-ruotsi poistui. Kun Haataisesta tuli vuonna 2003 opetusministeri, niin hänelle selvisi, että päätös ylioppilasruotsista ei voinut odottaa. Kaikki virkamiehet opetusministeriössä olivat vapaaehtoistamisen puolesta. Esteitä oli vain omassa puolueessa ja hallituksessa. Piti tehdä huolellinen suunnitelma. Haatainen puhui silloisen puoluesihteeri Eero Heinäluoman kanssa. Haataisen mukaan Heinäluoma oli samaa mieltä siitä miten pitäisi edetä. Paavo Lipponen oli vaikein este.
– Heinäluoma neuvoi minua aloittamaan vaikeimmasta esteestä eli Lipposesta.
Paavo Lipponen oli pääministerinä pysäyttänyt aikaisemmat suunnitelmat pakollisen yo-ruotsin poistamisesta. Haatainen piti pitkän keskustelun Lipposen kanssa, jossa hän viittasi mm. kansan tahtoon.
Kansalaiset eivät enää hyväksy palaamista pakoruotsiin kirjoituksissa
Lipponen ei ollut ihastunut ollenkaan suunnitelmiin, mutta sanoi lopulta, että hän luottaa opetusministeriön päätökseen. Haatainen kirjoittaa myös, että hänen kamppailunsa pakollista ylioppilasruotsia vastaan oli vaikea myös hänen erityisavustaja Maarit Feldt-Rannalle. Se johti siihen, että Haatainen ei voinut hyödyntää erityisavustajaansa kamppailussa. Hallituksessa Haatainen luotti vain Matti Vanhaseen, jonka kanssa hän teki valmisteluja. Sen jälkeen asiat sujuivat paremmin erityisesti, kun RKP ei tehnyt asiasta hallituskysymystä.


Nyt Haatainen on tehnyt parannusta tästä operaatiosta, joka oli aikanaan melkoinen sulka hänen hattuunsa ja olisi voinut nostattaa häntä esim. presidenttipelissä. Myös Vanhanen on palannut pakkoruotsiliturgiaan. Kaikki pakkoruotsin purkamisesta saadut pelimerkit on nyt menetetty ja "kansan tahto" on arvaa kenen taskussa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.04.2019 00:28

vuonna 2003 --- päätös ylioppilasruotsista ei voinut odottaa. Kaikki virkamiehet opetusministeriössä olivat vapaaehtoistamisen puolesta.
Silloin oli rakennekokeilun päätteeksi tehty myös kyselyt niin lukiolaisilta kuin rehtoreilta ja nämä olivat vapaaehtoisuuden kannalla.

Koko tämä kuvio on poissa näkyvistä, pakkoruotsikriittisyys on nyt kovin ujoa. Töitä tämän eteen on tehty säätiörahoja säästelemättä...

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 06.04.2019 09:07

Yhtä hyvin voisi kysyä, pitääkö pakollinen venäjä palauttaa kouluihin ja ylioppilaskirjoituksiin. Venäjän on ollut kouluissamme aikoinaan pakollinen ja virkamiehiltä vaadittava kieli. Nyt kun venäjänkielisten määrä on kasvanut jo aika huomattavan isoksi, niin pakkovenäjä voisi olla tietysti ihan paikallaan.

Tai miksi ei pakkosaame, tuo niin unohdettu kieli, joka nykyään nostetaan kauniisti esille monessa yhteydessä suomen ja ruotsin kielen rinnalle.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 09.04.2019 19:09

Tasan 15 vuotta sitten....
Jos minä tässä, puhemies, ajan voittamiseksi lainaisin Hufvudstadsbladetia. Se on käynyt erittäin, sanoisin, yksipuolista keskustelua, itse asiassa on vain hyökätty, kuka nyt olisi parhaiten Rkp:läisistä tai muista ruotsinkielisistä puolueista puolustanut ruotsin kielen asemaa. Täällä oli kuitenkin minun mielestäni yksi hyvä poikkeus, kun Christer Nykopp kirjoittaa 2. päivä huhtikuuta. Luen sen ruotsin kielellä ja muutaman pääkohdan käännän sitten suomen kielelle, koska ne kuvastelevat minun omia näkemyksiäni.

Tämän artikkelin ydin on siinä — jos käännän sen vielä suomeksi ja lopetan puheenvuoron siihen — että Rkp:n toiminta siinä kysymyksessä, että ruotsin kielen pitää olla pakollinen aine suomalaisessa ylioppilastutkinnossa, on lievästi sanottuna surkuteltava, ja että Hufvudstadsbladet siitä etusivullaan jatkuvasti esittää vaikeroivia otsikoita, vahvistaa totaalisen ojaanajon vaikutelmaa. Rkp, jolla yleispoliittisesti on kiitettävän harkittu, liberaalikonservatiivinen asennoituminen, on kielikysymyksessä askel askeleelta ajautunut hermeettisesti suljettuun umpikujaan.

Rkp:n varsinainen tehtävä lienee puolustaa ruotsinkielisen kansanryhmän oikeuksia. Ne ovat: oikeus esittää asiansa viranomaisille ruotsiksi, oikeus saada koulutuksensa omalla kielellä ja oikeus kohtuulliseen julkisten palvelujen tarjontaan ruotsin kielellä. Sitä paitsi Rkp:n pitää omien määritelmiensä mukaan toimia siten, että ruotsinkielistä kansanryhmää ei aseteta diskriminoituun asemaan verrattuna huomattavasti suurempaan suomenkieliseen ryhmään. Se, että vaatimalla vaaditaan sitä, että suomalaisille lapsille pakkosyötetään ruotsin opetusta ja että ruotsi on välttämätön osa ylioppilastutkintoa, ei palvele mitään Rkp:n päämääristä ruotsinkielisten etujen valvojana eikä myöskään Suomen hallitsevia päämääriä kehittyä edelleen kansainvälisesti vaikuttavana kulttuurikansakuntana.

Aasimaisella itsepäisyydellään tässä kysymyksessä Rkp on menettänyt suuren osan poliittista liikkumavaraansa ja täten huonontanut mahdollisuuksiaan huolehtia niistä eduista, joista todella täytyy huolehtia. Toiminta on myös aiheuttanut hyvin motivoidun inhon puoluetta, ja mikä vielä pahempi, sen äänestäjäkuntaa kohtaan suomenkielisten suomalaisten keskuudessa. Suomen kansallinen etu vaatii toisaalta, että ymmärretään, että molemmat kansalliskielet, suomi ja ruotsi, ovat mitättömiä kulttuurin kantajina suuremmissa yhteyksissä. Kunnollinen äidinkielen osaaminen on tästä huolimatta äärimmäisen tärkeätä, mutta että sen lisäksi pakotetaan koululapset edelleen lukemaan kielellistä harvinaisuutta, se ei lisää Suomen kansainvälistä eikä kansallista kilpailukykyä.

Koska on tuskin mahdollista saada vakuuttuneeksi nykyisiä vallanpitäjiä Rkp:ssä siitä, kuinka heidän pitäisi muuttaa asennoitumistaan, jotta puolue voi täyttää tehtävänsä, jää tulokseksi, että Rkp jatkuvasti marginalisoituu ja niin kutsutut ruotsalaiset kysymykset vähitellen jätetään kokonaan ilman puolustajia. Suomen näkökulmasta tämä on vähemmän merkityksellistä, mutta ruotsalaiselle väestöryhmälle se merkitsee suurempia vaikeuksia ja suurempia kustannuksia ylläpitää äidinkieltä.

Koska on tuskin mahdollista saada vakuuttuneeksi nykyisiä vallanpitäjiä Rkp:ssä siitä, kuinka heidän pitäisi muuttaa asennoitumistaan, jotta puolue voi täyttää tehtävänsä, jää tulokseksi, että Rkp jatkuvasti marginalisoituu ja niin kutsutut ruotsalaiset kysymykset vähitellen jätetään kokonaan ilman puolustajia. Suomen näkökulmasta tämä on vähemmän merkityksellistä, mutta ruotsalaiselle väestöryhmälle se merkitsee suurempia vaikeuksia ja suurempia kustannuksia ylläpitää äidinkieltään


https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut ... 04+vp+3+19

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 09.04.2019 19:11

Huhtikuu 2004 HBL
Koska on tuskin mahdollista saada vakuuttuneeksi nykyisiä vallanpitäjiä Rkp:ssä siitä, kuinka heidän pitäisi muuttaa asennoitumistaan, jotta puolue voi täyttää tehtävänsä, jää tulokseksi, että Rkp jatkuvasti marginalisoituu ja niin kutsutut ruotsalaiset kysymykset vähitellen jätetään kokonaan ilman puolustajia. Suomen näkökulmasta tämä on vähemmän merkityksellistä, mutta ruotsalaiselle väestöryhmälle se merkitsee suurempia vaikeuksia ja suurempia kustannuksia ylläpitää äidinkieltään
Tämä on toteutunut täysin..

Pakkoruotsista tuli yhä pahempi pakkomielle, ja todelliset kysymykset jäivät huomiotta! Ja ojaan mennään yhä syvemmälle...

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.04.2019 00:59

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 09.04.2019 19:11 Huhtikuu 2004 HBL
Koska on tuskin mahdollista saada vakuuttuneeksi nykyisiä vallanpitäjiä Rkp:ssä siitä, kuinka heidän pitäisi muuttaa asennoitumistaan, jotta puolue voi täyttää tehtävänsä, jää tulokseksi, että Rkp jatkuvasti marginalisoituu ja niin kutsutut ruotsalaiset kysymykset vähitellen jätetään kokonaan ilman puolustajia. Suomen näkökulmasta tämä on vähemmän merkityksellistä, mutta ruotsalaiselle väestöryhmälle se merkitsee suurempia vaikeuksia ja suurempia kustannuksia ylläpitää äidinkieltään
Tämä on toteutunut täysin..

Pakkoruotsista tuli yhä pahempi pakkomielle, ja todelliset kysymykset jäivät huomiotta! Ja ojaan mennään yhä syvemmälle...
Vaikka näissä vaaleissa ei äänestetä viime vaalien tapaan tietoisena ehdokkaiden pakkoruotsikannoista (ja siksi ne ovat ehkä aikaisempaa hömelömmin pakon puolella), niin äänestäjät ovat kyllä äärimmäisen kyllästyneitä liturgiaan ja ylimielisyyteen. Katsotaan, miten huomenna käy.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.04.2019 13:59

Kahden aikaan näytti tältä:

Lehdissä on näkynyt puhetta, että SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden yhteistyötä on suunniteltu hallituspohjaksi jo viime syksystä lähtien. RKP lienee mukana.

Miltä näyttää näiden puolueiden vastaukset pakollisen yo-ruotsin palauttamiseen:
SDP - ei mielipidettä
RKP - täysin samaa mieltä
Vihreät - osin samaa mieltä
Vasemmistoliitto - täysin samaa mieltä
Sitten tarvitaan vielä mukaan yksi iso puolue?
Keskusta - vain osittain eri mieltä
Sipilän ero kuulemma madaltaa kynnystä keskustan tulolle hallitukseen.

Tällä vaalituloksella meillä on sitten taas ylioppilastutkinnossa kohta pakkoruotsi...
Viimeksi muokannut NRR, 16.04.2019 15:57. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: HBL kysyi puolueilta, pitäisikö pakollinen yo-ruotsinkoe palauttaa

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.04.2019 14:42

Kolmen aikaan Kokoomus näyttää ottaneen hallitustunnustelijan paikan ;)
siis puhe oli sellainen vaalivoittajan puhe.
SDP:ltä Orpo toivoi realistista tilannekuvaa, valtiovarainministeriön kansaintalousyksikön kartoittamaa kuvaa. Toisaalta Orpo peräänkuulutti kykyä tehdä yhteistyötä erilaisten näkemysten kesken.

Perussuomalaiset/siniset eivät kyenneet samaan mitään omia tavoitteitaan läpi keskustan&kokoomuksen rinnalla. Mahtaisikohan Halla-ahon perussuomalaisten kohtalo olla sama, vaikka hallitukseen etenisivätkin?

Olosiko kokoomuksella halua estää ruotsin pakollisen yo-kokeen palauttaminen?

Vastaa Viestiin