Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 11:51

Suomalaisuuden liiton virallinen näkemys Rostilan kertomana (videossa nro 2), on että korkeakoulututkinnoissa pitäisi ruotsin sijaan opiskella jotain toista vierasta kieltä, siis englannin lisäksi.

Milloin Suomalaisuuden liitosta ja ilmeisesti Vapaasta kielivalinnasta on tullut pakollisten kieliopintojen puolestapuhuja?

Peruslähtökohta on, että jos opinnoissa tarvitaan vierasta kieltä (nykyisin englanti), siitä voidaan myös tarjota kursseja ja ne voivat olla osin pakollisia - mutta pelkästään "ihan kiva osata" -kieliä ei voi määrätä pakolliseksi, ei vaikka ne voisi valita itse.

Miksi Suomalaisuuden liitto ja Rostila ovat tehneet tällaisen linjauksen? Miksei Suomalaisuuden liitto käytä mahdollisuutta kuulla näkemyksiä, tällä palstalla ja muualla, vaan ilmeisesti hioo pienellä porukalla suljettujen ovien takana todellisuudelle vieraita tavoitteita?
Viimeksi muokannut NRR, 25.02.2019 13:02. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 25.02.2019 12:16

Voisiko saada linkin ko. videoon.

Aiemmin, ennen virkamiespakkoruotsin kursseja, yliopistolla suoritettiin ns. pro-koe jostain vieraasta kielestä. Se oli kääntämiskoe eikä edellyttänyt mitään pakollisia kieliopintoja. Kunhan vaan ilmoittautui kokeeseen ja jos läpäisi kokeen niin se oli siinä. Oli mahdollista suorittaa useitakin pro-kokeita, vapaaehtoisuuden pohjalta.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 12:25

Olen turhaan etsinyt Suomalaisuuden liiton sivulta linkkejä videoihin, löytyvätkö sieltä?

You tubesta haulla. Tai Facebookista.

Mistä muualta löytyy?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 12:52

Tuo Rostilan puhe pohjaa ehkä tähän liiton kielipoliittisen ohjelman välitavoitteeseen:
1. Järjestetään kokeilu, jossa ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman ruotsin opintoja. Kokeilussa opiskelija suorittaisi vastaavan laajuiset opinnot jossain muussa kielessä tai, mikäli se tieteenalakohtaisesti on tarkoituksenmukaista, matematiikan ja luonnontieteiden lisäopinnoilla. Opiskelijoille tarjotaan kuitenkin mahdollisuus osoittaa erillisessä kokeessa kielilain edellyttämä toisen kotimaisen kielen osaaminen. Kokeilussa tulee kerätä tietoa mm. opiskeluaikojen lyhenemisestä.
2. Järjestetään kokeilu, jossa peruskoulussa ja toisella asteella opiskelevalle tarjotaan mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman ruotsin opintoja. Kokeilussa opiskelija suorittaisi vastaavan laajuiset opinnot jossain muussa kielessä tai, mikäli se on oppilaan lahjakkuuden ja suuntautumisen kannalta tarkoituksenmukaista, matematiikan ja luonnontieteiden lisäopinnoilla.
En kyllä ymmärrä tätäkään linjausta.
Viimeksi muokannut NRR, 25.02.2019 15:18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 25.02.2019 15:03

Videot löytyvät vapaa kielivalinta yhdistyksen facebook-sivulta: https://www.facebook.com/kielivalinta

Weeku
Viestit: 136
Liittynyt: 18.02.2014 19:24

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Weeku » 25.02.2019 15:46

Hieman ihmetyttää NRR:n kielteinen suhtautuminen muiden kuin englanninkielen opiskeluun. Maailmalla liikkuessa englannin kielen osaaminen ei ole mitenkään itsestään selvyys, toisin kuin meillä ajateellaan.Siksi on erittäin tärkeää, että koulutettu suomalainen osaisi englannin kielen lisäksi jotain toista maailman kieltä englannin lisäksi.

Mikä tämä toinen vieraskieli olisi, on sitten "arpapeliä". Mutta työmahdollisuudet kasvavat huomattavasti jos henkilö osaa englannin lisäksi jotain maailmankieltä, sillä se antaa mahdollisuuden hakeutua tehtäviin, joissa kyseisestä maailman kielestä on hyötyä. Työelämässä uuden vieraan kielen oppiminen on erittäin vaikeaa normaalin päivärutiinin lisäksi. Pelkän eneglannin ympärille käpertyminen ei todellakaan riitä kasvavassa liiketoimintaympäristössä.

Vielä monen sukupolven ajan ranskalaiset, venäläiset, kiinalaiset jne johtaja-tason henkilöt antavat suuren etulyöntiaseman henkilölle (=yritykselle), joka pystyy kommunikoimaan johtajan omalla äidinkielellä. Ja tähän tarkennus, näissä piireissä keskijohto on teknisesti hyvin koulutettu, ja osaa englantia erittäin hyvin. Ylin johto, vaikka ovatkin fiksua porukkaa, ei välttämättä ole joutunut englannin kielen kanssa tekemisiin, ja siksi heidän kielitaitonsa ei ain aole paras mahdollinen.

Itse näen ehdottoman tärkeänä, että englannin rinnalla on välttämätöntä opiskella yliopistoissa muutakin kuin englantia.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 16:06

Weeku kirjoitti: 25.02.2019 15:46 Hieman ihmetyttää NRR:n kielteinen suhtautuminen muiden kuin englanninkielen opiskeluun.
Suhtaudun ehdottoman kielteisesti pakkoon opiskella kieliä yli sen, mikä on oman alan kannalta välttämätöntä.

Meillä on niin paljon "kielet on rikkautta" -liturgiaa, että unohdamme, ettei muissa maissa yliopisto-opintoihin yleensä kuulu lainkaan pakollisia kieliopintoja, elleivät ne liity oleellisesti alan vaatimuksiin.

Virkakieltä ei tarvitse korvata millään, koska mitään vastaavaa ei ole missään muualla. - Tämä on tärkeä pointti myös valistuksen kannalta: moni luulee, että pakkovirkakielet ovat jokin universaali käytäntö, eivät ole, siksi pakkovirkakielestä voidaan vain luopua. Jos yliopisto-opinnoissa on esimerkiksi viisi opintopistettä kieliopintoja, ne pitää voida käyttää ihan oman valinnan mukaan, yhteen tai useampaan vieraaseen kieleen - tai maan pääkieleen.

Ei ole tärkeää vain päästä ruotsista vaan ylipäätään päästä turhista pakollisista kieliopinnoista. En ole kielivastainen (olen itse pitänyt kielten opiskelusta) vaan vastustan turhia pakkoja, koska ne syövät muuten kuin kielellisesti lahjakkaiden ihmisten resursseja turhaan. Tämä on myös miesten etu, vähän koulutusta saaneista perheistä tulevien etu ja maahanmuuttajien etu - ja tietysti oppimisvaikeuden omaavien etu.

Tietysti voi ajatella, ettei ole väliä vaikka pakollisia kieliopintoja olisi viidessä kielessä, kun tarvittaessa olisi helpompi saada vapautus turhista kieliopinnoista, kun niitä ei pitele virkamiesten kielitaitolain ja perustuslain haamu - mutta miksi taistella vapauden puolesta ja tyytyä edelleen pakkoon?
Viimeksi muokannut NRR, 25.02.2019 18:38. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 16:16

Täällä usein toistellaan sitä, että EU suosittaa koulutukseen kahta muuta Eurooppalaista kieltä oman kielen ohella. Kyse ei ole muusta kuin työvoiman liikuttelusta. EU:n kielistrategia on EU:n sisäisen liikkuvuuden lisäämisstrategia:
EU:n pyrkimys olla moninaisuudessaan yhtenäinen on koko Euroopan yhdentymishankkeen perusta. Eri kielten rauhanomainen rinnakkaiselo Euroopassa ilmentää tätä pyrkimystä. Kielet voivat rakentaa siltaa ihmisten välille ja tuoda siten meitä lähemmäksi muita maita ja kulttuureja ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin toisiamme.
---
Vieraiden kielten osaaminen on koko ajan tärkeämpää, kun halutaan helpottaa nuorten työllistymistä ja valmentaa heitä ulkomailla työskentelyyn. Kielitaito vaikuttaa myös kilpailukykyyn, sillä heikon kielitaidon vuoksi monet yritykset menettävät sopimuksia ja työntekijöiden on hankala löytää työtä ulkomailta. Siitä huolimatta monet eurooppalaiset päättävät koulunsa niin, että eivät osaa käytännössä mitään toista kieltä.
http://ec.europa.eu/education/policy/multilingualism_fi

Mielestäni tässä ei ole opiskelijan yksilöllinen etu lähtökohtana vaan liikkuvan työvoiman lisääminen edes auttavilla kieliopinnoilla. Oleellinen ero!

EU:n kahden kielen suositus on alkujaan vuodelta 2002, kyse on opintojen yhdenmukaistamisesta EU:n sisäisen liikkuvuuden ihailusta:
European Council calls for further action in this field:
− to introduce instruments to ensure the transparency of diplomas and qualifications
(ECTS, diploma and certificate supplements, European CV) and closer cooperation with
regard to university degrees in the context of the Sorbonne-Bologna-Prague process
prior to the Berlin meeting in 2003; similar action should be promoted in the area of
vocational training;
− to improve the mastery of basic skills, in particular by teaching at least two foreign
languages from a very early age: establishment of a linguistic competence indicator in
2003; development of digital literacy: generalisation of an Internet and computer user’s
certificate for secondary school pupils;
− the European Council calls on the Commission to undertake a feasibility study to
identify options for helping secondary schools to establish or enhance an internet
twinning link with a partner school elsewhere in Europe, and report back to the Seville
European Council in June;
− to promote the European dimension in education and its integration into pupils’basic
skills by 2004.
(Barcelonan tavoite 2002)

Internetin ja kouluyhteistyön ihailu oli ajankohtaista. Erityisesti toive opintojen yhdenmukaistamisesta oli tavoitteena. Ja tietysti liikkuvuus, jota kieltenopetuksen suosituksella tavoitellaan.

Tämä ei ole mikään sivistyksellinen tai pedagoginen kannanotto. Ehkä myöhemmissä asiakirjoissa on pyöritelty lisää liturgiaa.

EU:n sisällä ei ole päästy edes irtautumaan rinnakkaiskoulujärjestelmästä, vaan monessa maassa jo kymmenvuotiaan kohdalla tehdään päätös akateemisen ja duunarin välillä. Kielten opiskelu toteutuu eri väylillä ja väylien sisällä eri painotuksissa (esim. tekniikka vs. humanismi) eri tavoin.

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 25.02.2019 16:31

Paineita suomalaisten ylimääräisiin kieliopintoihin lisää se, että olemme niin pieni kielialue eikä muualla maailmassa puhuta suomea. Useimmissa vertailukohtina olevissa suurissa yliopistomaissa puhutaan jotain suurta maailmankieltä äidinkielenä, mikä vähentää tarvetta opiskella muita, mahdollisesti pienempiä, kieliä. Itse pidän sitä aika epärealistisena tavoitteena, että ruotsin tilalle ei tulisi jokin toinen (valinnainen) kieli. Yksi lujimmista argumenteista pakkoruotsin purkamiseksi on ollut se, että ruotsi on esteenä suomalaisten kielitaidon monipuolistumiselle. Tästä seuraa aika luontevasti, että pakkoruotsin purkua kannattavat ajavat samalla jonkin toisen vieraan kielen opiskelemista.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 16:38

pjl69 kirjoitti: 25.02.2019 16:31 Yksi lujimmista argumenteista pakkoruotsin purkamiseksi on ollut se, että ruotsi on esteenä suomalaisten kielitaidon monipuolistumiselle. Tästä seuraa aika luontevasti, että pakkoruotsin purkua kannattavat ajavat samalla jonkin toisen vieraan kielen opiskelemista.
On selvää, että pakkoruotsi syö yhden vieraan kielen paikan - mutta loogisesti tästä ei seuraa, että yliopistotasolla tulisi olla jokin pakollinen kieli ruotsin tilalla.

Yleissivistävässä koulussa voi tällä hetkellä olla kaksi vierasta kieltä - mutta toisesta olisi saatava vapautus aina, kun siihen oppilaan edun kannalta on tarvetta eli silloin, kun kielet ovat haasteellisia tai koulukieli on vähemmän vahva.

Akateemisessa maailmassa jokaiseen korkeakoulututkintoon tai yliopistotutkintoon liittyvät pakolliset kahden vieraan kielen opinnot sen sijaan eivät ole perusteltuja. Sitten mennään taas päsmäröimään muiden osaamista: "kyllä insinöörin täytyy saksaa osata". Ei insinöörin tarvitse osata saksaa, ranskaa, venäjää eikä edes epanjaa tai kiinaa ollakseen sekä kotimaassa että ulkomailla erittäin pätevä ja osaava insinööri. Mutta englanti sen sijaan...

Miksi brittiprofessori, joka puhuu vain englantia, on oman alansa huippua, mutta suomenkielinen professori, joka pinnistelee saavuttaakseen lähes yhtä hyvän tason englannissa, olisikin osaamaton ilman toista vierasta kieltä?

Vapaa kielivalinta on vapautta kieliopinnoista, jotka eivät ole yksilölle tarpeellisia. Tämä on lähtökohta.
Viimeksi muokannut NRR, 25.02.2019 17:52. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 17:08

Oletetaan, että Mikko-Matilda on lukenut englannin rinnalla A-saksan, eikä erityisemmin pitänyt siitä. Hän painelee peruskoulun jälkeen ammattikouluun, jossa hänelle tarjotaan joitakin ammattisaksan alkeiskursseja, ja hän onnistuu luistelemaan niistä läpi. Sitten viiden ihanan, saksattoman työvuoden jälkeen hän päättää jatkaa ammattikorkeassa ja nyt hänelle poksahtaakin eteen virkaruotsia korvaava vähänniinkuinvirkasaksa. Saksa on unohtunut eikä ammatissa ole mitään, mikä vaatisi saksaa. Hänen pitäisi kuitenkin suorittaa jokin pitkähköön saksaan perustuva kielikurssivalikoima kirjallista ja suullista saksaa. Miksi? Onko kyseessä motivoivampi homma kuin virkaruotsi? Virkaruotsilla olisi sentään ollut sellainen synkkä etu, että sen kautta pääsee oman maansa virkakoneistoon. Tämä korvaava saksa sen sijaan on nyt vailla mitään kontaktipintaa Mikko-Matildan elämään, mutta opettaja lohduttaa, ettei koskaan tiedä, milloin tulee muuttaneeksi Saksaan. Mikko-Matildan ala ei millään tavoin liippaa kieliosaamista ja se kännykkäkääntäjäkin hänellä on jo valmiiksi turistimatkoja ja satunnaisia vieraita varten. Tässä on katkeroitumisen hetki.

Vaikka vapaa kielivalinta antaa mahdollisuuden valita kielen, jolla kenties on jo siteitä oppilaan elämään ja johon kenties jo tuntee vetoa, kaikkien kohdalla näin ei tietenkään ole. Aina osa ihmisistä ei sittenkään kiinnity millään tavoin siihen kieleen, jota on peruskoulussa tullut opiskelleeksi, tai lukiossa. Eikä ylipäätään tunne vetoa vieraisiin kieliin.

Pelkkänä kommunikaation ilona kielet ovat vähän kuin soittoharrastus. Jos pääsee irti pakkokanteleensoitosta ei välttämättä halua valita enää tilalle sen paremmin tuubaa kuin kitaraa. Oman käytännön musikaalisuuden tason voi päättää.

Mikä on korkeakoulun ja yliopiston pakkokielten merkitys?
Viimeksi muokannut NRR, 25.02.2019 21:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.02.2019 20:10

NRR kirjoitti: 25.02.2019 12:52 Tuo Rostilan puhe pohjaa ehkä tähän liiton kielipoliittisen ohjelman välitavoitteeseen:
1. Järjestetään kokeilu, jossa ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus suorittaa tutkinto ilman ruotsin opintoja. Kokeilussa opiskelija suorittaisi vastaavan laajuiset opinnot jossain muussa kielessä tai, mikäli se tieteenalakohtaisesti on tarkoituksenmukaista, matematiikan ja luonnontieteiden lisäopinnoilla. Opiskelijoille tarjotaan kuitenkin mahdollisuus osoittaa erillisessä kokeessa kielilain edellyttämä toisen kotimaisen kielen osaaminen. Kokeilussa tulee kerätä tietoa mm. opiskeluaikojen lyhenemisestä.

En kyllä ymmärrä tätäkään linjausta.
En kyllä ymmärrä minäkään, miksi tästä pitää järjestää kokeilu..
Kyllä aikuinen pystyy päättämään, tarvitseeko ruotsia vai ei ilman kokeilua.

Opiskelijoille tarjotaan kuitenkin mahdollisuus osoittaa erillisessä kokeessa kielilain edellyttämä toisen kotimaisen kielen osaaminen.
Tällainen mahdollisuus on jo olemassa! Ei ole järkevää käyttää korkeakoulujen rajallisia resursseja rinnakkaisjärjestelmään.
Valtionhallinnon kielitutkinnot
Valtionhallinnon kielitutkintojärjestelmä on tarkoitettu julkishallinnon henkilöstön toisen kotimaisen kielen hallinnan osoittamiseen. Vuoden 2003 kesäkuusta lähtien järjestelmän todistuksilla on voinut osoittaa myös Suomen kansalaisuuden saamiseksi edellytettävää suomen ja ruotsin kielen taitoa.

Kielilain mukaan viranomaisten on turvattava kaikkien kielelliset oikeudet ja toimittava sekä suomeksi että ruotsiksi. Jokaisella on oikeus käyttää viranomaisen kanssa asioidessaan suomea tai ruotsia. Vuoden 2004 alussa uudistuneessa kielilaissa (423/2004) säädetään, miten näiden oikeuksien tulee toteutua käytännössä. Laki säätää vähimmäistason, jolla kielellistä palvelua on julkisessa hallinnossa annettava. Kielilaista, siihen liittyvistä kielellisistä oikeuksista ja viranomaisista, joita laki koskee, kerrotaan lisää oikeusministeriön kielilakisivuilla.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.02.2019 20:16

Akateemisessa maailmassa jokaiseen korkeakoulututkintoon tai yliopistotutkintoon liittyvät pakolliset kahden vieraan kielen opinnot sen sijaan eivät ole perusteltuja.
Vielä 10 vuotta sitten olisin kannattanut kahta pakollista kieltä, mutta en enää. Syy on siinä, että on huomattavasti tärkeämpää osata erinomaisesti englantia kuin tyydyttävästi kahta muuta kieltä.

Lisäksi käännösteknologia on kehittynyt valtavasti ja kaikki kielet kääntyvät koneella englanniksi, mutta eivät välttämättä suomeksi.

Suuri yleisö ei tätä tajua, joten Liitto lienee nyt lähtenyt siitä vanhentuneesta tiedosta, että laaja kielitaito on itseisarvo..
Vaikka ei se ole enää!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.02.2019 20:23

..
.voi ajatella, ettei ole väliä vaikka pakollisia kieliopintoja olisi viidessä kielessä, kun tarvittaessa olisi helpompi saada vapautus turhista kieliopinnoista,
Mikään muu kieli ei ole poliittinen aine, joten vapautuksia taatusti annetaan. Vain ruotsista ei voi saada vapautusta, koska kyseessä on poliittis-ideologinen pakkoaine, verrattavissa "Maon ajatuksiin" Kiinassa ja marxismi-leninismiin sosialistimaissa....pakkoaine, jolla ylläpidetään todellisuudesta irrallaan olevaa valtionideologiaa

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomalaisuuden liiton videolla vaaditaan turhia pakkokieliä yliopisto-opiskelijoille ruotsin korvikkeeksi

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.02.2019 20:36

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 25.02.2019 20:16
Akateemisessa maailmassa jokaiseen korkeakoulututkintoon tai yliopistotutkintoon liittyvät pakolliset kahden vieraan kielen opinnot sen sijaan eivät ole perusteltuja.
Vielä 10 vuotta sitten olisin kannattanut kahta pakollista kieltä, mutta en enää. Syy on siinä, että on huomattavasti tärkeämpää osata erinomaisesti englantia kuin tyydyttävästi kahta muuta kieltä.

Lisäksi käännösteknologia on kehittynyt valtavasti ja kaikki kielet kääntyvät koneella englanniksi, mutta eivät välttämättä suomeksi.

Suuri yleisö ei tätä tajua, joten Liitto lienee nyt lähtenyt siitä vanhentuneesta tiedosta, että laaja kielitaito on itseisarvo..
Vaikka ei se ole enää!
Ehkä osin näin.

Minusta "lisää kieliä" -slogan ei soi kieliosaamisen tärkeyden vuoksi, vaan siksi, että painottamalla turhaa kieliosaamista, voidaan järjestellä koulutusmyönteisten kotien lapsille joka kouluun polkuja ja ryhmiä, joilla he irtautuvat maahanmuuttajien ja vähemmän koulutettujen kotien lapsista täyttyvistä tavisryhmistä. Korvaa toistaiseksi yksityiskoulut.

Tässä on ihan oma agendansa. Myös perussuomalaisilla.

Tässä siis ruotsinkielisten etuoikeuksien säilyttäminen saa vetoapua niiltä kodeilta, jotka yrittävät paeta uuden, monikulttuurisen koulun ongelmia ja varmistaa omien lastensa kouluttautumista valikoituneessa joukossa.

Vastaa Viestiin