Demareiden Rinne HBL:ssä: "Ruotsin osaaminen kuuluu yleissivistykseen"

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Demareiden Rinne HBL:ssä: "Ruotsin osaaminen kuuluu yleissivistykseen"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 04.11.2018 12:55

Heijaa demarit!
– Jag anser att det hör till allmänbildningen att lära sig nationalspråken, säger han och efterlyser ett samarbete mellan alla partier i arbetet för den svenska befolkningsgruppens rättigheter.

Rinne upprepar också att SDP fortsätter att arbeta för att Vasa Centralsjukhus ska få status som sjukhus med full jour.


Rinne Porvoossa, ruotsinkielisten sosiaalidemokraattien kokouksessa: - Katson, että kuuluu yleissivistykseen osata kansalliskieliä, hän sanoo ja kaipaa yhteistyötä kaikkien puolueiden kesken ruotsinkielisen kansanosan oikeuksien puolesta.

Rinne toistaa, että Demarit jatkavat työtään täyden päivystyksen saamiseksi Vaasan Keskussairaalaan.
https://www.hbl.fi/artikel/rinne-att-ku ... ildningen/

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Demareiden Rinne HBL:ssä: "Ruotsin osaaminen kuuluu yleissivistykseen"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 04.11.2018 14:06

Siinäpä ääni menneisyydestä. En olekaan kuullut vähään aikaan vakavalla naamalla esitettynä tuota yleissivistysargumenttia. Taitaa koko demaripuolue elää yhtä pahasti menneisyydessä ja vieraantuneena todellisuudesta. Saatanallista, että saavat salakuljetettua hallitukseen tällaisia asioita "isompien" ja "tärkeämpien" kysymysten varjolla vaikkei niillä ole kansan enemmistön tukea. Sveitsin kansanäänestysmalli Suomeenkin, niin päästäisiin äänestämään asioista yksi kerrallaan. Pakkoruotsilla ei olisi minkäänlaisia selviytymismahdollisuuksia tuollaisessa järjestelmässä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Demareiden Rinne HBL:ssä: "Ruotsin osaaminen kuuluu yleissivistykseen"

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 04.11.2018 20:22

Rostila sanat vuodelta 2011:
--- valtaapitävät tarvitsevat Suomessa erityistä kansalliskieli –oppia, joka koskee syntyperäisen suomalaisen kielellistä yleissivistystä “maamme rajojen sisäpuolella”.

Tähän opin kehittelyyn erikoistunut [Åbo Akademin professori] Suksi esittää, että perustuslaista seuraa kansalaiselle erityinen kansalliskieliä koskevan sivistyksen velvoite. Tämä velvollisuus koskee kielten osaamista ja niiden aseman ymmärtämistä. (Lisäksi perustuslaista seuraisi kansalaiselle myös velvoite osata nähdä Suomi (Suomen valtio?) pohjoismaisessa kontekstissa.) 

---

Kansalliskieli -aatteen mukaan Suomessa perustuslaki siis velvoittaisi kansalaiset ymmärtämään ja hyväksymään tietyn omaa (yhteisöllistä) identiteettiä koskevan historiatulkinnan.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Demareiden Rinne HBL:ssä: "Ruotsin osaaminen kuuluu yleissivistykseen"

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.11.2018 09:45

Nyt siis käy kiihkeänä puhe "eliitin" halusta lisätä englantia! - Kyse on valitettavasti taistelusta pakkoruotsin puolesta, ei suomen kielen vaalimisesta.
Tässä vanhan vasemmistolaisuuden pakkoruotsiperusteet parin vuoden takaisesta keskustelusta.

Ruotsin kieli on muka oleellinen osa suomalaisuuden historiaa
1) Suomalaisuus luotiin 1800-luvulla ruotsin kielellä ja ruotsin osaaminen sitoo meidät omaan historiaamme.

Ilman ruotsinopintoja emme muka ole kulttuurisesti rikas, yhtenäinen kansa
2) Meillä on kuitenkin aika suuri ruotsinkielinen vähemmistö. Näen rikkautena ja monipuolisuutena sen, että meillä on kaksi eri kielialuetta, mutta pakkoruotsin/pakkosuomen kautta voimme kuitenkin ymmärtää toisiamme ja olla yhtenäinen kansa.

Ruotsin kieli muka kantaa pohjoismaisen hyvinvointiajattelun filosofiaa
3) Kieli ei ole vain sanoja ja kielioppia, vaan se on myös se filosofia, joka sen kielen takana on. Kun ilmeisesti kuitenkin haluamme mieltää itsemme osaksi pohjoismaita, pääsemme käsiksi pohjoismaiden olemukseen parhaiten ruotsin opiskelun kautta.

Muka "taannutaan molottamaan" vain englantia ilman pakkoruotsia
4) Ruotsi on edelleen meille tärkeä kumppani, enkä haluaisi suomalaisten täysin taantuvan sille junttiasteelle, että molotamme pelkkää englantia ruotsissakin.

Valinnaisuus ei muka todistetusti saa lukemaan kieliä
5) Ei ole juuri näyttöä siitä, että poistamalla ruotsin kielen pakollisuus koulusta, opiskelijat saataisiin lukemaan muita kieliä. [NRR: Seuraavassa virheargumentti, ruotsin opintoja ei vähennetty, ei tehty tilaa muille kielille.] Kun ruotsin kieli poistettiin ylioppilaskirjoituksista pakollisena, ei muiden kielten kirjoittaminen lisääntynyt. Tosin en kannata tuota pakollisuutta ylioppilaskirjoituksissa, koska se voi olla kohtuutonta niille, joilla on vaikeuksia sen kanssa.

Perustuslaki - muuten muka viroista tulee paremman väen yksinoikeus
6) Tärkein perusteluni ruotsinopiskelulle on Suomen perustuslaki, joka määrää, että ihmisellä on oikeus äidinkielisiin valtionpalveluihin suomen- tai ruotsinkielellä. Jos osa koulukkaista ei opi yhtään ruotsia, he ovat automaattisesti ulkona julkisiin palveluihin liittyvistä tehtävistä.
Joko muutetaan perustuslaki - ja herätetään melkoisesti huomiota taka-askeleella - tai opiskellaan kaikki ruotsia, tai tehdään viroista paremman väen yksinoikeus.

Angloamerikkalaista kulttuurihegemoniaa vastaan
7) Veikkaan, että tässä pakkoruotsikeskustelussa on kyse paljolti angloamerikkalaisen kulttuurin hegemoniasta suomessakin, jonka myötä täällä kuvitellaan, että ei tarvitse opiskella muita vieraita kieliä kuin englantia. Kuitenkin yleissivistykseen tähtäävän koululaitoksen tuotteista tulisi varsin kapeakatseisia, jos he eivät näkisi muuta kuin englanninkielisen maailman.
---

Siis folktingetin listaa käydään läpi.

Mutta mikä saa ihmisen puhumaan "englannin molottamisesta" ja "angloamerikkalaisesta kulttuurihegemoniasta", kun kyse on kielestä, jota aidosti tarvitaan, vielä paljon lukioenglantia sujuvammalla tasolla?

Vastaa Viestiin