Hesarissa englannin pahuudesta: "Suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu vakava uhka”

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hesarissa englannin pahuudesta: "Suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu vakava uhka”

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.10.2018 10:05

SUOMEN kielen lautakunta on huolissaan Suomen kansalliskielten asemasta. ---
”Lautakunta pitää välttämättömänä, että valtiovalta ryhtyy pikaisesti toimiin kokonaisvaltaisen kansallisen kielipoliittisen ohjelman laatimiseksi”, lautakunnan tiedotteessa sanotaan.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005877448.html

Tämä on pelottava osa uutista...

Muuten puhe nimenomaan SUOMEN kielen aseman vahvistamisesta on tietysti ok.
Viimeksi muokannut NRR, 26.10.2018 11:05. Yhteensä muokattu 5 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa englannin pahuudesta: "Suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu vakava uhka”

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.10.2018 10:22

Suomen kielen lsutakunnan kotina on KOTUS, Kotimaisten kielten keskus, jossa pakkoruotsin asema on ehdoton.
Lautakunta päättää kielenkäyttöä koskevista yleisluonteisista tai periaatteellisista suosituksista ja ottaa kantaa kielipoliittisiin kysymyksiin.

Kotimaisten kielten keskuksen johtaja kutsuu lautakuntaan 4–8 jäsentä kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Yksi jäsenistä kuuluu keskuksen henkilökuntaan.

Jäsenet

Suomen kielen lautakunnan jäsenet 1.6.2018–31.5.2021:

professori Jaakko Leino, puheenjohtaja

toimittaja Ville Eloranta

äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sari Hyytiäinen

neuvotteleva virkamies Kaisa Kuhmonen

kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä

suomentaja Sampsa Peltonen

professori Jari Sivonen

kielenhuolto-osaston johtaja Salli Kankaanpää (Kotimaisten kielten keskus).


Sihteerinä toimii erityisasiantuntija Sari Maamies(Kotimaisten kielten keskus).

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa englannin pahuudesta: "Suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu vakava uhka”

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.10.2018 10:48

Keskustelu käynnistyi nopeasti, minäkin osallistuin:
Mitkä oikeasti ovat nuorten tarpeet kielitaidon suhteen?

Englanti on ja saa olla nuorille tärkeä käyttökieli. Sen sijaan meillä tavoiteltu kolmen vieraan kielen pakollisuus alakoulusta yliopistoon on väärä tie.

Vieraiden kielten painotus, myös ruotsin opinnot, eivät voi olla pakollisia kaikille. Pitää olla lupa keskittyä muuhun tai vahvistaa maan pääkielen, suomen, osaamista!

Millä keinoin suomea äidinkielenä ja toisena kielenä tulisi vahvistaa ilman, että jälleen kerran riistetään suomenkielisiltä ihmisiltä oikeus arvioida itse omia kielitarpeitaan?
Mikä olisi kiistämättä tärkeän englannin kohtuullinen osuus yliopistoissa ja korkeakouluissa?

Mikä on realismia, mistä tulevat ohjeet, rahoitus ja mitä tavoitellaan?

Aallossa englanninkielinen opetus lienee ollut tapana. En löytänyt ulkomaalaisten opiskelijoiden tarkkaa määrää (silmämääräisesti aika paljon erilaisilla tutustumiskäynneillä), mutta käsittääkseni kyse on sekä Suomen valtion että EU:n linjauksista ja myös rahoitus on osin kiinni tämän kaltaisesta kansainvälistymisestä.

Aallon omien tilastojen mukaan kansainvälisen akateemisen henkilöstön osuus oli 37 % vuonna 2017 - heiltä tuskin onnistuu opetus suomeksi. Ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus tai suomalaisten Aalto-opiskelijoiden vaihto-opiskelu ulkomailla ei tullut vastaan. Ovatko korkeakoulut ja yliopistot enää maakohtaisia vai enemmän osa globaaleja tutkimusverkostoja, joissa kehityksen avainsana on "vapaa liikkuvuus"?

Helsinkiläisistä nuorista suomenkielisistä 43% opiskeli korkeakoulussa, muunkielisistä 24% ja ruotsinkielisistä 68%. Ymmärtääksen esim. ruotsinkielisten korkeakoulujen on tarjottava opintoja englanniksi, jotta opiskelupaikat saadaan täyteen.

Toisaalta suuri osa suomenkielisistä nuorista jää vaille korkeakoulupaikkaa kotimaassa, joten heistä moni siirtyy ulkomaille - silloin vahva pohja opiskella englanniksi on oleellista.

Mitä nyt haetaan?

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Hesarissa englannin pahuudesta: "Suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu vakava uhka”

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 26.10.2018 12:24

Suomen kielen näennäinen puolustaminen on vain pelkkä väline, jolla markkinoidaan ruotsin kielen aseman pönkitystä, koska tietävät ettei sillä ole kansan enemmistön kannatusta.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa englannin pahuudesta: "Suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu vakava uhka”

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.10.2018 13:58

Uutinen päivittynyt merkittävällä lisäyksellä:

MYÖS professori emerita Kaisa Häkkinen tunnistaa uhkan, ja hänen mielestään sitä pitäisi alkaa torjua kiireesti. Häkkinen on entinen Turun yliopiston suomen kielen professori, joka on toiminut myös humanistisen tiedekunnan dekaanina.

Häkkisen mielestä suurimmat uhkat suomen kieltä kohtaan ovat tietämättömyys ja välinpitämättömyys: ”Ihmiset eivät ymmärrä, että kirjakieli on tekemällä tehty järjestelmä.”

”Jos halutaan, että jonkinlainen yhtenäisyys on olemassa, se täytyy kehittää. Suomen kieltä on tietoisesti kehitetty 1800-luvulla kirjakieleksi, yleiskieleksi. Ei sitä muuten olisi, ei se ole itsestään syntynyt.”

”Kokemuksesta voisi oppia. Ei kannata odottaa, että mitähän tässä tapahtuu, vaan nähdä, että kyllä se, niin kuin muutkin asiat täytyy organisoida, järjestää.”

Pelkkä kielipoliittinen ohjelma ei Häkkisen mielestä riitä turvaamaan suomen kielen asemaa, vaan tärkeintä olisi asenne, että ollaan ylpeitä omasta kielestä ja kunnioitetaan hyvää suomen kieltä. Oppia oman kielen kunnioittamiseen voisi otta esimerkiksi Ranskasta, Häkkinen sanoo.

”Jos joku virkamies esittää ohjelman, niin eihän sillä ole mitään merkitystä jos ei kukaan pidä sitä tärkeänä eikä noudata. Se pitäisi nähdä tärkeänä asiana.”

ESIMERKIKSI Ruotsissa on koottu kielipolitiikka, jolla on tietyt, listatut tavoitteet. Ruotsin valtiopäivät hyväksyi kansallisen kielipolitiikan jo vuonna 2005.

Ruotsissa määriteltiin selkeästi, että ykköskieli on ruotsi. Myös vähemmistökielille kuten suomelle ja Tornionlaaksossa puhuttavalle meänkielelle on kuitenkin laissa taattu tiettyjä oikeuksia.

Ruotsin kielipolitiikassa on määritelty, että ruotsin on oltava täydellinen ja yhteiskuntaa kannatteleva kieli, jota voi käyttää kaikkialla yhteiskunnassa. Lisäksi on päätetty, että julkisesti käytettävän kielen tulee olla huoliteltua, yksinkertaista ja ymmärrettävää.

Ruotsin kielipolitiikassa on myös määritelty muun muassa, että kaikilla on oikeus omaan äidinkieleensä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa englannin pahuudesta: "Suomen ja ruotsin kielen asemaan kohdistuu vakava uhka”

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.10.2018 15:40

Hesarin oma toimittaja kommentoi juttua kolumnissaan, jossa arvelee, että perussuomalaiseksi leimautumisen pelko on saanut ihmiset vaikenemaan suomen kielen vaalimisesta:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005878152.html

Mitähän muita erinomaisen järkeviä ja tarpeellisia teemoja perussuomalaiset ovat yrittäneet nostaa esiin ja niistä on leimautumisen pelossa vaiettu?

Ja etteikö hesari itse ole ruokkinut sekä leimaamista että pelkoa leimautumisesta?

Vastaa Viestiin