Sannikan & Ukkolan toimintaperiaate..

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Sannikan & Ukkolan toimintaperiaate..

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 14.09.2018 19:56

Räväkkä ajankohtaisohjelma Sannikka & Ukkola näytetään Yle TV1:llä perjantaisin kello 20:00.

[quote]Onko Suomessa kiellettyjä puheenaiheita?

– Mielestäni on. Meidän tehtävämme on huomata aiheet, joihin ei tartuta. Siinä hommassa voi tietysti mennä toisinaan totaalisesti mäkeen – ja varmasti niin vielä joskus tapahtuukin! Me uskomme kuitenkin riskien ottamiseen. Epäonnistumisten rinnalle nousee toivottavasti vielä enemmän onnistumisia.[/quote]

https://www.apu.fi/artikkelit/sannikka- ... naiheisiin

Miten saada Rostila, Terho tai vaikka NRR tuohon ohjelmaan kommentoimaan järjetöntä kielipolitiikkaa?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Sannikan & Ukkolan toimintaperiaate..

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 14.09.2018 19:57

Sannikka & Ukkola on Ylen uusi ajankohtainen talkshow, jossa pureudutaan yhteiskunnallisiin asioihin ilman tärkeilyä. Nolla prosenttia hyminää, sata prosenttia actionia. Näin lupaavat ohjelman parivaljakko Marja Sannikka ja Sanna Ukkola. Ohjelman ensimmäisessä lähetyksessä tänään 14. syyskuuta kello 20 vieraana on myös KD:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala.

– Ennakkotietojen valossa luvassa on live-ohjelma, jossa ei ole mukana valmista asenteellisuutta. Ajattelin antaa formaatille mahdollisuuden. Siispä myös minut nähdään perjantai-iltana studiossa, Aki Ruotsala kertoo.

– Ennakko-odotukset on itsellä varovaisen positiiviset sen suhteen, että ohjelmassa luodaan uudenlaista, rakentavaa, tasapuolista ja mielenkiintoista yhteiskunnallisen keskusteluohjelman mallia.

– Perinteisesti telkkarin keskusteluohjelmiin etsitään eri tavoin ajattelevat ihmiset ja sitten heidät laitetaan riitelemään, siihen meillä on kyllästytty. Nolla prosenttia hyminää ja 100 prosenttia actionia, lupaavat uuden ohjelman aloittavat Marja Sannikka ja Sanna Ukkola.

– On dynaaminen ja vauhdikas ohjelma tulossa, jossa kuusi vierasta. Halutaan tuoda uusia näkökulmia, totesi toimittaja Marja Sannikka Ylen Aamu-tv:n lähetyksessä.

Ohjelmassa eräänlainen ”sähkötuoli”, johon pystytään vaikuttamaan. Kyse on yllätyksestä, joka selviää tänä iltana.

– Ohjelma on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista. Tärkeitä asioita ilman tärkeilyä. Aiheet ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, Sanna Ukkola kertoi.

Ensimmäisessä ohjelmassa Pori Jazzin toimitusjohtajan tehtävästä kesäkuussa erotetetun Ruotsalan ohella on äskettäin Pihlajalinnan alueellisen toimitusjohtajan tehtävästä erotettu oululainen keskustapoliitikko Riikka Moilanen.

Toimittajat kertovat, että ohjelmassa halutaan lisätä yhteisymmärrystä vaikeista asioista. Tähän osioon liittyen vieraina ovat puoluejohtajat Jussi Halla-aho (ps) ja Li Andersson (vas).

Sannikka & Ukkola 14.9. alkaen perjantaisin Yle TV1:ssä klo 20.00. Katsottavissa myös Yle Areenassa.

http://www.kdlehti.fi/2018/09/14/sannik ... etyksessa/

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Sannikan & Ukkolan toimintaperiaate..

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 14.09.2018 20:46

Li Andersson vuodatti verbaalisia empatian kyyneleitä Halla-ahon homogeenisen kansa- ja kulttuurikäsityksen takia ja painotti, että kansa koostuu eri kieliä puhuvista ja kulttuuritaustoista tulevista ihmisistä. Jälleen kerran ihmettelin itsekseni, että mitenkähän noi puheet istuvat yhteen hänen kielipoliittisen näkemyksensä ja pakkoruotsin kanssa. Ilmeisesti tämä lähtökohtainen ihmisarvo ei koskekaan niitä kantasuomalaisia, jotka eivät osaa ruotsia.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Sannikan & Ukkolan toimintaperiaate..

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 15.09.2018 15:46

Mielestäni Li Andersson on mielenkiintoinen persoona. Hän esiintyy kuin olisi perin juurin suomenkielinen suomalainen, mutta kuitenkin hän on täydellinen esimerkki suomenruotsalaisen (ruotsinkieliset vanhemmat, Åbo Akademi) taustan omaavasta henkilöstä.Hän perusteli aikoinaan pakkoruotsia nimenomaan sillä, että suomenruotsalaiset eivät yksin pysty säilyttämään Suomea kaksikielisenä. Toisin sanoen, hän sälyttää tehtävän meille suomenkielisille!

Li Andersson ja Sampo Terho, kaksi puolueen puheenjohtajaa, pitäisi saada ohjelmaan keskustelemaan pakko- ja virkamiesruotsin vaatimuksesta. Heillä on toisistaan täysin eriävät mielipiteet ja sellaisia henkilöitä ohjelmaan halutaan.

Li Andersson saa näin näkyvyyttä, mutta se on mielestäni tarpeellista, jotta Vas.liiton äänestäjät tietävät minkälaisen kielipolitiikan kannattajia he ovat äänestäessään tuota vasemmistopuoluetta. Tosin kaikki ne ovat samaa mieltä asiasta, mikä vaikuttaa melko käsittämättömältä!

Pystyttäisiinkö vaikuttamaan tähän? Folktinget, sen syntyhistoriasta ja toiminnasta eivät suomenkieliset yleensä tiedä yhtään mitään. Ruben Stiller taitaa pyöriä taustajoukoissa, joten aihe saattaa olla vaikea saada läpi!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Sannikan & Ukkolan toimintaperiaate..

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.09.2018 06:38

Juttelin viime kesänä erään tutun vasurin kanssa, joka ei tosiaankaan kannata pakkoruotsia. Hän kuulemma äänestäisi mieluiten Li Anderssonia mutta joutuu tyytymään helsinkiläisenä Silvia Modigiin. Nämä molemmat ehdokkaat ovat innokkaita pakkoruotsin kannattajia, puolustavat sitä valhein ja ivaavat järjettömästi pakon kriitikkoja. Kysyin miksi? No siksi. Ovat kuulemma yhtä vihaisia kuin hänkin. 

Politiikka ostetaan usein imagotyön pohjalta. Asiakysymykset ovat silloin toissijaisia. Kielikysymyksestä on ylipäätään tehty ei-toivottu teema. On oikeastaan aivan sama, sanooko poliitikko tai äänestäjä, että "pakkoruotsista voitaisiin luopua" vai että "pakkoruotsia voi koulutusputkessa olla". Joka tapauksessa molempien tulee viileällä asenteella osoittaa ymmärtävänsä, että pakkoa pitelee sellainen poliittinen voima, ettei siihen ole kenelläkään mitään sanomista. Ja äänestäjän tulee osoittaa samaa viileyttä.

Leimautumisen pelko on iskostettu kaikkiin. Innokkuus pakkoruotsin kritisoinnin kohdalla johtaa aina leimautumiseen: yhden asian ihminen, ruotsinvihaaja, antihumanisti, kansallisuuskiihkoilija, rasisti,...

Tässä välähdyksiä Li Anderssonin otteista:
A-STREAMIN NUOREN POLVEN PAKKORUOTSI-ILTA 2014

Aika uskomatonta "keskustelua". Taas kerran kaksi sellaista, joille "kaksikielisyys on rikkaus eikä pakkoruotsia olekaan" ja yksi, joka kyseenalaistaa kielipolitiikkamme, tosi tyylikkäästi ja rauhallisesti. Jako oli myös sukupuolijako, nuoret leidit [toinen oli Li Andersson] kannattivat pakkoruotsia ja nuori mies edusti yksin vapaata kielivalintaa [Samuli Voutila]. Lisäksi kaikki kolme ohjelman nuorta toimittajaa ovat selvästi pehmeitä "kaksikielisyyttä" kohtaan.

Onko mahdotonta saada jotenkin järkevää asetelmaa studioon? Onko jokin ohjesääntö, että vapaan kielivalinnan kannattajia voi olla korkeintaan yksi vaikka gallupeissa heitä on ehdoton enemmistö?

Kansalliskielihehkuttelu oli törkeää. Vapaata kielivalintaa kannattavalle heitettiin, että "varmaan haluat kaikki vieraat kielet pois" [Li Andersson]. Sen sijaan keskustelussa vähäteltiin pakollisen ruotsin määrää, "muutama vuosi" [Li Andersson] - peruskoulusta korkeakouluihin? - ja nostettiin voimakkaasti esiin ruotsin aikaistaminen, se on siis ratkaisu!

Tämä on niinkuin Pakkoruotsi-illan horror uudestaan pienemmällä porukalla: "Voisko joku antaa mulle vapautuksen fysiikasta - kun tää ruotsi perustuu lakeihin." [Li Andersson]

Leidit olivat sävyssään ehdottomia ja aggressiivisia, mies ehdottoman korrekti ja rauhallinen. Mutta jos toiset ovat riittävän mustavalkoisia ja epäloogisia ja puhuvat päälle, on vaikea saada järkevää keskustelua aikaiseksi.

Pakkoruotsi ei kerta kaikkiaan voi näiden leidien mielestä olla keneltäkään pois! Ruotsinkielisille laaditut rakenteet pitäisi kuulemma saada laajennettua muille vähemmistöille. Mitkä niistä? Montako pakollista kieltä meille on tulossa?

Nettipalstalla oli yksi hyvä kommentti: "Aika ikävä tilanne Ylessä, kun seitsemän pakkoruotsittajan nuorisoliiga apuvoimineen ei onnistunut nujertamaan yhtä pakkoruotsia vastustavaa persua."
2017 Andersson, Modig ja Feldt-Ranta saarnasivat eduskunnassa KIELIKOKEILUA VASTAAN. Nämä leidit väittävät:

1. Jos kaksi vierasta kieltä ovat valinnaisia (ei siis vapaaehtoisia vaan ainoastaan useammasta vaihtoehdosta valittavissa), niin opiskelijoiden kielitaito heikkenee.

Miten tämä olisi mahdollista? Viitataanko tällä siihen, että valinnaisesta kielestä voi dysleksikko tai maahanmuuttaja saada vapautuksen, jotta äidinkieli, koulukieli ja englanti saisivat lisää tilaa? Oppilaan kielitaito voi nimittäin vahvistua vaikka se vähemmän tarpeellinen vieras kieli hyvästä syystä karsitaan. Nytkin vapautusten pitäisi olla mahdollisia, mutta ne eivät ole.

2. Ruotsin yo-kokeen pakollisuudesta luopumisen olisi pitänyt jo lisätä muitten kielten opiskelua, mikäli valinnaisuudesta olisi iloa kieltenopiskelussa.

Miten tämä olisi ollut mahdollista, kun muutos tehtiin kielipainotuksen vähentämiseksi eikä tilaa muille kielille tehty opiskelijan kurssivaatimuksiin pakollisten ruotsinkurssien jäädessä edelleen pakollisiksi.

3. Jos oppilas ei kykene opiskelemaan sekä ruotsia että venäjää, tuskin hän selviää edes pelkästä venäjästä.

Miksi olisi näin? Halu opiskella toisena kielenä venäjää ruotsin sijaan, ei tee opiskelijasta heikkoa kieltenopiskelijaa, ainoastaan takaa, että ruotsiin muuten käytetty aika ja voiimat voidaan kohdistaa venäjään ja näin vaikeammastakin kielestä tulee kohtuullisempi opiskeltava. - Sitä paitsi venäjän sijaan voi valita myös vaikka espanjan.

4. Virkapakkoruotsin takia ruotsiton opiskelija sulkee itseltään ovia.

Virkalakkoruotsi (tutkintoihin 1978 - 2000) ja virkamiesten kielitaitolaki (2004) ovat viritelmiä, joilla jälkikäteen on yritetty tehdä pakkoruotsista luopuminen vaikeaksi. Ne eivät ole luonnonlakeja, vaan virheellisinä korjattavissa ja ainakin vapautukset taattavissa kokeiluun osallistuville.

Kielivalinnoilla avataan aina eri ovia. Kun luetaan saksaa, avataan ovi saksankieliseen maailmaan, muita ovia ei sillä erityisesti lukita. Ainoastaan englanti toimii yleisavaimena moniin oviin.

5. Jos suomalainen ei läpi elämänsä ponnistele suru-kaksikielisyyden saavuttamiseksi tai ainakin opiskele läpi koulupolun suru-kaksikielisyyden mahdollisuuden ylläpitämiseksi, tässä on jotain erityisen surullista.

Tällainen kokemus täytyy pystyä perustelemaan ja välittämään tavalla, joka saa ihmiset valitsemaan ruotsin omasta tahdostaan. Suomalaiset ovat fiksua ja koulutettua kansaa. He pystyvät arvioimaan itse, onko ruotsilla heille sellainen merkitys kuin sillä on näille leideille. Ruotsin voi, helppona kielenä, jopa opiskella pienellä intensiivikurssila vasta aikuisena, jos kokemus suru-kaksikielisyyden välttämättömyydestä myöhemmin elämässä avautuu.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Sannikan & Ukkolan toimintaperiaate..

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 17.09.2018 15:25

Virkamiesura on takana ja voin vakuuttaa, että ruotsia en ole virassa ollessani tarvinnut kertaakaan!

Eli se siitä virkamiesruotsin tarpeellisuudesta!

Pakko- ja virkamiesruotsin tarpeellisuudesta olemme kaikki varmasti samaa mieltä, mutta miten saamme poliitikot hylkäämään säätiölahjoitukset ja kuuntelemaan suomenkielisiä virkamiehiä, koululaisia ja opiskelijoita. Miten ja missä saamme viestimme perille?

Vastaa Viestiin