Miksi pakkoruotsia täytyy vähätellä, silloinkin kun tunnetaan karu historia?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Miksi pakkoruotsia täytyy vähätellä, silloinkin kun tunnetaan karu historia?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.09.2018 10:14

Eräässä blogissa kuvataan pakkoruotsin 800-vuotista historiaa:
--- Kun Suomi vuonna 1809 liitettiin Venäjään ja sai laajan valtiollisen itsenäisyyden, oli suomen kieli edelleen syrjäytetyssä asemassa. Se oli kirjallisesti vähän viljeltyä ja kokonaan poissa virastoista, yliopistosta ja kouluista. --- Suomi liitettiin vuonna 1809 Venäjän keisarikuntaan, jonka suunnitelmiin sopi maan henkinenkin irrottaminen Ruotsista. Näin tarjoutui tilaisuus kansan suomenkielisen enemmistön sivistystason kohottamiseen. Suomen kielen asema vahvistettiin virallisesti vuoden 1863 kieliasetuksella (Aleksanteri II:n antama säädös), jonka mukaan suomesta piti tulla 20 vuoden kuluessa ruotsin rinnalla tasa-arvoinen virkakieli. --- Suomen itsenäistymisen (vuonna 1917) jälkeen hallitusmuodossa säädettiin (vuonna 1919), että Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Suomen kielen asema oli kuitenkin vahvistunut niin paljon, että kyse oli enemmänkin ruotsinkielisen kansanosan oikeuden takaamisesta. --- 2010-luvulla ruotsinkielisiä suomalaisista on noin 5 % ja he asuvat lähinnä rannikolla. Noin 600 vuotta Ruotsin vallan aikaa sekä 5 % väestöstä, näiden vuoksi Suomessa on ollut käsite "pakkoruotsi" vuodesta 1987 lähtien. Pakkoruotsi käsittää noin 40 vuotta, mutta suurempi taakka oli se 600 vuotta pakkoruotsia. Onko pakkoruotsi enää vain ruotsinkielisten joutsenlaulu? Koittaako joskus aika, jolloin Suomessa on vain virallisena kielenä suomi? --- Älä sure ruotsinkielinen, suomen kielikin tulee joskus haihtumaan pois...
https://epookkiblogi.blogspot.com/2018/ ... oriaa.html

Tässä on solmittu tutulla tavalla yhteen tietoisuus suomen kielen alistetusta historiasta JA nykyisen pakkoruotsin vähättely, myötäily ruotsinkielisten "oikeuksille" - ja suomen kielen häviämisen vääjäämättömyys, raamatullinen "kaikki on turhaa auringon alla", joten ei suomenkielisten asemalla nyt ole niin väliä, kunhan ne ruotsinkielisten oikeudet on turvattu.

Kirjoittaja ei halunne vähätellä suomen kielen merkitystä. Hän vain kantaa tätä meihin iskostettua alistuneisuutta pakkoruotsin ikuisuuden edessä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi pakkoruotsia täytyy vähätellä, silloinkin kun tunnetaan karu historia?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.09.2018 10:29

Kirjoitin blogiin:
Fakta, jota meillä ei saa sanoa ääneen on, ettei missään maailmassa ole pakkoruotsin kaltaista pienen vähemmistön pikkukieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon. Pakkoruotsia ei ole koskaan tarvittu (oikeasti, paperilla vaatimus on tehty tarkoituksella pakon varmistamiseksi 1970-80 lukujen taitterssa) eikä opittu, mutta sen opetusta on lujitettu kaiken aikaa. Koko tämän hetken "lisää kieliä" -opetussuunnitelmauudistus on laadittu vain pakkoruotsin turvaamiseksi.

Ja me annamme sen tapahtua, koska olemme tottuneet tähän ruotsin ylivaltaan, pidämme sivistyksenä sitä, että ymmärrämme olla vastustelematta, ymmärrämme olla vetämättä moukkatankeroivaa päällemme.

Luin jokin aika sitten koostetta itsenäisyyden ensimmäisten vuosikymmenien kieltenopetuksen historiasta ja se oli samaa horroria kuin tämä päiväkin:
- ruotsinkielisten opiskeluedellytykset oli paremmat
- suomenkielisten ruotsinopintoja yrittivät jotkut vähentää, mutta eniten oli kompromissimiehiä liikenteessä
- historialliset ja kulttuuriset syyt pakkoruotsille toistuivat, maamme oli "rakennettu ruotsiksi"
- ruotsinkieliset valittivat, että suomenkieliset vieraannutetaan Skandinaviasta ilman ruotsia
- suuret päivälehdet pidättäytyivät kirjoittamasta aiheesta

Sama vetkuttelu näyttää toimivan ikuisesti - ja aina tilaisuuden tullen vedetään komeasti tilannetta taaksepäin kuten peruskoulu-uudistuksen (1968) ja yliopistouudistusten (1978) kohdalla. Nyt on vastaava hetki: pakkoruotsia varhaistettiin; tunteja on lisätty monissa kunnissa, joissa lisätunnit tarvittaisiin maahanmuuttajien koulu- ja kotikielen opetukseen sekä valinnaisuuteen; yo-tutkinto palautetaan nyt kielipainotteisemmaksi, koska pojat eivät enää kirjoita ruotsia; virkamiesruotsin (mitään vastaavaa ei ole missään muualla maailmassa) vaativuutta lisätään ja se nivotaan opintoihin tavalla, joka entisestään vaikeuttaa kielissä heikkojen opintoja; medialta on kotuksen ohjeella kielletty jopa sanan "pakkoruotsi" käyttö, asiasta täytyy puhua kannustaen; säätiörahaa lipuu kaiken aikaa vaaleissa pakkoruotsia puolustaville, erilaisille yhdistyksille "kaksikielisyyden" tukemiseksi jne.

Olen ajatellut, että valistus voittaa aina. No ei tietenkään voita. Meillä ruotsinkielisten viivytystaistelu on voittanut kerta toisensa jälkeen. Ehkä meidän ei pitäisi suhtautua siihen niin alistuneesti.
Missään muualla ei asiasta tietenkään voikaan kirjoittaa.

Vastaa Viestiin