Kolme vuotta suomenopintoja Ahvenanmaalla eikä mitään opittu

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kolme vuotta suomenopintoja Ahvenanmaalla eikä mitään opittu

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.06.2018 09:25

Ahvenanmaa-sarjassa nyt suomen kielen opintojen heikosta vaikuttavuudesta:
Suomea voi opiskella Ahvenanmaalla valinnaisena aineena viidenneltä luokalta lähtien.

Koko ikänsä Ahvenanmaalla asunut Tom, 17, ei omien sanojensa mukaan ymmärrä lainkaan suomea, vaikka hän opiskeli suomea kolme vuotta. Myös hänen suomenkielinen äitinsä on yrittänyt kannustaa suomen opiskeluun.

---

Yläkoulussa suomea opiskelevien määrä on ollut laskussa. Viime vuonna reilu puolet yhdeksäsluokkalaisista opiskeli suomea.
https://m.iltalehti.fi/kotimaa/20180608 ... 9_u0.shtml

Kahta asiaa olisin tekstissä kaivannut:
- tunnustusta sille, etteivät useimmat opi vierasta kieltä ilman aitoa tarvetta ja mielekästä käyttöä;
- tunnustusta sille, että vaikka ahvenanmaalaisille suomi on keskimäärin tarpeen, mannermaalla ruotsi ei ole useimmille millään tavoin tarpeellinen...

Oppimisen ongelmat kuitattiin johtuvaksi myöhäisestä aloituksesta, liian teoreettisesta otteesta, tuntimäärän vähäisyydestä, opettajien vaihtuvuudesta. Tilanne vertautuu näin virheellisiin selityksiin mannermaan pakkoruotsituksen heikosta vaikuttavuudesta. Ei muisteta, että englantia noillakin raameilla opittaisiin hyvin.

Folktingetin "molempi parempi"-ohjeita kaksikielisyyden vaalimiseksi perheissä ei selvästikään jaeta, koska haastateltu, täysin suomea ymmärtämätön kaveri oli suomenkielisen äidin poika.

Jo aiemmin sarjassa oli todettu, ettei suomenkielinen koulu käy Ahvenanmaalla päinsä.

Nyt tuli vähän sellainen tunne, että ahvenanmaalaisia kiitellään oikeasta asenteesta, kun suomea sentään yritetään pitää tärkeänä valinnaiskielenä - vaikka heidän asenteensa kantaa kaikkia suomenruotsalaisuuden angsteja, antipatioita ja todellisuuspakoa.