Voiko konservatiivin ja liberaalin erottaa? (ketju keväältä 2018)

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Voiko konservatiivin ja liberaalin erottaa? (ketju keväältä 2018)

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.03.2018 07:05

Anu Kantola hesarissa efsii kysymystä, jolla erottaa konservatiivin ja liberaalin: hyväksytkö lapsen kurittamisen, Kaliforniassa ehkä toimii; mikä on mielestäsi hyvä perhe...
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005618946.html

Minusta ongelma on kuvitelmassa, että olisi konservatiiveja ja liberaaleja.

Konservatiivin ja liberaalin raja ei kulje ihmisten välillä vaan ihmisten sisällä.

On asioita, joihin yksilö suhtautuu konservatiivisesti: Esimerkiksi yhtä konservatiivista saattaa olla vaatia äitejä kotiin kuin vaatia lasten hoitovastuun jakamista - ohitetaan yksilöiden halu ja kyky valita itse. Konservatiivia voi myös olla halu säilyttää vanha kaunis kaupunkiarkkitehtuuri tai perinteiset juhlamenot, uusia varoen. Yhtä liberaalia saattaa olla aborttioikeuden puolustaminen kuin puolustaa terveydenhuoltohenkilökunnan oikeutta kieltäytyä omantunnonsyistä suorittamasta aborttia, ainakin tilanteissa, joissa äidin henki ei ole vaarassa.

Ehkä tarvittaisiin uusi nimike niille, jotka tunnistavat konservatiivin ja liberaalin itsessään? Konlibrealisti?
Viimeksi muokannut NRR, 25.08.2018 07:00. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Voiko konservatiivin ja liberaalin erottaa?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.03.2018 00:05

Kriittisiä kommentteja paljon, kun provoidaan niin provosoidutaan:
Jako kahteen taitaa tosiaan tehdä väkivaltaa todellisuudelle. Itsekin koen olevani konservatiivi joissakin suhteissa ja liberaali toisissa. Samoin tunnistan sekä kosmopoliittisuutta että nationalismia itsessäni. Olen myös vasemmistolainen sosiaalipolitiikassa, vihreä ympäristöpolitiikassa ja suhtaudun porvarillisen myönteisesti yrittäjyyteen.
Konservatiivi ja liberaali eivät ole vastapari. Otsikon kysymys on siis hölmö.

Aitoja vastapareja: konservatiivinen - progressiivinen; liberaali - autoritaarinen.
Entä onko kysymyksessä myös hyvä-paha tai oikea-väärä -akselia? Ovatko molemmat (liberaalit ja konservatiivit) yhtä hyviä, vai onko toinen oikeassa ja toinen väärässä?
Mielestäni suurin kolumniin liittyvä kysymys ei liity liberaalien ja konservatiivien erottamiseen, vaan siihen, miten näin epämääräisiä juttuja kirjoittava henkilö voi olla valtiotieteellisen tiedekunnan professori?

Pohdittiin myös perinteistä leimaamista, sitä myötäillen
Nykyaikaisen konservatismin peruspilareita ovat tunnetusti:

1. Usko asioiden perustavaan, todelliseen ja muuttumattomaan olemukseen. Miehet ovat miehiä. Naiset ovat naisia. Suomessa puhutaan suomea. Sudet pitää ampua koska susi on petoeläin. Nämä asiat ovat totta, koska totta ne vain ovat.

2. Kaltevan pinnan argumentteina ilmenevä huoli siitä, että kaikille selvien ja ilmeisten perustotuuksien horjuttaminen johtaa lopulta perikatoon. Suomalaisessa konservatismissa tällainen huoli projisoidaan tyypillisesti Ruotsiin.

3. Vakaa käsitys siitä, että selvien ja yksinkertaisten perustotuuksien horjuttamisen taustalla on maailmanlaajuinen salaliitto, jonka kantavina voimina ovat joko feministit, kulttuurimarxilaiset, postmodernistit, suvaitsevisto, puunhalaajat, liberaali eliitti, EU tai nämä kaikki yhdessä.
Ja sitä kritisoiden
Jossain vaalikoneluokittelussahan oli konservativismiksi määritelty se, että vastustaa pakkoruotsia ja liberaaliksi se, että kannattaa pakkoruotsia. Tällainen pakko on kuitenkin aivan selvästi päinvastoin tyypillisen liberalismin määritelmälle.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Voiko konservatiivin ja liberaalin erottaa? (ketju keväältä 2018)

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.08.2018 07:01

Nyt EVA on osallistunut tutkimuksellaan keskusteluun otsikolla "Vihreiden ja perussuomalaisten äänestäjät ovat lähes yhtä liberaaleja, mutta eri syistä".
https://www.eva.fi/blog/2018/08/24/vihr ... ri-syista/

Liberaali voi siis olla nyt virallisesti eri tavoin, kiitos EVA ja edelleen terveiset Kantolalle.

Liberaalein puolue tutkimuksen mukaan on - tadaa - RKP! Näin muka on, koska mikään vapausmittari ei sisällä kielivapautta. Tätä ja tutkimusta muutenkin ruotii blogissaan Jaska:
https://blogit.kansalainen.fi/evan-tutk ... nenlaista/

Koska mitään pakkoruotsin kaltaista ei muualla ole, eikä täällä pakkoruotsista voi leimautumatta puhua, liberaalisuuskäsite on vinoutunut.

EVA:n selvityksessä hahmoteltiin neljä vapauden ulottuvuutta, joihin eri väestöryhmät suhtautuvat eri tavoin. Nämä ovat sananvapaus, identiteetin vapaus, talouden vapaus ja vapaus holhouksesta. Kielivapaus liittyy oleellisesti näihin kaikkiin: kyse on
1) kielellisestä, koulutuksellisesta ja kansallisesta identiteetistä ja erilaisuuden kunnioittamisesta, johon useimmille tarpeettomat pakkokielet eivät kuulu,
2) vapaudesta holhouksesta kielivalinnoissa ja koulutuksen painotuksissa,
3) vapaudesta nostaa pakkokielien ongelmallisuus esiin ilman leimautumista moukkatankeroksi tai vähemmistövihamieliseksi,
4) poliittisen päätöksenteon eettisyyden suojelusta vauraiden vaalirahoittajien ja talouden verkostojen paineessa.

Miten kielivapaus ja koulutuksellinen tasa-arvo ilman kielipainotusta saadaan nostettua esiin oleellisena vapauden kunnioituksen komponenttina?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Voiko konservatiivin ja liberaalin erottaa? (ketju keväältä 2018)

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.08.2018 07:24

EVA:n tutkimuksessa käsitteet määriteltiin näin:

Liberalismin ytimessä on usko siihen, että jokainen tietää parhaiten itse, mikä hänelle on parhaaksi. Yksilön vapauksien vaaliminen johtaa myös koko yhteiskunnan edistykseen ja menestykseen. Politiikassa liberaalit ajattelevat, että vallan hajauttaminen on sen keskittämistä järkevämpää. Taloudessa liberaalit uskovat vapaisiin markkinoihin sääntelyn ja suunnittelun sijaan.

Konservatiivit lähtevät siitä, että ihminen on erehtyväinen. Siksi kannustimet, ohjaus, säännöt ja apu ovat tarpeen. Konservatiivit nojaavat perusarvoihin ja vakaisiin instituutioihin. Politiikassa konservatiivit korostavat jatkuvuutta, lakia ja järjestystä. Konservatiivisen talouskäsityksen mukaan markkinat tarvitsevat sääntelyä toimiakseen: Ne ovat hyvä renki, mutta huono isäntä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Voiko konservatiivin ja liberaalin erottaa? (ketju keväältä 2018)

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.08.2018 08:34

Oliko EVA:n analyysin kärki varhaisessa vaalijulistuksessa, jossa RKP on liberaalein kaikista ja vasemmisto leimataan konservatiiveiksi?

Nähdäkseni Yhdysvalloissa nimenomaan konservatiivit vastustavat yhteiskunnan säätelyä markkinoista, joten Atlantin eri puolilla taitaa määritelmillä olla eri sisältö.

Tutkijat eivät ole voineet olla vapaita valitessaan mittareitaan, muuten kaikkein voimakkaimmin muita identiteettipoliittisilla vaatimuksillaan ja vanhan eliitin varallisuudella kurittava puolue ei voisi olla ykkönen liberaaliudessa!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Voiko konservatiivin ja liberaalin erottaa? (ketju keväältä 2018)

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.08.2018 09:02

Tutkimuksessa todetaan:
Suomalaisilta löytyy myös halua rajoittaa joitakin vapauksia, joskin nämä äänet jäävät vaimeammiksi kuin toiveet lisävapauksista. Näitä vastauksia tulkittaessa on tärkeää huomioida, että vaatimus jonkin vapauden rajoittamisesta on kannanottona erityyppinen kuin esimerkiksi vapauden lisäämisen esittäminen.

Näin siksi, että valtaenemmistölle vapaus on oletusarvo. Jonkin vapauden rajoittaminen edellyttää, että se on tarpeen muiden vapauksien suojelemiseksi. Vaatimus vapauden rajoittamisesta pitää siis sisällään epäilyksen siitä, että vapauden mukanaan tuomaa vastuuta ei kyetä (tai ole kyetty) kantamaan. Juuri tästä syystä vapauden rajoittamisvaateet kohdistuvat yleensä muihin, ei niinkään itseen.
Pakkoruotsikeskusteluun on saatava tämä peruslähtökohta: Useimmille turhat pakolliset kieliopinnot alakoulusta yliopistoon ovat velvoite, rajoite ja este. On eri asia vaatia omalle lapselle oikeutta valinnaisiin kieliopintoihin kuin kaikkien muitten lapsille pakkokieliä.

Vastaa Viestiin