Valtaoja: englanti tarpeen, ydinosaamiseen ei muita kieliä

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9814
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Valtaoja: englanti tarpeen, ydinosaamiseen ei muita kieliä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.12.2017 10:45

Tässä Valtaojalta Turun Sanomien kolumnissa 27.12.2017 kaikki oleellinen kritiikki vasta ilmestynyttä kansallisen kielistrategian uutta versiota kohtaan (selvitys Suomen kielivarannosta 2017):
Monipuolinen kielitaito on aarre, mutta niin on moni muukin taito. Valitettavasti mikään osaaminen ei tule itsestään, vaan vaatii kovaa työtä ja aikaa – joka on aina pois jostain muusta.

--- todellisuudessa laajan kielitaidon merkitys vaikkapa työelämässä on lähes olematon.

Tehdäänpä pieni gallup. Kuinka usein käytät ruotsia --- paljonko olet tarvinnut saksaa, ranskaa, tai jotain muuta koulussa oppimaasi kieltä?

Entäpä sama kysymys englannin kielestä? No niin, sitähän minäkin. Tätä kysymystä ei vain koskaan esitetä, koska kansan antama omaan kokemukseen perustuva vastaus olisi niin kovin poliittisesti epäkorrekti. ----

Turun yliopiston vararehtori --- Pyykkö --- Selvitys Suomen kielivarannon tilasta ja tasosta.

Keskeisin suositus on, että kouluissa aletaan ensimmäisenä vieraana kielenä opettaa jotain muuta kuin englantia. Ja jos tämä katastrofi ei vielä riitä, niin kaikissa yliopistotutkinnoissa tulisi alkaa vaatia vähintään kahden vieraan kielen taidon osoittamista. Uudistuksen hinnaksi arvioidaan viisikymmentä miljoonaa vuodessa.

On tietoja ja taitoja, jotka jokaisen olisi pakko osata
. Luku- ja kirjoitustaito, oma äidinkieli, filosofian opettama ajattelun taito, matematiikka, ja perustiedot ympäröivästä todellisuudesta – ihmisen historiasta biologiaan, fysiikkaan, yhteiskuntaoppiin ja muihin maailman ymmärtämisen aakkosiin. Niin, ja englannin kieli, tuo yleismaailmallisen kommunikoinnin kieli.

Tuohon ydinosaamiseen eivät ruotsi ja muut kielet kuulu eivätkä mahdu.


--- kauanko kestää, ennen kuin korvissamme on pieni kuuloke, joka simultaanitulkkaa paremmin kuin mihin itse pystymme? Googlehan jo lupailee tällaisia kauppoihin. Kukaan ei voi oppia kaikkia kieliä, mutta parinkymmenen vuoden sisään meillä kaikilla on kyky kommunikoida kaikilla kielillä.
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/3 ... ito?sivu=1

NRR
Viestit: 9814
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Valtaoja: englanti tarpeen, ydinosaamiseen ei muita kiel

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 31.12.2017 09:15

Tämä Valtaojan teksti on sekä rehellisen älykäs että vastaa tavallisten perheiden toiveita, oli perheessä sitten norminuoria, monikielisiä, dysleksikkoja tai kielistä innostuneita.

Tämän lähtökohdan soisi nousevan kielikeskustelun pääteemaksi: Lähdetään siitä, mitä nuoret oikeasti toivovat ja tarvitsevat! Ei liturgiaa eikä muka-sivistystä. Jokaiselle taipumustensa mukaan vahvaa ydinosaamista.

NRR
Viestit: 9814
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Valtaoja: englanti tarpeen, ydinosaamiseen ei muita kieliä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.06.2018 19:21

Valtaojan teksti sopisi sellaisenaan Vapaan kielivalinnan tavoiteohjelmaksi:
Ydintaidot pitäisi määritellä keskittyen oleelliseen: "On tietoja ja taitoja, jotka jokaisen olisi pakko osata. Luku- ja kirjoitustaito, oma äidinkieli, filosofian opettama ajattelun taito, matematiikka, ja perustiedot ympäröivästä todellisuudesta – ihmisen historiasta biologiaan, fysiikkaan, yhteiskuntaoppiin ja muihin maailman ymmärtämisen aakkosiin. Niin, ja englannin kieli, tuo yleismaailmallisen kommunikoinnin kieli."

Tämä oli professori Valtaojan näkemys. Hän lisäsi vielä: "Tuohon ydinosaamiseen eivät ruotsi ja muut kielet kuulu eivätkä mahdu." - Meillä ollaan suunnittelemassa peruskoulun alaluokille kolmea pakollista vierasta kieltä, vieläpä niin, ettei ensimmäinen kieli olisi englanti.
Onko yhdistys riittävän pueluepoliittisesti sitoutumaton, jotta se voisi pyytää Valtaojaa vaikuttajahahmoksi mukaan?

Vastaa Viestiin