Pojat ja pakkoruotsi 1911 (Väisälän tiedemiesveljekset)

Täällä voi käsitellä kielipolitiikan historiaa ja taustoja tapahtumille.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9832
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pojat ja pakkoruotsi 1911 (Väisälän tiedemiesveljekset)

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 09.12.2017 12:19

Pojat ovat aina joutuneet vaikeuksiin ruotsin takia:
Kansallisarkiston asiakirjoja on digitoitu sähköiseen muotoon paljon, mutta työ on hidasta. --- Asiakirjamäärä lasketaan käsittääkseni miljardeissa. Jukka Hokkanen

Arkistojen uumenista voi löytää mielenkiintoisia tarinoita menneestä. Esimerkiksi Kansallisarkiston Joensuun arkistosta löytyy Joensuun lyseon lukion mustia kirjoja eli rangaistuskirjoja. Vuoden 1911 rangaistuskirjasta löytyy myös tunnettu joensuulainen tiedemies, Kalle Väisälä.

Kontiolahden Utrassa (nyk. Joensuun Utra) 1800-luvun lopulla syntyneet Väisälän kolme veljestä ovat niittäneet mainetta tähtitieteilijänä sekä meteorologian ja matematiikan professoreina. Tiedemiesveljekset kävivät Joensuun lyseon lukiota.

– Tässä lukee, että Väisälä on saanut 10 tuntia karsseria eli kansankielellä sanottuna putkaa jatkuneesta törkeästä käytöksestä. Veljesten elämäkertakirja kertoo, että kyseessä on Kalle Väisälä, ylitarkastaja Jukka Hokkanen avaa rangaistuskirjan tekstiä.

Kova rangaistus pakkoruotsin vastustamisesta

Karsseri oli yksi kovimmista rangaistuksista koulussa. Hokkasen mukaan rangaistus suoritettiin pienessä kopissa yksin istuen. Rangaistuksen taustalla oli veljesten vahva suomenmielisyys. Vuosi oli 1911.

– Tietämän mukaan ruotsin opettajaan on kohdistunut tällaista röyhkeää käytöstä, niin kuin tuossa mustassa kirjassa asia ilmaistaan. Eli on vastustettu sitä ruotsin kielen opiskelua jo siihen aikaan...