Ruotsi varaa koulutuspaikkansa omilleen

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1186
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Ruotsi varaa koulutuspaikkansa omilleen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 27.04.2017 00:29

Suomenruotsalaisten lääketieteen opiskelu Ruotsissa on vaikeutunut ratkaisevasti. Tähän asti on ruotsinkielisistä kouluista saaduilla hyvillä arvosanoilla päässyt Ruotsiin mm. lääketiedettä opiskelemaan ja sinne on menty, koska Suomen pääsykoejärjestelmä on armotta paljastanut tasoerot.
Syyskuussa 2016 näytti vielä hyvältä.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6513418
Suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden yhdistyksen eli Suomalaiset medisiinarit Ruotsissa ry:n puheenjohtaja Masi Koskinen sanoo Sisuradiolle, että yksi syistä lienee se, että suomalainen ylioppilastodistus on nyt kovassa huudossa Ruotsissa, eikä pääsykokeita vaadita kuten Suomessa.
Kyllä se yleisin syy on pääsykokeiden välttäminen.

Miro Torola, toisen vuoden lääketieteenopiskelija Göteborgista
Olisikohan käynyt niin, että käytäntö on kuitenkin osoittanut nämä arvosanat katteettomiksi?
Helmikuun lopulla 2017 olikin jo toinen ääni kellossa.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6636433
Vuoden alusta voimaan astuneen muutoksen seurauksena suomalaisten lukioarvosanojen vertailuarvo ruotsalaisiin nähden laskee. Yliopisto- ja korkeakoululautakunnan mukaan suomalaiset ovat lähivuosina vieneet "suhteettoman suuren osan" esimerkiksi lääketieteellisten tiedekuntien aloituspaikoista.
Todistuksen keskiarvon pitää olla melkein 10 ja ylioppilaskirjoituksista kirjoittaa melkein pelkkiä laudatureja, jos haluaa olla varma, että saa opiskelupaikan Ruotsista.

Lotta Skåtar, abiturientti
Onhan Suomessa toki pääsykokeiden takana ruotsinkielisille kiintiönsä, mutta niitä ei kaikkina vuosina ole edes saatu täytettyä.

NRR
Viestit: 7678
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ruotsi varaa koulutuspaikkansa omilleen

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.06.2017 12:51

Ot

Ruotsiin ei pääse kovin helposti myöskään suomenkielisestä koulusta vaikka tätä on pidetty jopa pakkoruotsin perusteena.

Sen sijaan Saksaan pääsisi:
Kielitaito lienee todennäköisin syy, miksi Saksa ei ole suomalaisille nykyistä suositumpi opiskelumaa. Useimpiin korkeakouluihin pääsee nimittäin suoraan suomalaisella ylioppilastodistuksella.

Pääsykokeita ja lisävaatimuksia on joillekin erikoisaloille. Kielitaito pitää osoittaa kielikokeella. Hakijalla pitää olla hyväksytty arvosana äidinkielessä ja kolmessa muussa aineessa.

Saksan Suomen-suurlähetystön mukaan Saksa varautuu siihen, että maan suosio opiskelumaana kasvaa lähivuosina, kun Britannia lähtee EU:sta. EU-ero tarkoittaa Britanniassa opiskeleville näillä näkymin nykyistä huomattavasti korkeampia lukukausimaksuja.

TÄRKEIN ero suomalaiseen ylioppilastutkintoon on, että Saksassa valinnaisuutta on vähemmän. Jokaisen on pakko suorittaa ylioppilaskoe äidinkielestä, matematiikasta, yhdestä vieraasta kielestä ja luonnontieteistä.

---

Suomalaisten suosituin opiskelukaupunki on suurlähetystön mukaan Berliini. Myös esimerkiksi Freiburgissa, Tübingenissä, Passaussa ja Münchenissä opiskelee paljon suomalaisia.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005261256.html

Hillevi Henanen
Viestit: 1186
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsi varaa koulutuspaikkansa omilleen

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 17.08.2017 23:15

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/08/ ... te]Willman skulle gärna se att Norden hade en gemensam utbildningsmarknad där studerandena hade möjlighet att röra sig mellan länderna så mycket som möjligt.

- Det är väldigt tråkigt att man går mot en utveckling där man vill stänga in sina egna studenter i sitt eget land. Om vi ska ha ett starkt Norden i framtiden så måste länderna samarbeta mycket mera och då är gemensam utbildning av högsta prioritet.

Willman näkisi mielellään että Nordenissa olisi yhteiset koulutusmarkkinat joilla opiskelijoilla olisi mahdollisuus liikkua maiden välillä niin paljon kuin mahdollista.

-On erittäin ikävää, että kehitys kulkee siihen suuntaan, että halutaan sulkea omat opiskelijat omaan maahansa. Jos haluamme vahvan Nordenin tulevaisuudessa, täytyy maiden tehdä paljon enemmän yhteistyötä ja silloin on yhteisen koulutuksen oltava tärkeysjärjestyksessä korkeimmalla.
[/quote]

Mitähän sellaista pientä kansanryhmää, joka katsoo olevansa itseoikeutettu noukkimaan rusinat kaikkien muiden pullista, tämä ennen kaikkea suosisi?
Nordeniin meidän suruilla on vahva usko. Oikeille ruotsalaisille sillä ei ole juurikaan merkitystä.

Tässä yhden sellaisen kommentti:
Av vilken anledning skall Sverige vara det land som finnar i allmänhet och finlandssvenskar i synnerhet alltid tror sig kunna utnyttja? Sverige är ett långt generösare land att leva i än Finland men har absolut ingen skyldighet att ta hand om finska studenter. Mycket bra att man ändrat systemet. Låt dem konkurrera och betala för sig! Detta borde gälla även ålänningar som länge åkt snålskjuts.

Mistä syystä Ruotsin pitää olla se maa, jota suomalaiset yleensäkin, ja erityisesti suomenruotsalaiset, luulevat aina voivansa käyttää hyväkseen? Ruotsi on paljon avokätisempi maa elää kuin Suomi, mutta sillä ei ehdottomasti ole mitään velvollisuutta huolehtia suomalaisista opiskelijoista. Oikein hyvä, että käytäntöä on muutettu. Antaa heidän kilpailla ja maksaa omat kulunsa. Tämän pitäisi koskea myös ahvenenmaalaisia jotka ovat pitkään olleet vapaamatkustajina.

Vastaa Viestiin