Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.09.2014 06:46

Uuden opetussuunnitelman myötä siis Raaseporissa kaikki suomenkielisten koulujen kävijät, myös erityisoppilaat ja maahanmuuttajat, aloittavat ruotsilla A1-kielenä. Englannin voi (toivottavasti) valita kolmannella tai neljännellä A2-kielenä, toki viimeistään kuudennella.

Kieliohjelman muutoksesta on tehty myös kysely koululaisten vanhemmille. Suurin osa suomenkielisten lasten vanhemmista kannatti englannin opetusta pitkänä kielenä ja ruotsinkielisten lasten vanhemmat suomea. Koulukohtaisia tuloksia ei julkaista, eikä kysely vaikuttanut alkuperäiseen muutosehdotukseen. Ratkaisu hämmästyttää Mustion koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Koivusta.

- No vähän sellainen huvittunut mieliala on koko tästä hommasta. Meidän yhdistyksessä ollaan kyllä kovasti sitä mieltä, että vanhempien toiveet pitäisi ottaa huomioon ja varsinkin kunnioittaa niitä jo aikaisemmin tehtyjä valintoja.


http://yle.fi/uutiset/raasepori_suosii_ ... f=leiki-uu

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 25.09.2014 09:14

Raasepori yrittää tehdä aikamatkan menneisyyteen. Suomenkielisten vanhempien ja suomenkielisten koululaisten mielipiteille ei anneta mitään arvoa. Raaseporin rkp toimii kuin vanhan ajan patruuna: päätökset sanellaan ylhäältä käsin. Elämme kuitenkin 2000-lukua ja itsemääräämisoikeus on yksi tärkeimmistä arvoista. Tästä ei voi hyvää seurata.

Nyt pitäisi saada tietoa paikallisten suomenkielisten ihmisten tunnoista kunnassa. Mitä ihmiset ajattelevat, mitä he aikovat tehdä.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 25.09.2014 09:35

Kommentoin tätä tuolla toisessa ketjussa, mutta siirsin nyt tänne.

Olen tässä nyt vuorokauden verran opetellut sopeutumaan siihen, että Suomi ei ole suomenkielinen maa, ja että täällä pystyy ihan hyvin elämään osaamatta suomea.

Ylen uutiset puolestaan kertoo Raaseporin tilanteesta - ilman kommentointimahdollisuutta.
http://yle.fi/uutiset/raasepori_suosii_ ... an/7487120

Kiilan koulun rehtori:
Kiilan koulussa on runsaasti maahanmuuttajia ja varsinkin heille usean vieraan kielen opetteleminen yhtä aikaa voi olla hankalaa.

- Jos otetaan huomioon maahanmuuttajat, niin varmasti ruotsin kieli ei ole helppo heti ensimmäiseltä luokalta lähtien kun pitää opetella myös suomen kieli. Jos ajatellaan taas ruotsinkielisellä puolella englantia, sitä toista kieltä, niin se on heille helppo jo sen oman kielen takia. Suomenkielisille taas molemmat kielet ovat todella täysin vieraita, Jyrkkänen pyörittelee.
Suomenkielisten koulujen oppilaista tehdään tämän kokeilun maksajia. Suomea kotikielenä puhuvien lasten tilanne vaikeutuu huomattavasti, mutta maahanmuuttajalasten tilanne se vasta kamala on. Kaksi vierasta kieltä ekaluokkalaiselle!!! Yritän nyt säilyttää suhteellisuudentajuni ja ajatella, että ne jotka eivät selviä tästä on vain laskettava, ei toki uhreiksi, vaan esim. tilastotappioiksi.

Ongelmat eivät ainakaan vähene sitten, kun he rupeavat hakeutumaan jatkokoulutukseen, ja joutuvat kilpailemaan opiskelupaikoista vuosia pidempää englantia lukeneiden ikätovereidensa kanssa. Toisaalta, Raaseporissakin tarvitaan henkilöstöä alemman koulutuksen palveluammatteihin, ja niihin riittänee vähän heikompikin englanti.

Raaseporin päättäjien kunniaksi täytyy mainita, että tätä päätöstä ei ole tehty kysymättä ensin vanhempien mielipidettä.
Kieliohjelman muutoksesta on tehty myös kysely koululaisten vanhemmille. Suurin osa suomenkielisten lasten vanhemmista kannatti englannin opetusta pitkänä kielenä ja ruotsinkielisten lasten vanhemmat suomea. Koulukohtaisia tuloksia ei julkaista, eikä kysely vaikuttanut alkuperäiseen muutosehdotukseen.
Suomenkielisten kannattaisi kyllä ottaa mallia ruotsinkielisistä suhtautumisessaan toiseen kotimaiseen. He tajuavat paremmin kuin suomenkieliset toisenkin kotimaisten välttämättömyyden. ;)
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 25.09.2014 09:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 25.09.2014 09:44

Vähän asian vierestä..
Tämä mielipidemuokkaus! Huoh!

Esimerkiksi Fiskarin (Pohja) suomenkielisellä koululla on kokoonnuttu ahkerasti. Tosin alue on vihreämpi kuin Helsingin Kallio ja alueella asuu sellaisia, joiden mielestä on hienoa osata ruotsia, ainakin niinä päivinä, jolloin apuraha pakkautuu pankkitilille.

Haluavatko nämä vanhemmat, joista monet ns. ulkomaalaisia, etteivät heidän lapsensa opi englantia kouluissa, on jo vähän kinkkinen juttu.
Kolhoosielämän tapaisessa yhteisössä voi sitten aina joku vanhempi opettaa englantia, ja toinen ompelemaan.

Yleensä ottaen Raaseporin valtavalla alueella Tammisaari on ottanut ohjat ja ajatteleminen on kielletty.

Jaska
Viestit: 1119
Liittynyt: 27.02.2011 15:43
Viesti:

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Jaska » 25.09.2014 14:09

Toivoisin, että Raaseporin suomenkieliset äänestäisivät jaloillaan ja Hiaceillaan! Muuttaisivat suurin joukoin sellaisiin kuntiin, joissa saa valita A1-englannin, niin eiköhän kunnanvaltuustokin palaa järkiinsä.

Raaseporihan ei ole ruotsinkielinen kunta vaan kaksikielinen kunta, joten siellä jokapäiväisessä yhteiskunnassa voi toimia myös suomeksi. Siksi edes yhteiskunnallinen pakkoruotsi ei ole perusteltu suomenkielisille.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.09.2014 18:33

Millä tavoin Raaseporin RKP-johdon perusteet pakkoA1-ruotsille eroavat tästä 55 vuoden takaisesta lähtökohdasta?
Suunnitelma 55 vuoden takaa: Kouluhallituksen ruotsinkielisen osaston päällikkö "Gösta Cavonius ymmärsi, että mahdollisuus ottaa vain englanti, heikentäisi ruotsin kielen asemaa maassa. Hän esitti oman varauksensa (1959), missä hän katsoo, että ruotsi maan toisena kansalliskielenä tulisi nostaa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomenkielisissä kouluissa."
http://www.magma.fi/images/stories/repo ... enskan.pdf
Näin paikallispoliitikon blogissa:
Raaseporin suomenkielisiin kouluihin ajetaan RKP:n johdolla (Filip Björklöf & Tina Nykänen, EU 26.6.) kieliohjelmaa, jossa kaikilla olisi ensimmäisellä luokalla pakollinen A1-ruotsi. ---
Ohjelmaa yritetään tukea tilastoilla: Koska A1-ruotsin lukijoista 90% ottaa A2-englannin, mutta A1-englannin lukijoista vain 40% valitsee A2-ruotsin, osoittaa tämä Björklöfin mukaan, että aikainen ruotsin opiskelu olisi erityisen hyväksi kielitaidon kasvattamiselle. Johtopäätös on kuitenkin virheellinen. Totuudenmukaisempi johtopäätös on, että 60% valintamahdollisuuden omanneista ei halunnut valita A2-ruotsia.---
ainut - ja täysin käsittämätön - argumentti näyttää olevan muotoa: koska [A1-englannin lukijoista] A2-ruotsin valitsee vain 40%, tulee ruotsista tehdä kaikille pakollinen A1-kieli!
--- Björklöf esittää, että kaksikielisessä ympäristössä on tärkeää ymmärtää toisiaan --- tulisi myös ymmärtää laajemmin erilaisia tarpeita eikä keskittyä vain ruotsinkielen asemaan.
http://miikkasoivio-politiikka.blogspot ... lmaan.html

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 25.09.2014 20:23

Suunnitelma 55 vuoden takaa: Kouluhallituksen ruotsinkielisen osaston päällikkö "Gösta Cavonius ymmärsi, että mahdollisuus ottaa vain englanti, heikentäisi ruotsin kielen asemaa maassa. Hän esitti oman varauksensa (1959), missä hän katsoo, että ruotsi maan toisena kansalliskielenä tulisi nostaa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomenkielisissä kouluissa."
Ymmärrän tämän kyllä hyvin, mutta tämä on jotenkin isompi statuskysymys... epäilemättä englanti on heikentänyt ruotsin "asemaa" vaikkapa minun kohdallani. Silti luin sen ihan menestyksekkäästi -- pitkäksi kieleksi en olisi sitä tullut ottaneeksi, mieluummin ehkä jonkin toisen jota pitää oikeasti lukea vähän pidempään.

Mutta kun maailma oikeasti on nyt jotain muuta kuin vuonna 1959. Ruotsi ei (vielä) sellainen alueellinen suurvaltakieli kuin miksi sitä yritetään palauttaa, ja englanniksi nyt vaan ihan oikeasti voi hoitaa asioita Suomen rajojen ulkopuolelle. Se että yritetään epätoivoisesti kampittaa englantia ja survoa ruotsia tilalle mahdollisimman nuorille lapsille tekee oikeasti hallaa, koska en todellakaan usko että ruotsi on mikään erityinen "asennekasvattaja" kieltenopiskelun suhteen. Kieliä kun mielestäni saa myös olla lukematta, mutta tämä on jotenkin ihan vieras ajatus tyypeille jotka ovat liian "humanisteja" suuntautumiseltaan...

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 25.09.2014 20:48

Liittyy äänestyksiin, joiden tuloksia ei tulla noudattamaan.

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/09/2 ... och-finska

Ja tänään 25.9.2014 keskustelu käy pakkomatematiikan ympärillä. Olenhan varoittanut, että ruotsinkieli tyhmentää ihmisiä ;)

Ja vielä toinen linkki http://svenska.yle.fi/artikel/2014/05/0 ... an-i-ettan

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.09.2014 21:08

Kiitos Hannu Jussi linkistä!
Jaska kirjoitti:Toivoisin, että Raaseporin suomenkieliset äänestäisivät jaloillaan ja Hiaceillaan!
Näin kommentoi eräs Svenska Ylessä:
Rkp sai tahtonsa läpi, ja tuttuun tapaan ruotsinkieliset demarit peesasivat "emopuoluettaan".

Päätös ei haittaa Tammisaarta vaan Karjaata ja Pohjaa ja murentaa niiden asemaa kiinnostavina muuttokohteina.

Seuraus on pitkällä aikavälillä selvä, suomenkielisten määrä laskee ja täten myös suomenkielisten oppilaiden määrä ja tästä seuraa tietty jo kauan esillä ollut haave lakkauttaa suomenkielisiä kouluja ja tämä taas vähentää entisestään suomenkielisten muuttohaluja alueelle ja lisää alueelta muuttoa parempien koulujen perässä ja kierre vaan jatkuu ja jatkuu....

Lopulta RKP saavuttaa tavoitteensa eli suomenkielisten määrän jyrkän laskun Raaseporissa.

Case closed!

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 25.09.2014 21:44

NRR laitoin toisenkin linkin, mutta taitaa olla samat keskustelijat.
Yksi heistä on joka ikisessä ketjussa ja kertoo sen minä minä minä tarinan, joka onneksi aina vaihtelee . . . muutenhan siihen kyllästyisi.

Tulipa tässä mieleeni sellainen seikka, että Raaseporin linna joka on Tammisaaresta katsoen melkein Helsingissä.. oli aikoinaan meren ympäröimä. Silloin n. 1400, meri oli yli 60 metriä korkeammalla, ja kaikki he, jotka nyt väittävät että heillä on kotiseutuoikeus alueeseen, ovat joko hylkeiden tai delfiinien jälkeläisiä ;)

Hansa
Viestit: 346
Liittynyt: 21.02.2013 11:57

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Hansa » 25.09.2014 21:52

Ihmettelen, mistä otetaan resurssit tuohon ekaluokalta aloitettavaan ruotsin opiskeluun. Mitä opetetaan vähemmän, jotta ala-asteelle kaikkien lukujärjestykseen saadaan mahtumaan kaksi pitkää kieltä? Tuleeko kaikille lukujärjestykseen ylimääräisiä oppitunteja vai vähennetäänkö esim matematiikan opetusta? Maksaako kunta itse tuon ylimääräisen opetuksen vai saako se siihen rahaa valtiolta?

Entä koululaisten tasavertaisuus? Miksi joillekin koululaisille annetaan käyttöön isompi potti resursseja, kun heidän vanhempansa tai kuntansa on keksinyt, että jotain oppiainetta pitää alkaa opiskella ylimääräisiä kursseja?
Eikö vastaava määrä resursseja pidä jakaa myös muille, kun he haluavat opiskella jotain muuta vaihtoehtoa? Tasavertaisuuden vuoksi pitää kuunnella myös muiden toiveita.

Miten velkaantuva kunta tai valtio pystyy tuon rahoittamaan?

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 25.09.2014 22:02

Hansa

Resurssien puutteessa (raha) jätetään englanti pois. Tässähän on taka-ajatuksena saada ruotsi takaisin pakolliseksi kirjoitettavaksi kieleksi, siis A1.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 25.09.2014 22:21

Eräs ystäväni kirjoittaa näin Raaseporin tilanteesta:

"
On suurta törkeyttä vedota "demokratiaan"/"kansan ääneen" asioissa, joissa on ensisijaisesti huomioitava faktana se oppimisedellytysten variaatio, joka vallitsee peruskoulunsa aloittavan ikäluokan parissa.

Koska ratkaisu on jo Raaseporin sivistyslautakunnassa tehty, on todettava, että tällä vain lisätään eriarvoisuutta ja erityisesti eriasteisista oppimisvaikeuksista kärsivien oppilaiden yhä varhaisempaa syrjäytymistä.

On kamalaa, miten pienistä lapsista tehdään puhtaasti kielipoliittisten ambitioiden uhreja."

Jaska
Viestit: 1119
Liittynyt: 27.02.2011 15:43
Viesti:

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Jaska » 26.09.2014 00:21

Raaseporin malli on kyllä omituinen. Kuntahan on kaksikielinen, jolloin riittää että osaa suomea TAI ruotsia. Mitä järkeä siis on pakottaa kaikki opettelemaan molempia?!

Jos kyseessä olisi yksikielinen kunta, silloinkin riittäisi, että toinen kieliryhmä opettelisi kielen - sen, jolla kunnassa asioidaan.

Miksi siis Raaseporia kohdellaan kuin se olisi nollakielinen kunta, jossa eivät pärjää sen paremmin suomen- kuin ruotsinkielisetkään? Koska molemmat pakotetaan opettelemaan juuri toisen kieliryhmän kieltä!

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Raasepori kysyi vanhemmilta muttei noudata tuloksia

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.09.2014 10:39

Jaska kirjoitti:Raaseporin malli on kyllä omituinen. Kuntahan on kaksikielinen, jolloin riittää että osaa suomea TAI ruotsia. Mitä järkeä siis on pakottaa kaikki opettelemaan molempia?!

Jos kyseessä olisi yksikielinen kunta, silloinkin riittäisi, että toinen kieliryhmä opettelisi kielen - sen, jolla kunnassa asioidaan.

Miksi siis Raaseporia kohdellaan kuin se olisi nollakielinen kunta, jossa eivät pärjää sen paremmin suomen- kuin ruotsinkielisetkään? Koska molemmat pakotetaan opettelemaan juuri toisen kieliryhmän kieltä!
Virallinen peruste on tämä: Koska A1-ruotsin valinneet lähes aina valitsevat myös A2-englannin ja saavat näin alakoulusta kaksi vierasta kieltä, mutta A1-englannin valinneet eivät enää valitse A2-ruotsia [NRR: ja muutahan ei ole tarjolla ja kielellisesti hitaimmat tai muita asioita painottavat pyrkivät ottamaan sen tärkeimmän kielen], niin paras kielitaito saadaan lapsille pakottamalla kaikille A1-ruotsi. Koska "kaikki oppivat kaiken", "ruotsi ei ole pois mistään" ja "Suomi on kaksikielinen", juuri A1-ruotsi on paras mahdollinen aloitus, ihan niin kuin A1-suomi on paras mahdollinen aloitus ruotsinkielisille [NRR: maassa, jossa 90% puhuu suomea äidinkielenään ja ruotsinkielisistäkin iso osa puhuu sitä jopa toisen vanhempansa kanssa]. Tämä on 'tasa-arvoa' [NRR: vrt. Orwell], 'oikeudenmukaisuutta' [NRR: vrt. Orwell] ja RKP:ltä omien mielestä 'taitavaa lobbausta sekä hyvää pelisilmää' [NRR: siis ruotsin aseman puolustamista].

HBL:n haastattelussa 17.9.2010 ulkoministeri Stubb tunnelmoi kaksikielisyysidentiteetillä ruotsinkieliselle lukijakunnalle tähän tapaan tarkoittaen kaikkia suomalaisia: kaksikielisyys kuuluu identiteettiimme.

Kaksikielisyysliturgiassa ja perustuslain tulkinnassa (Rostila käsittelee tätä kirjassaan) on siirrytty maan kaksikielisyydestä yksilöiden kaksikielisyyteen. Samalla aletaan vaatia kolmikielisyyttä.

Jokin aika sitten HBL:ssä Stubb lupasi ajaa kieltenopetuksen uudistamista. Hänen mukaansa ruotsin kielen asemaa on vahvistettava tuomalla oppilaille jo ensimmäisellä luokalla kaksi vierasta kieltä, valinnainen vieras kieli ja toinen kotimainen. Perusteena on kuulemma ruotsin aseman vahvistaminen Suomessa.

Sama peruste oli ilmassa jo 55 vuotta sitten, kun kouluhallituksen ruotsinkielisen osaston päällikkö ilmoitti, että mahdollisuus ottaa vain englanti, heikentäisi ruotsin kielen asemaa maassa ja hän esitti, että ruotsi maan toisena kansalliskielenä tulisi nostaa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomenkielisissä kouluissa. Tätä on todella ajettu jo 55 vuotta!

Vain pari päivää yllä mainitun haastattelun jälkeen Stubb lanseerasi sivuillaan oman kielipoliittisen ohjelmansa: "Mikään oppiaine ei ole täysin turhaa, tuskin täysin välttämätöntäkään. Kielikeskustelussa ruotsin kielestä tulee puolesta riippuen kuitenkin jompaakumpaa. Kieliajattelullani on kaksi lähtökohtaa: kansainvälisyys ja yleissivistys. --- Kulttuurisesta itseymmärryksestämme lohkaistaisiin iso pala, mikäli toisen kansalliskielemme annettaisiin rapautua. Kääntäen, kansainvälisyyden ja yleissivistyksen näkökulmista Suomen kaksikielisyys ja englannin myötä itse asiassa kolmikielisyys on ilman muuta valtti. Joka tapauksessa näkemykseni on, että tämän päivän maailmassa kieliä tulisi opiskella enemmän ja aikaisemmin. Lapset ovat kielten suhteen kuin sieniä. Tämä kannattaisi hyödyntää."
http://www.alexstubb.com/?p=429

Näin siis Stubb uhmakkaasti lupaa pakkoruotsia ykköselle ruotsinkielisessä lehdessä, mutta esittää asian paljon ujommin suomenkielisessä blogitekstissä. Hän jopa antaa ymmärtää, ettei "mikään oppiaine" ole "täysin välttämätön" ja "mutta".

Markkinoilla on jo tovin ollut "kolmikielisyysoppi", jossa jokaisen yksilön on osattava paitsi englantia nimenomaan ruotsia, koska ruotsi on kansalliskieli ja "kulttuurisesta itseymmärryksestämme lohkaistaisiin iso pala" ilman pakkoruotsia. Asia tullaan markkinoimaan vähättelyn ja häpeän kautta kuten tähänkin asti: "ovatko suomenkieliset tyhmiä, kun eivät pysty opiskelemaan kahta vierasta kieltä".

Vastaa Viestiin