Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#61 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.07.2014 15:57

Jan-Erik Andelin kirjoitti:Ensin täytyy kokeilla tautiin antibiootteja, sitten fysiota, sitten leikkausta ja sitten vasta amputoida.
Huomaatko, miten luot todellisuutta sanoilla. Ikään kuin pakkoruotsin varassa elävä systeemi olisi käsi, jota pitää yrittää pelastaa. Et näe, että pakkoruotsi on hengitystä ja kehitystä estävä kasvain, joka on poistettava.
Jan-Erik Andelin kirjoitti:---Olen mielestäni ehdottanut todella laajamittaisia toimenpiteitä nykytilanteen laukaisemiseksi. Ei voi tietää toteutuvatko ne koskaan. Ei voi myöskään tietää johtaisivatko ne molemmin puolin toivottuun lopputulokseen.
Me tiedämme, että suomenkielisten ja uussuomalaisten kannalta toivottu lopputulos on koulutusjärjestelmä, joka antaa mahdollisuuden valita kieliopinnot oppilaan kannalta mielekkäällä tavalla.

Nyt olisi tiedettävä, mikä on folktingetin ja sen edustaman ryhmän kannalta toivottu lopputulos.
Jan-Erik Andelin kirjoitti:Yhteiskunta, joka elää non serviam-periaatteella, eli että meidän tehtävänämme ei ole palvella ketään, ei kuitenkaan ole päivän päätteeksi oikeastaan mikään yhteiskunta. Googlaa kenen tunnuslause.
Voi Luciferus sentään ;) Oletko todella sitä mieltä, ettei kielivähemmistöjä palvella kunnialla, jollei osaa kansalaisista pakoteta opiskelemaan vähemmistön kieltä? Eikö tämä nyt ole suorastaan pirullinen lähtökohta tälle keskustelulle?

Entä kun tuo palvelukieli kääntyy toisten, yhteiskunnassa paljon heikompien kuten maahanmuuttajien ja kielellisiä ongelmia omaavien tavisten tappioksi? Entä kun samalla menetetään kieltenopiskelulle oleellinen lähtökohta - oma tausta, oma mielenkiinto, omat tavoitteet?

Mehän maksamme veroja nimenomaan, jotta palvelut pelaisivat. Kukaan ei ole täällä kieltäytynyt veroista. Veroja maksavat aikuiset yksilöt, niitä ei sälytetä heikoimmille - lapsille ja nuorille - eikä meillä muutenkaan rakenneta työvelvoitteille, jossa kaikilta vaaditaan motti halkoja voimista ja taidoista riippumatta.

Pakkopalveluruotsissa ei ole mitään kaunista, ei mitää jaloa, ei mitään sydämestä kumpuavaa rakkautta, joka palvelee toisia ja Luojaa.

Jan-Erik Andelin
Viestit: 1150
Liittynyt: 30.01.2013 21:45

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#62 Lukematon viesti Kirjoittaja Jan-Erik Andelin » 24.07.2014 17:40

NRR kirjoitti:Ikään kuin pakkoruotsin varassa elävä systeemi olisi käsi, jota pitää yrittää pelastaa. Et näe, että pakkoruotsi on hengitystä ja kehitystä estävä kasvain, joka on poistettava.
Enhän minä nyt puhu pakollisesta ruotsista minään pelastettavana asiana, vaan suomenruotsalaisuudesta osana suomalaista yhteiskuntaa. Jos yhteiselo palveluyhteiskunnassa ei suju, eikä ratkaisuja löydy, siitä seuraa ryhmien eristyminen toisistaan, eli kuvainnollisesti amputaatio.
NRR kirjoitti:Nyt olisi tiedettävä, mikä on folktingetin ja sen edustaman ryhmän kannalta toivottu lopputulos.
Se onkin hyvä kysymys, mitä siellä oikein pidetään edes realistisena lopputavoitteena ja utopiana.
NRR kirjoitti:Pakkopalveluruotsissa ei ole mitään kaunista, ei mitää jaloa, ei mitään sydämestä kumpuavaa rakkautta, joka palvelee toisia ja Luojaa.
Onpas. Jos se on ylipäänsä tarpeellinen, niin jos se on oikeisiin mittasuhteisiin, todelliseen tarpeeseen mitoitettu, humaaneja ja humanitaarisia arvoja välittävä ja toteuttava taito se on todellakin kaunista ja jaloa.

Toista on sitten jos se on pelkästään jonkun kansanryhmän - sivistyneen suomalaisen eliitin, tai suomenruotsalaisten - symboliarvoja ylläpitävä käytäntö, jota jatketaan arvioimatta sen inhimillisiä kustannuksia ja haittoja. Silloin se on tietysti väärää. Vaikka minkälaisia reservaattikansantasavaltoja rakennettaisiin Suomeen, aivan käänteisesti suomenkielisiäkin tulisi täysin ruotsinkielisessä ympäristössä palvella vastaavasti "pakkopalvelusuomella". Vaikka me nyt kutsuttaisiinkin sitä joksikin muuksi kun meillä ei tuollaista pakko-retoriikkaa ole; muita arvelluttavia retoriikkoja kylläkin. ;)

Hansa
Viestit: 346
Liittynyt: 21.02.2013 11:57

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#63 Lukematon viesti Kirjoittaja Hansa » 24.07.2014 17:57

Jan-Erik: "Enhän minä nyt puhu pakollisesta ruotsista minään pelastettavana asiana, vaan suomenruotsalaisuudesta osana suomalaista yhteiskuntaa. Jos yhteiselo palveluyhteiskunnassa ei suju, eikä ratkaisuja löydy, siitä seuraa ryhmien eristyminen toisistaan, eli kuvainnollisesti amputaatio."

Tuo on liioittelua. Onhan yhteiskunnassamme muitakin kieliryhmiä, jotka eivät ole eristäytyneet muista, puhumattakaan että heidät olisi amputoitu pois, kun heidän kieltään ei opiskella yleisesti eikä pakollisena, esim tataarit, romanit, kuurot. Heitä ei kukaan vihaa, ainakaan kielen takia, ja heidän kanssaan on kielirauha.
He osaltaan rikastuttavat maamme kulttuuria.

Sitäpaitsi noilla kieliryhmillä ei ole sellaista tukea naapurimaan kielen, median, opetustarjonnan, kulttuurin jne taholta kuin ruotsilla on. Tarkoitan että ruotsinkielisillä ei todellakaan ole mitään hätää, vaikka heille ei tarjota turvaverkkoa siltä varalta että ruotsin opiskelu vähenee kun pakollisuus muutetaan valinnaisuudeksi.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#64 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.07.2014 20:14

Jan-Erik Andelin kirjoitti:
NRR kirjoitti:Ikään kuin pakkoruotsin varassa elävä systeemi olisi käsi, jota pitää yrittää pelastaa. Et näe, että pakkoruotsi on hengitystä ja kehitystä estävä kasvain, joka on poistettava.
Enhän minä nyt puhu pakollisesta ruotsista minään pelastettavana asiana, vaan suomenruotsalaisuudesta osana suomalaista yhteiskuntaa.
En viitannut pakkoruotsiin lauseen alussa vaan puhuin "pakkoruotsin varassa elävästä systeemistä" - sinä annoit sille nyt nimeksi "suomenruotsalaisuus osana suomalaista yhteiskuntaa".

Tässä on koko ongelma. Sinä olet pelastamassa kättä ja minä poistamassa kasvainta.

Ja nyt objektiivisuuteen. Minä olen pätevä sanomaan pakkoruotsia yhteisömme kasvaimeksi ja sinä pätevä puhumaan suomenruotsalaisuudesta yhteisömme kätenä, mutta sinun on mietittävä muita keinoja käden kunnossapitoon kuin niitä, jotka ovat epäterveitä muun yhteisön kannalta - siten toimitaan keskinäisessä kunnioituksessa. Maailma on täynnä kielivähemmistöjä, joiden kieltä ei pakoteta enemmistölle - on olemassa siis keinoja elää vähemmistönä ilman muiden pakkoa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#65 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.07.2014 20:19

Jan-Erik Andelin kirjoitti:Vaikka minkälaisia reservaattikansantasavaltoja rakennettaisiin Suomeen, aivan käänteisesti suomenkielisiäkin tulisi täysin ruotsinkielisessä ympäristössä palvella vastaavasti "pakkopalvelusuomella". Vaikka me nyt kutsuttaisiinkin sitä joksikin muuksi kun meillä ei tuollaista pakko-retoriikkaa ole; muita arvelluttavia retoriikkoja kylläkin. ;)
Kun maassa on maan pääkieli (meillä suomi), kielivähemmistöt eivät opiskele palvelupääkieltä palvellakseen muita vaan maan pääkieltä voidakseen toimia kaikkialla yhteiskunnassa.

Ei mitenkään voi verrata ruotsinkielisten tarvetta opiskella maan pääkieli suomenkielisten pakkoon opiskella palveluruotsia.

Tämä pysyvä epäsymmetria on kaikkialla maan pääkielisen väestön ja kielivähemmistöjen välillä. Kielivähemmistöt opiskelevat aina yhden kielen enemmän, sen maan pääkieleen.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#66 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.07.2014 20:54

JV Lehtonen kirjoitti: Lähdetään siis poliittisesta de facto asetelmasta:

Kansalaiset ovat tehneet aloitteen pakkoruotsin poistamisesta.
Suomenruotsalaiset vastustavat raivokkaasti tätä konkreettista aloitetta.


Siinä ovat faktat! --- suomenruotsalaiset eivät ole olleet aloitteellisia,
vaan vastauksena kansalaisten aktiivisuuteen vetäytyvät kuoreensa eivätkä halua osallistu ongelman ratkaisemiseen.
He luottavat siihen, että jumittaminen on ratkaisu!

Suomenruotsalaisten edunvalvojilla olisi mahdollisuus täyden tyrmäyksen ja jumittamisen sijasta kertoa meille, millä ehdoilla pakkoruotsi voidaan poistaa.

Sillä tavallahan asiat ratkaistaan muussakin elämässä! AINA ON VAIHTOEHTO!
Kaiken lisäksi pakkoruotsiin satsatuilla resursseilla (aika, työ ja raha, niin lobbaajat kuin toteuttava taso) olisi jo moneen kertaan suunniteltu ja toteutettu yhden ja useammankin vähemmistön palvelut varsin ruhtinaallisesti.

Kun näitä toimivia palveluja ei ole haluttu vaan on mielummin panostettu muiden kieliryhmien pakkoruotsiin, josta jopa vapautukset on lähes tyystin karsittu, kyse ei todellakaan ole palveluista.

Pakkoruotsi tuottaa asioita, joita ei haluta sanoa ääneen ja jotka ovat pakon taustatahojen mielestä kaikkia palveluja monin verroin tärkeämpiä.

Vai onko jokin muu tapa selittää tämä järjetön painotus?

Jan-Erik Andelin
Viestit: 1150
Liittynyt: 30.01.2013 21:45

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#67 Lukematon viesti Kirjoittaja Jan-Erik Andelin » 25.07.2014 01:22

NRR kirjoitti:Kielivähemmistöt eivät opiskele palvelupääkieltä palvellakseen muita vaan maan pääkieltä voidakseen toimia kaikkialla yhteiskunnassa.
Jos 73 % Suomen työpaikoista ovat palvelualoilla niin tuskin on oleellista pohtia "palveleeko muita" vai "toimiiko" muuten vain yhteiskunnassa.

Eli jos kävisimme nämä keskustelut ruotsiksi, niin kokisit palvelevasi minua. Mutta kun käymme ne suomeksi, nyt jo pian omalta osaltani yhteensä 900:n suomenkielisen postauksen verran, siitä ei ole kenellekään mitään palvelusta tai helpotusta? Minä vain toimin tässä yhteiskunnassa.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#68 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 25.07.2014 08:13

Suomenkieliset tahtovat toimia tässä suomalaisessa yhteiskunnassa suomeksi ja vapaaehtoisesti valitsemillaan kielillä.
Suomenkieliset eivät tarvitse pakkoruotsia elääkseen mielekästä elämää ja toimakseen tässä yhteiskunnassa.

Miten surujen on niin äärettömän vaikea tajuta ja hyväksyä sitä, että suomenkieliset haluavat päästä eroon pakkoruotsista?

Tapsa
Viestit: 175
Liittynyt: 19.08.2011 17:21

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#69 Lukematon viesti Kirjoittaja Tapsa » 25.07.2014 13:27

Hahhahhaa.
Kaikella kunnioituksella.
Ei sillä ole merkitystä tajuavatko surut pakkoruotsin vääryyden, huonouden, hyödyttömyyden jne.
Heidän koneistonsa jauhaa sitä etuoikeutetun aseman säilyttämisen vaatimusroinaa joka suuntaan, eikä asiallinen vaikuttaminen siihen pysty.
Olennaista on, että suomenkielinen valtaenemmistö löytää toinen toisensa ja lopettaa kumartelun ja lepyttelyn ja tarjoilijana toimimisen.
Jatkakoot surut omaansa, ja puhukoot keskenään sitä ontuvaa "kotimaistaan" kuka mitenkin. Suomalaisten pitää kääntää selkänsä ja irtautua omaa asiaansa toteuttamaan.

masa
Viestit: 205
Liittynyt: 05.04.2013 18:58

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#70 Lukematon viesti Kirjoittaja masa » 25.07.2014 13:34

mutta huomautan, että tämän kierroksen siis aloitti Masa, eikä siis kukaan foruumin olemattomista pakon pitkittäjistä.
Pitää paikkaansa

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#71 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 25.07.2014 15:39

Tapsa kirjoitti:Hahhahhaa.
Kaikella kunnioituksella.
Ei sillä ole merkitystä tajuavatko surut pakkoruotsin vääryyden, huonouden, hyödyttömyyden jne.
Heidän koneistonsa jauhaa sitä etuoikeutetun aseman säilyttämisen vaatimusroinaa joka suuntaan, eikä asiallinen vaikuttaminen siihen pysty.
Olennaista on, että suomenkielinen valtaenemmistö löytää toinen toisensa ja lopettaa kumartelun ja lepyttelyn ja tarjoilijana toimimisen.
Jatkakoot surut omaansa, ja puhukoot keskenään sitä ontuvaa "kotimaistaan" kuka mitenkin. Suomalaisten pitää kääntää selkänsä ja irtautua omaa asiaansa toteuttamaan.
Näinhän käytännössä on jo käynyt: Olemme kansakuntana kääntäneet selkämme pakkoruotsittamiselle.
Hemmoteltu vähemmistö pakottaa meidät poliiittisen koneiston ja eliitin avustuksella
hankkimaan ruotsin kielen todistuksia, ja me taas pakotamme heidät elävässä elämässä puhumaan meille suomea!

Tuhlaamme valtavasti taloudellisia ja henkisiä resursseja siihen,
että meillä on ruotsin kielen todistus, mutta puhumme pakottajille suomea-
eduskuntaa myöten!

"Toistemme löytäminen" alkoi omalta osaltani, kun tämä yhdistys perustettiin 2007-
sen jälkeen verkostoituminen on ollut nopeaa ja sen huipentuma on kansalaisaloite.
Itse kansalaisaloitekin toimi hyvänä verkostoitumisvälineenä ja samanhenkisiä löytyi
yllättäen ihan naapuristakin!

"Luulin kauan olevani ainoa pakkoruotsikriittinen"

Nyt on eliitin vuoro antaa meille vastaus aloitteeseen ja jos se ei ole oikea vastaus,
pitää esittää uusia, järjestelmän juurille meneviä kysymyksiä...

Taitaa pelitilanne olla se, että pakkoruotsia ei voi enää vaihtaa mihinkään järjestelyyn...

Vastapuolen haluttomuus keskusteluun selittyy sillä, että heillä ei enää ole pelimerkkejä,
joihin pakkoruotsin voisi vaihtaa..

Tapsa saattaa olla oikeassa,
että on paras olla tarjoamatta mitään pakkoruotsin poistamisen "vastalahjaksi"!

Täytyykin varoa, ettei tässä ala tulla liian pehmeäksi!
Kiitos, Tapsa!

Noustenmaa
Viestit: 280
Liittynyt: 30.01.2013 09:36

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#72 Lukematon viesti Kirjoittaja Noustenmaa » 25.07.2014 16:12

Jan-Erik Andelin kirjoitti:
Eli jos kävisimme nämä keskustelut ruotsiksi, niin kokisit palvelevasi minua. Mutta kun käymme ne suomeksi, nyt jo pian omalta osaltani yhteensä 900:n suomenkielisen postauksen verran, siitä ei ole kenellekään mitään palvelusta tai helpotusta? Minä vain toimin tässä yhteiskunnassa.
Juuri näin.
Jos joutuisin keskukstelemaan kanssasi ruotsiksi, suomenkielisellä keskustelupalstalla, vain siksi ettet halua keskustella suomeksi, niin kyllä silloin todellakin palvelisin sinua.
Sinä taas haluat osallistua keskusteluun palstalla jossa kielenä on suomi. Ei siinä ole mitään palvelua tai helpotusta meille kun käytät suomea. Suomen kielen käyttäminen täällä on edellytys tulla kuulluksi(luetuksi).

Jan-Erik Andelin
Viestit: 1150
Liittynyt: 30.01.2013 21:45

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#73 Lukematon viesti Kirjoittaja Jan-Erik Andelin » 25.07.2014 17:29

Tapsa kirjoitti:Hahhahhaa.
Kaikella kunnioituksella.
Ei sillä ole merkitystä tajuavatko surut pakkoruotsin vääryyden, huonouden, hyödyttömyyden jne.
Heidän koneistonsa jauhaa sitä etuoikeutetun aseman säilyttämisen vaatimusroinaa joka suuntaan, eikä asiallinen vaikuttaminen siihen pysty.
Olennaista on, että suomenkielinen valtaenemmistö löytää toinen toisensa ja lopettaa kumartelun ja lepyttelyn ja tarjoilijana toimimisen.
Jatkakoot surut omaansa, ja puhukoot keskenään sitä ontuvaa "kotimaistaan" kuka mitenkin. Suomalaisten pitää kääntää selkänsä ja irtautua omaa asiaansa toteuttamaan.
Pakko kokeilla miltä tuo kuulosta maailmankielellä:

Ha-ha-ha! With all due respect. It does not matter whether the Finnzies realize what injustice, inferiority, uselessness, etc. there is, in us having to provide them with everything in Finnish in this European Union. Their apparatus will keep grinding about this crap about maintaing their privileged position in all contexts, regardless of any argumentation based on facts. Now, it is essential that the European majority instead joins hands an stops bowing, appeasing and acting as a waiter at their tables. Let the Finnzies go on with their own business, talking that stuttering "domestic language" amongst themselves, whoever, in whatever manner. Europeans need to turn them their backs and break away to make their own things come true.

Hansa
Viestit: 346
Liittynyt: 21.02.2013 11:57

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#74 Lukematon viesti Kirjoittaja Hansa » 25.07.2014 19:25

Juuri noin, siksi pienten kieliryhmien pitää tiukasti vaalia omaa kieltään ja identiteettiään.
Suomi on yksi pienistä eurooppalaisista kielistä, mutta monin verroin enemmän uhanalainen on esimerkiksi saamen tilanne, koska ei ole Saame-nimistä valtiota vahtimassa heidän kielensä asemaa.

Juuri tuon skenaarion takia meillä ei ole varaa hukata niukkoja resurssejamme naapurimaiden isompien kielten levittämiseen. Naapurimaat pystyvät huolehtimaan itse itsestään ja kielestään, meidän ei pidä eikä tarvitse pakottaa kansalaisiamme opiskelemaan noita kieliä, jotta noiden kielten puhujat selviäisivät yli 90-% suomenkielisessä maassa. Meidän pitää käyttää jokainen liikenevä euro oman kielemme, kulttuurimme, taloutemme vahvistamiseksi ja suomenkielisen väestön etujen turvaamiseksi.
Tuo ei tarkoita muukielisten syrjintää eikä rasismia, vaan tervettä oman arvon tuntoa ja tervettä vastuunkantoa itsestämme.

Jan-Erik Andelin
Viestit: 1150
Liittynyt: 30.01.2013 21:45

Re: Kumpi ratkaistaan ensin: pakkoruotsi vai Strasbourg ?

#75 Lukematon viesti Kirjoittaja Jan-Erik Andelin » 25.07.2014 20:09

Kenellä nyt olisi sellainen mielikuva, että oppimalla ruotsia oma suomen kieli syrjäytyisi? Eikö se silloin syrjäydy silloinkin jos oppii jonkun vapaasti valitun vieraan kielen? Minulle ei kyllä tule mieleen yhtään sellaista tapausta, jossa ihminen olisi hukannut suomen kielensä elettyään Suomessa liian tiivisti ruotsinkielisten kanssa.

Onko sinulla aidosti ajatus, että jos 300 000 suomenruotsalaista luopuisivat omasta äidinkielestään mielestäsi "aidon suomalaisuuden" hyväksi, niin suomen kieli säilyisi paremmin maailmassa?

Vastaa Viestiin