Pohjola/Norden -sanasto

Täällä voi käsitellä kielipolitiikan historiaa ja taustoja tapahtumille.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Pohjola/Norden -sanasto

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 25.10.2012 12:53

Palaan aina välillä miettimään sanastoa, jolla joudumme muovaamaan maailmankuvamme, Norden-sanastoa.

Hesarissa Annamari Sipilä kirjoittaa puolustuskuvioistamme:

"--- Pohjolalle on muitakin määritelmiä kuin Pohjoismaat. Näin myös pohjoinen puolustusyhteistyö voi olla jotain aivan muuta kuin viiden Pohjoismaan yhteistyö. --- Se ei ole koskaan sujunut kovin hyvin, mutta aina kannattaa yrittää uudelleen. Viisikon maantiedettä ja siihen perustuvia strategisia näkemyseroja yhteistyö ei silti muuta."

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Pohjoi ... 1051569109

Mielestäni tämä sama pätee kaikkeen Pohjola/Norden -hakuisuuteen, jota meille varsinkin ruotsinkielisten taholta tarjoillaan.

Meillä ei ole pohjoista sanastoa, joka kuvaisi alueen moninaisuutta. On vain Norden-sanasto, jossa "Norden" ja "nordiska språk" tarkoittavat suppeasti Pohjoismaita Skandinavia ytimessään ja skandinaavisten kielten perhettä.

Englanninkielinen wikipedia kertoo tämän sanaston historiasta:

"Merriam-Webster Online Dictionary defines 'Nordic' as an adjective dated to 1898 with the meaning 'of or relating to the Germanic peoples of northern Europe and especially of Scandinavia' or 'of or relating to a group or physical type of the Caucasian race characterized by tall stature, long head, light skin and hair, and blue eyes'." - Pohjoismaisuus oli siis alkujaan sidoksissa etnisyyteen, erityisesti ihon-, hiusten- ja silmien väriin.

"Before the 19th century and romantic nationalism, the term Nordic may have been used more as a synonym for Northern to mean Northern Europe including the Baltic countries (at that time Lithuania, Livonia and Courland) and occasionally the British Isles and other lands on the shores of the Baltic and North Seas." - Pohjola oli aiemmin laajempi käsite, nykyinen määrittely syntyi vasta romanttisen nationalismin myötä (ja käsite nordiska språk vasta aivan äskettäin skandinaavisten kielitieteilijöiden omana nimityksenä).

"Although the area (the Nordic countries) is linguistically heterogeneous, with three unrelated language groups, the common linguistic heritage is one of the factors making up the Nordic identity." - Siis pohjoismainen identiteetti on nykyisin oleellisesti kieleen sidottu?

Tämä etnisyyden ja kielen pohjalle rakennettu Pohjola/Norden-identiteetti on jotenkin niin ajastaan jäljessä nyt, kun näillä alueilla väestö on niin etnisesti kuin kielellisesti kirjavampaa kuin koskaan ennen.

"Pohjoinen ulottuvuus" on Euroopan unionin käsite Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Luoteis-Venäjän yhteistyön lisäämiseksi. Sen tavoite on kasvattaa yhteistyötä ja käsitellä alueen kysymyksiä.

Mutta sillä nimityksellä vasta ikävä menneisyys onkin: "Natsi-Saksan pääideologi Alfred Rosenberg uskoi, että arjalaisten alkuperämaa oli Pohjoismaissa ja että Euroopan uudistuminen alkaa --- Skandinaviasta, Suomesta, Englannista ja Saksasta. Alfred Rosenbergin lempiajatus oli Pohjoinen ulottuvuus (Põhjaühing). Kun --- juutalaisilta evättiin oikeus Saksan kansalaisuuteen, Skandinavian maat tuomitsivat teon. Ne jäivät pois vuoden 1936 Pohjoisen Ulottuvuuden kongressista. --- Svenska Dagbladetissa Bertil Svahnström kirjoitti, ettei skandinaavien mielestä ole mitään pohjoista ajattelutapaa. Pikemminkin se kuvitelma oli saksalainen ajattelutapa. Hän arveli erikoisesti suomalaisten kärsivän germaanisen rodun ylivallasta, sillä suomalaiset eivät olleet germaaneja. Rosenberg oli myöntänyt Svahnströmille, että Suomen saamiseksi mukaan yhteisöön, hän on valmis jättämään ideologisen aspektin maantieteellisen hyväksi. ---"

Ilman tuota taustaa pohjoinen ulottuvuus toki kuulostaa hyvältä. Suppeasti rajatun Nordenin ja laajan Pohjois-Euroopan väliin soisi muodostuvan avoin, vaihteleva Baltofennoskandian ydin- ja lähialueiden yhteistyö.

Mutta tarvitaanko uutta sanastoa? Voisiko Pohjolalle jo muodostua muitakin määritelmiä kuin pohjoismaat?