Pohjoismaiset kieliperheet uusi ilmaisu

Täällä voi käsitellä kielipolitiikan historiaa ja taustoja tapahtumille.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Pohjoismaiset kieliperheet uusi ilmaisu

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 19.01.2011 18:57

Pohjola-Norden kuvailee sivuillaan kielitilannetta aika realistisesti, tosin jättää selkeästi ilmaisematta, että ilmaisu "pohjoismaiset kielet" tarkoittaa skandinaavisia kieliä mutta samalla puhutaan "pohjoismaissa puhuttavista kielistä" sekä "pohjoismaisista kieliperheistä", joita ovat sitten germaaniset kielet, uralilaiset kielet ja inuiittikielet (aika veikeää, ettei kielisanastosta ole yhteisesti sovittu). Toisaalta Pohjola-Nordenin sivuilla puhutaan jo selkeästi Suomen pääkielestä ja ruotsista Suomen vähemmistökielenä, joka tosin on myös toinen virallinen kieli.

Lukijalle ei välttämättä selkene se, mitä tarkoitetaan, kun kirjoitetaan, että "Pohjoismaiden neuvosto Norden-yhdistysten kanssa pyrkii edistämään pohjoismaisten kielten opetusta, ymmärtämistä ja taitoa niin Pohjoismaissa kuin niiden ulkopuolellakin".

Tässä yksi artikkeli sivustolta:

Kielet yhteenkuuluvuuden vahvistajana

Yksi tärkeimpiä Pohjoismaita yhdistäviä kulttuurisia tekijöitä on kieli. Kulttuurisesti Suomi eroaa muista Pohjoismaista selkeästi poikkeavan pääkielensä, suomen, takia. Pohjoismaissa puhuttavat kielet kuuluvat kolmeen eri kieliperheeseen, jotka eivät ole toisilleen sukua. Ensimmäinen näistä on germaaniset kielet, joihin kuuluvat tanskan, fäärin, islannin, norjan ja ruotsin kielet. Toinen kieliperhe on uralilaiset kielet, johon kuuluvat suomen ja saamen kielet. Kolmas Pohjoismainen kieliperhe on inuiittikielet, johon kuuluu grönlanti.

Ruotsia puhutaan Ruotsin lisäksi vähemmistökielenä Suomessa, ja ruotsin kieli on suomen kielen rinnalla Suomen virallinen kieli. Suomen kieltä ja meänkieltä puolestaan puhutaan vähemmistökielinä Ruotsissa. Saamen kieltä puhutaan Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosissa, mutta saamenkieliset ovat usein kaksikielisiä eli osaavat saamen lisäksi myös norjaa, ruotsia tai suomea.

Färsaarilla ja Grönlannissa opiskellaan koulussa tanskan kieltä ensimmäisenä vieraana kielenä. Tanska (tai vaihtoehtoisesti norja tai ruotsi) on pakollinen kouluaine myös Islannissa. Suomessa suomenkieliset koululaiset opiskelevat ruotsia pakollisena aineena ja ruotsinkieliset suomea. Pohjoismaissa kielet nähdäänkin rikkautena ja erottamattomana osana pohjoismaista identiteettiä, ja erityisesti Pohjoismaiden neuvosto Norden-yhdistysten kanssa pyrkii edistämään pohjoismaisten kielten [nordiska språk ruotsiksi, eli skandinaaviset kielet, lainaajan kommentti] opetusta, ymmärtämistä ja taitoa niin Pohjoismaissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Kieliyhteistyö Pohjoismaissa ei ole kuitenkaan ongelmatonta. Suuren ongelman muodostaa Tanskan kieli, jota ymmärretään muissa Pohjoismaissa entistä huonommin. Vastaavasti myös tanskalaisten ruotsin kielen taito on myös huonontunut viime vuosikymmenten aikana. Kehitys on johtanut monella alalla siihen, että englannin kielestä on tullut vallitseva yhteistyökieli.


http://www.pohjola-norden.fi/fi/pohjois ... na/?id=301

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Pohjoismaiset kieliperheet uusi ilmaisu

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 20.01.2011 09:35

Kieliyhteistyö Pohjoismaissa ei ole kuitenkaan ongelmatonta. Suuren ongelman muodostaa Tanskan kieli, jota ymmärretään muissa Pohjoismaissa entistä huonommin. Vastaavasti myös tanskalaisten ruotsin kielen taito on myös huonontunut viime vuosikymmenten aikana. Kehitys on johtanut monella alalla siihen, että englannin kielestä on tullut vallitseva yhteistyökieli. [/i]

http://www.pohjola-norden.fi/fi/pohjois ... na/?id=301[/quote]

Hmm. Eikö tanskalaisraukoilla sitten ole kouluissa kaikille yhteistä hyötyruotsia,
jolla he työllistyisivät Pohjolassa ja Euroopassakin ? 8)
Toivottavasti joku suomalaisasiantuntija ehdottaa sitä heille.

http://www.eng.uvm.dk/Uddannelse/Primar ... culum.aspx

German language classes are to be offered to students as an elective subject in form levels 7-9.
As an alternative to German, individual students may be offered the opportunity to select French language classes
as an elective subject in form levels 7-9.

Vastaa Viestiin