Sivu 1/1

Mitä onnetonta ja mitä hyvää Suomen historiassa

Lähetetty: 31.12.2017 19:07
Kirjoittaja NRR
TEEMU KESKISARJA historioitsija, kirjailija, Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti, Helsingin yliopisto:

- Ruotsin harjoittama riisto. Suomalaisten riisto ja sotarasitus oli Ruotsin aikana viheliäisempää kuin kolonialismi Afrikassa. Siihen ei liittynyt rasismia tai kielipolitiikkaa, vaan se johtui talouden realiteeteista. Köyhä Suomi ei kiinnostanut kruunupäitä niin kuin viljava Skåne tai Saksan jokien kauppapaikat. Suomen rahvasta ei pätkääkään kiinnostanut kaatua Puolan, Lützenin ja Narvan mailla. .

+ Fennomania työsti suomenkielisille ihmisarvon ja tasa-arvon. Kielen ja kulttuurin itsenäisyys on tärkeämpää kuin 6.12.1917.

(Hesarissa kesällä 2017)

Re: Mitä onnetonta ja mitä hyvää Suomen historiassa

Lähetetty: 02.01.2018 18:46
Kirjoittaja NRR
Keskisarja kertoo laajemmin näkemyksistään Roman Schatzin Maammekirjassa, vieraina ovat historiantutkija Markku Jokisipilä ja historian dosentti Teemu Keskisarja:

https://areena.yle.fi/1-4188014

Hän hahmottelee esimerkiksi 1700-luvun suomalaisen kansallisen identiteetin näin: Ketä kiinnostaa, Ruotsin kuningas on hyvä tyyppi (kansa oli kuningasmielistä), mutta virkamiehet ovat kelvottomia, mitään asiaa ei voi hoitaa suomeksi ja meidän pojat viedään ulkomaille kuolemaan sodissa...

Keskisarja painottaa sitä, että itsenäisyyskehitys ja ylipäätään kaikki hyvä kehitys syntyi fennomaanien toiminnan tuloksena 1870-luvulta alkaen.