Sivu 1/1

Ruotsinmielistä historian vääristelyä

Lähetetty: 13.10.2013 12:05
Kirjoittaja TK
Jaskan hyvä blogikirjoitus http://jaakkohakkinen.puheenvuoro.uusis ... aaristelya

Asiasta keskustelua myös avoimella keskustelualueella Jaskan aloitus/ruotsinmielistä historian vääristelyä.

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

Lähetetty: 16.10.2013 10:57
Kirjoittaja NRR
Jälleen Jaskalle ruusu kiitoksin!

@}--`--,----

Samasta teemasta historiapohdiskeluja lisää Muinaisen Suomen sivuilla:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/v ... .php?t=801

Suomalaisten muinaisuus ja nykyisen Suomen alueiden liittäminen Ruotsiin on melkoinen vaiettu alue. Suomalaisten muinaisuus on ohitettu jälkikasvuni lukiokurssilla yleisellä puheella, josta ei edes tehty muistiinpanoja, sillä "kaikki tietävät, että yo-kokeisiin tulee vain kysymyksiä rauta-ajasta eteenpäin", siis 1100-luvulta eteenpäin. Luokassa on esitelty sellaista Kalevalan tulkintaa, jossa Pohjola on viikinkien yhteisö ja Pohjan akka haukkumanimi suurelle viikinkipäällikölle (miten tunnustettu tulkinta lienee?). Muuten nuorille on kerrottu, että suomalaiset olivat niin takapajuista kansaa, ettei mitään kertomista ole. Varsinainen historia alkaa ruotsalaisten tulosta, ihan kuten "Suomi on ruotsalainen" -sarjassa. Ristiretkiä tosin käsiteltiin, mutta niiden taustat ja ylipäätään tilanne tuolloin jäi nuorille hämäräksi - kuten se hämärä on aikuisillekin. Sitten alettiin jo painottaa sitä, että oltiin mukana valitsemassa Ruotsin kuningasta. Jäi tunne, että on jotenkin tärkeää, ettei vain mitään kriittisyyttä jää oppilaiden mieliin tuolla kurssilla, eikä haikailuja oman muinaisuuden tutkimuksen perään.

Melkoisen upea tunne "Suomi on [pakko]ruotsalainen" -sarjan ja oman nuoren "Ennen ruotsalaisten tuloa ei mitään mainittavaa" -lukiohistorian jälkeen nähdä, että suomalaisten historiasta voidaan nostaa asiallinen keskustelu. Tällä on laajemmat vaikutukset kuin ehkä arvaammekaan.

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

Lähetetty: 13.01.2014 06:28
Kirjoittaja NRR
Teemaa on jatkettu blogissa erinomaisella arviolla Herman Lindqvistin historiateoksen När Finland var Sverige alkuluvuista:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... oli-ruotsi

Re: Ruotsinmielistä historian vääristelyä

Lähetetty: 06.04.2014 12:55
Kirjoittaja TK
Pakkoruotsittajia, jotka sitkeästi väittävät, että "Suomi on ruotsalainen" tai että "suomalaiset ovat itäruotsalaisia" voi hyvin verrata venäläisiin, jotka lukevat Venäjään kuuluviksi Krimin ja muita tsaarinaikuisia alueita, kuten ilmeisesti Suomenkin.