Raportti kielipoliittisesta keskustelusta ja kirjoista

Keskustelua kielipoliittisista julkaisuista
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Raportti kielipoliittisesta keskustelusta ja kirjoista

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 29.04.2012 20:54

Magman tilaama ja tuottama Pasi Saukkosen kirjoittama raportti "Mikä suomenruotsalaisissa ärsyttää?" on luettavissa nettiversiona: http://www.magma.fi/images/stories/repo ... kasu_s.pdf

Teksti on suurimmaksi osaksi suomeksi kirjoitettu (mielenkiintoinen seikka!). Raportissa analysoidaan mm. joitakin tässä kirjallisuutta-osiossa mainittuja kielipoliittisia kirjoja.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Raportti kielipoliittisesta keskustelusta ja kirjoista

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 26.10.2012 17:13

Pari vuotta sitten dosentti Pasi Saukkonen analysoi Magman (ruotsinkielisten oma ajatushautomo) toimeksiannosta tätä suomalaista kielidebattia. Hän sanoi avoimesti, että nettikeskusteluissa suomenruotsalaisista puhutaan vähän. Enimmäkseen puhutaan kielipolitiikasta ja ennen kaikkea pakollisesta ruotsista. Saukkonen painottaa, että suuri osa kielipoliittisesta kritiikistä on puhtaasti instrumentaalista, siihen ei liity ruotsinvastaisuutta. Tällaiseen kritiikkiin pitäisi myös pystyä vastaamaan argumentoiden samalla tavalla asiallisesti.

Erityisesti Saukkosella on sanansa sanottavana ruotsinkielisestä keskustelusta: ”Osassa suomenruotsinkielistä keskustelua ilmenee sellainen käsitys, että jos vastustaa joitain kielipoliittisia järjestelyjä niin se tarkoittaa sitä, että suhtautuu kielteisesti ruotsinkielisiin ja haluaa samanaikaisesti tehdä Suomesta yksikielisen yhteiskunnan ja tämä on aivan varmasti väärä käsitys.”

Vastaa Viestiin