Sivu 1/1

Raportti kielipoliittisesta keskustelusta ja kirjoista

Lähetetty: 29.04.2012 20:54
Kirjoittaja TK
Magman tilaama ja tuottama Pasi Saukkosen kirjoittama raportti "Mikä suomenruotsalaisissa ärsyttää?" on luettavissa nettiversiona: http://www.magma.fi/images/stories/repo ... kasu_s.pdf

Teksti on suurimmaksi osaksi suomeksi kirjoitettu (mielenkiintoinen seikka!). Raportissa analysoidaan mm. joitakin tässä kirjallisuutta-osiossa mainittuja kielipoliittisia kirjoja.

Re: Raportti kielipoliittisesta keskustelusta ja kirjoista

Lähetetty: 26.10.2012 17:13
Kirjoittaja Sees
Pari vuotta sitten dosentti Pasi Saukkonen analysoi Magman (ruotsinkielisten oma ajatushautomo) toimeksiannosta tätä suomalaista kielidebattia. Hän sanoi avoimesti, että nettikeskusteluissa suomenruotsalaisista puhutaan vähän. Enimmäkseen puhutaan kielipolitiikasta ja ennen kaikkea pakollisesta ruotsista. Saukkonen painottaa, että suuri osa kielipoliittisesta kritiikistä on puhtaasti instrumentaalista, siihen ei liity ruotsinvastaisuutta. Tällaiseen kritiikkiin pitäisi myös pystyä vastaamaan argumentoiden samalla tavalla asiallisesti.

Erityisesti Saukkosella on sanansa sanottavana ruotsinkielisestä keskustelusta: ”Osassa suomenruotsinkielistä keskustelua ilmenee sellainen käsitys, että jos vastustaa joitain kielipoliittisia järjestelyjä niin se tarkoittaa sitä, että suhtautuu kielteisesti ruotsinkielisiin ja haluaa samanaikaisesti tehdä Suomesta yksikielisen yhteiskunnan ja tämä on aivan varmasti väärä käsitys.”