Itämaasta itsenäisyyteen -kirja

Keskustelua kielipoliittisista julkaisuista
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Itämaasta itsenäisyyteen -kirja

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 09.02.2011 12:37

Vuoden 2010 lopulla ilmestynyt kirja "Itämaasta itsenäisyyteen" on hyvä perusteos Suomen kielipolitiikan ja yhteiskunnallisten olojen kehittymisestä ristiretkiajasta nykypäivään.

Suomen kieliolot ovat olleet kiinteästi yhteydessä yhteiskunnallisen tilanteen kehitykseen. Kirja jakautuu viiteen osaan:
- Ruotsin vallan aika
- Venäjän vallan aika
- itsenäisyydestä toiseen maailmansotaan
- kehitys "kielirauhan" jälkeen
- uusi vuosisata - muutos alkaa

Kaksi viimeistä osaa (kehitys "kielirauhan" jälkeen ja uusi vuosisata - muutos alkaa) ovat tietoisku nykypäivän kielitilanteeseen ja nykyisen tilanteen taustoihin. Jos ei ole kovin kiinnostunut historiasta, niin voi aloittaa lukemisen suoraan näistä kahdesta viimeisestä osasta.
Kaksi viimeistä osaa ovat erittäin suositeltavaa lukemista varsinkin näin kielipoliittisten vaalien alla.

Kirja on ostettavissa suomalaisuuden liitosta (http://www.suomalaisuudenliitto.fi) ja akateemisesta kirjakaupasta.
Kirja on lainattavissa kirjastoista kautta maan.

TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Itämaasta itsenäisyyteen -kirja

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 10.10.2011 23:14

Kirja "Itämaasta itsenäisyyteen" on nyt ladattavissa Suomalaisuuden liiton nettisivulta: http://www.suomalaisuudenliitto.fi/Lehd ... yyteen.pdf

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Itämaasta itsenäisyyteen -kirja

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 14.10.2011 07:56

Mielestäni Suomalaisuuden Liiton teksti on tarpeellinen osa sitä prosessia, jossa suomenkielisyyden ja myös suomalaisuuden historiaa hahmotellaan tämän ajan näkökulmasta.

Kun luin Suomen historiaa lapseni kanssa hänen koulukirjoistaan, tajusin, että jotakin puuttuu. Suomalaiset nimet puuttuivat Jaakko Ilkkaan asti ja senkin jälkeen hyvin hitaasti niitä alkoi nousta esiin. Historiallisten henkilöiden puhumaa kieltä ei mainittu koskaan. Suomenkielisen suomalaisuuden tarina jäi mysteeriksi.

On mielestäni välttämätöntä, että suomalaisuuden historiaa kirjoitetaan myös siitä näkökulmasta, mitä oli olla Ruotsin Itämaa ei hyvässä vaan pahassa. On mielestäni pohdittava, mitä merkitsi ruotsin kielen painovoima sinä aikana ja mihin se oli johtamassa.

Epäilemättä Suomalaisuuden Liiton teksti on värittynyttä. Sen tavoitteenahan on täydentää ns. virallista historiaa, jossa painotetaan Ruotsin vallan ajan hyviä puolia.

Vallattomien historia voi herättää kiukkua valtaa, aatelisia, kirkkoa, ilkeyttä ja tietämättömyyttä kohtaan niin kuin muidenkin kansojen historiat. Parhaimmillaan se kuitenkin herättää kunnioitusta omien esivanhempien ponnistelua kohtaan ja sitä maailmaa kohtaan, jota nyt rakennamme.

TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Itämaasta itsenäisyyteen -kirja

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.10.2011 11:40

Kirjan "Itämaasta itsenäisyyteen" tiedot ja teksti perustuvat historiallisiin faktoihin, tapahtuneisiin tosiasioihin. Täten kirjan teksti ei ole millään lailla "värittynyttä".
Kirja on nyt helpossa muodossa netissä luettavissa http://www.suomalaisuudenliitto.fi/Lehd ... yyteen.pdf

Vastaa Viestiin