Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

Keskustelua kielipoliittisista julkaisuista
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 19.11.2020 01:44

Timo Vihavaisen blogiteksti: Suomi Suomeksi

https://timo-vihavainen.blogspot.com/20 ... meksi.html

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.11.2020 12:23

Mielenkiintoinen pohdinta Kyösti Skytän ajatuksista:
Skytän ideana on, että Suomi ei ole henkisesti kyennyt tulemaan sellaiseksi, kuin sen pitäisi olla, siis omaksi itsekseen, koska se on jäänyt neuroottiseen riippuvuuteen muista, tarkemmin sanoen läntisestä maailmasta. Länsi muodostaa suomalaisen yliminän, joka periytyy ruotsalaisesta herruudesta.

---

Mikä sitten on se Suomen todellinen, oikea olemus, joka halutaan neuroottisesti kieltää? Se on sen itäisyys, todellinen suomalaisuus.

---

Vuosina 1808-09 suomettumisesta, Ruotsin hylkäämisestä ja Suomeksi ryhtymisestä löytyi Suomen pelastus ja samaan tapaan kävi jatkosodan jälkeen, mutatis mutandis. Paasikivi ja Kekkonen jatkoivat Venäjän-politiikassaan nimenomaan suurta kansallista linjaa eivätkä livenneet siltä opportunismin hengessä naapuria nöyristelläkseen.

---

Skyttä todistaa monella argumentilla, että todellinen suomalaisuus on kotoisin nimenomaan Itä-Suomesta, jota muualla on koetettu hylkiä ja rajoittaa. Yliopistonkin tämä osa Suomea sai vasta myöhään. Historiaa on väännetty väkisin länsisuomalaiseksi, vaikka maamme varsinaiselle suomalaistumiselle Länsi-Suomella ei ole ollut oikeastaan mitään annettavaa.


--- kuten Snellman totesi, valistumattomalle suomalaiselle rahvaalle oli yhdentekevää, oliko sitä hallitsevan herrasluokan kieli venäjä vai ruotsi. Sivistynyt suomalainen kansa sen sijaan piti oman kielensä puolta.

---

Skytän historiakuvassa on muutama heikko kohta, vaikka suuri linja onkin uskottava. --- Skyttä on aika hyväuskoinen katsoessaan, että Venäjän tarpeet Suomen suunnalla olivat ja ovat vain niin sanotusti geopoliittiset, turvallisuudesta lähtevät. ---

Suomi oli poikkeustapaus, usein ja monessa asiassa historiansa aikana. Läntisen yliminän näkökulmasta sen politiikka erityisesti toisen maailmansodan jälkeen oli vääristymä, suomalaisesta näkökulmasta katsoen se taas merkitsi Suomen tulemista sellaiseksi, kuin sen tuli ollakin, sitä sopi sanoa vaikka suomettumiseksi.

Nykyäänhän suomettumis-termin käyttäjät säännöllisesti sotkevat toisiinsa nerokkaan ulkopolitiikan ja sen myötä syntyneet lieveilmiöt: nöyristelyn, valehtelun, Moskovan tietä tapahtuneen kieroilun sisäpolitiikassa ulkopolitiikan nimellä ja niin edelleen.

---

Skyttä --- eli toki oman aikakautensa rajoitusten piirissä hänkin.
Wikipedian mukaan
Urho Kyösti Uljas Skyttä (1925 Viipuri – 1982 Helsinki) oli suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hän osallistui politiikkaan Liberaalisen Kansanpuolueen riveissä. Kyösti Skyttä syntyi karjalaiseen evakkoperheeseen. Sodan takia perhe muutti Imatralle. Sisukas poika kirjoitti sukunsa ensimmäiseksi ylioppilaaksi vuonna 1945. Hän pääsi opiskelemaan Helsingin yliopistoon ja valmistui valtiotieteen kandidaatiksi vuonna 1951. Hänestä tuli idearikas ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Hänen ensimmäinen kirjansa oli Isänmaata etsimässä (1961). --- Radiokeskustelussa vuonna 1962 hän arvosteli koululaitosta siitä, että se tekee lapsista passiivisia. --- hän kirjoitti Veikko Lepistön kanssa pamfletin Heikot sortuu jo koulutiellä vuonna 1972. --- Talvella 1968 Kirjayhtymä pyysi häntä kirjoittamaan kirjan Urho Kekkosen elämästä ja poliittisesta toiminnasta. Kirjat Presidentin muotokuva I ja II valmistuivat 1969 ja 1970 ja niistä otettiin hyvän menekin ansiosta useita painoksia. --- Kirjojen onnistuminen antoi Skytälle uskallusta tarttua kiperämpään asiaan ja jo vuonna 1971 hän sai valmiiksi kirjan sotasyylliseksi tuomitusta ja siihen asti paljolti vaietusta presidentti Risto Rytistä. Kirja Ei muuta kunniaa sai ansaittua huomiota --- Kyösti Skyttä oli kiinnostunut Skyttä-sukujuuristaan ja sai aikaan Sukuseura Skytät ry:n perustamisen. Suku on lähtöisin Jääsken ja Antrean pitäjien rajalla Oravalanjärven rannalla sijainneesta Oravalan kylästä, minne Skytät olivat tulleet 1600-luvun loppupuolella.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 20.11.2020 20:15

http://www.olliimmonen.net/blogi/pakkor ... ieliseksi/

Erittäin hyvä tiivistelmä sekä historian,nykyisyyden että tulevaisuuden kielipolitiikan osalta..

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2179
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 20.11.2020 20:18

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 20.11.2020 20:15 http://www.olliimmonen.net/blogi/pakkor ... ieliseksi/

Erittäin hyvä tiivistelmä sekä historian,nykyisyyden että tulevaisuuden kielipolitiikan osalta..
Valtion kielipolitiikka ei saa olla enemmistölle kohtuuton. Tästä syystä Suomen keinotekoisesti ylläpidetystä virallisesta kaksikielisyydestä on luovuttava. Suomen on oltava virallisesti yksikielinen valtio, jonka kansalliskieli ja ainoa virallinen kieli on suomi ja jossa ruotsilla on vähemmistökielen asema saamen kielten (koltan-, inarin- ja pohjoissaame), karjalan kielen, romanikielen ja viittomakielen tapaan. Samalla kouluissa on luovuttava pakkoruotsista, ja pakottamisen sijaan kielten opiskelussa on suosittava valinnanvapautta. Tavoitteena on oltava, että jokainen Suomen kansalainen pystyy toimimaan kahdella vieraalla kielellä äidinkielensä ohella.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.11.2020 22:37

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 20.11.2020 20:18 Tavoitteena on oltava, että jokainen Suomen kansalainen pystyy toimimaan kahdella vieraalla kielellä äidinkielensä ohella.
Miksi?

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 23.11.2020 04:03

Tällä hetkellä suomalaisissa kouluissa on kaksi vierasta kieltä: englanti ja ruotsi. Englanti on kieli, jota kaikki haluavat oppia, koska tietävät tarvitsevansa sitä jokapäiväisesti.
Pakkoruotsi on kieli, jota inhotaan ja vihataan, koska tiedetään, että se on suomenkielisille täysin hyödytön ja turha kieli.

On syytä pitää mielessä, että ruotsi on suomenkielisille vieras kieli. Se, että ruotsi on vanhakantaisesti saatu liitettyä lakiteksteihin "kansalliskielenä" (jota se ei monenkaan suomenkielisen mielestä ole) ei muuta sitä, että ruotsi on suurimmalle osalle suomalaisista vieras kieli.

Koska pakkoruotsia ei haluta opetella, niin sitä ei myöskään opita. Pakkoruotsin huonoista oppimistuloksista on jo paljon tietoa.
Pakkoruotsi, josta haluttaisiin päästä eroon, on pakollinen kieli. Englanti, joka tiedetään tärkeäksi kieleksi, ei ole pakollinen kieli, mutta suurin osa valitsee englannin.

Jos pakkoruotsin tilalle tulisi vapaavalintainen kieli, niin silloin voitaisiin oppia toinen vieras kieli. Kieltenopiskelussa motivaatio on tärkeä. On oltava mielenkiintoa opiskeltavaa kieltä kohtaan ja pystyttävä tuntemaan, että kielellä on jotain todellista käyttöä elämässä.

Keskiverto-oppilaat voivat varmasti kivuttomasti oppia kaksi vierasta kieltä. Mutta tietysti pitää olla mahdollisuus antaa vapautuksia toisen vieraan kielen opinnoista esim. joidenkin sairauksien vuoksi. Toisaalta pitää myös olla mahdollisuus useammankin kuin vain kahden kielen opintoihin peruskoulutuksen aikana.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi Suomeksi, suomalaista minää etsimässä

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.11.2020 11:08

TK kirjoitti: 23.11.2020 04:03 Keskiverto-oppilaat voivat varmasti kivuttomasti oppia kaksi vierasta kieltä. Mutta tietysti pitää olla mahdollisuus antaa vapautuksia toisen vieraan kielen opinnoista esim. joidenkin sairauksien vuoksi.
Oppimisvaikeus tai teknis-matemaattinen taitoprofiili eivät ole sairauksia. ;)

On yhtä aikaa totta, että

- pakkoruotsi vie kaikilta ajan ja resut yhteen itselle mielekkääseen maailmankieleen, johon nuorilla olisi oikeus,

ja

- kielipainotuksen määrä opinnoissa tulisi olla yksilöllinen, sillä useimmille vahvat suomi ja englanti ovat riittäviä.

En halua, että meillä yliarvostetaan kieliopintoja. Eihän pitkää matikkaa ja fysiikkaakaan pidetä pakollisena kaikille, vaikka niiden avaamasta ymmärryksestä useimmilla koulutusta vaativilla aloilla olisi todella paljon hyötyä.

Mieluummin osaan englantia erinomaisesti kuin erinomaista ruotsia - tai erinomaisesti englantia kuin sen sijaan viittä kieltä jollakin tasolla. Ja englanti on meillä valinnaiskieli!

Monen elämänmittaisten opintojen paras pohja olisi lisätunnit suomeen ja englantiin. Joku kirjoitti hyvin, että suomalaiskoulussa muut kieliopinnot pitäisi oppilaalta kieltää, kunnes nämä kaksi sujuvat. ;)

Yhteinen tavoite voisi olla: pakkoruotsin sijaan valinnaiskieli!

Kun ruotsipakko hellittää, voidaan siirtyä yksilöllisempään ja rehelliseen tarpeeseen perustuvaan kieltenopetukseen.

Vastaa Viestiin