Magman galluppi ja nordisk identitet

Keskustelua kielipoliittisista julkaisuista
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Magman galluppi ja nordisk identitet

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 27.02.2010 08:13

Gallupit eivät ehkä ole suurta kirjallisuutta, mutta ne ovat aikamme kielipoliittisia pamfletteja.

Magman tuhannen ihmisen gallupryhmässä 93% oli yhtä mieltä tai osittain yhtä mieltä väittämästä, jossa sanotaan "Minusta on tärkeä kuulua Pohjoismaihin (Norden) ja omata pohjoismaninen identiteetti (en nordisk identitet)". Sen sijaan vain 9% oli samaa mieltä väitteestä "Suomalaisten tulisi puhua ruotsia eikä englantia muiden pohjoismaalaisten (nordbor) kanssa".

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/1/21/w22446.php

Mitä on pohjoismainen identiteetti (nordisk identitet)?
Pohjoismaisen identiteetin perustaksi kuvaillaan toisaalla netissä esimerkiksi kansallisia identiteettejä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Onko pohjoismaisia identiteettejä vain yksi vai monta?
Asiaa käsitelleen artikkelin avainsanoja: Viikingit, pohjoismainen rauha (nordisk fred), skandinaavinen vapaamielisyys, pohjoismaalainen vapaus, demokraattiset arvot.

"Nordisk identitet" kuulostaa "pohjoiselta identiteetiltä", eräänlaiselta luonnonelementiltä. Sen suomennos "pohjoismaalainen identiteetti" taas kuulostaa hallintokieleltä. Muualla pohjoismaissa kenties nähdään, että pohjoismaisuus on pohjoisuuden synonyymi - näin on vaikeampi hahmottaa sitä, että pohjoisessa Euroopassa asuu muitakin kuin oman kulttuurin ja identiteetin kantajia.

Olisiko niin, että "nordisk identitet" on suurelle osalle skandinaaveja yhtä kuin "skandinaavinen identiteetti"? Sen sijaan suomalaisille sen käännös "pohjoismainen identiteetti" kenties tuo mieleen vain monien ristilippujen rykelmän, johon voi kuulua ihan omilla arvoillaan, omalla historiallaan...