Vaihtoehtohistoriaa Pieliseltä

Keskustelua kielipoliittisista julkaisuista
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Vaihtoehtohistoriaa Pieliseltä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.09.2014 17:49

Kesäisen viikonlopun muinaismarkkinoilla tarttui mukaan muutama kirja, joista ehdin jo lukea Kimmo Kemppaisen "Halusin mökin Kolilta".
http://kauppa.tajunta.net/product/2031/ ... in-kolilta

Mikä loistava lähestymistapa kadonneen historian ja kulttuurin löytämiseksi: Mökkiprojekti muuntuu hurjiksi tarinoiksi, joissa menneet noidat ja suurmiehet edelleen asustavat Pielisen saarilla, tulevat arkeen ja vaikuttavat kansan ja koko Euroopan kohtaloihin vain kadotakseen taas olemattomuuteen. Ja kuitenkin kirjan luettuaan tuntee ymmärtävänsä paremmin suomalaisuutta, monikulttuurista muinaisuuttamme lappalaisten, karjalaisten, bjarmialaisten, viikinkien ja ruotsien eli savolaisten ristiriitaisessa kudelmassa.

Minun juureni eivät ole Pielisellä, mutta jälkipolvieni juuret ovat. Nyt vasta todella tajuan, että siellä esivanhemmat eivät ole kuuluneet Ruotsiin ennen vuotta 1617 ja se tuntuu jopa suvun historiassa ja sukupolvien kokemuksessa. Näin Kemppainen kuvaa muutosta: "Pielisjärven joutuminen Ruotsille oli Vornalle [NRR: kuolematon sankari] kova isku. Vorna kantoi silloin vielä kaunaa ruotsalaisia kohtaan viikinkien kanssa käymiensä taistelujen johdosta. Vornalle Ruotsin kuninkaiden sodat olivat suoraa jatkoa viikinkien ryöstöretkille. Suomen harva asutus ja köyhyys johtuivat Vornan mukaan siitä, että Ruotsi kävi sotiaan Keski-Euroopassa Suomesta haettujen miesten voimin. Suomen kylät tyhjenivät miehistä sotaväen otoisssa, ja nuo miehet kaatuivat Ruotsin sodissa. Sotien rahoittamiseksi suomalaisia verotettiin äärimmäisen ankarasti. Kerätyistä veroista ei jäänyt Suomeen juuri mitään, vaan ne hävisivät ruotsin kukinkaiden taisteluihin. Vornan käsitys lieveni, kun hän tutustui kenraalikuvernööri Pietari Braheen. Kun kreivi kävi Pielisellä, he kalastelivat yhdessä..."

Kirjassa vallitsee sadun ja mystiikan logiikka, mutta myös suuren sopusoinnun hakeminen. Viisaus on pyrkinyt aina ristiriitojen ratkaisuun, keskinäiseen ymmärrykseen ja anteeksiantoon. Oikealla mielellä luettuna erittäin antoisa kirja.

PS. Ja mitenkö Pohjois-Karjalan kirjoitettu historia katosi. No siten, että toisaalta viikinkien nolo häviö piti sensuroida, joten vielä Simo Hurtta keräsi todisteita tuhottavaksi, JA toisaalta Vorna halusi suojella kansaansa jatkohävitykseltä, joten shamaani taikoi historian unohduksiin...