Sivu 1/1

NÖYRYYTTÄVÄ KIELILAKIMME

Lähetetty: 04.09.2009 12:04
Kirjoittaja TK
NÖYRYYTTÄVÄ KIELILAKIMME -kirja on ilmestynyt 2009. Kirjassa on viisi kirjoittajaa, ja sen on toimittanut Marja Leena Lempinen, joka on myös yksi kirjan kirjoittajista.

Kirjan takakannen tekstiä:
"Kirjan viidellä kirjoittajalla on kullakin omasta näkökulmastaan painavaa sanottavaa Suomen omituisesta ja kohtuuttomasta kielilaista, pakkoruotsista ja koko maan väkinäisestä kaksikielisyydestä. Vaikka tänä vuonna 2009 on kulunut jo 200 vuotta Suomen vapautumisesta Ruotsin vallasta..."
"Täysin turhan, enemmistöä nöyryyttävän ja kalliin rituaaliruotsin aika on ohi!"

Nöyryyttävä kielilakimme -kirja on selkeästi koottu kokonaisuus. Kirja soveltuu hyvin opintopiirien ja keskustelupiirien oppimateriaaliksi.

Kirjan kustantaja on Books on Demand (BoD). Kirjaa on myös joissakin kirjastoissa.

Lähetetty: 12.10.2009 00:49
Kirjoittaja TK
Suomen kielilaki vaatii pikaista muuttamista. Oikeastaan se pitäisi kirjoittaa kokonaan uusiksi, niin onneton tekele tämä nykyinen kielilaki on.

Ruotsin uusi, 1.7.2009 voimaan tullut kielilaki antaa hyvän mallin Suomen kielilain uusimiselle. Siinä lähtökohtana on maan pääkielen määrääminen ainoaksi viralliseksi kieleksi, ainoaksi hallintokieleksi Ruotsissa. Suomen kielelle on annettu vähemmistökielen asema.

Suomessa pitää tehdä samoin. Suomen pääkielestä, suomesta, on tehtävä ainut virallinen kieli, ainut hallintokieli. Ruotsin kielelle annetaan vähemmistökielen asema, mikä vastaa ruotsin kielen todellista asemaa Suomessa.