Lumedemokratia

Keskustelua kielipoliittisista julkaisuista
Viesti
Julkaisija
Pro et contra
Viestit: 140
Liittynyt: 20.11.2008 11:25
Paikkakunta: Tampere

Lumedemokratia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Pro et contra » 20.08.2009 12:18

Boxbergin ja Heikan pamfletti "Lumedemokratia" paljastaa ansiokaasti suomalaisen konsensusvankilan todellisuuden. Kannattaa lukea. Suomi ei todellakaan ole "länsimaa" parlamentaarisen demokratian, julkisen keskustelun, menneisyyden hallinnan, tiedonvälityksen jne. suhteen. Mutta hekään eivät sanallakaan mainitse kielipoliittista konsensusta, suurella rahalla ylläpidettyä näennäistä ja liturgista kaksikielisyytä ja epätervettä ruotsin pakollisuutta kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Eli tämä asia on näille hyvin rohkeillekin tutkiville journalisteille tabu.

Pro et contra
Viestit: 140
Liittynyt: 20.11.2008 11:25
Paikkakunta: Tampere

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Pro et contra » 02.09.2009 15:27

Boxberg ja Heikka kirjoittavat "langenneesta älymystöstä":


Tapasimme tätä kirjaa varten satakunta ihmistä. Kohtasimme monia nimekkäitä henkilöitä, jotka tunnetaan asiantuntemuksestaan. Räväköinä keskustelijoina heitä ei tunneta. Yllättäen - kun lupasimme olla mainitsematta heidän nimiään - heillä olikin värikkäitä ja kriittisisä näkemyksiä. Niitä he esittelivät hieman alistuneesti, tyyliin
"Eihän tätä Suomessa voi ääneen sanoa, mutta…".
Tapasimme myös monia sellaisia, jotka kantavat otsassaan hullun leimaa. He ovat suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun epähenkilöitä, joista puhuttaessa lehtien toimitusten kaikentietävät mielipidejohtajat puuskahtavat: "Sehän on täysi kahjo".
Hämmästyimme, kun nämä kahjot olivatkin fiksuja, tasapainoisia ja analayyttisesti asioita punnitsevia ihmisiä, joilla usein oli - toisin kuin leimaajillaan - myös kehittynyt itsekritiikin kyky ja huumorintaju. Kun heidän elämäntarinaansa tutkii, sen käännekohdista löytyy usein yhteenotto suomalaisten mielipidepoliisien, Matrixin agenttien kanssa. niiden jotka määrittelevät ajattelun sopivuuden rajat.
Länsimaissa keskustelevaa joukkoa, joka kehittää yhteiskuntaa heittämällä peliin uusia ajatuksia, kutsutaan älymystöksi. Suomessa he ovat paitsiossa tai pitävät ajatuksensa omana tietonaan. Älymystön luonteeseen kuuluu sanomisen pakko ja osallistuminen julkiseen keskusteluun. Älymystö ei voi vaieta. Jos se ei osallistu, sitä ei enää ole.
Aivan tavallisetkin ihmiset huomaavat tämän ja huokaisevat alistuneesti, että "Suomeen mahtuu kerrallaan vain yksi mielipide". Asian vakava puoli on, että maa, jossa on kerrallaan vain yksi mielipide, ei voi olla demokratia. Se on Nyky-Venäjän kaltainen ohjattu demokratia. Demokratian tunnusmerkkeihin kuuluu keskustelu erilaisista yhteiskunnallisista ihanteista ja reilu poliittinen kamppailu vallasta."

Kielipoliittisen konsensuksen suhteen B. ja H. kuuluvat itse samaan joukkoon.

Vastaa Viestiin