Pasi Saukkonen ja Erilaisuuksien Suomi

Keskustelua kielipoliittisista julkaisuista
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pasi Saukkonen ja Erilaisuuksien Suomi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.04.2013 14:21

http://www.gaudeamus.fi/saukkonen-erilaisuuksien-suomi/

Pasi Saukkonen teki taannoin Magmalle analyysin kielipoliittisesta keskustelusta, varsin hyvän sellaisen. Hän totesi, että kieliryhmät puhuvat toistensa ohitse: ruotsinkieliset puhuvat palveluistaan ja muut lastensa oikeudesta valita ruotsin sijaan muita kieliä. Hän myös painotti, ettei kritiikki pakkoruotsia kohtaan ole vihamielisyyttä ruotsinkielisiä tai ruotsin kieltä kohtaan.

Nyt hän on siis kirjoittanut kirjan, jossa hän käsittelee monikulttuurisuuttamme ja tulevaisuuden ratkaisuja mm. kielipolitiikassa. Juuri tällaista otetta olen tutkijoilta odottanut. Hän kuulemma arvelee Suomen luopuvan pakkoruotsista ja virkaruotsista. Etsin käsiini ja luen.

Onko kukaan jo lukenut?

Eräs blogikirjoitus: https://blogs.helsinki.fi/palmenia/2013 ... nen-suomi/
"Saukkonen kertoo aiemmin pyrkineensä tutkijana pidättäytymään mielipiteistä ja tuottamaan lähinnä luotettavaa tutkimustietoa. Uuden teoksen tekemisprosessin myötä hän tuli siihen tulokseen, ettei tämä riitä ja tulee antaneeksi niin kieli- kuin uskontopoliittisia ehdotuksia, jotka eivät taatusti kaikkia miellytä. Saukkosen mukaan emme ole koskaan olleet täysin yhtenäinen kansa, mutta olemme ratkoneet asioita hyvin. Toisin sanoen meillä on hyvä traditio sisäisen erilaisuuden organisoinnista, jota voidaan soveltaa myös nykyisiin olosuhteisiin. --- Tarvitsemme lisää keskustelua, jossa ei olla samaa mieltä."

SVT-suomeksi: http://www.svt.se/nyheter/uutiset/suomi ... elinen-maa
- Minun nähdäkseni siinä on myös se hyvä puoli, että nyt joudumme käymään sitä keskustelua. Minkälaisia ihmisiä maassa oikein asuu ja mihin suuntaan Suomi ja Ruotsi on pitkällä aikavälillä muuttumassa? sanoo dosentti Pasi Saukkonen.
Tänään julkaistussa "Erilaisuuksien Suomi" -kirjassaan Saukkonen korostaa, että Suomi ei ole koskaan ollutkaan yhtenäinen kieleltään tai kulttuuriltaan. Ruotsinkielisten oikeuksien turvaamisesta on pitkät perinteet, mutta…
- On ymmärrettävä, että Suomi ei ole enää kaksikielinen maa. Se on monikielinen maa. Siinä mielessä myös ruotsin asemaa kansalliskielenä pitää tarkastella uudestaan, Saukkonen sanoo.


Toukokuussa Saukkonen osana Maailma kylässä -ohjelmaa: http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/11112

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pasi Saukkonen ja Erilaisuuksien Suomi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.08.2013 07:24

NRR kirjoitti:On ymmärrettävä, että Suomi ei ole enää kaksikielinen maa. Se on monikielinen maa. Siinä mielessä myös ruotsin asemaa kansalliskielenä pitää tarkastella uudestaan, Saukkonen sanoo.
Vaikka Saukkosen malli, joka jättää lähes kolme miljoon suomalaista pakkoruotsin alle (Uusimaa, Varsinaissuomi ja Pohjanmaa), ei ole mielestäni kohtuullinen vaan lähinnä aloitus, jonka tarkoituksena ei ollut säikäyttää ruotsinkielisiä, Saukkonen on muuten lausunut hyvin pitkälle meneviä kommentteja Suomesta ja maan ns. kaksikielisyydestä.

Jos Magman luottotutkijakin tutkija sanoo näin, eikö nyt olisi aika, että poliittinen liturgiakin aiheen ympärillä muuttuisi?

Vastaa Viestiin